Το ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Ομπάμα - Εγινε το πρόσωπο της παγκόσμιας επικαιρότητας στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001
Το θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Ο αρχηγός της Αλ - Κάιντα σκοτώθηκε στη διάρκεια μαχών με τις αμερικανικές δυνάμεις στα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν κοντά στην πόλη Αμπαταμπάντ. Ειδική ομάδα Αμερικανών καταδρομέων τον εξόντωσαν μέσα στο Πακιστάν και πήραν και το πτώμα του μαζί τους γιά να μην το "αγιοποιήσουν" οι φανατικοί αποδοί του.
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν έγινε το πρόσωπο της παγκόσμιας επικαιρότητας στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001, όταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ σκότωσαν 3.000 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες.
Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, ο Σαουδάραβας τρομοκράτης αναδύθηκε από την αφάνεια για να γίνει ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στον κόσμο.
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν γεννήθηκε το 1957. Ηταν το 17ο από τα 52 παιδιά του Μοχάμεντ μπιν Λάντεν, εκατομμυριούχου μεγιστάνα των κατασκευών.
Ο θάνατος του πατέρα του σε συντριβή ελικοπτέρου το 1968 του χάρισε μια περιουσία εκατομμυρίων δολαρίων, αν και το ποσό ήταν μικρότερο από τα 250 εκατ. δολάρια που συνήθως του αποδίδονταν.
Ενώ σπούδαζε πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Τζέντα, ο μπιν Λάντεν άρχισε να έχει επαφές με ισλαμιστές καθηγητές και φοιτητές. Πίστευε ότι το φονταμενταλιστικό Ισλάμ μπορούσε να γίνει το αντίβαρο στην παρακμή της Δύσης.
Η εισβολή των σοβιετικών στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979 άλλαξε τη ζωή του για πάντα. Εντάχθηκε στον αντικομμουνιστικό αγώνα και εγκαταστάθηκε στο Αφγανιστάν, όπου πολέμησε επί μία δεκαετία στο πλευρό των μουτζαχεντίν.
Ειδικοί στον τομέα των πληροφοριών πιστεύουν ότι η CIA έπαιξε ενεργητικό ρόλο στον εξοπλισμό και την εκπαίδευση των μουτζαχεντίν, συμπεριλαμβανομένου του μπιν Λάντεν. Το τέλος του πολέμου έφερε την μεγάλη αλλαγή στην ιδεολογία του.
Το μίσος του για τη Μόσχα μετατράπηκε σε μίσος για τις ΗΠΑ όταν 300.000 αμερικανοί στρατιώτες, ανάμεσά τους και γυναίκες, απέκτησαν βάσεις στη Σαουδική Αραβία, τόπο των δύο πιο ιερών χώρων του Ισλάμ, στη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου κατά του Ιράκ, το 1991. Ο μπιν Λάντεν ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για αυτή την βλασφημία.
Ηταν ο υπ' αριθμόν 1 ύποπτος πίσω από την βομβιστική επίθεση στο Ναϊρόμπι. Μαζί με πολλούς συντρόφους μουτζαχεντίν μετέδωσε τις πολεμικές γνώσεις και τον ισλαμιστικό ζήλο σε αντί - αμερικανικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή.
Οι αμερικανικές πιέσεις του στέρησαν την παραμονή στη Σαουδική Αραβία - η οποία του αφαίρεσε την υπηκοότητα το 1994, και ο μπιν Λάντεν επέστρεψε στο Αφγανιστάν τον Ιανουάριο του 1996.
Η χώρα, σε κατάσταση αναρχίας, φιλοξενούσε διάφορες οργανώσεις ισλαμιστών, ανάμεσά τους τους φονταμενταλιστές Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την Καμπούλ εννέα μήνες αργότερα.
Αν και γεωγραφικώς περιορισμένη, η περιουσία του μπιν Λάντεν αυξανόταν συνεχώς χάρη σε παγκόσμιες επενδύσεις που του επέτρεπαν να χρηματοδοτεί και να ελέγχει μια σειρά από διεθνείς συμμαχίες ανταρτών μέσω του δικτύου της αλ - Κάιντα.
Τον Φεβρουάριο του 1998, εξέδωσε έναν φετβά εκ μέρους του Παγκοσμίου Μετώπου για τον Τζιχάντ (σσ ιερό πόλεμο) Κατά των Εβραίων και των Σιωνιστών, λέγοντας ότι η δολοφονία αμερικανών και των συμμάχων τους ήταν μουσουλμανικό καθήκον.
Εξι μήνες αργότερα, δύο βόμβες συγκλόνισαν τις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία με 224 νεκρούς και 5.000 τραυματίες. Θεωρήθηκε, μαζί με 16 συντρόφους του, ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις.
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είχαν στόχο το σύμβολο του αμερικανικού καπιταλισμού στο Μανχάταν. Από εκείνη την ημέρα, ο μπιν Λάντεν έγινε το μεγάλο αγκάθι στο πλευρό της Αμερικής. Σύμβολο της ισλαμιστικής αντίστασης στις ΗΠΑ, ήταν πρώτος στη λίστα με τους πιο καταζητούμενους του FBI, επικηρυγμένος για 25 εκατ. δολάρια.
Οι ΗΠΑ έριξαν 75 πυραύλους Κρουζ σε έξι στρατόπεδα εκπαίδευσης στο αναταλικό Αφγανιστάν, σε μια αποτυχημένη απόπειρα να τον σκοτώσουν.
«Σκοτώνω πάντα αμερικανούς επειδή μας σκοτώνουν. Οταν κάνουμε επιθέσεις σε αμερικανούς, δεν κάνουμε κακό σε άλλους», είχε πει. Αλλά στις επιθέσεις στην Κένυα και την Τανζανία, οι περισσότεροι νεκροί ήταν αφρικανοί, όχι αμερικάνοι.
Με την αλαζονεία που του έδινε η τεράστια περιουσία του, ο μπιν Λάντεν προσέφερε εκατομμύρια στην κυβέρνηση του Καζακστάν για να αγοράσει ένα δικό του τακτικό πυρηνικό όπλο.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ισραήλ είχαν στείλει τάγματα δολοφονίας στο κατόπι του.
Μετά ήρθαν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Αεροπειρατές κατέλαβαν δύο αεροπλάνα και τα έριξαν επάνω στους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center στη Νέα Υόρκη.
Ο μπιν Λάντεν ζήτησε από όλους τους μουσουλμάνους να κάνουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Ενα άλλο αεροπλάνο χτύπησε το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον και ένα τέταρτο συνετρίβη σε ένα χωράφι στην Πενσιλβάνια. Συνολικά, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, οι οποίες οδήγησαν στην επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.
Εκείνη την εποχή, κάποιοι πίστευαν ότι ο μπιν Λάντεν είχε σκοτωθεί στις μάχες στις σπηλιές της Τόρα Μπόρα.
Στην πραγματικότητα είχε περάσει τα σύνορα προς το Πακιστάν, μία χώρα στην οποία πολλοί τον λάτρευαν σαν είδωλο. Τον Φεβρουάριο του 2003 ένα ηχητικό μήνυμα με τη φωνή του μπιν Λάντεν εστάλη στην τηλεόραση του αλ - Τζαζίρα.
Η φωνή μιλούσε για την επικείμενη εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ: «Αυτός ο πόλεμος των σταυροφόρων αφορά, πρωτίστως και κυρίως, όλους τους μουσουλμάνους, ανεξαρτήτως του αν θα παραμείνει στην εξουσία το σοσιαλιστικό κόμμα του Σαντάμ. Ολοι οι μουσουλμάνοι, ιδίως οι ιρακινοί, πρέπει να κηρύξουν ιερό πόλεμο».
Ειδικοί στις ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η φωνή ήταν του μπιν Λάντεν.
Το κυνήγι πήρε δραματική τροπή με την σύλληψη στο Πακιστάν, το 2003, του Χαλίντ Σείχ Μοχάμεντ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της αλ - Κάιντα. Φάνηκε τότε ότι ο κλοιός έσφιγγε γύρω από τον ίδιον τον μπιν Λάντεν.
Ο στρατός του Πακιστάν έκανε μια μεγάλη επιχείρηση για τη σύλληψή του στα σύνορα με το Αφγανιστάν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2004. Αλλά ένα χρόνο αργότερα, ο πρόεδρος του Πακιστάν αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι τα ίχνη του μπιν Λάντεν είχαν χαθεί.
Οι εμφανίσεις του στα ΜΜΕ, με ηχητικά μηνύματα και πιο σπάνια με βίντεο, ήταν προσεκτικά υπολογισμένες για να επηρεάζουν την κοινή γνώμη στη Δύση.
Ενα τέτοιο βίντεο κυκλοφόρησε το 2004 - την χρονιά των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη - και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ. Ενα δεύτερο μεταδόθηκε στην έκτη επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για να διαλύσει τις φήμες ότι ο μπιν Λάντεν ήταν νεκρός.
Για τους οπαδούς του, ο Οσάμα μπιν Λάντεν ήταν ένας μαχητής για την ελευθερία εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ και όχι, όπως για τους περισσότερους στη Δύση, ένας τρομοκράτης που έβαψε τα χέρια του στο αίμα χιλιάδων ανθρώπων.