Lolitopages

Wednesday, February 16, 2011

Ιδιώτες στο κυνήγι των φοροφυγάδων!

upourgeio_oikonomias
"Μάνατζερ" προσλαμβάνει το υπ. Οικονομικών για να οργανώσει καλύτερα το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, αναθέτοντας σε ιδιωτική εταιρεία έναντι 2,5 εκ. ευρώ, να κάνει πιο αποτελεσματικές τις υπηρεσίες του στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Υπό την πίεση της τρόικας για καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση προκυρήσσει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για να προσλάβει "Σύμβουλο για την εφαρμογή μέτρων πάταξης της γενικευμένης φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωση", ο οποίος θα απασχολήσει τουλάχιστον 211 άτομα.

Αντικείμενο του συμβούλου θα είναι μεταξύ άλλων η παροχή τεχνογνωσίας για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, και των ασφαλιστικών εισφορών, η εκπόνηση μεθοδολογίας για τη διενέργεια ελέγχων στους φορολογουμένους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα, και η συστηματική παρακολούθηση της απόδοσης των παρακρατούμενων φόρων.
Εργο του συμβούλου θα είναι επίσης να ανακαλύψει νέες πρακτικές, με εκτεταμένη εφαρμογή στο εξωτερικό, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων φοροδιαφεύγουν και όσων δεν αποδίδουν στο Δημόσιο παρακρατούμενους φόρους (φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ) ή συγκαταλέγονται στην κατηγορία των μεγαλοφειλετών, κλπ.
Που θα εστιάσει ο σύμβουλος
Στην ουσία ο σύμβουλος καλείται να "στήσει" εξ αρχής τη νέα δομή του υπουργείου Οικονομικών, στον τομέα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, γι' αυτό και το οργανωτικό πλανο που θα εισηγηθεί θα λειτουργήσει μέχρι και το 2012. Τότε, εκτιμάται ότι το υπουργείο θα μπορεί να λειτουργήσει με τη μορφή που θα του έχει δώσει ο σύμβουλος, και ότι τα στελέχη του θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη τεχνωγνωσία που θα τους μεταφέρει.
Εχει σημασία πάντως να τονισθεί ότι ο ρόλος του ιδιώτη παραμένει συμβουλευτικός. Η υλοποίηση των μέτρων που θα εισηγηθεί, παραμένει στην αποκλειστική αρμοδιότητα των υπαλλήλων του υπουργείου. Ιδού, οι τομείς όπου θα ρίξει το βάρος του ο σύμβουλος:
- Εισπραξη Ωφειλών: Εργο του θα είναι η έρευνα για τον εντοπισμό διεθνώς "καλών πρακτικών" (best practices) στην είσπραξη των οφειλών. Επίσης θα αναλάβει να συντονίσει το μηχανισμό για την αύξηση της είσπραξης των καθυστερούμενων οφειλών, δίνοντας προτεραιότητα στα μεγαλύτερα χρέη και σε εκείνα που μπορούν να αμφισβητηθούν, και άρα να χαθούν οριστικά για το Δημόσιο. Επιπλέον θα αναλάβει να συνεργαστεί με τα Ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης για την βελτίωση των μεθόδων είσπραξης των ανείσπρακτων ασφαλιστικών εισφορών.
- Μεγάλοι φορολογούμενοι: Καλείται να προτείνει τη συγκρότηση της δημιουργίας ειδικής μονάδας για τον έλεγχο των μεγάλων φορολογούμενων, να καταρτίζει προγράμματα ελέγχων που θα εστιάζονται σε τομείς όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, και να εξετάσει πως γίνεται διεθνώς η διαχείριση των μεγάλων φορολογουμένων. Επίσης θα υποβάλλει προτάσεις για την αναδιοργάνωση του προσωπικού των φορολογικών αρχών, και τον εκσυγρχονισμό του ελεγκτικού μηχανισμού.
-Μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα: Βασικός στόχος του συμβούλου είναι να εντοπίσει σημαντικές υποθέσεις υψηλού κινδύνου, να εκπονήσει νέα μεθοδολογία για τη διενέργεια ελέχγων σε φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα. Πρέπει επίσης να εισηγηθεί "συγκεκριμένους δείκτες" που θα ελέγχουν την αποτελεσματικότητα των παραπάνω ελέχγων.
-Απόδοση παρακρατούμενων φόρων και φορολογική συμμόρφωση: Καλείται να υποβάλει προτάσεις ώστε να πειστούν όλο και περισσότεροι φορολογούμενοι να υποβάλλουν φορολιγικές δηλώσεις. Ταυτόχρονα να προτείνει πρακτικές που θα επιτρέπουν να εντοπίζονται άμεσα, μέσω διασταυρώσεων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, όσοι δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.