Η πιο συνηθισμένη τακτική που χρησιμοποιείται από τα malware είναι ότιμπλοκάρουν τον επηρεασμένο υπολογιστή από το να καταφέρει συνδεθείστα web sites με antivirus ή τις εταιρείες ασφαλείας. Αυτού του είδους οι φραγμοί έχουν ως κύριο στόχο να εμποδίσουν εσάς και το antivirus πρόγραμμά σας από το να λάβετε βοήθεια και να εξαλείψετε τηνμόλυνση.
Το Conficker worm και άλλα malware αυτού του είδους προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες. Μια από τις θετικές εκβάσεις του δράματος που περιστοίχισε την «ημέρα κρίσης» την Πρωταπριλιά ήταν αυτό το «διαμάντι» που δημιούργησε η ομάδα Conficker Working Group. Η ομάδα αυτή αποτελεί την συντονισμένη προσπάθεια των εταιρειών της βιομηχανίας να καταπολεμήσουν αυτή την επίμονη απειλή.
Το τεστ της ομάδας, το «Conficker Eye Chart», εμφανίζει εικόνες από τρία διαφορετικά sites και τα παρουσιάζει σε ένα κουτί. Τα συγκεκριμένα sites είναι γνωστό ότι μπλοκάρει το Conficker . Κάτω από το κουτί θα βρείτε έναν οδηγό βάσει του οποίου μπορείτε να ερμηνεύσετε το πώς βλέπετε αυτές τις εικόνες. Αν τις βλέπετε όλες τότε το σύστημά σας είναιανέπαφο. Αν όχι αυτό σημαίνει ότι ίσως να έχετε προσβληθεί από τοConficker ή κάποιο άλλο malware.
Πατήστε στην εικόνα για να κάνετε το τεστ
Αυτό το τεστ είναι ένας έξυπνος και άμεσος τρόπος για να διαπιστώσετε αν το σύστημά σας είναι απαλλαγμένο από μολύνσεις. Έχετε, όμως, στο μυαλό σας ότι αν ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί ένα proxy server για το Web traffic, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες εταιρείες, μπορεί το σύστημά σας να έχει μολυνθεί και πάραυτα να μπορείτε να δείτε όλες τις εικόνες.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όταν ανοίξει η σελίδα με το τεστ, οι εικόνες που θα εμφανιστούν έχουν τα link για τα web sites. Συνετό πιστεύουμε ότι είναι ναμην πατήσετε πάνω στις εικόνες, αφού έτσι θα μεταφερθείτε στα sites, τα οποία όπως προαναφέραμε μπλοκάρονται από το Conficker. Απλά ανοίξτε τη σελίδα και δείτε τα αποτελέσματά σας.
Φανή Καμπάση