Lolitopages

Tuesday, June 30, 2009

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ



Μετά τις νεροποντές και τις πλημμύρες στον Δούναβη που απείλησαν να πνίξουν την Κεντρική Ευρώπη, ο ζωοδότης ήλιος έλαμψε και πάλι ανεβάζοντας τον υδράργυρο σε ύψη ενοχλητικά για τους βόρειους λαούς. Για τους Βρετανούς οι 32 βαθμοί Κελσίου ισοδυναμούν με καύσωνα, τον οποίο το εικονιζόμενο κοριτσάκι αντιμετωπίζει με ένα απολαυστικό παγωτό χωνάκι δίπλα στο σιντριβάνι της πλατείας Τραφάλγκαρ, στο Λονδίνο. Η Μετεωρο λογική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο υδράργυρος δεν πρόκειται να πέσει και εξέδωσε έκτακτο δελτίο για καύσωνα ανάλογο με εκείνον του 2006. (ΕΡΑ/ΑΝDΥ RΑΙΝ)

Μα τον Δία! Έληξαν τα "Προμήθεια" στον Όλυμπο...

Έληξαν τα


Έληξαν τα "Προμήθεια" στον Όλυμπο

21 Ιουνίου 2009, 23:50


Ελληνιστές, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, άνθρωποι του πνεύματος, ελληνόθρησκοι αλλά και χριστιανοί και απλοί άνθρωποι συναντήθηκαν για τρεις μέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι και σήμερα, στον Όλυμπο, στα «Προμήθεια 2009».

Είναι μια γιορτή που έγινε πλέον θεσμός και φέτος κλείνει τα δεκατέσσερα χρόνια από το 1996, που την οργάνωσε για πρώτη φορά, ο Έλληνας καθηγητής του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, Τρύφων Ολύμπιος.

Στις εκδηλώσεις που γίνονται σε ένα πλάτωμα του βουνού, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο, περιλαμβάνονται διάφορα δρώμενα: Αθλητικοί αγώνες, ονοματοδοσίες, αρχαιο – ελληνικοί γάμοι αλλά και θέατρο, κινηματογράφος, μουσική και χορός.

Ανάμεσα στα δρώμενα τους Ορφικούς ύμνους και τους ύμνους στους αρχαίους θεούς, το παλιότερο ελληνικό σπορ, οι φιλοσοφικές συζητήσεις και οι απαγγελίες, ξεχωρίζουν. Αλλά μια εικόνα είναι ίση με χίλιες λέξεις.

Και μια «ζωντανή» εικόνα είναι ίση με λέξεις άπειρες…

Η Ελλάδα στα κλαμπ δηλητηριάζεται...

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ


Τα κλαμπ αποτελούν χειρότερους «θαλάμους καπνού» από τα εστιατόρια. Και αυτό διότι οι επικίνδυνοι ρύποι που γεμίζουν τον αέρα εντός τους επαναιωρούνται λόγω του χορού και των πολλών μετακινήσεων των θαμώνων. Αποτέλεσμα; Ακόμη πιο πολλοί ρύποι εισέρχονται στους πνεύμονες

Τρεις ώρες «διασκέδαση» σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας ισοδυναμεί με κάπνισμα 100 τσιγάρων για έναν μη καπνιστή! Την ίδια στιγμή, τα διαχωριστικά γίνονται παραπέτα, ενώ πλοία και τρένα βγαίνουν από την άκαπνη τροχιά

Λίγα 24ωρα προτού η Ελλάδα σβήσει- τυπικώς - από την 1η Ιουλίου, το τσιγάρο στους κλειστούς χώρους εργασίας στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα καθώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αν και αλλαγές του νόμου την τελευταία στιγμή αφήνουν πολλά «παράθυρα»), νέα μελέτη έρχεται να προσφέρει άλλη μία επιβεβαίωση σχετικά με το ότι οι εσωτερικοί χώροι όπου βασιλεύει ο καπνός αποτελούν ουσιαστικώς «θαλάμους αερίων» για τον καθένα μας. Στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και η οποία δημοσιεύεται στον δικτυακό τόπο του επιστημονικού εντύπου «Science of the Τotal Εnvironment» (η έντυπη δημοσίευση αναμένεται σε προσεχές τεύχος του περιοδικού), οι ερευνητές «οσμίστηκαν» τον αέρα σε κλαμπ της Αθήνας και τον βρήκαν υπερφορτωμένο με επικίνδυνα για την υγεία μικροσωματίδια. Ποιοι ήταν οι κύριοι «ένοχοι» για την ύπαρξη των φονικών ρύπων που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες μέσα στους πολυσύχναστους νυχτερινούς χώρους διασκέδασης; Το τσιγάρο, σε συνδυασμό όμως με μια άλλη «πληγή» της νοοτροπίας του έλληνα επιχειρηματία (ή μάλλον του... Ελληνάρα) που αφορά την έλλειψη σωστού εξαερισμού εντός των κλαμπ.


Οι γεμάτοι καπνό εσωτερικοί χώροι αποτελούν «ωρολογιακή βόμβα» για την υγεία του πληθυσμού και μακάρι ο νέος νόμος του υπουργείου Υγείας να καταφέρει να την... εξουδετερώσει, αναφέρει στο «Βήμα» ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.Μ.Σανταμούρης . Σπεύδει να συμπληρώσει, ωστόσο, ότι η γνωστή ελληνική πρακτική των ημίμετρων και της έμμεσης νομιμοποίησης του παρανόμου δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας.

Ερευνητές -κατάσκοποι

Η... θολούρα που δημιουργεί ο καπνός του τσιγάρου μάλλον δεν θα εξαφανιστεί εύκολα ούτε μετά την 1η Ιουλίου, ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ στη χώρα μας ο νέος νόμος απαγόρευσης του καπνίσματος. Και αυτό διότι ο ίδιος ο νόμος αφήνει πλέον πολλά «παράθυρα» για να... εισέρχεται καπνός εντός των κέντρων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνο...
Οπως εξηγεί ο καθηγητής, η ομάδα του (Χρ. Χαλιός,Αγγελική Χέλμη ,Μαρία Καψαλάκη,Μαρία Σαλιάρη ,Αναστασία Σπανού,Δ. Τσάκος) πέτυχε με... κόπους και βάσανα να αναλύσει τον αέρα εντός 10 αθηναϊκών κλαμπ (τα εννέα εξ αυτών βρίσκονταν πέριξ του κέντρου, ενώ ένα βρισκόταν στα βόρεια προάστια) δουλεύοντας ουσιαστικώς σε συνθήκες ημιπαρανομίας (αφού κανένας επιχειρηματίας δεν θα επέτρεπε μια τέτοια μελέτη). Οι ερευνητές έκρυβαν τα ειδικά μηχανήματα μέτρησης μέσα στις τσάντες τους και σε τακτά χρονικά διαστήματα πραγματοποιούσαν τις μετρήσεις τους προσέχοντας να μη γίνουν αντιληπτοί.

Η «κατασκοπευτική» αυτή μελέτη αφορούσε μέτρηση μικροσκοπικών σωματιδίων στον αέραπρόκειται για τα ΡΜ1, σωματίδια δηλαδή που έχουν διάμετρο κάτω από ένα μικρό και ΡΜ2,5 που έχουν διάμετρο κάτω από 2,5 μικρά (όπου ως μικρό ορίζεται το εκατομμυριοστό του μέτρου). Τα αποτελέσματά της έδειξαν τελικώς... εισπνεόμενα σημεία και τέρατα.

Εκτός ορίων!
Να σημειώσουμε ότι ανώτατα επιτρεπόμενα όρια έκθεσης στα ΡΜ1 δεν υφίστανται αφού, όπως διευκρινίζει ο κ. Σανταμούρης, τα επικίνδυνα αυτά σωματίδια δεν πρέπει καν να εντοπίζονται στον αέρα. Σε ό,τι αφορά τα ΡΜ2,5 τα όρια που έχουν θέσει οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές είναι τα 25 μg/m3(μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) αέρα. Τώρα που πληροφορηθήκατε τα όρια, δείτε τα αποτελέσματα των μετρήσεων μέσα στα κλαμπ που μάλλον αποτελούν τελικώς χώρους καταστροφής του οργανισμού μας: Μέση τιμή ΡΜ1 181,8 μg/m3 και ΡΜ2,5 454 μg/m3. Η υψηλότερη τιμή ΡΜ1 που κατεγράφη ήταν 394,47 μg/m3(ναι, μιλούμε για τα σωματίδια που δεν πρέπει καν να υπάρχουν στον αέρα) ενώ η υψηλότερη συγκέντρωση ΡΜ2,5 ήταν της τάξεως των 598,3 μg/m3. Ακόμη όμως και οι χαμηλότερες καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις χτυπούσαν «κόκκινο»: για τα ΡΜ1 άγγιζαν τα 94 μg/m3ενώ για τα ΡΜ2,5 τα 145,54 μg/m3. Οι τιμές αυτές, όπως σημειώνει ο ίδιος ο καθηγητής, είναι άκρως υψηλές και πολύ υψηλότερες από αντίστοιχες που έχουν καταγραφεί σε κλαμπ άλλων χωρών.«Ξέρετε σε τι μεταφράζονται αυτές οι συγκεντρώσεις για έναν μη καπνιστή;Αν παραμείνει σε έναν τέτοιο χώρο επί τρεις ώρες, κάτι συνηθισμένο για τους θαμώνες ενός κλαμπ,είναι σαν να έχει καπνίσει 100 τσιγάρα!».

Ελλειψη εξαερισμού
Η νεολαία μέσα στα κλαμπ και στα άλλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης εκτίθεται σε πάρα πολύ υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων μικροσωματιδίων ΡΜ1 και ΡΜ2,5. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας μη καπνιστής αν παραμείνει σε ένα κλαμπ επί τρεις ώρες μέσα σε «σύννεφο καπνού», είναι σαν να έχει καπνίσει 100 τσιγάρα!
Το κοκτέιλ του καπνού εντός των κλαμπ γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο αν συνδυαστεί με άλλο ένα «συστατικό» που επιβαρύνει τον αέρα μέσα σε αυτού του είδους τα μαγαζιά: την έλλειψη σωστού εξαερισμού. Στη μελέτη σημειώνεται ότι «τα επίπεδα εξαερισμού βρέθηκαν να είναι 25% χαμηλότερα από εκείνα που ορίζουν τα εθνικά στάνταρ». Προστίθεται δε, ότι αν ο εξαερισμός εντός των κλαμπ πληρούσε έστω και τις ελάχιστες τιμές που ορίζονται από την εθνική νομοθεσία, τότε η έκθεση των θαμώνων σε μικροσωματίδια θα μειωνόταν κατά 70% σε σύγκριση με τις τιμές που κατεγράφησαν στη συγκεκριμένη μελέτη. Αν μάλιστα ο εξαερισμός έφθανε τα συνιστώμενα επίπεδα της εθνικής νομοθεσίας, τότε η μείωση της έκθεσης θα άγγιζε το 80% σε σύγκριση με τις δυσθεώρητες τιμές σωματιδίων που κατέγραψαν οι ερευνητές.

Ο κ. Σανταμούρης εξηγεί ότι σήμερα σε πολλά τέτοιου είδους κέντρα όχι απλώς δεν υπάρχει ελπίδα να εφαρμόζονται τα όσα ορίζει ο νόμος στο θέμα του εξαερισμού«αλλά αντιθέτως πολλοί ιδιοκτήτες κλείνουν εντελώς τον εξαερισμό ώστε να αυξήσουν τις θέσεις εντός των κλαμπ. Συνήθως κανένας δεν κάθεται κάτω ακριβώς από τον εξαερισμό».

Και μέσα σε όλα αυτά, τα κλαμπ αποτελούν πολύ χειρότερους «θαλάμους αερίων» σε σχέση με άλλα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα εστιατόρια. Και αυτό διότι, όπως τονίζει ο καθηγητής, μέσα στα κλαμπ εμφανίζεται σε πολύ σημαντικότερο βαθμό το ζήτημα της επαναιώρησης των μικροσωματιδίων. Τι σημαίνει αυτό;«Τα μικροσωματίδια έχουν την ιδιότητα να επικάθονται στο δάπεδο. Μέσα σε ένα κλαμπ λόγω των συχνών μετακινήσεων και του χορού τα πόδια των θαμώνων οδηγούν σε επαναι ώρησή τους, άρα τελικώς σε μεγαλύτερη έκθεση των παρευρισκομένων σε αυτά.Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τόσο έντονο σε άλλους χώρους,όπως τα εστιατόρια,όπου δεν γίνονται πολλές μετακινήσεις».

Η νέα μελέτη λοιπόν που αναδύεται μέσα από ένα... σύννεφο καπνού αποτελεί περαιτέρω απόδειξη σχετικά με την ανάγκη επιβολής του νέου νόμου. Μιλούμε όμως για επιβολή που δεν θα επιδέχεται «παράθυρα», κάτι που μάλλον δεν είναι πολύ πιθανό να συμβεί μετά τις τελευταίες διαφοροποιήσεις στον νόμο που έγιναν λίγα 24ωρα προτού αυτός τεθεί σε ισχύ.

Οι εκπτώσεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία
Οι αλλαγές αυτές, όπως εκείνη που ξαφνικά αντικαθιστά το «γυάλινο κλουβί» των καπνιστών εντός των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης με ένα απλό τζάμι δύο μέτρων, έκαναν πολλούς να μιλήσουν για... εκπτώσεις. Ωστόσο ο υπουργός υπεραμύνθηκε των αλλαγών κάνοντας λόγο για μέθοδο σταδιακής προσαρμογής σε ένα περιβάλλον ελεύθερο από καπνό. Προσέθεσε ότι με αυτά τα μέτρα«ισχυροποιούμε την πολιτική μας και ορθώνουμε το ανάστημά μας σε εκείνους που έχουν λόγο και συμφέροντα να μην πετύχει ο νόμος». Ακόμη και στα χαρτιά υπάρχουν «τρύπες» στον νέο νόμο, σχολιάζει ο κ. Σανταμούρης. Συμπληρώνει, ως ειδήμων στο θέμα των ύπουλων μικροσωματιδίων, ότι αν δεν δημιουργηθούν διαχωριστικά εντός των καταστημάτων που θα πληρούν στο ακέραιο τις πιο αυστηρές μηχανικές προδιαγραφές, τότε οι φονικοί ρύποι θα εισχωρούν χωρίς αμφιβολία και στον χώρο των μη καπνιζόντων. «Για να μη συμβεί αυτό απαιτείται πολύ σοβαρή διαδικασία πιστοποίησης των κατασκευών που θα δημιουργηθούν αλλά και του εξαερισμού των χώρων».

Εμμεση νομιμοποίηση
Ο καθηγητής σημειώνει ότι ως σήμερα (που δεν υφίστατο ο συγκεκριμένος νόμος) ίσχυαν άλλοι νόμοι και προδιαγραφές σε ό,τι αφορούσε τις προϋποθέσεις που έπρεπε να πληρούνται στα συστήματα εξαερισμού των κέντρων αλλά και στην ποιότητα του αέρα εντός τους.«Ποτέ όμως δεν έγινε η πιστοποίησή τους. Θα συμβεί αυτό τώρα, ειδικά μετά την απόφαση που αναφέρει ότι οι ειδικοί χώροι εντός των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης διαχωρίζονται με ένα τζάμι δύο μέτρων;». Σύμφωνα με τον κ. Σανταμούρη τα ημίμετρα- το να επιτρέπεται δηλαδή η ύπαρξη χώρου καπνιζόντων έστω και με ειδικό διαχωριστικό εντός των κέντρων-«αποτελούν ουσιαστικώς έμμεση νομιμοποίηση της ύπαρξης καπνού μέσα στον χώρο και των μη καπνιζόντων».

Από την πλευρά τους παράγοντες του υπουργείου Υγείας τονίζουν ότι ο νόμος θα τηρηθεί κατά γράμμα και ότι θα γίνονται έλεγχοι μετά την 1η Ιουλίου προκειμένου να διασφαλίζεται η καταλληλότητα των καταστημάτων- συμπεριλαμβανομένης της καταλληλότητας των κατασκευών διαχωρισμού των ειδικών χώρων. Υπογραμμίζεται, βέβαια, ότι τα καταστήματα έχουν στη διάθεσή τους διάστημα ορισμένων μηνών για να συμμορφωθούν πλήρως στο γράμμα του νέου νόμου.

«Τράτο» και «παρανοήσεις»
Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου παραδέχονται ότι υπάρχει ακόμη μακρός δρόμος προς τη σωστή και πλήρη εφαρμογή του νόμου δεδομένου ότι ήδη έχουν αρχίσει οι παρανοήσεις (μήπως όχι εντελώς τυχαία; θα σχολιάζαμε εμείς). Οπως αναφέρουν, για παράδειγμα, όταν ο νόμος κάνει αναφορά σε καταστήματα 70 τ.μ. μιλάει για το σύνολο του χώρου και όχι του ωφέλιμου χώρου, όπως θεωρούν αρκετοί καταστηματάρχες. Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι ακόμη θολή σχετικά με το πόσοι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν κάνει αιτήσεις χαρακτηρισμού των επιχειρήσεών τους ως καπνιζόντων ή μη. Στοιχεία για τον Δήμο Αθηναίων δείχνουν ότι ως την περασμένη Πέμπτη είχαν υποβληθεί μόλις 400 αιτήσεις για χαρακτηρισμό καταστημάτων κάτω των 70 τ.μ. Και αυτό τη στιγμή κατά την οποία ο δήμος διαθέτει 18.000 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων εκτιμά ότι τα 3.000 έχουν εμβαδόν μικρότερο των 70 τ.μ. Την ερχόμενη Τετάρτη όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση σχετικής άδειας ώστε να μετατρέψουν το κατάστημά τους σε κατάστημα καπνιζόντων, θεωρείται αυτομάτως, σύμφωνα με τον νόμο, ότι διαθέτουν κατάστημα μη καπνιζόντων. Η θεωρία όμως αρκεί, ειδικά τώρα που έγινε ακόμη πιο... ελαστική;

Την ίδια στιγμή κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδιαιτέρως νυχτερινών κέντρων, αντιδρούν στα νέα μέτρα κάνοντας λόγο για περαιτέρω οικονομική κρίση που θα προκληθεί εξαιτίας της απαγόρευσης του καπνίσματος, στοιχίζοντας ακόμη και θέσεις εργασίας στα καταστήματά τους. Σε τρεις ημέρες από σήμερα η Ελλάδα υποτίθεται ότι σβήνει επισήμως το τσιγάρο. Το θέμα είναι να μη συνεχίζει να... κρυφοκαπνίζει ανεπισήμως εις βάρος της υγείας των πολιτών της. Το αν ο νόμος θα υπερισχύσει του θεριακλή μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Αλλά ήδη και η ίδια η θεωρία χωλαίνει... thtsoli@tovima.gr

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
Η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ των μέτρων που θα καθαρίσουν τον αέρα που αναπνέουμε. Πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης για την απαγόρευση του καπνίσματος που πραγματοποίησε η Κάπα Research για το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), έδειξε ότι περισσότεροι από 6 στους 10 καπνιστές και το 95% των μη καπνιστών θεωρούν θετικά τα μέτρα απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Το ίδιο φάνηκε να ισχύει και για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε εστιατόρια και ταβέρνες, οι οποίοι παρουσιάζουν σε υψηλά ποσοστά συμπτώματα όπως δύσπνοια και βήχα, λόγω της πολύωρης έκθεσής τους στον καπνό εντός του χώρου εργασίας τους.

Παράλληλα, το 10% των καπνιστών δήλωσε ότι θα διακόψει το κάπνισμα λόγω των νέων μέτρων και το 43% ότι θα το ελαττώσει. Ολα αυτά είναι άκρως σημαντικά αν αναλογιστούμε τους αριθμούς που συνδέονται με το τσιγάρο: 1,2 δισ. άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι εξαρτημένοι από τη νικοτίνη ενώ 3,5 εκατομμύρια θάνατοι από καπνό καταγράφονται ετησίως. Στην Ελλάδα 20.000 θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται στο κάπνισμα και 700 στο παθητικό κάπνισμα. Ο ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ)
Κ ατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας κ.Δ. Αβραμόπουλοςφάνηκε να υπαναχωρεί σε ζωτικής σημασίας σημεία του υποτιθέμενου... άκαπνου νόμου 3730/2008, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα ώστε να συνεχίσει να τη... διαπερνά ο καπνός του τσιγάρου. Ας δούμε όμως τους βασικούς άξονες του νέου νόμου αλλά και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησε την τελευταία στιγμή το υπουργείο:

◗ Ο νόμος ορίζει απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους.

◗ Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εμβαδού μέχρι 70 τ.μ. μπορούν να χαρακτηριστούν στην άδεια λειτουργίας τους καταστήματα αποκλειστικά για καπνίζοντες ή μη καπνίζοντες.

◗ Για τα καταστήματα άνω των 70 τ.μ. δύναται να δημιουργηθεί ειδικός χώρος για κάπνισμα. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερο μέρος του καταστήματος και η επιφάνειά του δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος. Θα πρέπει να διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που θα εκτείνεται από το δάπεδο ως την οροφή.

◗ Στα καταστήματα διασκέδασης με ζωντανή μουσική άνω των 300 τ.μ. οι ειδικοί χώροι θα μπορεί να φθάσουν το 40% της συνολικής επιφάνειας. Σε αυτού του τύπου τα καταστήματα μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής που ανακοίνωσε το υπουργείο φαίνεται να αποτελεί αναπάντεχο «δώρο» προς τους φωνασκούντες ιδιοκτήτες τους, το τελευταίο διάστημα, στα τηλεοπτικά παράθυρα. Αρχικώς οριζόταν ότι το διαχωριστικό του χώρου καπνιζόντων θα πρέπει να εκτείνεται από το δάπεδο ως την οροφή. Τώρα πλέον το διαχωριστικό... χαμηλώνει αφού ορίζεται ότι πρέπει να έχει ύψος τουλάχιστον δύο μέτρων, με παράλληλη βέβαια εξασφάλιση του ότι ο εξαερισμός του χώρου καπνιζόντων δεν θα επιβαρύνει την υγεία των υπολοίπων. Πόσο εφικτό είναι όμως να συμβεί αυτό; Σύμφωνα με τον υπουργό, οι ειδικοί που συμβουλεύουν το υπουργείο σημειώνουν ότι με τους κατάλληλους μηχανισμούς κλιματισμού δεν χρειάζεται να είναι υψηλότερο το τζάμι εντός των καταστημάτων αφού δημιουργείται μια «κουρτίνα» αέρα. Σύμφωνα πάντως με άλλους ειδικούς, ακόμη και αν το διαχωριστικό φθάνει από την οροφή ως το δάπεδο είναι εύκολο να διεισδύουν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια του αέρα που εκλύονται από το τσιγάρο στον χώρο των μη καπνιζόντων όταν δεν πληρούνται οι σωστές προδιαγραφές κατασκευής.

◗ Και σε ό,τι αφορά τα καζίνα τα οποία υπάγονταν μέχρι πρότινος στην απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με ανακοινώσεις της τελευταίας στιγμής τονίζεται ότι διέπονται από τον νόμο 2206/1994 και έτσι η απαγόρευση εντός των χώρων παιγνίου παγώνει προς το παρόν προκειμένου οι όροι να καθοριστούν κατόπιν ειδικής διαβούλευσης με το υπουργείο Οικονομίας και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Αναφέρθηκε πάντως ότι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν μέσα στα καζίνα θα ισχύουν κατ΄ αναλογία οι ίδιοι κανονισμοί που ισχύουν και για τα υπόλοιπα υγειονομικά καταστήματα. Το ίδιο τονίστηκε ότι ισχύει και για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των ξενοδοχείων.

◗ Ο νόμος ορίζει ότι ο ειδικός χώρος καπνιζόντων πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές αρνητικής πίεσης και ανακύκλωσης του αέρα. Πρέπει επίσης να διαθέτει δικό του σύστημα εξαερισμού, ανεξάρτητο από το σύστημα εξαερισμού ή κλιματισμού του υπολοίπου καταστήματος. ◗ Σε όλους τους χώρους καπνιζόντων απαγορεύεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 18 ετών ακόμη και αν συνοδεύονται από ενηλίκους.

◗ Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων που θέλουν να διαμορφώσουν ειδικό χώρο καπνιζόντων πρέπει να έχουν λάβει από τον δήμο ειδική άδεια και σήμα (μέχρι την τελευταία στιγμή ωστόσο πολλοί δήμοι διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν λάβει καν τα ειδικά σήματα). Οποιο κατάστημα δεν έχει λάβει άδεια για τη λειτουργία του ειδικού χώρου ως την 1η Ιουλίου δεν θα μπορεί να λειτουργεί παρά μόνο ως χώρος μη καπνιζόντων και θα ισχύει η ολική απαγόρευση.

◗ Δεν θα είναι αναγκαία η διέλευση από τον ειδικό χώρο για την πρόσβαση στους χώρους υγιεινής και στους κοινόχρηστους χώρους του καταστήματος. Επίσης ο ειδικός χώρος δεν μπορεί να περικλείει τη σκηνή των εκδηλώσεων ή παραστάσεων του καταστήματος ή παρουσίασης και ερμηνείας των καλλιτεχνών.

◗ Στο πεδίο εφαρμογής του νόμου δεν εμπίπτει ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος όπου αναπτύσσονται τα τραπεζοκαθίσματα, ακόμη και αν στον χώρο αυτόν υπάρχει στέγαστρο.

◗ Σύμφωνα με τον νόμο απαγορεύεται η χρήση προϊόντων καπνού σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα αεροδρόμια και σε όλους τους σταθμούς μεταφορικών μέσων καθώς και στα ίδια τα μέσα μεταφοράς, ακόμη και στα ταξί, στα κυλικεία κτλ. Σε ό,τι αφορά τα πλοία και τα τρένα, την περασμένη Πέμπτη διευκρινίστηκε ότι στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός τους θα ισχύουν οι ίδιοι κανονισμοί που αφορούν και τα υπόλοιπα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τι σημαίνει άραγε αυτό; Οτι προφανώς μπορεί ο ιδιοκτήτης τους ανάλογα με τα τετραγωνικά τους να τα μετατρέψει αποκλειστικώς σε χώρο καπνιζόντων ή να διαθέσει χώρο για καπνίζοντες. ◗ Την περασμένη Πέμπτη άνοιξε επίσης για πρώτη φορά ο δρόμος για τη διατήρηση ή τη δημιουργία καπνιστηρίων εντός εργασιακών χώρων. Οπως ανακοινώθηκε, στους εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα εξαιρουμένων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κάθε βαθμίδας, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία χώρου καπνιστών στις περιπτώσεις των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 εργαζομένους, εφόσον υπάρχει συμφωνία εργαζομένων και εργοδότη. Τα καπνιστήρια που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδώσει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Οι εργασιακοί χώροι με λιγότερους από 50 εργαζομένους θα είναι υποχρεωτικώς άκαπνοι. ◗ Στα καταστήματα εστίασης, η παράβαση των όρων του νόμου 3730 και της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος δεν επιφέρει κυρώσεις σε βάρος των καταστημάτων και των υπευθύνων λειτουργίας τους, εφόσον δεν υποδειχθεί η παράβαση από πελάτη, επισκέπτη ή εργαζόμενο στο κατάστημα ή εφόσον ο υπεύθυνος λειτουργίας του καταστήματος μεριμνήσει για την αντιμετώπιση της παράβασης, απομακρύνοντας τον παραβάτη ή λαμβάνοντας τα αναγκαία για τον σκοπό αυτό μέτρα με παράλληλη ενημέρωση των αρχών.

◗ Ενισχύεται το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) το οποίο θα διενεργεί ελέγχους, αλλά αντίστοιχες οδηγίες έχουν δοθεί στην Αστυνομία, στις Λιμενικές Αρχές και στη Δημοτική Αστυνομία.

◗ Σε περίπτωση που αποδειχθεί παράβαση ορίζεται από τον νόμο επιβολή προστίμων. Το ύψος των προστίμων διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της παράβασης. Για παράδειγμα, σε όποιον πουλάει προϊόντα καπνού σε ανηλίκους, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης το πρόστιμο μπορεί να φθάσει τα 1.000 ευρώ κατά την πρώτη παράβαση, τα 2.000 στη δεύτερη και τα 20.000 ευρώ κατά την τρίτη παράβαση. Σε περίπτωση και τέταρτης παράβασης ορίζεται οριστική ή προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος. Εύκολα μπορεί ο καθένας να εννοήσει τι σημαίνει αυτή η παράγραφος για τους ιδιοκτήτες περιπτέρων οι οποίοι πωλούν καθημερινά σε ανηλίκους προϊόντα καπνού, θα σχολιάσουμε εμείς. Πάντως ιδιοκτήτες περιπτέρων με τους οποίους ήλθαμε σε επαφή δήλωσαν άγνοια για το τι πρέπει να πράξουν σε λίγες ημέρες από σήμερα.«Τι να κάνουμε, να παίρνουμε τις ταυτότητες του κόσμου;Πολλά ανήλικα έρχονται και παίρνουν τσιγάρα για τους γονείς τους.Να χάσουμε τους πελάτες μας;»απαντούν. Οταν τους τίθεται το ερώτημα τι θα κάνουν αν εμφανιστούν οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο, αναφέρουν μισοαστεία- μισοσοβαρά: «Θα τους προτείνουμε να μπουν εκείνοι μέσα στο περίπτερο για να δούμε πώς θα χειριστούν την κατάσταση».

◗ Με δεδομένο, ωστόσο, ότι το κάπνισμα αποτελεί αρχικώς ατομική ευθύνη, σε κάθε «θεριακλή» που παραβαίνει τον νόμο είτε στην εργασία του είτε σε άλλους κλειστούς χώρους όπου απαγορεύεται το τσιγάρο, θα επιβάλλεται πρόστιμο που θα φθάνει ως και τα 500 ευρώ.

◗ Σημειώνεται ότι από την ερχόμενη Τετάρτη 1η Ιουλίου, πρώτη ημέρα ισχύος του νέου νόμου, θα ξεκινήσει η λειτουργία στον χώρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ειδικού Call Center (τετραψήφιος αριθμός: 1142) το οποίο θα προσφέρει συμβουλές απεξάρτησης από το τσιγάρο, θα κατευθύνει τους πολίτες στα αντικαπνιστικά ιατρεία του ΕΣΥ, θα ενημερώνει με εξερχόμενες κλήσεις όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τις διατάξεις του νόμου, θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής του νόμου και θα διατηρεί στατιστικά αρχεία σχετικά με την εφαρμογή του νόμου στη χώρα μας. Στο Call Center θα μπορούν να απευθύνονται και οι πολίτες που επιθυμούν να καταγγείλουν πιθανές παραβάσεις του νόμου αφού όμως έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τους υπευθύνους των καταστημάτων. Σύμφωνα με τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας, το Call Center θα αποτελεί ένα ΕΚΑΒ του καπνίσματος! Μετά την κλήση οι αρμόδιοι ελεγκτές θα καταφθάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στο σημείο του... καπνιστικού παραπτώματος.

Όταν δεν υπήρχε η Σελήνη



Ενδείξεις από αναφορές σε αρχαία ελληνικά κείμενα μας λένε ότι κάποτε η Σελήνη δεν υπήρχε στον ουρανό. Και μάλιστα για να δηλώσουν την πανάρχαια εποχή που ιδρύθηκε η Λυκόσουρα, στην ορεινή Αρκαδία της Ελλάδας, η πρώτη πόλη που είδε το φως του ήλιου στη Γη, λένε ότι «ιδρύθηκε τότε που δεν υπήρχε Σελήνη στον Ουρανό». Γενικά τους αρχαίους Αρκάδες τους αποκαλούσαν «προσέληνους», επειδή υπήρξαν στην περιοχή αυτή πριν εμφανιστεί η Σελήνη στον ουρανό.

-«Προσέληνοι οι Αρκάδες και προσεληνίς το θηλυκόν», γράφει ο Στέφανος Βυζάντιος.

-«Αι νύμφαι της Αρκαδίας απεκαλούντο και αυτές προσελήνιδες», αναφέρει το λεξικό του Ησυχίου Αλεξανδρέως.

-«Προσέληνοι Ηρόδοτος τους Αρκάδας ούτω λέγει, τουτέστιν αρχαίους προ της σελήνης», γράφει το λεξικό του Σουίδα.

-Αργοναυτικά του Απολλώνιου του Ρόδιου: «Αρκάδες οι και πρόσθε σεληναίης υδέονται ζώειν, φηγόν έδοντες εν ούρεσιν...».

Ο Απολλώνιος αναφέρεται σε μία εποχή στην οποία «δεν υπήρχαν όλες οι ουράνιες τροχιές», πριν από τη γενιά του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, δηλαδή πριν τον κατακλυσμό. Τότε που δεν υπήρχε Σελήνη, οι μόνοι άνθρωποι που υπήρχαν ήταν οι Πελασγοί οι οποίοι ζούσαν στα βουνά της Αρκαδίας.

-Ο Δημόκριτος και ο Αναξαγόρας δίδασκαν ότι υπήρξε εποχή όπου η Γη δεν είχε τη Σελήνη!

-Ευστάθιος, εκκλησιαστικός συγγραφέας και φιλόσοφος: «Δοκεί δε φασί, παλαιότατα έθνη Ελλήνων είναι τα Αρκαδικά, διό και προσέληνοι ελέγοντο οι Αρκάδες, όπερ, φασίν, Ίππυς ο Ρηγίνος πρώτον αυτούς εκάλεσε».

-Οβίδιος «... οι Αρκάδες κατείχαν τη χώρα τους πριν από τη γέννηση του Διός» και «το γένος τους είναι παλαιότερο από την Σελήνη».

-Ο Πλούταρχος που αφήνει υπόνοιες για πανάρχαια κατοίκηση της Σελήνης: «Διά τι τας εν τοις υποδήμασι σεληνίδας, οι διαφέρειν δοκούντες ευγένεια φορούσιν; πότερον, ως Κάστωρ φησί, σύμβολον έστι τούτο της λεγόμενης οικήσεως επί της σελήνης και ότι μετά την τελευτήν αύθις αι ψυχαί την σελήνην υπό πόδας έξουσιν, ή τοις παλαιοτάτοις τουθ' υπήρχε, εξαίρετον, ούτοι δ’ ήσαν Αρκάδες των απ’ Ευάνδρου Προσελήνων λεγομένων».



Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ εταιρεία Mooz! και η αμφιλεγόμενη διαφημιστική εκστρατεία

change_minds.pngΣτην Λετονία, μια δημιουργική, τολμηρή αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενη διαφημιστική εκστρατεία κατάφερε, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, να πετύχει αυτό που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει, αλλά και όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι: Να αλλάξουμε νοοτροπία. Ή, πιο ωμά ακόμα: Νά αλλάξουμε μυαλά!

Η ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ εταιρεία Mooz!, έπεισε με την δική της τολμηρή προσέγγιση στο θέμα των τροχαίων, την κυβέρνηση, να της αναθέσει τη συγκεκριμένη καμπάνια.

Βασικός «στόχος», ήταν οι οδηγοί, κυρίως άνδρες, ηλικίας 20-35 ετών, που ανήκουν, σύμφωνα με έρευνες, στην ομάδα «άμεσου κινδύνου», με τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, την επιθετική συμπεριφορά που αναπτύσσουν στο οδήγημα, και την αλαζονεία που έχουν για τις ικανότητές τους, αφού τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία προκαλούνται με ευθύνη ανθρώπων που πίστευαν ότι είναι οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο, εννοώντας με αυτό, ότι ήταν ... περίπου Σουμάχερ.

Η ΔΙΑΦHΜIΣΗ που βγήκε τελικά, και που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, δεν ήταν από αυτές τις «διδασκαλικού τύπου», όπου πάντα κάποιος σου κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο και σου λέει «μή τρέχεις». Η Mooz!, εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, επικέντρωσε την προσοχή της και σε ένα άλλο θέμα: την σοβαρή έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Και τι έκανε, λοιπόν;

Αντί κάποιου ενημερωτικού εντύπου, δημιουργήθηκε ένα Πιστοποιητικό Δωρεάς Οργάνων το οποίο λάμβαναν οι οδηγοί κατευθείαν από την αστυνομία. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, όσοι υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας (και κανονικά θα έπρεπε να λάβουν κλήση),
αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν το πιστοποιητικό με το οποίο δήλωναν διατεθειμένοι να γίνουν δωρητές

οργάνων!
Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία, μέσα σε έναν χρόνο, να μειωθεί κατά 29%, και ταυτόχρονα να σημειωθεί και σημαντική αύξηση, κατά 39% στην, έστω και δι' αυτού του τρόπου, δωρεά οργάνων. Μπορεί, λοιπόν, οι οδηγοί να μην θυμόνταν ένα οποιοδήποτε διαφημιστικό, όμως δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν ποτέ την ημέρα που, άθελά τους, έγιναν δωρητές οργάνων...

Το συμβόλαιο
Στην Λετονία, μια δημιουργική, τολμηρή αλλά και αρκετά αμφιλεγόμενη διαφημιστική εκστρατεία κατάφερε, σε αρκετά μεγάλο βαθμό, να πετύχει αυτό που όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει, αλλά και όλοι ξέρουν πόσο δύσκολο είναι: Να αλλάξουμε νοοτροπία. Ή, πιο ωμά ακόμα: Να αλλάξουμε μυαλά!



Η διαφημιστική εταιρεία Mooz!, έπεισε με την δική της τολμηρή προσέγγιση στο θέμα των τροχαίων, την κυβέρνηση, να της αναθέσει τη συγκεκριμένη καμπάνια. Βασικός «στόχος», ήταν οι οδηγοί, κυρίως άνδρες, ηλικίας 20-35 ετών, που ανήκουν, σύμφωνα με έρευνες, στην ομάδα «άμεσου κινδύνου», με τις υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσουν, την επιθετική συμπεριφορά που αναπτύσσουν στο οδήγημα, και την αλαζονεία που έχουν για τις ικανότητές τους, αφού τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία προκαλούνται με ευθύνη ανθρώπων που πίστευαν ότι είναι οι καλύτεροι οδηγοί στον κόσμο, εννοώντας με αυτό, ότι ήταν ... περίπου Σουμάχερ.



Η διαφήμιση που βγήκε τελικά, και που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, δεν ήταν από αυτές τις «διδασκαλικού τύπου», όπου πάντα κάποιος σου κουνάει επιδεικτικά το δάχτυλο και σου λέει «μη τρέχεις». Η Mooz!, εκτός από την υπερβολική ταχύτητα, επικέντρωσε την προσοχή της και σε ένα άλλο θέμα: την σοβαρή έλλειψη οργάνων για μεταμοσχεύσεις. Και τι έκανε, λοιπόν; Αντί κάποιου ενημερωτικού εντύπου, δημιουργήθηκε ένα Πιστοποιητικό Δωρεάς Οργάνων το οποίο λάμβαναν οι οδηγοί κατευθείαν από την αστυνομία.



Συγκεκριμένα, όσοι υπερέβαιναν το όριο ταχύτητας (και κανονικά θα έπρεπε να λάβουν κλήση), αναγκάζονταν από την αστυνομία να υπογράψουν το πιστοποιητικό με το οποίο δήλωναν διατεθειμένοι να γίνουν δωρητές οργάνων! Το αποτέλεσμα ήταν ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία, μέσα σε έναν χρόνο, να μειωθεί κατά 29%, και ταυτόχρονα να σημειωθεί και σημαντική αύξηση, κατά 39% στην, έστω και δι’ αυτού του τρόπου, δωρεά οργάνων. Μπορεί, λοιπόν, οι οδηγοί να μην θυμόνταν ένα οποιοδήποτε διαφημιστικό, όμως δεν θα μπορούσαν να ξεχάσουν ποτέ την ημέρα που, άθελά τους, έγιναν δωρητές οργάνων...





Το Συμβόλαιο



Η ημέρα εκείνη, είναι όταν, έπειτα από κάποια σοβαρή παράβασή τους, υποχρεούνται να υπογράψουν το παρακάτω Πιστοποιητικό Δωρητή Οργάνων:





«Υπάρχουν άνθρωποι που θα έδιναν τα πάντα για να βρίσκονται στη θέση μου, και εάν βρίσκονταν, δεν θα έπαιζαν ποτέ με τη ζωή τους.



Εγώ ο/η , ____ _________________, εφόσον έχω την τάση να υπερβαίνω το όριο ταχύτητας στο δρόμο και/ή να οδηγώ επιθετικά, με το παρόν δηλώνω ότι η ζωή μου δεν είναι πρώτης προτεραιότητας για μένα και ευχαρίστως θα την αποχωριζόμουν. Έχοντας σώας τας φρένας, κατανοώ ότι αργά ή γρήγορα θα εμπλακώ σε ατύχημα και αφού αυτό συμβεί, αφήνω την καρδιά μου, τα νεφρά μου και όποια άλλα όργανα του σώματός μου δεν καταστραφούν από το ατύχημα, σε εκείνους που τα χρειάζονται πραγματικά.



Επίσης, ζητώ εκ των προτέρων να με συγχωρέσουν οι άνθρωποι και τα αγαπημένα πρόσωπα εκείνων για τους οποίους θα είμαι εγώ υπεύθυνος για το θάνατο ή την αναπηρία τους, εξαιτίας ατυχήματος



__, _______, 200_



Υπογραφή



____ _________»

Monday, June 29, 2009

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ



Κάθε άλλο παρά γαλάζιος είναι ο Δούναβης αυτές τις ημέρες και, βέβαια, ο σκύλος δεν χορεύει βαλς, αλλά αγωνίζεται, μαζί με έναν άλλον, να γλιτώσει από τα νερά. Το στιγμιότυπο είναι από το κέντρο της Βουδαπέστης που δοκιμάζεται σκληρά από τις πλημμύρες, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει φθάσει στο ανώτατο ύψος της. Πολλοί δρόμοι έχουν μείνει κλειστοί γιατί είναι αδύνατον να κυκλοφορήσουν τροχοφόρα. Οι ασυνή θιστες καλοκαιριάτικες νεροποντές ταλαιπωρούν ολόκληρη την Ουγγαρία, όπου και άλλα ποτάμια έχουν φουσκώσει επικίνδυνα. (ΑΡ/ΒΕLΑ SΖΑΝDΕLΖΚΥ)

Ευφυολογήματα

Μην πίνεις όταν οδηγείς. Μπορεί να τρακάρεις κάπου και να χυθεί το ποτό σου.

Μαγειρεύω με κρασί. Μερικές φορές μάλιστα το βάζω και στο φαγητό.

W.C. Fields

Θεέ μου, δώσ' μου υπομονή, ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΩΣ!

Oren Arnold

Με την πρώτη φορά που είχε την ευκαιρία, ο Αδάμ έριξε το φταίξιμο στη γυναίκα.

Nansy Astor

Εννιά στους δέκα γιατρούς συμφωνούν ότι ο ένας στους δέκα γιατρούς είναι ηλίθιος.

Jay Leno





Η διαφορά ανάμεσα στη συμμετοχή και στη δέσμευση είναι σαν τα αυγά με μπέικον. Η κότα συμμετέχει, το γουρούνι δεσμεύεται.

Έχεις προσέξει ότι όποιος οδηγεί πιο αργά από σένα είναι ηλίθιος και όποιος πάει πιο γρήγορα είναι τρελός;

George Carlin

Δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους από τις παρέες τους. Ας μην ξεχνάμε πως ο Ιούδας είχε ανεπίληπτους φίλους.

Paul Verlaine

Το πρόβλημα είναι ότι ο Θεός έδωσε στον άνδρα ένα μυαλό και ένα πέος και αίμα που φτάνει για να λειτουργεί μόνο το ένα από τα δύο.

Robin Williams

Το σεξ είναι ένας από τους εννέα λόγους για μετενσάρκωση. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι άνευ σημασίας

Henry Miller

Στον αγώνα της ζωής, όποιος κι αν είναι ο στόχος σου, να κρατάς τα μάτια σου στο λουκουμά κι όχι στην τρύπα.

Oscar Wilde

Θα 'θελα να 'ξερα ποιος βάζει τις βιταμίνες στο σπανάκι, στο καρότο και στο ρετσινόλαδο και δεν τις βάζει στα παγωτά, στα πατατάκια και στις καραμέλες.

Ένας άλλος πεντάχρονος

Αν κάνω φασαρία με δέρνουν κι αν είμαι ήσυχος μου βάζουν θερμόμετρο.

Ένας πεντάχρονος

Πρέπει να είσαι σε φόρμα. Η γιαγιά μου άρχισε να περπατάει πέντε μίλια την ημέρα όταν ήταν 60. Σήμερα είναι 97 και δεν ξέρουμε πού στο διάολο έχει πάει.

Ellen DeGeneres

NANOΝΕWS


ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Οχι, δεν είναι τεχνητά χρωσμένη εικόνα οροσειράς ούτε νέας μορφής καρδιογράφημα. Πρόκειται για μία ακόμη αναπαράσταση της διπλής έλικας του DΝΑ. Για την ακρίβεια, πρόκειται για φωτογραφία ηλεκτρονικού μικροσκοπίου μιας περιοχής του DΝΑ μεγεθυσμένης κατά 1.600.000 φορές. Η δεξιόστροφη διπλή έλικα είναι καλύτερα αναγνωρίσιμη ως οι κόκκινες-πορτοκαλιές «κορυφογραμμές» από το κέντρο και αριστερά προς τα πάνω.

ΣΩΣΤΟ ΉΛΑΘΟΣ;
Πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου όταν έχει συννεφιά; Ναι, και εμείς και τα παιδιά, όσο κι αν είναι δύσκολο να τους το εξηγήσουμε. Ο ήλιος μάς βομβαρδίζει με τις υπεριώδεις ακτίνες του κάθε στιγμή. Ακόμη και όταν υπάρχουν κάποια λεπτά σύννεφα στον ουρανό, να κρύβουν τον ήλιο, δεν έχουμε ολοκληρωτική απορρόφηση και οι υπεριώδεις φθάνουν ως τα μάτια μας. Ακόμη πιο ύπουλη είναι η κατάσταση όταν βρισκόμαστε στην αμμουδιά όπου έχουμε πολλαπλές ανακλάσεις που φθάνουν στο μάτι μας από κάθε κατεύθυνση. Γι΄ αυτό πρέπει τα γυαλιά να είναι κλειστά από παντού και όποιοι φορούν φακούς επαφής, έστω και σκούρους, να γνωρίζουν πως δεν είναι προστατευμένοι από την υπεριώδη ακτινοβολία αν δεν φορούν και γυαλιά ηλίου.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΞΕΡΑΤΕ;
Θάνατος από υπερβολική δόση νερού! Και όμως μπορεί να συμβεί! Εικοσιοκτάχρονη από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχασε τη ζωή της λαμβάνοντας μέρος σε ραδιοφωνικό διαγωνισμό πόσης νερού. Εχοντας πιει έξι λίτρα νερού σε τρεις ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν επιτρεπόταν η ούρηση(!), η νεαρή γυναίκα έκανε εμετό και έφυγε για το σπίτι της με οξύ πονοκέφαλο. Ο θάνατος επήλθε λίγο αργότερα. Οι ειδικοί απέδωσαν τον θάνατό της σε υπονατριαιμία, ανεπαρκή επίπεδα νατρίου στο πλάσμα του αίματος. Υπό κανονικές συνθήκες οι νεφροί ελέγχουν τα επίπεδα νερού και αλάτων που αποβάλλονται από τον οργανισμό. Οταν η κατανάλωση νερού είναι τέτοια που οι νεφροί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν, το νερό του αίματος περνά στα κύτταρα, των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένων. Το εγκεφαλικό οίδημα που προκαλείται έτσι ευθύνεται για τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από νερό, τα οποία είναι ναυτία, εμετός, κώμα, άρση της αναπνοής και τελικά θάνατος.

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΠΑΡΟΙΜΙΑΣ
Γενάρη πίνουν το κρασί, τον Θεριστή το ξίδι Σωστή η παροιμία: το κρασί που έχει μπει στα βαρέλια τον Οκτώβριο βρίσκεται στο καλύτερο σημείο ωρίμανσης τον Ιανουάριο αλλά τον Ιούνιο έχει πολλές πιθανότητες να είναι ξίδι.

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αν ρίξω πιο πολύ αλάτι στην κατσαρόλα, θα γίνει πιο γρήγορα το φαΐ;

Θα γίνει, αλλά για να είναι αισθητή η διαφορά χρόνου θα πρέπει να ρίξουμε τόσο αλάτι που το φαγητό θα είναι λύσσα! Το αλάτι αποτελείται από χλώριο (με αρνητικό φορτίο) και νάτριο (με θετικό φορτίο). Οταν το αλάτι διαλύεται στο νερό, σπάει ο δεσμός χλωρίου - νατρίου από τις έλξεις των μορίων του υγρού στοιχείου. Ετσι το σημείο βρασμού, το σημείο δηλαδή στο οποίο η εσωτερική πίεση των ατμών εξισώνεται με την ατμοσφαιρική πίεση, αυξάνεται όταν υπάρχει αλάτι. Αλλά για να πετύχει κανείς αύξηση της τάξεως του μισού βαθμού θα πρέπει να κάνει το νερό θαλασσινό! Οπότε ξεχάστε το!

ΟΙ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ
Θυμάστε τα παιδιά που βρέθηκαν σε ιδρύματα στη Ρουμανία αμέσως μετά την πτώση του Τσαουσέσκου; Αμερικανοί νευροεπιστήμονες, με επικεφαλής τον Τσαρλς Νέλσον του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, παρακολούθησαν επί μακρόν πολλά από αυτά τα παιδιά και ιδού τα συμπεράσματά τους:

Πρώτον, όπως αναμενόταν, η εγκατάλειψη είχε αποτέλεσμα τα παιδιά να εμφανίζουν υστέρηση στη διανοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξή τους. Δεύτερον, η απομάκρυνση από το ίδρυμα και η τοποθέτηση των παιδιών σε χώρους με υψηλής ποιότητας φροντίδα οδήγησαν σε αξιοσημείωτες προόδους. Η παρατηρούμενη βελτίωση ήταν θεαματικότερη όταν τα παιδιά ήταν σε νεαρή ηλικία.

Περιττό να πούμε ότι τα ευρήματα των αμερικανών επιστημόνων τα οποία παρουσιάζονται σε σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση «Science» (τεύχος 318, αρ. 5858, σελ.

1937-1940) πρέπει να γίνουν «ευαγγέλιο» για όλους όσοι ασχολούνται με τη φροντίδα παιδιών και ιδιαίτερα για τους αρμόδιους φορείς.

Aκύρωση ολόκληρης της ημέρας του Rockwave! Λόγο WaterWave!!!

Update 18:41: Μόλις έφτασε στα χέρια μας το επίσημο δελτίο τύπου από τη DIDI Music: "Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σήμερα τη Μαλακάσα Αττικής, από τις 13:15 το μεσημέρι έως τις 14.55, με σφοδρούς ανέμους, χαλαζόπτωση, κεραυνούς και έντονη βροχόπτωση, καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση της σημερινής ημέρας του Rockwave Festival, 28/06/2009. Παρά το ότι η κεντρική σκηνή του Festival και ο πύργος ελέγχου ήταν καλυμμένα και από τις τρεις πλευρές τους, η ισχυρή βροχόπτωση κατέστησε τον τεχνικό εξοπλισμό του φεστιβάλ και των καλλιτεχνών επικίνδυνο και ακατάλληλο προς χρήση. Αφού εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια και παρά τις έντονες προσπάθειες δεν έγινε δυνατή η αποκατάσταση των τεχνικών φθορών σε επαρκή χρόνο. Το team των τεχνικών του Rockwave Festival εργάζεται ήδη πυρετωδώς για την αποκατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού του φεστιβάλ με στόχο την πραγματοποίηση των επόμενων 2 ημερών του. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω ανακοινώσεις. Μείνετε συντονισμένοι στις επίσημες ιστοσελίδες" (www.didimusic.gr)

Sunday, June 28, 2009

Το 11880 και γενικά όλες αυτές οι υπηρεσίες μας προσφέρουν την υπηρεσία σύνδεσης με έναν αριθμό.

Είναι μια υπηρεσία που την προβάλλουν γιατί εμείς χρεωνόμαστε τα κέρατα μας ενώ αυτοί κερδίζουν.
Ουσιαστικά μας πιάνουν κοροΐδα και το προβάλλουνσαν παρεχόμενη υπηρεσία.
Ήρθε η ώρα να τους κοροϊδέψουμε εμείς.
Από σταθερό τηλέφωνο καλούμε το 210 1188000 που αν έχουμε εναλλακτικό πάροχο με δωρεάν σταθερά δεν χρεωνόμαστε αν όχι την χρεωνόμαστε σαν αστική, και τους λέμε με συνδέετε στο 69 τάδε και σου λένε "Ευχαριστούμε σας ενημερώνουμε ότι η χρέωσησυνεχίζεται" Η οποία συνεχίζεται ποτέ!
Τώρα δεν προτιμάτε το 11880; Σας έχω κι άλλα.
210 1188800 ΟΤΕ
210 1185000 VIVODI
210 1183300 Vodafone
210 1182100 Δεν την ξέρει η μάνα της
Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι: 210 + υπηρεσία + 00
Οι εταιρείες αυτές ψοφάνε να τους καλέσουμε να μας συνδέσουν και να χρεωνόμαστε υποτίθεται.
Ιδίως κάτι μικρές σας το 11821
Θέλετε κι άλλα; Σας έχω
Οι πενταψήφιοι αριθμοί έγιναν για να υπερχρεωνόμαστε. πχ το 14944 τηλεπληροφορίες ΟΤΕ (φαρμακεία νοσοκομεία οπαπ κλπ)
Σας έχω ένα ενδεικτικό πινακάκι με αυτούς τους αριθμούς κλήσης.
14744 | Αποτελέσματα Παιχνιδιού "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ" 210 1474400
14844 | Ωρα Ελλάδος 210 1484400
14944 Εφημερεύοντα Νοσοκομεία, Φαρμακεία, Ιατροί (Αττικής, Θεσ/κης, Πατρών, Κρήτης, Θεσσαλίας, Μυτιλήνης) Δρομολόγια: Πλοίων, Ολυμπιακών Aερογραμμών- ΑEGEAN, OΣΕ, ΚΤΕΛ,Προαστιακού Αποτελέσματα: SUPER 3, EXTRA 5, ΤΖΟΚΕΡ - ΛΟΤΤΟ - ΠΡΟΤΟ - ΠΡΟΠΟ - ΠΡΟΠΟΓκόλ, Εθνικό - Λαϊκό Λαχείο / Ιππόδρομος Ζώδια & Συνταγές (από τη Μαρία Λόη) Δελτίο καιρού Ελλάδος & Ατμοσφαιρική Ρύπανση Αττικής ΚΤΕΟ (Αθηνών, Θεσ/κης, Πατρών), Διανυκτερεύοντα Βενζινάδικα Αττική) 210 1494400
Γενικά ότι πενταψήφιο αριθμό ξέρετε ισχύει το 210 + αριθμός + 00
Αυτά μόνο από σταθερό από κινητό δεν έχω δοκιμάσει ακόμα.
Άντε και καλές κλήσεις μην χρεώνεστε!

NEO!!!
Καλέστε 210 11889 00 και ζητήστε σύνδεση με κινητά ή σταθερά εξωτερικού προς όλον τον κόσμο!!! Χωρίς καμιά ενοχή. Μας "γδέρνουν" καθημερινά. Ευκαιρία να τους το ανταποδώσουμε.

Φυτο-λογία.

Aπό www.skai.gr/τεχνολογία:

"""Η έγκριτη βρετανική Βασιλική Φυτοκομική Εταιρία εκτέλεσε ένα πείραμα διάρκειας ενός μήνα σχετικά με την επίδραση της ανθρώπινης φωνής στις ντοματιές και κατέληξε ότι τα φυτά όντως "ανταποκρίνονται" στις φωνές που ακούνε. Κάθε φυτό "άκουσε" κατ' επανάληψη τα ηχογραφημένα αποσπάσματα μέσω των ακουστικών μιας συσκευής MP3 που είχε προσαρτηθεί στη γλάστρα, χαμηλά στο επίπεδο των ριζών. Τα φυτά βρίσκονταν σε θερμοκήπιο και οι μετρήσεις έγιναν πριν, στη διάρκεια και μετά το πείραμα, ενώ για λόγους σύγκρισης υπήρξαν μετρήσεις και σε φυτά που δεν άκουγαν φωνές.

Νικήτρια του πειράματος αναδείχτηκε μια ντοματιά που αναπτύχθηκε περισσότερο από τα άλλα φυτά μέσα σε αυτό το μήνα του πειράματος, κατά 1,6 εκατοστά πιο πολύ σε σχέση με τα φυτά της "ομάδας ελέγχου" που δεν είχαν ακούσει φωνές.”””

Ορμώμενοι από τις συγκλονιστικές αυτές εξελίξεις στον τομέα της γεωπονίας, οι καλύτεροι Έλληνες φυτά επιστήμονες, πάντα πρωτοπόροι, παρέλαβαν τη σκυτάλη από τους Βρετανούς συναδέλφους τους και διεξάγουν ήδη νέο πείραμα πάνω στην επίδραση της ανθρώπινης φωνής στην ανάπτυξη της χλωρίδας.

Συγκεκριμένα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Σεξολογική Εταιρεία και με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών, διεξάγει αυτές τις μέρες εξαιρετικής πολυπλοκότητας επιστημονικές μετρήσεις, πάνω στην επίδραση των διαλόγων που ανταλλάσσει ένα μέσο ζευγάρι κατά την ερωτική πράξη, στη βιολογική λειτουργία μεγάλης ποικιλίας ειδών της ελληνικής χλωρίδας.
Μεταξύ άλλων, ερευνώνται :

1. Η επίδραση της φράσης «πιο βαθειά!, πιο βαθειά!!» στο βαθμό εισχώρησης της ρίζας μονοκοτυλήδονων φυτών σε αργιλώδη εδάφη.

2. Η επίδραση της φράσης «πάρτα!» στο βαθμό πρόσληψης οξυγόνου κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης της Ματζουράνας.

3. Η επίδραση της φράσης «πάρτα μωρή άρρωστη!» στο βαθμό πρόσληψης οξυγόνου κατά τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης της μεσογειακής ελιάς με δάκο.

4. Η επίδραση της φράσης «σου σηκώθηκε!» στο βαθμό ανάπτυξης του φυλλώματος του κισσού.

5. Η επίδραση της φράσης «τι σου κάνω, πες μου τι σου κάνω;;» στην ανάπτυξη των ριζών του Νάρκισσου (ή και Μανουσάκι).

6. Η επίδραση της φράσης «και πού να το βάλω ;;;» στην ποικιλία των σπόρων της κολοκυθιάς.

7. Η επίδραση της φράσης «με πέθανες !!!» στην ανάπτυξη του φυλλώματος του κυπαρισσιού.

8. Η επίδραση της φράσης "μην αφήνεις σταγόνα!" στις υδροβόρες ποικιλίες καλαμποκιού.

Σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση των επιστημόνων, όσοι εθελοντές επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρωτοφανές για τα χρονικά πείραμα, αλλά δεν διαθέτουν δυστυχώς ερωτικό σύντροφο, μπορούν να βοηθήσουν κατά μόνας, συμμετέχοντας, με απόλυτη εχεμύθεια και διακριτικότητα εκ μέρους των υπευθύνων, στην υποενότητα «Ακακία».

Μπάνκ Ρόμπερ

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο 6,5 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης

Δημοσίευση 22 June 2009 από admin

snatorini-kolumbo-ifaisteio-f

Αλλεπάλληλες μικροδονήσεις, εκλύσεις αερίων και παραμόρφωση του πυθμένα καταγράφουν Έλληνες και Γερμανοί γεωλόγοι στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, το οποίο κρύβεται 6,5 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης.

kolumboΤο Κολούμπο έχει ύψος 470 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 17 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο κρατήρας του όμως φαίνεται δυσανάλογα μεγάλος, με διάμετρο ενάμισι χιλιόμετρο.

Όργανα που ποντίστηκαν στο βορειοανατολικό άκρο της Σαντορίνης αποκαλύπτουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Κολούμπο δεν σταματά ποτέ, με συνεχείς μικροσεισμούς έως 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και διαρκή μετατόπιση του πυθμένα γύρω από τον κρατήρα.

«Είναι μια μικρή παραμόρφωση, μερικά χιλιοστά του χιλιοστού, την οποία ανιχνεύσαμε τόσο στις πλαγιές του ηφαιστείου όσο και σε απόσταση 10-15 χλμ περιμετρικά από αυτό» εξηγεί στην εφημερίδα Τα Νέα ο Μάρτιν Χεντς, υποψήφιος διδάκτορας του Ινστιτούτου Γωφυσικής και Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.

Καθησυχάζει πάντως ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το ηφαίστειο, που εξερράγη τελευταία φορά το 1650, θα ξαναναστατώσει το Αιγαίο στο άμεσο μέλλον».

Γύρω από το Κολούμπο έχουν επίσης ανακαλυφθεί υδροθερμικά φρεάτια, δομές σαν υποβρύχιες καμινάδες, μέσα από τις οποίες αναβλύζουν αέρια, όπως υδρόθειο και διοξείδιο του άνθρακα, με θερμοκρασία 200 βαθμών Κελσίου.

Κάτω από το ηφαίστειο κρύβεται ένας θάλαμος γεμάτος μάγμα, διαμέτρου περίπου 5 χιλιομέτρων. Τα φαινόμενα προκαλούνται από ρευστό διάπυρο υλικό που ανεβαίνει από αυτόν τον μαγματικό θάλαμο, εξηγεί ο Κώστας Παπαζάχος του ΑΠΘ.

Η κατάσταση παραμένει πιο ήσυχη στο γειτονικό ηφαίστειο που βρίσκεται κάτω από την καλντέρα της Σαντορίνης. Δονήσεις στο νησί δεν καταγράφονται και τα υδροθερμικά αέρια που απελευθερώνονται στη θάλασσα έχουν θερμοκρασία μόλις 17 βαθμούς Κελσίου.

Το ηφαιστειακό κέντρο της Σαντορίνης στο οποίο ανήκει το Κολούμπο είναι τμήμα του Ηφαιστειακού Τόξου του Νοτίου Αιγαίου, μαζί με το Σουσάκι, τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Νίσυρο.

Το τόξο εμφανίστηκε πριν από περίπου 13 εκατ. χρόνια, όταν το βόρειο τμήμα της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας άρχισε να βυθίζεται κάτω από την πλάκα του Αιγαίου.

Η καταγεγραμμένη ηφαιστειακή δραστηριότητα του Κολούμπο ξεκίνησε με σεισμούς το 1649 και ολοκληρώθηκε το 1650, ενώ είχε ονομαστεί από τους ντόπιους “ο καιρός του Κακού”. Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας αυτής πέθαναν γύρω στα 70 άτομα και μεγάλος αριθμός οικόσιτων ζώων, κυρίως λόγω των δηλητηριωδών αερίων που εκλύονταν επί μήνες από το ηφαίστειο.

kolumbo2

Athens Biennale 2009 HEAVEN (or hell?)


Λιακόπουλος Facts

-Ο φραπές γαρ βαρύς.

-Ο Θεός δεν έδωσε τις Δέκα Εντολές σε πέτρινες πλάκες, αλλά σε ένα εκπληκτικό πακέτο-προσφορά ΜΟΝΟ 29 Ευρώ!!!

-Ο Πούτιν διαβάζει Λιακόπουλο.

-Ο Λιακόπουλος έχει σε dvd τους αρχαίους Έλληνες να στήνουν πυραμίδες στην σελήνη.

-Οι Nεφελιμ δεν κατάλαβαν τι έλεγε ο Λιακόπουλος γιατί μιλούσε ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.

-Ο ΛΙΑΚΟ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΣΤΟΝ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΑΣΕΙ.

-Κάπου στο Σείριο οι Ελοχίμ διαφημίζουν απόκρυφα βιβλία που αποδεικνύουν την ύπαρξη του Δημοσθένη Λιακόπουλου.

-Οι ΕΛ πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ο Λιακό -Τι δουλειά έκανε ο πρόγονος του Λιακόπουλου στο 33.000 π.Χ.; Επισκεύαζε Robot στην αρχαία Ελλάδα. -Τα βιβλία του Λιακό για τα πρωτόκολλα της Σιών είναι πλέον μεγαλύτερα σε όγκο από τα ίδια τα πρωτόκολλα.

-Οι Έλληνες είναι αυτοί που είπαν στους 12 Θεούς: "Επιτέλους πότε θα γίνετε άνθρωποι.."

-Τους ιπτάμενους δίσκους τους κατασκευάζει ο Λιακό για να πουλά βιβλία. Ούτε η ΝΑΣΑ γνωρίζει το μυστικό.

-Ο Πούτιν έκανε καράφλα απο τότε που έμαθε τί λέει γι αυτόν και τα υπερόπλα του ο Λιακόπουλος.

-Οτάν οι άλλοι τρώγαν βελανίδια οι Ελοχίμ είχαν μπουρνουζοπετσέτες.

-Ποιο είναι το αγαπημένο αεροδρόμιο του Λιακόπουλου; Το Ελ Βενιζέλος.

-O Μάκης όσα ξέρει τα'μαθε απο τα βιβλία του Λιακό.

-Οι Ελ διοργάνωναν τα ΕΛευσίνεια Μυστήρια.

-Ο Λιακό έχει σε DVD τους αρχαίους Έλληνες να χρηματίζονται απο τους Νεφελίμ για παράνομες εργολαβίες σε Περού,Ινδία,Ιράν,Πακιστάν και Αυστραλία.Αυτη ηταν η αρχή του τέλους της παγκόσμιας αυτοκρατορίας των ΕΛ.

-Ο Λιακό έγραψε τον ιό που ανέβασαν στο μητρικό σκάφος του Independence Day. Τον βρήκε σε έναν τοίχο στις Μυκήνες, χαραγμένο σε fortran.

Saturday, June 27, 2009

Ο Πούλος

Πέταξε στα σκουπίδια στρώμα που έκρυβε ένα εκατομμύριο δολάρια

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Το ότι η ζωή μιμείται την τέχνη - και αντιστρόφως- ήρθε να επιβεβαιώσει μια είδηση από το Ισραήλ. Θυμίζοντας ελαφρώς τη γνωστή ελληνική κινηματογραφική ταινία «Αγάπησα μία Πολυθρόνα» (1971), κάποια κυρία στο Τελ Αβίβ πέταξε στα σκουπίδια το παλαιό στρώμα της ηλικιωμένης μητέρας της για να πληροφορηθεί έκπληκτη το επόμενο πρωί ότι στο εσωτερικό του βρισκόταν κρυμμένο ένα εκατομμύριο δολάρια! Η μητέρα της Αννάτ είχε φυλάξει εκεί τις οικονομίες μιας ζωής. Τώρα μάνα και κόρη έχουν επιδοθεί σε αναζήτηση του πολύτιμου στρώματος. Πάντως η Αννάτ δήλωσε στωικά: «Εχω περάσει και χειρότερα. Στη ζωή πρέπει να δεχόμαστε και το καλό και το κακό».

Friday, June 26, 2009

Κινητό που δεν μπορείς να πεις ΟΧΙ



με ΕΛΛΗΝΙΚΟ menu και 2 χρόνια εγγύηση αντικατάστασης

TCK MINI 520 Gold Edition Χαρακτηριστικά

.

.

.

Τηλέφωνο ταυτόχρονης λειτουργίας 2 καρτών SIM

Μεταλλικό σώμα σε ελάχιστες διαστάσεις

Συχνότητες λειτουγίας 850/900/1800/1900
MHZ

Οθόνη: 2" με 64.000 χρώματα

Ηχεία: ιδιαίτερα ισχυρό εξωτερικό ηχείο

FM Radio

Bluetooth & Handsfree

Τηλεφωνικός κατάλογος: μέχρι 1000 εγγραφές στην ενσωματωμένη μνήμη

Τύποι
Ringtones: Polyphonic (64 channels), Monophonic, True Tones, MP3

Εγγραφή Video και/ή ήχου

Προβολή φωτογραφιών

Music player: Υποστηρίζει MP3, με mp3,midi,wav format

Movie player: Υποστηρίζει 3GP/MP4
movie player σε full-screen mode

Λειτουργία
κάμερας: 2M Pixel, 16 Digital zoom, SXGA/XGA/VGAQVGA

Λειτουργία ανοικτής ακρόασης

Λήψη Video recording

Ψηφιακή εγγραφή ήχου

Προβολή εικόνων: JPEG/GIF/BMP

Μνήμη επεκτάσιμη με κάρτα Micro SD μέχρι
2Gb

Υποστήριξη διαφορετικών ήχων κλήσης για κάθε επαφή

Games: pazzle installed

Calculator/world time/stopwatch

Alarm music/calendar/memo

Unit Conversion/Currency Conversion

Γλώσσες:
Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά Ιταλικά, Γερμανικά

Διάρκεια μπαταρίας σε αναμονή : 7 ημέρες

Διάρκεια μπαταρίας σε ομιλία: 8 ώρες

Περιεχόμενα συσκευασίας:

Συσκευή κινητού τηλεφώνου

2 Μπαταρίες λιθίου

Φορτιστής ρεύματος

Handsfree



Βάρος: 95g (με την μπαταρία)

Διαστάσεις: 9 x 3.5 x 1.5 cm

με ΕΛΛΗΝΙΚΟ menu και 2 χρόνια εγγύηση αντικατάστασης

Τιμή: 135 ευρώ + 9 ευρώ έξοδα αποστολής με παράδοση σε 24-48 ώρες