Lolitopages

Sunday, September 16, 2012

Η αθωότητα των μουσουλμάνων, υποκίνηση Εβραίων



Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2005 η δανέζικη εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσίευσε μια σειρά από σκίτσα που απεικόνιζαν το πρόσωπο του Μωάμεθ. Σύμφωνα με τη μουσουλμανική θρησκεία αυτό αποτελεί βλασφημία. Υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις σε πολλά μουσουλμανικά κράτη. Για πολλούς μήνες υπήρχαν εκδηλώσεις βίας, π.χ. στην πρεσβεία της Δανίας στο Πακιστάν υπήρξε έκρηξη βόμβας. Λέγεται ότι πάνω από 100 θάνατοι εκείνη την περίοδο οφείλονταν στις αντιδράσεις κατά των συγκεκριμένων σκίτσων.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2012, χθες δηλαδή, μια ταινία πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από τους Μουσουλμάνους της Αιγύπτου και της Λιβύης, προκαλώντας τον θάνατο του Αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς και τριών υπαλλήλων του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη. Η ταινία ονομάζεται «Innocence of Muslims» (Η αθωότητα των μουσουλμάνων). Γιατί τους εξόργισε; Γιατί όχι μόνον κάποιος ηθοποιός στην ταινία ενσαρκώνει τον Μωάμεθ, αλλά, σύμφωνα με την Daily Telegraph, τον εμφανίζει να είναι υπέρ της παιδοφιλίας, να είναι ομοφυλόφυλος και να κάνει σεξ. Κι όπως παρουσιάζεται από την πλοκή του φιλμ ο Μωάμεθ πέρα όλων των άλλων είναι και νόθος.

Ποιοι βρίσκονται από πίσω
Τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει σχετικά με το ποιοι βρίσκονται πίσω από την παραγωγή της ταινίας. Αρχικά, ως δημιουργός αναγνωρίστηκε ο «Άλαν Ρόμπερτς». Αργότερα, το όνομα αυτό άλλαξε σε «Σαμ Μπέισιλ», ο οποίος υποτίθεται πως είναι ένας κτηματομεσίτης από την Καλιφόρνια, ισραηλινής καταγωγής. Ούτε όμως οι ισραηλινές αρχές δέχονται πως υπάρχει πολίτης τους με αυτό το όνομα ούτε στην Καλιφόρνια εμφανίζεται να υπάρχει αυτός ο άνθρωπος. Πάντως, με δηλώσεις του τηλεφωνικά στην Wall Street Journal ένας άνθρωπος που υποστήριξε πως λέγεται Μπέισιλ είπε πως η ταινία στοίχισε 5 εκατομμύρια δολάρια για να γυριστεί, πως τα χρήματα προσέφεραν περισσότεροι από 100 Εβραίοι χορηγοί και πως στόχος της ήταν να καταδείξει τις «υποκρισίες» όπως της χαρακτήρισε του Ισλαμισμού. Το Hollywood Reporter όμως χαρακτήρισε την εμφάνιση της ταινίας ερασιτεχνική, οπότε τα 5 εκατομμύρια του κόστους παραγωγής τίθενται εν αμφιβόλω. Η ταινία, σύμφωνα με την Le Monde, από καλλιτεχνικής απόψεως θα έπρεπε να είχε ήδη περάσει στη λήθη της ιστορίας του κινηματογράφου. Όλο αυτό το μυστήριο, όμως, γύρω από την παραγωγή της εγείρει δεκάδες ερωτηματικά.
Ο Στιβ Κλάιν, που αυτοπροσδιορίστηκε ως σύμβουλος στα γυρίσματα της ταινίας, θόλωσε τα νερά λέγοντας πως ο Μπέισιλ δεν είναι υπαρκτό πρόσωπο, ότι δεν είναι ούτε Ισραηλινός ούτε Εβραίος και πως χρησιμοποιείται ως ψευδώνυμο το οποίο καλύπτει περί τους 15 Κόπτες και Ευαγγελιστές Χριστιανούς από χώρες όπως η Συρία, η Τουρκία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος.

Δηλώσεις με σημασία
Οι ηθοποιοί και οι τεχνικοί που δούλεψαν στην ταινία την αποκήρυξαν κι έκαναν δημόσια δήλωση σύμφωνα με την οποία έπεσαν θύματα απάτης. Συγκεκριμένα, πίστευαν ότι έπαιζαν σε μια ταινία που έδειχνε τη ζωή στην Αίγυπτο δύο χιλιάδες χρόνια πριν την έλευση του Χριστού. Ο τίτλος της ταινίας, όπως τους παρουσιάζονταν, ήταν «Desert Warriors» (Μαχητές της ερήμου) και πως ο χαρακτήρας που υποτίθεται πως είναι ο Μωάμεθ δεν ήταν ο προφήτης του Ισλάμ αλλά κάποιος με το όνομα «μαστρο-Γιώργος»! Κατηγορούν τους παραγωγούς της ταινίας πως με ντάμπινγκ άλλαξαν τους διαλόγους χωρίς να το γνωρίζουν οι 80 εργαζόμενοι στο φιλμ.

Η κλιμάκωση
Λάδι στη φωτιά έριξε με δηλώσεις του ο πάστορας Τέρι Τζόουνς, γνωστός Αμερικάνος αντι-ισλαμιστής που είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν έκαψε δημοσίως το Κοράνι, ο οποίος υποστήριξε την ταινία. Η κορύφωση, όμως, ήρθε μόλις κυκλοφόρησαν στο youtube κλιπ και τρέιλερ της ταινίας μεταγλωττισμένα στα αραβικά. Μέσω αυτών προέκυψε το ξέσπασμα που δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα. Η ταινία έχει προβληθεί δημοσίως μόνο μία φορά, στις 23 Ιουνίου, με τίτλο «Innocence of Bin Laden» στο «The Vine Theater» του Λος Άντζελες στο Χόλιγουντ, όπου παραβρέθηκαν μόλις 10 (!) θεατές. Κι όμως κατάφερε να προκαλέσει τόσο μεγάλο σάλο μόλις τρεις μήνες μετά.

Η θέαση
Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά κλιπάκια της ταινίας και όσοι θέλουν μπορούν να βρουν και να δουν ολόκληρη την ταινία - όχι στο Αφγανιστάν, πάντως, μιας που η εκεί κυβέρνηση απλώς... έκλεισε το διαδίκτυο για να μην υποδαυλιστούν τα πάθη. Εμείς εδώ παραθέτουμε ένα κλιπ, το οποίο, καθαρά κατασκευαστικά, είναι για γέλια: οι ερμηνείες είναι κακές, η έρημος ολοφάνερα ψεύτικη και τα κοστούμια φτωχά και πρόχειρα.