Friday, April 13, 2012
οι Έλληνες είχαν πατήσει πρώτοι στην Αμερικανική Ήπειρο
Την πεποίθηση ότι οι Έλληνες είχαν πατήσει πρώτοι στην Αμερικανική Ήπειρο, ήδη από την εποχή του χαλκού, υποστηρίζει η έκθεση του Δρ. Μηνά Τσικριτσή, Ερευνητή Αιγαιακών Γραφών, μετά από μελέτη των κειμένων του Πλουτάρχου και την επεξεργασία των πληροφοριών που συλλέγει με λογισμικό, συνεχίζοντας με αυτό τον τρόπο την έρευνα που είχε κάνει ο καθηγητής Η. Μαριολάκος. Ο τελευταίος είχε υποστηρίξει πως οι προϊστορικοί Έλληνες γνώριζαν την ύπαρξη της Αμερικανικής Ηπείρου και την επισκέπτονταν.
Σύμφωνα με τον Δρ. Τσικριτσή, η επαφή των Ελλήνων με την Βόρεια Αμερική ξεκινά από την Μινωική εποχή και διαρκεί έως και τα ελληνιστικά χρόνια. Στην Εποχή του Χαλκού, οι Έλληνες επισκέπτονταν την λίμνη Superior του Καναδά, όπου γινόταν εξόρυξη καθαρού χαλκού. Μετά τους Μινωίτες, ακολούθησαν οι Μυκηναίοι στις επισκέψεις στη συγκεκριμένη περιοχή, οι οποίοι έστειλαν μάλιστα τον Ηρακλή, για να ανανεώσει τις επαφές του με τους γηγενείς, αλλά και να αναθερμάνει το ελληνικό στοιχείο που είχε χαθεί μέσα στα χρόνια, λόγω των επιμειξιών με τους ντόπιους κατοίκους. Στην Εποχή του Σιδήρου πια, το ενδιαφέρον δεν ήταν τόσο έντονο πια και το μόνο που διατηρήθηκε ήταν μία εθιμοτυπική λατρευτική παράδοση μέχρι και τους Ελληνιστικούς χρόνους. Κάθε 30 χρόνια, αποστέλλονταν κάποια πλοία στις περιοχές της Βορείου Αμερικής, προκειμένου να ανανεώσουν το προσωπικό και τους ιερείς των ναών της περιοχής που ήταν αφιερωμένοι στη λατρεία του Κρόνου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ακούμε αυτό. Για αρκετά χρόνια κυκλοφορούσαν βιβλία και συγγράμματα που είχαν πέσει στην αντίληψή μας και υποστήριζαν το γεγονός ότι οι Μινωίτες ήταν οι πρώτοι «Ευρωπαίοι» επισκέπτες της Αμερικανικής Ηπείρου, πολύ πριν και από τους φοβερούς και τρομερούς Βίκινγκς. Θυμόμαστε αμυδρά, μάλιστα, ένα βιβλίο που είχε βγει πριν χρόνια και περιέγραφε αναλυτικά το ταξίδι του Ηρακλή πέρα από τις «Ηράκλειες Στήλες», διέσχισε τον Ατλαντικό και έφτασε στον σημερινό Καναδά. Μη μας ρωτήσετε τον τίτλο του, έχουν περάσει πολλά χρόνια.
Φαίνεται όμως πως αυτή την περίοδο έχουμε την ανάγκη να ακούμε τέτοια πράγματα που άλλοτε κινούνταν στη σφαίρα της συνομωσιολογίας.
Πηγές: kathimerini.gr, tvxs.gr