▅ Ο Τζο Αρπάιο έχει εξαπολύσει κυνηγητό κατά των παράνομων μεταναστών, στοιβάζει τους συλληφθέντες σε φυλακές με σκηνές και τους υποχρεώνει να φορούν ροζ εσώρουχα
Του DΑVΙD USΒΟRΝΕ
Κρατούμενοι στις φυλακές Τent City της κομητείας Μαρικόπα στην Αριζόνα κοιμούνται σε τέντες φορώντας τα χαρακτηριστικά ροζ εσώρουχα, «λαμπρή ιδέα» του σερίφη Τζο Αρπάιο προκειμένου να ταπεινώνει τους κρατουμένους του. Στην ένθετη φωτογραφία, άλλο αγαπημένο «γκάτζετ» του σερίφη, οι ροζ χειροπέδες
O Τζο Αρπάιο απολαμβάνει να τον αποκαλούν «τον πιο σκληρό σερίφη της Αμερικής». Φαίνεται και στην περίληψη του βιογραφικού που δίνει η εκπρόσωπός του στους δημοσιογράφους προτού τον συναντήσουν. Εξάλλου η προθυμία του να αφαιρεί δικαιώματα και να προκαλεί την ταπείνωση των παραστρατημένων πολιτών είναι αυτό που οδηγεί κάθε φορά στην επανεκλογή του. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς και τον λαό της Αγγλίας. Αν ανατρέξουμε πίσω στην ιστορία, εσείς εφηύρατε τους σερίφηδες» είπε ύστερα από μία σύντομη ξενάγηση στα αναμνηστικά που βρίσκονται στο γραφείο του στο κεντρικό Φοίνιξ- μεταξύ αυτών ένας ψεύτικος πίνακας ανακοινώσεων της Αγριας Δύσης που διαλαλεί ότι «απαγορεύονται τα τσιγάρα, οι ταινίες, ο καφές και τα κοριτσίστικα περιοδικά» και βρίσκεται εκεί ως φόρος τιμής στην «Τent City», τις φυλακές που ανήγειρε ο ίδιος πριν από 16 χρόνια και όπου οι κρατούμενοι στοιβάζονται κάτω από σκηνές. Ο Αρπάιο είναι υπερήφανος για αυτές. Γνωρίζοντας ότι είχα ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις των φυλακών- από τις πλέον απάνθρωπες στην Αμερική-, με ρώτησε πώς μου φάνηκαν. Δύσκολο να απαντήσω- είμαι φιλοξενούμενός του -, και ειδικά με τη θερμοκρασία να έχει αγγίξει τους 45 βαθμούς Κελσίου υπό σκιάν. Αλλά ναι, είχα δει τις σκηνές και τα υποχρεωτικά ροζ εσώρουχα- και τα ροζ σεντόνια, κάλτσες, πετσέτες, ακόμη και τις ροζ χειροπέδες.
OΤζο Αρπάιο είναι ο σερίφης της κομητείας της Μαρικόπα στην Αριζόνα, που περιλαμβάνει και το Φοίνιξ. Και παρ΄ ότι οι ψηφοφόροι τον έχουν επιλέξει πέντε φορές καταψηφίζοντας τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του- εξαιτίας της σκληρής και άτεγκτης στάσης του όσον αφορά την καταπολέμηση του εγκλήματος και πιο πρόσφατα την απέλαση των λαθρομεταναστών-, η λίστα εκείνων που θέλουν να τον δουν να φεύγει μεγαλώνει. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι διαδηλωτές έξω από το γραφείο του, οι υποστηρικτές της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα, ακόμη και ο δήμαρχος στο Φοίνιξ, ο οποίος τον κατηγορεί ότι επιβάλλει ένα «βασίλειο του τρόμου». Ούτε οι τρόφιμοι των φυλακών του τον συμπαθούν ιδιαίτερα- και κυρίως οι τρόφιμοι στην «Τent City», με τις στρατιωτικές σκηνές από την εποχή του πολέμου στην Κορέα. «Βρίσκομαι εδώ επειδή διέπραξα κάποιοέγκλημα» είπε ο Ελάιτζα, ξαπλωμένος στο εμποτισμένο με ιδρώτα στρώμα του και διαβάζοντας την Παλαιά Διαθήκη. «Αυτή είναι η τιμωρία μου». Αλλά τι πιστεύουν για τον Αρπάιο στις φυλακές; Ο Ελάιτζα ρίχνει μια κλεφτή ματιά στους φρουρούς που με συνοδεύουν. «Δεν λένε καλά πράγματα για αυτόν, μπορώ να σε διαβεβαιώσω».
Ο χαρακτήρας του Αρπάιο γίνεται αντιληπτός από τα αλλόκοτα μαραφέτια και στολίδια που έχει τοποθετήσει στη «Τent City». Οι συνοδοί μου, ο Ντέιβιντ Χίθκοκ και ο Ρέι Ορτίζ, μου δείχνουν το παλιό φυλάκιο, στο οποίο μια πινακίδα νέον δηλώνει ότι υπάρχει ακόμη ελεύθερος χώρος στη φυλακή για τους παράνομους. «Τα Χριστούγεννα το στολίζουμε με φωτάκια» σημειώνει ο Χίθκοκ προτού με συνοδεύσει στη μονάδα ΜΑSΗ - ένα νοσοκομείο στο κέντρο της «Τent City» για τα ζώα που διασώθηκαν από τόπους εγκλημάτων. Φαίνεται ότι τουλάχιστον σε σύγκριση με τους ανθρώπους, τα ζώα «καλοπερνάνε». Αλογα, χοίροι, μερικές κατσίκες και ένα γαϊδουράκι απολαμβάνουν τη φροντίδα των τροφίμων. Εχοντας εκτίσει λίγους μήνες από τη δωδεκάμηνη ποινή του ο Ελάιτζα- δεν θέλει να πει το υπόλοιπο όνομά του ή να αναφέρει για ποιο έγκλημα καταδικάστηκε - έχει συνηθίσει τη «χωρατατζίδικη» διάθεση του Αρπάιο. Γνωρίζει ότι αν ακουμπήσει το μεταλλικό πλαίσιο κάτω από το τεντόπανο στην οροφή της σκηνής του, τα χέρια του θα γεμίσουν φουσκάλες. Και έχει συνηθίσει τις ριγέ στολές που πρέπει να φοράει, όπως αυτές στις παλιές γκανγκστερικές ταινίες. Τουλάχιστον είναι καλύτερες από τα ροζ εσώρουχα. Ο Ελάιτζα, όπως και όλοι οι κρατούμενοι, κατανοεί τις συνέπειες από την παραβίαση των κανόνων, όπως το να αφαιρεί γκράφιτι από τοίχους ή να μαζεύει σκουπίδια αλυσοδεμένος. Οι τρόφιμοι που επιτρέπεται να κάνουν εξωτερικές εργασίες, στην επιστροφή πρέπει να αφαιρούν τα ρούχα τους, να κάθονται οκλαδόν και να βήχουν ώστε να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν κάτι, λαθραία, στις κοιλότητες του σώματός τους.
Ο Γκόρντον με δέχθηκε παρ΄ ότι ήταν έτοιμος να αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου διεξάγεται έρευνα κατά του Αρπάιο για ρατσιστικές διακρίσεις και παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων. Τουλάχιστον πριν από δύο- τρία χρόνια, είπε ο δήμαρχος, ο Αρπάιο ασχολούνταν με τους επικίνδυνους εγκληματίες και όχι με τους λαθρομετανάστες. Αυτό όμως άλλαξε. Ο σερίφης έχει επιδοθεί σε σειρά επιχειρήσεων«σκούπα» σε περιοχές όπου κατοικούν ισπανόφωνοι- νόμιμοι και παράνομοι-, τις οποίες ο ίδιος αποκαλεί επιχειρήσεις «κατάπνιξης του εγκλήματος». Ακόμη και σπασμένο φανάρι στο αυτοκίνητό του να έχει κάποιος, συλλαμβάνεται. Με αυτόν τον τρόπο οι άνδρες του μάζεψαν 28.000 ανθρώπους που τελικά αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Εχει δημιουργήσει ένα “βασίλειο του τρόμου” και υποδαυλίζει τον φόβο για τους εγχρώμους. Δεν έχει σημασία αν είναι σκούροι ή μαύροι, νόμιμοι ή παράνομοι, φοβούνται να πάνε στην αστυνομία και να αναγνωρίσουν τους εγκληματίες ακόμη και αν έχουν πέσει οι ίδιοι θύματαεγκλήματος» είπε ο δήμαρχος. «Σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο η αστυνομία υπηρετείτους πολίτες και καταδιώκει τους εγκληματίες. Χρειάζεται τα μάτια και τα αφτιά όλων μας. Αυτός κάνει απλώς επίδειξη, δεν είναι άνθρωπος του νόμου» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο Αρπάιο διεξάγει έρευνες για διαφθορά κατά του ιδίου και άλλων πολιτικών στο Φοίνιξ.«Είναι η αλαζονεία. Εχουμε επιστρέψει στη δεκαετία του 1950, όταν κάποιος με όπλο έλεγε ότι επειδή έχει εκλεγεί, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει... Αυτή η κατάσταση απομακρύνει τις επιχειρήσεις από την περιοχή, είτε ανήκουν σε ισπανόφωνους είτε όχι» κατέληξε ο Γκόρντον.
Oταν ο Αρπάιο- που μόλις συμπλήρωσε τα 77 του χρόνια- έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα, το 1992, υποστήριζε ότι ο σερίφης πρέπει να διορίζεται και όχι να εκλέγεται. «Το χειρότερο πράγμα που έχω πει» εκτιμά ο ίδιος σήμερα. «Συνειδητοποίησαότι ούτε ροζ εσώρουχα θα υπήρχαν, ούτε “Τent City”, τίποτε, αν έπρεπε να δίνω αναφορά σε κάποιον γραφειοκράτη». Το γεγονός ότι στις εκλογές είναι αήττητος τού δίνει δύναμη.«Είναι πολύ δημοφιλής» εξήγησε ο βοηθός σερίφη Μπράιαν Σαντς. «Στον κόσμο αρέσει η στάση που τηρεί στο ζήτημα της επιβολής του νόμου. Ανταποκρίνεται σε αυτό που θέλουν. Φροντίζει για ολόκληρη την κομητεία». Οσο για το γεγονός ότι διώχνει τους ανθρώπους- αν αναφερόμαστε σε παράνομους μετανάστες- τόσο το καλύτερο. «Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 50% έχει εγκαταλείψει την πόλη» αποκάλυψε ο Αρπάιο.«Υποστηρίζουν ότι όλοι φεύγουν εξαιτίας μου. Υποστηρίζουν ότι φοβούνται να πάνε στην εκκλησία, να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ότι κλείνουν τα μανάβικα τωνισπανόφωνων εξαιτίας του κακού σερίφη. Αν έχω καταφέρει να ξεφορτωθώ τους εγκληματίες και να τους διώξω από εδώ, τότε αυτό είναι επιτυχία» είπε.