Ανακούφιση προσέφερε χωρίς αμφιβολία η πρωτοβουλία της Γερμανίας να σταματήσει τη συζήτηση για τον διορισμό επιτρόπου στην Ελλάδα, δηλαδή κατοχικού διοικητή, ο οποίος θα ελέγχει τα δημοσιονομικά μας μεγέθη και θα έχει άποψη για το κάθε κονδύλι, δίνοντας προφανώς απόλυτη προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους εις βάρος φυσικά κάθε άλλου κονδυλίου. Δαπάνες που θα κατευθύνονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή την παιδεία και την υγεία θα κόβονται εν ψυχρώ για να λάβουν τα χρήματά τους οι δανείστριες χώρες και το ΔΝΤ. Η πρόταση για διορισμό γκαουλάιτερ τερματίστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας όταν με κοφτό ύφος δήλωσε: «νομίζω πως κάνουμε μια κουβέντα την οποία δεν θα έπρεπε να κάνουμε».
Πριν από την Μέρκελ πολλά ακόμη κορυφαία πολιτικά πρόσωπα είχαν εκφράσει δημόσια την σαφή διαφωνία τους. Από τον αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πρέπει να προσβάλεις ανθρώπους στην πολιτική», μέχρι τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που χαρακτήρισε το σχέδιο «απαράδεκτο» και πολλοί ακόμη. Η γνώμη μας παρόλα αυτά είναι πως η αναδίπλωση του Βερολίνου είναι προσωρινή και το θέμα του επιτρόπου που θα διοικεί την Ελλάδα είναι θέμα χρόνου να τεθεί ωμά ως όρος για το νέο δάνειο και μάλιστα σύντομα.
Αρχικά η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος επανέφερε το θέμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής, λέγοντας το προφανές, ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στην απόφαση της συνόδου κορυφής του Σεπτεβρίου! Πράγματι μια ματιά να ρίξει κανείς στα συμπεράσματά της το αναφέρει με σαφήνεια: «Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, η Επιτροπή σε συνεργασία με τους άλλους εταίρους της Τρόικας θα εγκαθιδρύσει κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπια ελεγκτική οντότητα»! Πιο καθαρά δεν μπορούσε να ειπωθεί. Κι είναι κάτι που το έχει αποδεχθεί άλλωστε η ελληνική κυβέρνηση, κρύβοντας τεχνηέντως από τον ελληνικό λαό το τι πραγματικά διακυβευόταν με αυτό τον όρο.
Η προεργασία έγινε φανερή όταν πριν, αλλά και μετά την αποκάλυψη του σχετικού εγγράφου την Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη από τους βρετανικούς Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (που με αυτό τον τρόπο στήριξαν το Λονδίνο στην μάχη του κατά του Βερολίνου) πολλοί γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν την ανάγκη ορισμού επιτρόπου. Πρώτος το έθεσε δημόσια ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνητικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Φόλκερ Κάουντερ, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου μιλώντας στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel. «Λεφτά θα υπάρξουν μόνο με μια σφιχτή διακυβέρνηση της χώρας, εν ανάγκη με την εγκατάσταση ενός κρατικού επιτρόπου εκ μέρους της ΕΕ και της ευρωζώνης». Την ίδια ιδέα υποστήριξε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, μιλώντας την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στη εφημερίδα Bild, όπου τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο της δημοσιονομικής της πολιτικής. Το έγγραφο επομένως που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα ανάβοντας τη σχετική συζήτηση, εξέφραζε τις απόψεις του βαθέος γερμανικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση θα μάθουμε πολύ σύντομα. Όταν για την ακρίβεια η γερμανική βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για το επαυξημένο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα (από 130 δισ. ευρώ στα 145 όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Όλι Ρεν). Οι αντιδράσεις που έχουν ήδη εκφραστεί από την μεριά πολών γερμανών βουλευτών δεν πρόκειται να κοπάσουν αν η Μέρκελ δεν τους πείσει ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω τα λεφτά της. Ενδεχόμενο που διασφαλίζεται μόνο με τον διορισμό επιτρόπου, ο οποίος φυσικά θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πολύ μεγαλύτερη πείνα καταργώντας ακόμη και τα συσίτια που μετά από πολλά ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας κι αφού πρώτα χαρακτήρισε λαϊκισμό τις σχετικές καταγγελίες εκπαιδευτικών. Θα οδηγήσει δηλαδή την Ελλάδα εκεί που την οδήγησαν και οι πρόγονοί του πριν 70 χρόνια…