Δεκατέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην Τυνησία, ανακοίνωσαν η κυβέρνηση και επίσημα μέσα ενημέρωσης αναφερόμενα στις χειρότερες βιαιότητες που έχουν συμβεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες.
Τα τελευταία επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν σε τρεις πόλεις και έγιναν γνωστά χθες Κυριακή, ήταν τα πιο φονικά στο κύμα αναταραχής που διαρκεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα.
Αυτοί που συμμετέχουν στα επεισόδια λένε πως είναι οργισμένοι διότι δεν υπάρχουν δουλειές για τους νέους, όμως αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι ταραχές είναι έργο μιας μειοψηφίας βίαιων εξτρεμιστών.
Στην ισχυρότερη μέχρι σήμερα ένδειξη πως οι αρχές μπορεί να είναι έτοιμες για μερικές παραχωρήσεις, ο υπουργός Επικοινωνιών της Τυνησίας Σαμίρ Λαμπίντια δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα πως η κυβέρνηση θα δώσει απαντήσεις στα παράπονα του κόσμου.
Ο υπουργός πρόσθεσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο με τους νέους.
«Το μήνυμα ελήφθη», δήλωσε. «Θα επανεξετάσουμε ό,τι χρειάζεται να επανεξεταστεί, θα διορθώσουμε ό,τι χρειάζεται να διορθωθεί, όμως η βία είναι
κόκκινη γραμμή».
Οι αρχές απελευθέρωσαν εξάλλου έναν τραγουδιστή της ραπ που είχε τεθεί υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα αφού ηχογράφησε ένα τραγούδι επικριτικό για την κυβέρνηση, έκανε γνωστό στο πρακτορείο Ρόιτερ η οικογένεια του ράπερ.
Η αστυνομία είχε συλλάβει τον 22χρονο Χαμάντα Μπεν-Αμόρ την περασμένη Πέμπτη στην παραλιακή πόλη Σφαξ λίγο αφού κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ το τραγουδι του με τίτλο «Πρόεδρε, ο λαούς σου πεθαίνει».
«Έπειτα από τρεις δύσκολες ημέρες, ο αδελφός μου επέστρεψε ασφαλής», δήλωσε χθες Κυριακή ο αδελφός του ράπερ, ο Χάμντι Μπεν-Αμόρ, χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.
Η κυβέρνηση, σε ανακοινώσεις που εξέδωσε απ' ευθείας ή που μεταδόθηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων TAP, αναφέρει πως συνολικά 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στις πόλεις Τάλα, Γκασρίν και Ργκεμπ, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. από την πρωτεύουσα.
Οι άνθρωποι που σκοτώθηκαν ήταν οπλισμένοι με βόμβες μολότοφ, πέτρες και ρόπαλα και επιτίθεντο σε δημόσιες ιδιοκτησίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Αρκετοι αστυνομικοί τραυματίσθηκαν επίσης, μερικοί από τους οποίους σοβαρά, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο Νατζίμπ Τσεμπί, που διπλωμάτες λένε πως είναι ο πιο αξιόπιστος ηγέτης της εξασθενημένης αντιπολίτυσης της Τυνησίας, δήλωσε πως για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία, ο πρόεδρος Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλι πρέπει να διατάξει τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα.
Ο πρόεδρος Μπεν Αλι, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες και επανεξελέγη πριν από δύο χρόνια με σχεδόν το 90% των ψήφων, έχει δηλώσει ότι οι βίαιες διαμαρτυρίες είναι απαράδεκτες και μπορεί να αποθαρρύνουν τους επενδυτές και τους τουρίστες που έχουν ζωτική σημασία για την οικονομία της Τυνησίας.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τις διαμαρτυρίες. Ακόμη δεν έχει υπάρξει δημόσια απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τυνησίας.