Friday, December 31, 2010
Top tech stories 2010
Ερχονται γυμνοί...φεύγουν ντυμένοι - Ισπανία - Desigual
ΛΙΣΣΑΒΟΝΑ
«Ελάτε με τα εσώρουχα σας και θα ντύσουμε δωρεάν τους πρώτους 100!» Αυτό ήταν το σύνθημα γνωστού καταστήματος ρούχων της Λισσαβόνας που εν καιρώ κρίσης, αλλά και εορτών αποφάσισε να διαφημιστεί κάνοντας παράλληλα ένα δώρο στους πελάτες του. Παρά το τσουχτερό κρύο, ένα μεγάλο πλήθος ατόμων κυρίως νεαρής ηλικίας, ντυμένων μόνο με τα απολύτως απαραίτητα συγκεντρώθηκε μπροστά στο πολυκατάστημα και κέρδισε ένα πλήρες σύνολο. Μάλιστα η Desigual, η ισπανική εταιρία ενδυμάτων που διοργάνωσε το χάπενινγκ έχει προγραμματίσει ολόιδιες εκδηλώσεις για τις προσεχείς ημέρες στο Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη και άλλες ισπανικές πόλεις.
Thursday, December 30, 2010
CERN - Καμία ένδειξη για «μίνι» μαύρες τρύπες
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του CERN και στο New Scientist, οι φυσικοί που εργάζονται στο πείραμα CMS, δεν βρήκαν καθόλου στοιχεία για τη δημιουργία μίνι-μαύρων οπών. Η παραγωγή τους πλέον αποκλείστηκε για μάζες μέχρι 3,5 έως 4,5 TeV (δέκα εις τη δωδεκάτη ηλεκτρονιοβόλτ) και αυτός ο αποκλεισμός ισχύει για μια ποικιλία θεωρητικών μοντέλων.
Οι μικροσκοπικές μαύρες τρύπες (που μερικοί φοβούνται ότι μπορεί να…καταπιούν τη Γη) προβλέπονται σε ορισμένες θεωρίες φυσικών, που προσπαθούν να ενοποιήσουν τη Γενική Σχετικότητα του Αϊνστάιν και την Κβαντομηχανική, προτείνοντας την ύπαρξη «διπλωμένων» πρόσθετων διαστάσεων, πέρα από τις τρεις γνωστές του χώρου και την τέταρτη του χρόνου.
Στις υψηλές ενέργειες που λειτουργεί ο επιταχυντής του CERN, αυτά τα θεωρητικά μοντέλα προβλέπουν ότι τα σωματίδια μπορεί να συγκρούονται τόσο «στενά», ώστε να είναι ευαίσθητα σε αυτές τις υποθετικές έξτρα διαστάσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα συγκρουόμενα σωματίδια μπορεί να αλληλεπιδρούν βαρυτικά με ισχύ ανάλογη των άλλων θεμελιωδών δυνάμεων (της ηλεκτρομαγνητικής, της ασθενούς πυρηνικής και της ισχυρής), με συνέπεια να είναι -θεωρητικά- δυνατό τα δύο σωματίδια να δημιουργήσουν μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα.
Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε (και τα νέα δεδομένα δεν το έχουν αποδείξει, ακόμα τουλάχιστον), τότε μια τέτοια μίνι-μαύρη τρύπα θα εξαφανιζόταν αμέσως, παράγοντας μια διακριτή ροή υποατομικών σωματιδίων κανονικής ύλης. Ο υψηλής ακρίβειας ανιχνευτής CMS ψάχνει ακριβώς για «υπογραφές» τέτοιων σωματιδίων που θα δημιουργούνταν από μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα και έχει καταγράψει όλες τις συγκρούσεις πρωτονίων που έγιναν το 2010 με συνολική ισχύ 7 TeV (3,5 TeV για κάθε συγκρουόμενη ακτίνα πρωτονίων). Όμως, σύμφωνα με τη σχετική επιστημονική ανακοίνωση που θα δημοσιευτεί επίσημα στο περιοδικό φυσικής «Physics Letters B», ο CMS δεν έχει βρει κανένα ίχνος μαύρης τρύπας προς το παρόν.
Το πείραμα CMS θα συνεχίσει τις έρευνές του από τις αρχές του 2011, όταν ο επιταχυντής του CERN επαναλειτουργήσει μετά από μια σύντομη διακοπή για τεχνικούς λόγους. Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την πιθανότητα ύπαρξης παραπάνω διαστάσεων, καθώς οι μίνι-μαύρες τρύπες ίσως μπορούν να παραχθούν σε ακόμα υψηλότερες ενέργειες, στις οποίες θα λειτουργήσει ο επιταχυντής του CERN στο μέλλον. Σίγουρα όμως ο εντοπισμός των έξτρα διαστάσεων γίνεται πλέον πιο δύσκολος
BBC Jody McIntyre interview
Τη στιγμή που αναφέρει τις δύο μαγικές λέξεις BBC και Παλαιστινιακό, τον κόβει και τον ρωτά κάτι εντελώς άσχετο.........
Α ρε δημοσιογράφε...φοβήθηκες κάτι?
ΑΛΗΤΕΣ ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ!!!
Wednesday, December 29, 2010
ΑΝΑΠΤΥΞΗ Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Εάν το ΔΝΤ δεν εγκαταλείψει τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη
Αυτό που χωρίς καμία αμφιβολία χρειάζεται η Ελλάδα, έτσι ώστε να καταφέρει να επωφεληθεί και όχι απλά να «αποδράσει» από τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ιστορίας της (δυστυχώς, η έξοδος της από την πολιτισμική, την πολιτική και την κοινωνική κρίση, δεν είναι τόσο απλή), είναι μία ομόφωνη, ξεκάθαρη, συνεπής και συλλογική πολιτική κατεύθυνση.
Ανεξάρτητα λοιπόν από όλα όσα «δεινά» συζητούνται και θα μπορούσαν δυστυχώς να συμβούν (χρεοκοπία, έξοδος από τη ζώνη του ευρώ, επιστροφή στη δραχμή, διάλυση της Ευρωζώνης, κατάρρευση της αγοράς ακινήτων σε συνδυασμό με ανεπάντεχα τραπεζικά προβλήματα, δυσμενή επακόλουθα στις καταθέσεις κλπ), αυτό που απαιτείται είναι μία ρεαλιστική λύση, η οποία να μην αποκλείει και να μην προϋποθέτει τίποτα, από όλα όσα θα αποφασισθούν ή θα συμβούν στο μέλλον - στην Ευρωζώνη, στις Η.Π.Α. και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Κατά την άποψη μας, η λύση αυτή επικεντρώνεται σήμερα,
(α) στην αιτιολογημένη, «έννομη» διαγραφή μέρους του «επαχθούς» δημοσίου χρέους της Ελλάδας (40-50%) - αυτού δηλαδή του ποσοστού του χρέους (περί τα 160 δις €) που δεν προσέθεσε πλούτο στη χώρα και στους Πολίτες της, αλλά στους διαφθορείς ξένους ή στους διεφθαρμένους Έλληνες,
(β) στην αναδιάρθρωση του υπολοίπου (διακανονισμός με εφικτές δόσεις και μη τοκογλυφικά επιτόκια, περί το 1%), καθώς επίσης
(γ) στην αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβληματικού ιδιωτικού χρέους – αυτού δηλαδή κάποιων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των φτωχών νοικοκυριών (όχι βέβαια την ανάληψη των επισφαλειών των τραπεζών από τους Πολίτες, όπως δυστυχώς συνέβη στην Ιρλανδία). Στην προκειμένη περίπτωση, αφενός μεν το κράτος θα έπρεπε να διαγράψει μέρος των οφειλών των αδύναμων νοικοκυριών-επιχειρήσεων απέναντι του, αφετέρου δε οι τράπεζες θα έπρεπε να προβούν σε ανάλογες ενέργειες. Άλλωστε το «μέτρο» αυτό (διαγραφή μέρους του χρέους των νοικοκυριών), ήδη εφαρμόζεται και στη χώρα μας, από κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Cittibank – διαγραφή του 40% των οφειλών ορισμένων Ελλήνων πελατών της).
Μόνο έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πλέον στην Ελλάδα (αλλά και στις ελλειμματικές «δυτικές» οικονομίες) εκείνες οι συνθήκες ανάπτυξης, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση των υπολοίπων σημαντικών προβλημάτων της οικονομίας της - όπως τα τεράστια ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού, οι αδυναμίες του Δημοσίου, η ελλιπής ανταγωνιστικότητα, η γραφειοκρατία, η ορθολογική λειτουργία των κοινωφελών κρατικών επιχειρήσεων, οι οποίες φυσικά πρέπει να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του δημοσίου κλπ.
Με την κυβέρνηση μας όμως να υποτάσσεται στις καταστροφικές συνταγές του ΔΝΤ (το οποίο φυσικά εξυπηρετεί μόνο τους δικούς του σκοπούς, σε συνδυασμό με αυτούς των διεθνών δανειστών μας), με την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αντιτάσσεται στο «Ταμείο», αλλά αποκλειστικά και μόνο στα διάφορα μνημόνια «συνεργασίας» μαζί του (παραπλανώντας μάλλον τους ψηφοφόρους της, με την επίκληση άλλου «μίγματος» μέτρων - τα οποία όμως θα συνέχιζαν να εξυπηρετούν τους σκοπούς του ΔΝΤ), καθώς επίσης με την κεντρική ηγεσία της Ευρωζώνης σε πλήρη αδυναμία συνεννόησης, οι δυνατότητες είναι αρκετά περιορισμένες.
Εν τούτοις, γνωρίζοντας ότι καμία άλλη λύση δεν είναι ρεαλιστική (άρθρο μας), ενώ δεν πρέπει να επιτρέπουμε τις μεταξύ μας «αντιπαλότητες» (εμφυλίους πολέμους), οφείλουμε να απαιτήσουμε από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, να συμφωνήσει σε μία τέτοιου είδους «κοινή» αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκάλεσαν στην Ελλάδα, τόσο οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα ετών (διαπλοκή, διαφθορά κα), όσο και οι διεθνείς «συγκυρίες» (ευρωπαϊκές ανισορροπίες, ασύμμετρη παγκοσμιοποίηση κλπ) – χωρίς φυσικά να αποποιούμαστε τις δικές μας ευθύνες, αφού αρκετοί Έλληνες Πολίτες τάχθηκαν «ιδιοτελώς» υπέρ των συγκεκριμένων πολιτικών παρατάξεων.
Όλα τα υπόλοιπα, όπως η υποστήριξη της έκδοσης ευρωομολόγων, τα οποία δεν επιλύουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα (απλά «διαχειρίζονται» τα υφιστάμενα, μεταθέτοντας τα επαυξημένα στο μέλλον - ειδικά όταν δεν έχει αναλυθεί επαρκώς η «σύσταση», το κόστος και η χρήση τους), είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που στη συγκεκριμένη περίπτωση θα προείχε, θα ήταν η οικονομική, η πολιτική και η δημοσιονομική ένωση της ΕΕ, με τη μορφή των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» - κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α., οι Πολιτείες των οποίων είναι πολύ πιο ανεξάρτητες από τις σημερινές χώρες της Ευρωζώνης, ενώ δεν υπάρχει κανένας «γερμανικός» φόβος «τιμωρίας» ή «εκδίωξης» τους.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Με δεδομένο ότι, η ανάπτυξη και τα χρέη είναι έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού σε εποχές ανάπτυξης χρεώνονται οι επιχειρήσεις, ενώ σε υφέσεις τα κράτη, η «δομή» και μόνο του συνολικού Ελληνικού χρέους (Πίνακας Ι, το ιδιωτικό μικρότερο από το δημόσιο) το οποίο, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει στο παρελθόν, είναι το μικρότερο στη «δύση», μονοδρομεί ουσιαστικά τον τρόπο αντιμετώπισης του, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη – σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα «κακόβουλα» απαιτεί από τη χώρα μας το ΔΝΤ, οδηγώντας την Ελλάδα στη λεηλασία των επιχειρήσεων της, στην εξαθλίωση, στην καταστροφή της «συνεκτικής» μεσαίας τάξης, στις κοινωνικές αναταραχές και στην «υποδούλωση/αποικιοποίηση», δια μέσου του στασιμοπληθωρισμού.
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Συνολικό χρέος, δημόσιο και ιδιωτικό – Προβλέψεις 2010
Χώρα | Συνολικό Χρέος* | Δημόσιο Χρέος** | Ιδιωτικό Χρέος |
|
|
|
|
Ελλάδα | 252% | 128,90 | 123,1% |
Γερμανία | 285% | 76,70 | 208,3% |
Ιταλία | 315% | 116,70 | 198,3% |
Γαλλία | 323% | 82,50 | 240,5% |
Πορτογαλία | 323% | 84,60 | 238,4% |
Μ. Βρετανία | 466% | 80,00 | 386,0% |
Πηγή: Συνδυασμός στοιχείων από Κομισιόν, McKinsey Global Institute και μελέτη της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας είναι 123% του ΑΕΠ, ενώ της Πορτογαλίας 239%
Πίνακας: Β. Βιλιάρδος
* Δημόσιο και ιδιωτικό, εσωτερικό και εξωτερικό
** Πρόβλεψη 2010, από τις αρχές του έτους
Σημείωση: Στον ιδιωτικό τομέα, σε αντίθεση με το δημόσιο, η αξία των παγίων περιουσιακών στοιχείων προσμετρείται στο ενεργητικό, «μειώνοντας» το παθητικό – οπότε το συγκριτικό με την Ελλάδα συνολικό χρέος άλλων κρατών είναι πρακτικά μεγαλύτερο, από αυτό που φαίνεται στον Πίνακα Ι.
Ειδικότερα, όπως έχουμε ήδη αναφέρει στο παρελθόν, ο σωστός δείκτης «οικονομικής ευρωστίας» δεν είναι το δημόσιο χρέος προς τα ΑΕΠ, αλλά το συνολικό χρέος προς το ΑΕΠ – ενώ στο καθορισμό του οφείλουν να λαμβάνονται υπ’ όψιν και τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου (απαιτούνται διεθνώς κρατικοί Ισολογισμοί, αντίστοιχοι με αυτούς των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα).
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση χώρες με μηδενική δημόσια περιουσία και τεράστιο συνολικό χρέος (όπως η Μ. Βρετανία), με κράτη σαν την Ελλάδα. Επίσης, οφείλουν να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση, σε σχέση με τα ελλείμματα των προϋπολογισμών, χώρες με τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες ή μεγάλα έξοδα προστασίας των συνόρων τους από τη λαθρομετανάστευση, όπως η Ελλάδα – η οποία όχι μόνο δεν λαμβάνει ειδικές ενισχύσεις από την ΕΕ, ως οφείλεται αλλά, εσφαλμένα και άδικα, συγκρίνεται με «προβληματικά» κράτη περιορισμένων αντίστοιχων δαπανών (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Βέλγιο κλπ).
Τέλος, δε επιτρέπεται να λαμβάνονται τα ίδια μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης σε χώρες που έχουν πρόβλημα ιδιωτικού χρέους (Ιρλανδία, Ισπανία, Βέλγιο, Κύπρος κλπ), με αυτές που ο αδύνατος κρίκος τους είναι το δημόσιο χρέος (Ελλάδα, Ιταλία). Ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, θα έπρεπε επί τέλους να προγραμματισθεί, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, η σταδιακή αποπληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων, οι οποίες της οφείλονται από τη Γερμανία, ύψους άνω των 70 δις €.
ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Είναι γνωστό ότι, σε εποχές ύφεσης οι επιχειρήσεις περιορίζουν το δανεισμό τους, λόγω της μείωσης των επενδύσεων τους - έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν μία συνεχώς χαμηλότερη ζήτηση. Επί πλέον, μειώνουν όλες τις δαπάνες λειτουργίας τους, με στόχο να επανέλθουν στην κερδοφορία – γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα τόσο τη μείωση του τζίρου των δικών τους προμηθευτών, όσο και τον περιορισμό των εισοδημάτων των εργαζομένων, με την ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας.
Ένεκα τούτου, τα έσοδα των κρατών μειώνονται αντίστοιχα - κυρίως επειδή, σε μεγάλο μέρος τους, προέρχονται από φόρους επί των περιορισμένων πλέον εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων (κερδών). Έτσι, η οικονομία εισέρχεται σε έναν καθοδικό σπειροειδή κύκλο, ο οποίος εκ των πραγμάτων ανατροφοδοτείται - οδηγώντας την σε συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα.
Για να μπορέσει τώρα μία οικονομία να επιστρέψει σε μία σταθερή αναπτυξιακή πορεία, θα πρέπει οι σχετικά υπερχρεωμένοι τομείς της να μειώσουν τα χρέη τους, επιτυγχάνοντας πλεονάσματα. Εάν όμως, για να επιτευχθεί η μείωση των χρεών των υπερχρεωμένων τομέων, περιορίζονται οι δαπάνες τους, τότε αφαιρούνται έσοδα από άλλους τομείς – οπότε δεν καταπολεμάται το πρόβλημα, αφού μεταφέρεται η κρίση στους άλλους τομείς.
Για παράδειγμα, εάν το κράτος περιορίσει τις δαπάνες του, μειώνοντας τους μισθούς ή απολύοντας «περιττούς» εργαζομένους, το πρόβλημα δεν επιλύεται, αλλά απλά μετατοπίζεται στους υπόλοιπους τομείς - δια μέσου της μείωσης της κατανάλωσης (κυρίως στην οικοδομική δραστηριότητα, στην ακίνητη περιουσία εν γένει και από εκεί στο χρηματοπιστωτικό κλάδο – πυροδοτώντας μία έκρηξη μεγατόνων). Ποια είναι λοιπόν η σωστή μέθοδος για να μπορέσει η Οικονομία να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά, χωρίς να εγκλωβισθεί στην παγίδα του χρέους;
Η σωστή λύση θα ήταν εν προκειμένω η επίτευξη υψηλοτέρων εσόδων, τα οποία θα υπερκάλυπταν τις δαπάνες – έτσι ώστε ο περιορισμός των χρεών να προερχόταν από τα πλεονάσματα (κέρδη). Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο εφικτό, θα έπρεπε άλλοι «συμμετέχοντες» στην «πτωτική» αγορά, οι ιδιώτες επιχειρηματίες για παράδειγμα, να προθυμοποιηθούν να προβούν, παρά την ύφεση, στην αύξηση των δαπανών τους – καθώς επίσης στην «απορρόφηση» των νέων ανέργων.
Είναι αυτονόητο ότι, οι «συμμετέχοντες» που θα μπορούσαν να ενεργήσουν με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι ούτε το κράτος, ούτε τα αδύναμα εισοδηματικά στρώματα – αφού «αμφότεροι» δεν μπορούν να υπολογίσουν με αυξημένα έσοδα, εκτός εάν χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους με νέα χρέη (κατά το πρόσφατο «παράδειγμα» των Η.Π.Α., το οποίο οδήγησε σε τεράστια δημόσια ελλείμματα, καθώς επίσης στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων χαμηλής εξασφάλισης - subrimes).
Επομένως, μόνο οι «συμμετέχοντες» με υψηλά περιουσιακά στοιχεία είναι σε θέση, χωρίς να χρεωθούν δυσανάλογα, να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε επίπεδα που ξεπερνούν τα έσοδα τους. Πως όμως υποκινεί κανείς τους εισοδηματικά ισχυρούς, αυτούς καλύτερα που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, να αυξήσουν τα δαπάνες τους;
Προφανώς, επειδή δεν θέλουν να «διαθέσουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία στην κατανάλωση, ο μοναδικός τρόπος είναι να υποκινηθούν σε επενδύσεις οι οποίες, αφαιρουμένων των εξόδων και των φόρων, θα τους επιτρέπουν κέρδη από την όλη δραστηριοποίηση τους. Κατ’ επέκταση, ο μοναδικός τρόπος είναι η παροχή διευκολύνσεων (επίλυση των γραφειοκρατικών προβλημάτων κλπ), καθώς επίσης επενδυτικών κινήτρων - με σημαντικότερα ίσως όλων τη μηδενική φορολόγηση των νέων επενδύσεων, καθώς επίσης την επιδότηση του προσωπικού, για τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας τους («στοχευμένα» φυσικά σε επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως και σε αυτές που δραστηριοποιούνται στους βασικούς πυλώνες της εκάστοτε οικονομίας – στη ναυτιλία, στον τουρισμό και στη γεωργία για την Ελλάδα).
Έτσι το δημόσιο χρέος θα μειώνεται, με το ιδιωτικό να «καλύπτει τη διαφορά» – με αποτέλεσμα την πιο ορθολογική κατανομή του. Για παράδειγμα, θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλύσει σχετικά εύκολα τα προβλήματα της, εάν είχε αντιληφθεί έγκαιρα (πριν το 2009) τους κινδύνους (άρθρο μας: Έλλειμμα Διακυβέρνησης), με την εξής «διαδικασία»:
(α) Με τις προβλέψεις 2010 (Πίνακας Ι), το δημόσιο χρέος θα ήταν περίπου 129% του ΑΕΠ - οπότε το ιδιωτικό 123% του ΑΕΠ (240 δις € ΑΕΠ). Εάν λοιπόν οι Έλληνες επιχειρηματίες (τράπεζες κλπ) επένδυαν το 40% του ΑΕΠ σε κρατικά περιουσιακά στοιχεία, τότε το δημόσιο χρέος θα περιοριζόταν στο 89% του ΑΕΠ - ενώ το ιδιωτικό θα αυξανόταν στα 163% του ΑΕΠ (στα επίπεδα του Καναδά).
Σε μία τέτοια περίπτωση, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα ήταν σχετικά ικανοποιητική, χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση, οπότε η πιστοληπτική της ικανότητα (αξιολόγηση) θα παρέμενε σε φυσιολογικά επίπεδα. Επομένως, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα δανεισμού ή «εμπλοκής» του ΔΝΤ στα εσωτερικά της – πόσο μάλλον εάν απευθυνόταν για δανεισμό σε νέες «πηγές» (Κίνα, Ρωσία, Αραβία κλπ), ως όφειλε, αν μη τι άλλο για τη διασπορά των κινδύνων.
(β) Με δημόσιο χρέος στο 89% του ΑΕΠ, απέναντι στο οποίο ευρίσκονται πολλαπλάσια περιουσιακά στοιχεία, η Ελλάδα θα χρειαζόταν δάνεια ύψους 214 δις €. Εάν οι Έλληνες Πολίτες αγόραζαν το 50% αυτών των δανείων (ομόλογα δημοσίου), τότε θα απαιτούνταν μόλις 107 δις € από τις «αγορές» - ενώ οι καταθέσεις τους στις τράπεζες θα συνέχιζαν να είναι ικανοποιητικές (πάνω από 100 δις €), ακόμη και αν έπρεπε να μειωθεί ο (υπερβολικός) αριθμός των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Φυσικά, η χώρα θα έπρεπε να επιλύσει το πρόβλημα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών της, με τη βοήθεια της ΕΕ. Επίσης, με τη «συνδρομή» των προμηθευτών στρατιωτικού εξοπλισμού της, για τα οποία δεν δόθηκαν ούτε καν τα φυσιολογικά «αντισταθμιστικά» οφέλη - αυτά δηλαδή που απαιτεί ο αγοραστής να επενδύσει ο πωλητής εξοπλισμού, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, στη χώρα του (δυστυχώς, το 10% επί των προμηθειών, θυσιαζόταν ανέκαθεν στο «βωμό της διαφθοράς»). Τέλος, να λειτουργεί με ελλείμματα κάτω του 3%, έτσι ώστε να μην αυξάνεται το δημόσιο χρέος της.
Κατά την άποψη μας, υπό προϋποθέσεις, οι δυνατότητες αυτές ήταν, πριν από την εισβολή του ΔΝΤ, απόλυτα ρεαλιστικές - πόσο μάλλον εάν θα είχαν «συνοδευθεί» από μία υγιή φορολογική συνείδηση, με βάση την οποία θα αυξανόταν τα δημόσια έσοδα (άρθρο μας).
Αφού όμως δεν είναι πλέον κάτι τέτοιο εφικτό, ιδίως επειδή απαιτεί χρόνο για την υλοποίηση του (ο οποίος δεν είναι πια διαθέσιμος λόγω του κακού χειρισμού της κρίσης), η μοναδική λύση είναι η άμεση διαγραφή χρεών τόσο του δημοσίου, όσο και του αδύναμου ιδιωτικού τομέα (υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις), έτσι ώστε να επιστρέψει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης - πριν επεκταθεί η κρίση σε άλλους, πολύ πιο επικίνδυνους τομείς (ακίνητα, τράπεζες), με πολύ πιο καταστροφικά αποτελέσματα.
Είναι αυτονόητο βέβαια ότι, ανάπτυξη κάτω από την αποπνικτική «σκιά» του ΔΝΤ, με το ίδιο ή με άλλο «μίγμα» μέτρων, πόσο μάλλον με υπερβολικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Επομένως, εάν το ΔΝΤ δεν «εγκαταλείψει» τη χώρα μας, το αργότερο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2011, με την παράλληλη κάλυψη του «χρηματοδοτικού κενού» της Ελλάδας από τους πιστωτές της (διαγραφή χρεών), δεν πρόκειται να υπάρξει μέλλον - ενώ η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.
Βασίλης Βιλιάρδος (copyright)
Αθήνα, 27. Δεκεμβρίου 2010
Tuesday, December 28, 2010
ένα μαθηματικά κρύο ανέκδοτο
Καλημερα 2, λεει το 9.
Καλημερα 7, απαντα το 2.
Μα δεν ειμαι το 7, ειμαι το 9.
Α, συγγνωμη, αφαιρεθηκα.
Ξέχασαν σκιέρ πάνω στο τελεφερίκ!
Σκιέρ αιρωτείτο επί 65 λεπτά στον αέρα, στο τελεφερίκ ενός χιονοδρομικού κέντρου, επειδή ο υπάλληλος είχε τελειώσει την βάρδια του και κατέβασε τους... διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Το απίστευτο αυτό γεγονός αποκάλυψε ο υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Γ. Νικητιάδης, ο οποίος μάλιστα έδωσε, μιλώντας στο «Βήμα» και λεπτομέρειες: «Ο άνθρωπος βρισκόταν κρεμμασμένος, μέσα σε χαμηλές θερμοκρασίες και φώναζε βοήθεια και κανείς δεν ανταποκρινόταν. Ευτυχώς που, μετά από μία ώρα τον άκουσαν κάποιοι άλλοι σκιέρ, ειδοποίησαν τον συγκεκριμένο φύλακα, ο οποίος και άνοιξε και πάλι τους διακόπτες για να ξεκινήσει το τελεφερίκ». Ο κ. Νικητιάδης είπε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό καταγγέλθηκε από τουρ οπερεϊτορς, σε ημερίδα για τον χειμερινό τουρισμό.
Επιπλέον ο υφυπουργός είπε ότι οι τιμές που προσφέρονται για χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα είναι ακριβότερες από πολλές χώρες των Βαλκανίων και έφερε ως παράδειγμα τη Βουλγαρία. Βεβαίως, είπε οι τιμές στην Ελλάδα εξαρτώνται από την προσφορά και τη ζήτηση, λέγοντας ότι εφέτος τα Χριστούγεννα, η Αράχωβα είχε «κάλυψη» 95%. Η κατεύθυνση, είπε, που δίνει το υπουργείο, είναι να μειωθούν οι τιμές, ώστε να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο, και να δημιουργηθούν οι υποδομές, προκειμένου ο χειμερινός τουρισμός να έχει διάρκεια.
Το Avatar η πιο πειρατευμένη ταινία του 2010
Το δημοφιλές site TorrentFreak συνέλεξε πληροφορίες από διάφορες πηγές, ανάμεσα στις οποίες και αναφορές από πολλούς trackers μέσω των οποίων «συντονίζουν» τις μεταφορές τους οι οπαδοί του δημοφιλούς πρωτοκόλλου P2P BitTorrent, και βάσει αυτών, δόμησε μια άκρως ενδιαφέρουσα λίστα με τις δημοφιλέστερες ταινίες του 2010. Να διευκρινήσουμε πως το «δημοφιλέστερες», στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά στο… παράνομο κατέβασμα τους!
Πρωταγωνιστής της λίστας, όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, είναι η πιο επιτυχημένη ταινία της χρονιάς, το Avatar, με σχεδόν 17 εκατομμύρια downloads (για την ακρίβεια, 16.580.000). Ακολουθεί το Kick-Ass (που λόγω θεματολογίας –comics, geek humor- «μίλησε» περισσότερο στους χρήστες υπολογιστών από ότι άλλες ταινίες), με 11.400.000 downloads. Η υπόλοιπη λίστα είναι, λίγο-πολύ, προβλέψιμη, πλην κάποιων εξαιρέσεων (π.χ. στην περίπτωση του Salt, της κατασκοπευτικής περιπέτειας με την Angelina Jolie) που δεν θα περίμενε κανείς να έχουν ξεπεράσει δημοφιλέστερες ταινίες όπως το Alice in Wonderland (που δεν εντοπίζεται στην πρώτη δεκάδα). Η λίστα έχει ως εξής:
- Avatar – 16.580.000
- Kick-Ass – 11.400.000
- Inception – 9.720.000
- Shutter Island – 9.490.000
- Iron Man 2 – 8.810.000
- Clash of the Titans – 8.040.000
- Green Zone – 7.730.000
- Sherlock Holmes – 7.160.000
- The Hurt Locker – 6.850.000
- Salt – 6.700.000
Monday, December 27, 2010
Αυξήσεις ΦΠΑ και νέες μειώσεις μισθών την τριετία 2012-14
Νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς και κοινωνικά επιδόματα και νέες περικοπές σε ΔΕΚΟ και δαπάνες υγείας, περιλαμβάνονται στα μέτρα ύψους 12,7 δισ. ευρώ την τριετία 2012 -2014 σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη διαπραγμάτευση του Μαρτίου, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής.
Στα μέτρα που αναμένονται να συμφωνηθούν επίσημα κατά την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου αποτελούν σε γενικές γραμμές προέκταση των όσων έχουν ήδη δρομολογηθεί με τον προϋπολογισμό του 2011 και αφορούν τόσο τον ιδιωτικό όσο και το δημόσιο τομέα. Στην έκθεση διευκρινίζεται όμως ότι σε κάθε περίπτωση στα μέτρα της επόμενης τριετίας μπορούν να συμπληρωθούν περαιτέρω μέτρα αν σημειωθούν αποκλίσεις σε όσες μεταρρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί για το 2011. Ανεξάρτητα από αυτό όμως προβλέπει νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ, το σύστημα υγείας και το μισθολογικό κόστος του δημοσίου.
Το περιεχόμενο των μέτρων που θα ακολουθήσουν πέραν όσων έχουν ήδη ενταχθεί στο προϋπολογισμό του 2011 δίνεται στη λίστα των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, μέσα στις υποχρεώσεις για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου περιλαμβάνονται:
1. Ο δραστικός περιορισμός της λίστας των προϊόντων που φορολογούνται με το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Αυτό σημαίνει ότι βασικά είδη διατροφής, εισιτήρια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, μη αλκοολούχα ποτά, λιπάσματα θα υποστούν νέα αύξηση του συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας
Αν η αύξηση φτάσει το συντελεστή στο 23% θα παρασύρει και όσα προϊόντα και υπηρεσίες φορολογούνται με τον υπερμειωμένο συντελεστή (το μισό του 13% δηλαδή 6,5% στον οποίο πρόσφατα εντάχθηκαν ξενοδοχεία και φάρμακα). Επίσης, στο πλαίσιο της διεύρυνσης της βάσης του ΦΠΑ θα καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν με γεωγραφικά κριτήρια.
2. Αναθεώρηση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητά τους. Στόχος σύμφωνα με την έκθεση είναι η μείωση των επιδομάτων προς τα νοικοκυριά που έχουν εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα με την έρευνα που ανακοίνωσε προ ημερών η ΕΛΣΤΑΤ το όριο είναι 6.897 ευρώ ανά άτομο και 14.484 ευρώ ετησίως για ζευγάρι με 2 ανήλικα τέκνα. Παράλληλα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει επανεξέταση παροχών, ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη. Ο στόχος είναι η εξοικονόμηση περίπου 300 εκ. ευρώ από την κατάργηση επιδομάτων που θα χαρακτηριστούν παράνομα ή μη αποτελεσματικά.
3. Νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με την έκθεση στα τέλη Απριλίου θα εξεταστεί το αποτέλεσμα των αλλαγών του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά περικοπές μισθών προσωπικού και συγχώνευση δημοσίων επιχειρήσεων. Στην έκθεση αναφέρεται με σαφήνεια ότι αν τότε ο στόχος υπολείπεται θα ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, ενώ σε κάθε περίπτωση κατά τις συναντήσεις που θα γίνουν θα σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω εξυγίανση των δημόσιων επιχειρήσεων.
4. Στους μισθούς και τα επιδόματα του δημοσίου εκτός από την αυστηρή τήρηση του κανόνα της μίας πρόσληψης έναντι πέντε αποχωρήσεων προβλέπεται η θεσμοθέτηση της αύξησης των ωρών εργασίας από 7 σήμερα σε 8 που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Στο ίδιο πλαίσιο επιβάλλεται η μείωση των επιδομάτων ως σταθερό ποσοστό του βασικού μισθού και σύνδεση του μισθού με την εργασία που εκτελείται. Επίσης αναφέρει την επιβολή ορίου στις αυξήσεις μισθών και στον αριθμό των προαγωγών.
5. Στην προσπάθεια της περικοπής των δαπανών περίθαλψης και δαπάνης για φάρμακα τονίζεται ότι εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους αυτές θα εξετάζονται σε τρίμηνη βάση και θα συμπληρώνονται με νέα μέτρα.
Μέσα στα νέα «θεσμικά» μέτρα του 2011, τα οποία όπως τονίζεται θα διευκρινιστούν στη λεπτομέρειά τους κατά τις διαπραγματεύσεις των επομένων μηνών, είναι η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν με αναμενόμενα έσοδα 150 εκατ. ευρώ, την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης με αναμενόμενα έσοδα 270 εκατ. ευρώ. Προβλέπεται επίσης η φορολόγηση αυθαιρέτων με αναμενόμενα έσοδα 300 εκατ. ευρώ και η εισαγωγή κριτηρίων στα οικογενειακά επιδόματα με αναμενόμενα έσοδα σε πρώτη φάση ύψους 150 εκ. ευρώ. Τα παραπάνω έχουν ήδη συμφωνηθεί και ενταχθεί στον προϋπολογισμό από το 2011.
Sunday, December 26, 2010
Ανακαλούνται μελομακάρονα (παρακαλούνται τα μελομακάρονα να γυρίσουν αμέσως πίσω!)
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, ενημερώθηκε από την εταιρεία 'ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε.', Παντελεήμονας - Νέα Σάντα, Κιλκίς, για τη διακίνηση μελομακάρονων με επιφανειακή ευρωτίαση. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα παρακάτω προϊόντα:
- Μελομακάρονα, σε πλαστική συσκευασία των 800 γρ., με γραμμοκώδικα (barcode) 5201383501961
- Μελομακάρονα μπουκίτσες, σε πλαστική συσκευασία των 800 γρ., με γραμμοκώδικα (barcode) 5201383502029
- Μελομακάρονα 800 γρ., σε χάρτινη συσκευασία των 800 γρ, με γραμμοκώδικα (barcode) 5201383503224 που αντιστοιχούν σε διάφορους αριθμούς παρτίδας, ήτοι:
L110310 Α&Β με ημερομηνία λήξης 3-2-1011
L110410 A&B με ημερομηνία λήξης 4-2-2011
L110510 A με ημερομηνία λήξης 5-2-2011
L110810 A&B με ημερομηνία λήξης 8-2-2011
L111110 A&B με ημερομηνία λήξης 11-2-2011
L111810 A&B με ημερομηνία λήξης 18-2-2011
L111910 Α&Β με ημερομηνία λήξης 19-2-2011
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την ανωτέρω εταιρεία την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.
Η κάνναβη «αδυνατίζει» το ανοσοποιητικό
ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές εκτός όλων των άλλων επιβλαβών δράσεων της κάνναβης διαπίστωσαν ότι προκαλεί ζημιές στο ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό εκτεθειμένο σε ασθένειες. Ειδικοί του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας μελέτησαν τις χημικές ουσίες της κάνναβης και ειδικότερα τη δράση της τετραϋδροκανναβινόλης (ΤΗC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της.
Οπως διαπίστωσαν η ΤΗC αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα αφήνοντας έτσι ανοικτό το πεδίο για την πρόκληση πολλών και σοβαρών ασθενειών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η επιβλαβής δράση της κάνναβης στο ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνει τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από βακτηριακές λοιμώξεις, από ασθένειες όπως η πνευμονία, αλλά και από πολλές μορφές καρκίνου.
Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες είχαν επικεντρώσει την προσοχή τους στη μελέτη και παρακολούθη- ση των πνευματικών και ψυχικών προβλημάτων που προκαλεί η κάνναβη και δεν υπήρχε σημαντικό ερευνητικό έργο για τις πιθανές επιπτώσεις της στο ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Η ανακάλυψη είναι σημαντική όχι μόνο για εκείνους που κάνουν χρήση για... κοινωνικούς λόγους, αλλά και για όσους χρησιμοποιούν σκευάσματα κάνναβης για ιατρικούς λόγους, αφού θα πρέπει τώρα να δουν οι γιατροί αν και σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να συνεχίζεται η χορήγησή της σε ασθενείς.
Saturday, December 25, 2010
Γιατί ονομάζονται Ιερόδουλες; Η αληθινή σημασία της λέξης
Πως όμως προέκυψε αυτή η ονομασία;
Λογικό είναι μερικοί να απορούν καθώς αν το καλοσκεφτούμε η λέξη "ιερόδουλος" προέρχεται από τα συνθετικά "ιερός" και "δούλος" δίνοντας έτσι ένα επιθετο που χαρακτηρίζει κάποιον που είναι δούλος, ή αν προτιμάτε υπηρέτης, του ιερού, δηλαδή της θρησκείας.
Η αλήθεια είναι ότι η θρησκεία έχει άμεση σημασία με αυτή τη λέξη. Όλα ξεκινάνε λοιπόν περίπου 500 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιησού.
Τότε ξεκίνησε ένα τελετουργικό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γελοίο από πολλούς. Η εκκλησία λοιπόν θεώρησε ότι η κορύφωση στην οποία ερχόταν ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της ερωτικής πράξης είχε διπλή σημασία.
Αφενός η σαρκική ικανοποίηση και αφετέρου η επικοινωνία με τον Θεό.
Τη στιγμή που δηλαδή, ο άνθρωπος ερχόταν σε οργασμό, επικρατούσε ένα κενό στο μυαλό του μέσω του οποίου μπορούσε να επικοινωνήσει με τον Θεό.
Παρόμοια τελετουργικά συνέβαιναν και στην αρχαία Ελλάδα.
Έτσι μέσα στους ναούς, υπήρχαν γυναίκες, οι λεγόμενες ιερόδουλες, με τις οποίες οι πιστοί έκαναν έρωτα μέσα στον ναό προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον Θεό.
Φυσικά οι γυναίκες θεωρούσαν τον εαυτό τους τυχερό που υπηρετούσαν το εργο του Κυρίου.
Έτσι λοιπον προέκυψε το επίθετο ιερόδουλες!
Ο όρος ιερόδουλες αποτελεί μία πιο "διακριτική" και "επίσιμη" ονοματολογία των γυναικών αυτών στη σημερινή μας εποχή.
Friday, December 24, 2010
τρια δυνατα ανεκδοτα !!!
- Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Οικονομίας κλπ.
Έρχεται η σειρά του Ελβετού, που συστήνει αντίστοιχα:
- Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Εργασίας, Υγείας, Ναυτιλίας...
Κρυφογελάει ο Παπανδρέου. Του λέει ο Ελβετός:
- Γιατί γελάτε;
- Μα έχετε υπουργό Ναυτιλίας, ενώ δεν έχετε θάλασσα;
- Όταν μου παρουσίασες τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Υγείας, Παιδείας και Οικονομίας, εγώ γέλασα;
~~~~~~~~~~~~
Πριν μερικά χρόνια ο Μητσοτάκης με τον Παπανδρέου ήταν μαζί σε ένα δείπνο στο μέγαρο Μαξίμου. Ηταν πολύ επίσημο δείπνο κι έτρωγαν στην κυριολεξία με χρυσά κουτάλια!
Μια στιγμή λοιπόν ο Παπανδρέου βλέπει έκπληκτος τον Μητσοτάκη να αρπάζει δυο χρυσά πιρούνια και να τα βάζει στην τσέπη του.
"Τον αλήτη! Κλέβει τα πιρούνια! ", σκέφτηκε. "Πρέπει να τα κλέψω κι εγώ!"
Πάει να τα πάρει από το πιάτο του αλλά έτρεμαν τα χέρια του (ήταν στα τελευταία του) κι έτσι χτυπούσαν τα πιρούνια πάνω στο πιάτο με αποτέλεσμα το γκαρσόνι να τρέχει να τον εξυπηρετήσει χωρίς έτσι να μπορεί να τα κλέψει μπροστά του.
Αυτό γινόταν συνεχώς. Κάποια στιγμή το γκαρσόνι πήγε κοντά του για πολλοστή φορά ρωτώντας τον μήπως ήθελε κάτι.
Τότε ο Ανδρέας του λέει εκνευρισμένος:
- Να σου κάνω ένα μαγικό;
- Βέβαια ό,τι θέλετε, του απαντά γεμάτος προθυμία
- Τα βλέπεις αυτά τα πιρούνια;
- Ναι τα βλέπω
- Πάρτα και βάλτα στην τσέπη μου!
- Μάλιστα, απαντάει έκπληκτος το γκαρσόνι και χωρίς δεύτερη κουβέντα βάζει τα πιρούνια στην τσέπη του Παπανδρέου.
- Ωραία, του λέει μετά ο Ανδρέας.
Βγάλτα τώρα από την τσέπη του Μητσοτάκη!
~~~~~~~~~~~~
Ήταν τρεις αδελφοί. Μια μέρα ο πατέρας τους πέθανε. Πήγαν λοιπόν και οι 3 στην κηδεία.
Όπως ήταν πάνω από το φέρετρο λέει ο μεγάλος: «Παιδιά έφυγε ο πατέρας.
Aντε ρε να του
δώσουμε όλοι μαζί κάνα ψιλό να έχει χαρτζηλίκι εκεί που θα είναι τώρα».
Βάζει το χέρι στην τσέπη και πιάνει 1000 ευρώ. «Αυτά από μένα ρε πατέρα» είπε και πέταξε
τα λεφτά στο φέρετρο.
Βάζει το χέρι στην τσέπη ο δεύτερος και πιάνει κι αυτός 1000 ευρώ. «Δε θα σε ξεχάσουμε
πατέρα» του είπε και πέταξε κι αυτός τα λεφτά στο φέρετρο.
Έρχεται κι η σειρά του τρίτου. Κόβει μια επιταγή για 3000 ευρώ και λέει στον πατέρα του:
«Πάρε και αυτά τα 1000 ευρώ και από μένα ρε πατέρα».
Ρίχνει στο φέρετρο την επιταγή των 3000 ευρώ και παίρνει ρέστα τα 2000 ευρώ μετρητά...!
Ακούει Χριστουγεννιάτικες καμπάνες ο Εφραίμ
Σε 10 μήνες με τριετή αναστολή καταδικάστηκαν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η πρώην πρωτοδίκης Μαρία Ψάλτη.
Σύμφωνα με την απόφαση η κυρία Ψάλτη παρενέβη στο Πρωτοδικείο Θράκης και δεν εκδόθηκε ποτέ η απόφαση που έκρινε ότι οι παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας ανήκαν στο ελληνικό δημόσιο και όχι στη Μονή Βατοπεδίου. Μαζί της καταδικάστηκαν, επίσης αμετάκλητα, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος οι μοναχοί και πρωταγωνιστές του σκανδάλου Εφραίμ και Αρσένιος.
Σύμφωνα με την δικογραφία η ίδια η Μαρία Ψάλτη είχε ομολογήσει τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους δύο μοναχούς, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την έκδοση της απόφασης η οποία, τελικά, δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.
Αρχικά το δικαστήριο είχε ζητήσει την εφαρμογή της πρωτόδικης απόφασης, όπου είχε επιβληθεί ποινή 15 μηνών φυλάκισης και δικαίωμα άσκησης έφεσης, αλλά η Μαρία Ψάλτη ζήτησε μείωση της ποινής με την αναγνώριση ελαφρυντικών.
Σε δηλώσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέφεραν ότι ο δικαστικός αγώνας θα συνεχισθεί με προσφυγές στον Άρειο Πάγο, αλλά και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Thursday, December 23, 2010
Από ψηλά θα βλέπω να καιγόσαστε - Midenistis & XЯÆŸI
Director : Sherif Francis (www.sheriffrancis.eu)
Music: Panagiotis Palladinos(XЯÆŸI lead singer), Dionisis Stamatopoulos
Lyrics: Panagiotis Mpougas(Midenistis), Panagiotis Palladinos
Production: Stefanos Daniilidis, XЯÆŸI
Actors
Stefanos Oikonomou
Duncan Skinner
Lyrics:
XЯÆŸI:
Μια μέρα θα πετάξω στ' αστέρια
Πίσω μου φωτιές και κραυγές
Θα λυθούνε τα χέρια
Θα ελευρωθώ,θα 'χω λόγο να ζω
Μηδενιστής:
Μακάρι να'χα φτερά να πέταγα
Μακάρι να μην ένιωθα να μην γέλαγα να μην έκλαιγα
Μακάρι, μα που να πάρει νιώθω όμως
Να πω αλήθεια, φοβάμαι όσο περνάει ο χρόνος
Γύρω μου όλοι κοιτούν περίεργα, τι μάς συμβαίνει;
Ξέρεις θέλω πολύ να σε γνωρίσω, δε μάς παίρνει, φύγε
Δε μάς παίρνει φίλε, δε μάς αφήνουν φίλε
Φίλοι να γίνουμε και εν τέλει που ξεδίνουμε
Πού πραγματικά αγάπη δίνουμε;
Πώς ζούμε έτσι; Τι φοβόμαστε; Τι κρύβουμε;
Πόσο θλίβομαι.. Θέλω να κλάψω και να με δείτε όλοι
Θέλω να νιώσω ελεύθερος μ'ακούς παλιοκαριόλη;
Νομίζουν πως δε ξέρουμε κι όμως ξέρουμε
Νομίζουν πως δεν θα 'ρθει κι όμως, θα το φέρουμε
Κι αν έρθει, πίστεψέ με θα πονέσετε
Καθήσατε καιρό ψηλά, καιρός να πέσετε
XЯÆŸI:
Μια μέρα θα πετάξω στ' αστέρια
Πίσω μου φωτιές και κραυγές
Θα λυθούνε τα χέρια
Θα ελευρωθώ,θα 'χω λόγο να ζω
Όλους εσάς που κάτω με κρατάτε
Από ψηλά θα βλέπω να πονάτε
Εσάς που τη ζωή μου μοιραζόσαστε
Από ψηλά θα βλέπω να καιγόσαστε..
Μηδενιστής:
Έχω καιρό, να δω πρόσωπα στο δρόμο
Βλέπω μονάχα μάσκες που γελούν, κρύβουν τον πόνο έτσι
Κι έτσι, κάπως περνούν τα χρόνια τους
Κι έτσι, κανείς δεν άκουσε τα λόγια τους,
ποτέ μα δεν βρέθηκε κανείς να πει, φτάνει τέρμα
Οι ίδιοι κι οι ίδιοι, πίνουν κι άλλο κι άλλο αίμα
Οι ίδιοι κι οι ίδιοι, φτύνουν κι άλλο κι άλλο ψέμα
Οι ίδιοι κι οι ίδιοι με πνίγουν κάθε μέρα,
Οι ίδοι κι οι ίδιοι...
Γαμώτο είμαστε πολλοί, πιο πολλοί
Αυτοί είναι λίγοι
Κι αυτοί οι λίγοι, αυτοί είναι η πληγή
Ποτέ δε κλείνει , ποτέ δε κλείνει
Νομίζουν πως δε ξέρουμε κι όμως ξέρουμε
Νομίζουν πως δε θα 'ρθει κι όμως, θα το φέρουμε
Κι αν έρθει, πίστεψέ με θα πονέσετε
Καθήσατε καιρό ψηλά, καιρός να πέσετε
XЯÆŸI:
Μια μέρα θα πετάξω στ' αστέρια
Πίσω μου φωτιές και κραυγές
Θα λυθούνε τα χέρια
Θα ελευρωθώ,θα 'χω λόγο να ζω
Όλους εσάς που κάτω με κρατάτε
Από ψηλά θα βλέπω να πονάτε
Εσάς που τη ζωή μου μοιραζόσαστε
Από ψηλά θα βλέπω να καιγόσαστε..