Ο δότης των οργάνων δεν ήταν νεκρός!
Ξύπνησε όταν οι γιατροί ετοιμάζονταν να του τα αφαιρέσουν
LΕ ΜOΝDΕ Του Jean-Υves Νau
Στο χειρουργείο oι Γάλλοι γιατροί ετοιμάζονταν να αφαιρέσουν τα όργανα του «νεκρού» για μεταμόσχευση, όταν εκείνος άρχισε να... πονάει
Οι γιατροί παραλίγο να λιποθυμήσουν: ο άνδρας που η καρδιά του είχε σταματήσει πριν από μιάμιση ώρα και από τον οποίο ετοιμάζονταν να αφαιρέσουν τα όργανα για να τα διαθέσουν για μεταμοσχεύσεις, ξύπνησε.
Το περιστατικό συνέβη πρόσφατα στο Παρίσι και θέτει πολλά ζητήματα. Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά τα σύνορα μεταξύ ζωής και θανάτου. Ένα θέμα που προκαλεί συγκίνηση και περίσκεψη στο προσωπικό των μονάδων εντατικής θεραπείας: Ποια είναι άραγε τα αντικειμενικά κριτήρια που επιτρέπουν να πει κάποιος από πότε ένας άρρωστος, στον οποίο εφαρμόζονται τεχνικές αναζωογόνησης, μπορεί να θεωρηθεί δότης οργάνων;
Μαζικό έμφραγμα
Στις αρχές του 2008 στο Παρίσι, ένας 45χρονος άνδρας κατέρρευσε στον δρόμο παρουσιάζοντας όλα τα συμπτώματα μαζικού εμφράγματος του μυοκαρδίου. Οι πρώτες βοήθειες που κατέφθασαν επιβεβαίωσαν τη διάγνωση. Λιγότερο από δέκα λεπτά μετά το καρδιακό επεισόδιο, έγιναν όλες οι κατάλληλες προσπάθειες για να επανέλθει στη ζωή. Όμως η καρδιά δεν λειτούργησε. Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομειακό συγκρότημα Λα Πιτιέ-Σαλπετιέρ που βρισκόταν εκεί κοντά, ενώ συνεχίζονταν οι προσπάθειες αναζωογόνησής του. Όταν έφτασε, η καρδιά εξακολουθούσε να μη χτυπά και η ομάδα των καρδιολόγων αποφάνθηκε πως δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο. Από το σημείο αυτό, οι γιατροί άρχισαν να θεωρούν τον ασθενή τους πιθανό δότη οργάνων.
Οι χειρουργοί που θα αφαιρούσαν τα όργανα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι. Όταν έφτασαν, οι συνάδελφοί τους είχαν ήδη κάνει επί μιάμιση ώρα καρδιακές μαλάξεις στον ασθενή, χωρίς φανερό αποτέλεσμα. Όμως τη στιγμή που ετοιμάζονταν να τον χειρουργήσουν, διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη ότι ο ασθενής παρουσίαζε ση μάδια αυθόρμητης αναπνοής, οι κόρες των ματιών του αντιδρούσαν και άρχιζε να αντιδρά και στον πόνο. «Με άλλα λόγια, υπήρχαν ενδείξεις ζωής- κάτι που ισοδυναμεί με απουσία κλινικών ενδείξεων θανάτου», διαβάζει κανείς στην έκθεση της επιτροπής δεοντολογίας για τις μεταμοσχεύσεις, στην οποία παρέπεμψε την υπόθεση ο οργανισμός που διαχειρίζεται τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής του Παρισιού (Αssistance ΡubliqueΗopitaux de Ρaris- ΑΡ-ΗΡ).
...
περισσότερα: http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080613&nid=8847031&sn=&spid=877