Lolitopages

Wednesday, October 20, 2010

η Κίνα βλέπει την Ελλάδα σαν την πύλη της στην Ευρώπη

Η Κίνα στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα και αναζητεί έρεισμα στην Ευρώπη
Wall Street Journal «Το Πεκίνο στηρίζει Ελλάδα»
Η Κίνα στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία για να σώσει τις επιχειρήσεις της

Wall Street Journal
«Το Πεκίνο στηρίζει Ελλάδα»



Ειδική αναφορά στην επίσκεψη του κ. Γουέν Ζιαμπάο στην Αθήνα γίνεται από την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της έκδοσης φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η Κίνα του Γουέν υπόσχεται να στηρίξει την Ελλάδα».


«Ο κινέζος πρωθυπουργός έδωσε στην Ελλαδα τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης κατά την επίσκεψή του στην πληττόμενη από το χρέος ευρωπαϊκή χώρα, τονίζοντας ότι η Κίνα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και αναγγέλλοντας την δημιουργία ταμείου ύψους 5 δις. δολαρίων να στόχο να βοηθηθούν οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες στην αγορά κινεζικών πλοίων».

«Οι συγκεκριμένες δηλώσεις», σχολιάζει η εφημερίδα, «αποτελούν τη σημαντικότερη ίσως απόδειξη στήριξης της ζώνης του ευρώ εν μέσω των προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η περιοχή, και αντανακλούν την αυξανόμενη πρόθεση του ασιατικού γίγαντα να εκμεταλλευτεί την οικονομική του επιρροή προκειμένου να εξασφαλίσει ευρύτερη διεθνή επιρροή».

«Η επίσκεψη του κ. Γουέν στην Αθήνα σηματοδοτεί μία εβδομάδα εντατικής κινεζο-ευρωπαϊκής διπλωματίας, με τον κινέζο πρωθυπουργό να κατευθύνεται σε Ιταλία και Τουρκία, ενώ επίσης να έχει προγραμματίσει συναντήσεις στη σύνοδο με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες».

«Η Κίνα διατηρεί εδώ και καιρό οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα της Ναυτιλίας, και διαθέτει σημαντικό εμπορικό ισοζύγιο με την ευρωπαϊκή χώρα», επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα. «Οι σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα έχουν μπει στο επίκεντρο της προσοχής τους τελευταίους μήνες καθώς οι έλληνες αξιωματούχοι ασκούν εντατική πίεση στην ασιατική χώρα να στηρίξει την οικονομία τους. Η Αθήνα αναζητά απελπισμένα επενδύσεις, καθώς η χώρα περνά βαθιά ύφεση και κρίση χρέους, που την οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας τον περασμένο Μάιο», αναφέρει η εφημερίδα.

«Εμπορικοί αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες αντάλλαξαν επισκέψεις τον Ιούνιο, με την υπόσχεση να ενισχύουν το εμπόριο και τους οικονομικούς δεσμούς, ενώ το Πεκίνο έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. Οι συγκεκριμένες υποσχέσεις επαναλήφθηκαν και διευρύνθηκαν με την επίσημη επίσκεψη του κ. Γουέν», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Η Κίνα έχει ήδη αγοράσει και σκοπεύει να αγοράσει νέα ελληνικά ομόλογα», επισημαίνει η Wall Street Journal, αναφερόμενη στις δηλώσεις του ίδιου του κινέζου πρωθυπουργού από την Αθήνα.

«Η Ελλάδα χρειάζεται απεγνωσμένα να μειώσει τα επιτόκια των ομολόγων της- δηλαδή το κόστος δανεισμού της- προκειμένου να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές το επόμενο έτος και τα σχόλια του κινέζου ηγέτη θεωρούνται ως ψήφος εμπιστοσύνης για ελληνικά ομόλογα».

«Η κινεζική στήριξη ενδέχεται να είναι ζωτική για την Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές το προσεχές έτος», σχολιάζει η εφημερίδα. «Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών επενδύσεων σε ξένα αποθέματα ύψους 2,454 τρισ. δολαρίων έχουν δεσμευτεί σε αμερικανικά ομόλογα, πολλές εταιρείες και κυβερνήσεις επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την πρόθεση του Πεκίνου να διευρύνει το φάσμα των επενδύσεών του σε άλλα νομίσματα. Νωρίτερα εφέτος η Κίνα αγόρασε ισπανικά ομόλογα ύψους 400 εκ. ευρώ», επισημαίνει η WSJ.

«Η οικονομική κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή ενός σημείου-σταθμού στις εμπορικές σχέσεις Κίνας και Ελλάδας, η οποία επί χρόνια επιδιώκει να προσελκύσει κινεζικές επενδύσεις με το επιχείρημα ότι η θέση της χώρας αποτελεί στρατηγικό σημείο εκκίνησης για το εμπόριο μεταξύ Ασίας και νότιας Ευρώπης».

«Με την Αθήνα να ετοιμάζεται να πουλήσει μέρος της κρατικής περιουσίας προκειμένου να εξασφαλίσει το χρήμα που χρειάζεται απεγνωσμένα, πολλοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κρίση καθιστά την Ελλάδα καλή ευκαιρία για τους κινέζους επενδυτές», επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία αναφέρεται και σε δηλώσεις του κ. Χάρη Παμπούκη κατά τις οποίες «η Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία καθώς έχει υποτιμήσει περιουσιακά στοιχεία εξαιτίας της συστημικής της κρίσης. Οπου υπάρχει κρίση και ρίσκο υπάρχει ένα πολύ σημαντικό περιθώριο κέρδους», κατά τον έλληνα υπουργό Επικρατείας.


Διεθνής Τύπος για Ζιαμπάο
Η Κίνα στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα και αναζητεί έρεισμα στην Ευρώπη


Η επίσκεψη του Γουέν Ζιαμπάο στην Αθήνα σχολιάστηκε από τα διεθνή έντυπα και πρακτορεία, με τον αγγλοσαξονικό Τύπο να εστιάζει κυρίως στο ευρύτερο πλαίσιο της περιοδείας του κινέζου πρωθυπουργού σε χώρες της Ευρώπης.

«Η Κίνα του Γουέν τάσσεται υπέρ ενός σταθερού ευρώ εν όψει της συνόδου κορυφής Ευρώπης - Ασίας»,
είναι ο τίτλος της βρετανικής «Financial Times». Η εφημερίδα τονίζει ότι αφενός μεν «η Κίνα δεν προτίθεται να μειώσει τις επενδύσεις της σε ευρωπαϊκά ομόλογα», αφετέρου δε, η ασιατική χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει «status» οικονομίας της αγοράς με απώτερο στόχο την προστασία της βάσει των διεθνών κανόνων του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρακτορείο «Reuters», το οποίο σχολιάζει ότι «η Κίνα η οποία βρίσκεται σε διαφωνία με τις ΗΠΑ όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της είναι πιθανό να αντιμετωπίσει εξ’ ίσου αντιδράσεις από ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και δίνει έμφαση στην πρόθεσή της να συνεργαστεί με την Ε.Ε.».

«Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Ζιαμπάο υπόσχεται να στηρίξει το ευρώ: η χώρα δεσμεύεται ότι δεν θα μειώσει τις επενδύσεις της σε ευρωπαϊκά ομόλογα και ότι θα διπλασιάσει τους εμπορικούς της δεσμούς με την Ελλάδα», είναι ο τίτλος του βρετανικού «Guardian». Η εφημερίδα αναφέρεται και αυτή, όπως και οι υπόλοιπες, στην δέσμευση του κινέζου πρωθυπουργού να αγοράσει ελληνικά ομόλογα όταν η Αθήνα βγει ξανά στις αγορές και στην υπόσχεσή του να διπλασιάσει το εμπόριο με την Ελλάδα στα 8 δις δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια και να χρηματοδοτήσει με 5 δις δολάρια τους Ελληνες εφοπλιστές που θα αγοράσουν πλοία τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην ασιατική χώρα. Ο «Guardian» αναφέρεται και στην κοινή δήλωση Παπανδρέου- Ζιαμπάο για την ανάγκη «συντονισμού των οικονομικών πολιτικών σε διεθνές επίπεδο ούτως ώστε η παγκόσμια ανάκαμψη να αποκτήσει σταθερή βάση», ενώ δεν παραλείπει να καταγράψει το σχόλιο του κινέζου πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά ότι «η Ελλάδα είναι ο καλύτερος φίλος της Κίνας στην Ε.Ε.».

Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται ο γαλλικός Τύπος, ο οποίος επικεντρώνεται στην επίσκεψη του κ. Ζιαμπάο στην Ελλάδα και στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών- και όχι τόσο στην ευρύτερη ευρωπαϊκή περιοδεία του κινέζου πρωθυπουργού.

«Αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος της Κίνας για την Ελλάδα», γράφει ο γαλλικός «Figaro», ο οποίος τονίζει ότι οι δύο χώρες θέλουν να διπλασιάσουν τις επενδύσεις τους μέχρι το 2015 και ότι «η μεγαλύτερη αναδυόμενη οικονομία του κόσμου, η Κίνα, ενδιαφέρεται στενά για μία από τις πιο μικρές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, την Ελλάδα».

Η γαλλική εφημερίδα σχολιάζει ότι η πρόθεση του κινέζου πρωθυπουργού να αγοράσει ελληνικά ομόλογα «σηματοδοτεί ουσιαστικά την κινεζική εμπιστοσύνηόσον αφορά την οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας», ενώ αναφέρεται και στην πεποίθηση του κ. Ζιαμπάο «ότι η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρές βάσεις και θα ξεπεράσει μόνη της τις δυσκολίες με τις δικές της δυνάμεις».

Τέλος, ο «Figaro» επισημαίνει ότι η Αθήνα «δεν ποντάρει μόνο στην προσέλκυση της Κίνας», αλλά ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει εξαπολύσει μία τεράστια εκστρατεία με στόχο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις». «Υπάρχουν επίσης οι χώρες του Κόλπου, οι Ρώσοι, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία», τονίζει η εφημερίδα αναφερόμενη σε δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας κ. Χάρη Παμπούκη.

«Η Ελλάδα στρέφεται προς την Κίνα για την ανάκαμψη της οικονομία της», είναι ο τίτλος της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας «Les Echos», ενώ και η αριστερή «Liberation» τονίζει ότι «Η Κίνα ενισχύει και άλλο τους δεσμούς της με την Ελλάδα».

«Η Κίνα θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα», είναι τέλος ο τίτλος της ισπανικής El Pais, η οποία σχολιάζει ότι η συγκεκριμένη κίνηση «δείχνει την εμπιστοσύνη της χώρας όσον αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας» .


Η Κίνα στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία για να σώσει τις επιχειρήσεις της

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο με τον πρωθυπουργό της χώρας Γουέν Τζιαμπάο στην επέτειο των 61 χρόνων της κινέζικης επανάστασης
Πολύ σημαντική χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του κινέζου πρωθυπουργού Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κίνα έχει αποφασίσει να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, με όλους τους δυνατούς τρόπους καθώς θέλει να συνεχίσουν να καταναλώνονται τα προϊόντα της στη γηραιά ήπειρο και μετά το τέλος της κρίσης.
Ανησυχεί για τις δυσκολίες της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς έχουν ευθεία αντανάκλαση στις εξαγωγές της. Μία πιθανή μείωση των εισαγωγών στην Ευρώπη κινέζικων προϊόντων θα επιφέρει πολύ σοβαρές δυσκολίες στις επιχειρήσεις της χώρας των δράκων, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την ανεργία. Το κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας φοβάται ότι η αύξηση των ανέργων είναι πιθανόν να φέρει ταραχές και κλυδωνισμούς στο ίδιο το κόμμα που κυβερνάει με χαλύβδινη πυγμή την χώρα.
Η Ελλάδα η οποία είναι για την Κίνα η πύλη για τα προϊόντα της προς τις αγορές της Δύσης. Για τον λόγο αυτό επένδυσε στο Ικόνιο του Πειραιά, θα επενδύσει στο Θριάσιο Πεδίο και θέλει να έχει και τον πρώτο λόγο στην απόκτηση του ΟΣΕ, εταιρεία για την οποία ενδιαφέρεται και η γαλλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων σε συνεργασία με ρώσικες επιχειρήσεις.
Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τους κινέζους να κατακτήσουν τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης που δεν θέλουν να πάει χαμένη. Για τον λόγο αυτό και όσο βέβαια περνάει από το χέρι τους, δεν έχουν σκοπό να αφήσουν να καταρρεύσει η ελληνική οικονομία και επιθυμούν να την βοηθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους. Εχουν ήδη επενδύσει 10 δισ. ευρώ στη δευτερογενή αγορά και οι πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζονται να αγοράσουν και άλλα 5 δισ. ελληνικά ομόλογα.
Οι κινήσεις αυτές θα φέρουν την Κίνα αντιμέτωπη με τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν θέλουν την επέκτασή της στη Δύση και ήδη προσανατολίζονται προς πολιτικές προστατευτισμού για την αντιμετωπίσουν.