Lolitopages

Thursday, August 7, 2008

CΕRΝ: νέους δρόμους για επιστημονικές ανακαλύψεις ανοίγει το Πείραμα του Αιώνα. Απαντήσεις σε... ταχύτητα φωτός

Από το πείραμα του αιώνα που αρχίζει μεθαύριο, οι καταστροφολόγοι περιμένουν το τέλος του κόσμου και οι υπόλοιποι απαντήσεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος. Οι επιστήμονες του CΕRΝ υπενθυμίζουν, όμως, ότι ήδη έχουν ανοίξει νέοι δρόμοι για πιο απτά θέματα- από τη θεραπεία του καρκίνου έως τη μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών.

«Oι πάντες έχουν στρέψει την προσοχή τους στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LΗC) και την αναπαράσταση του μπιγκ μπανγκ. Παράλληλα, όμως, πραγματοποιούμε ερευνητικά προγράμματα με σημαντικές πρακτικές εφαρμογές», σημειώνει ο Πολ Κολιέρ, επικεφαλής της κεντρικής αίθουσας ελέγχου στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας, γνωστό ως CΕRΝ. Οι πρώτες δέσμες σωματιδίων διήνυσαν με επιτυχία περίπου το μισό του LΗC, της υπόγειας σήραγγας που έχει κατασκευαστεί κοντά στη Γενεύη και η περιφέρεια της οποίας φτάνει τα 27 χιλιόμετρα. Στο διάστημα ενός έτους οι συγκρούσεις των σωματιδίων που θα κινούνται σχεδόν με ταχύτητα φωτός θα έχουν δώσει τόσες πληροφορίες, ώστε θα χρειαστούν 56 εκατομμύρια ψηφιακοί δίσκοι για να αποθηκευτούν. Αυτοί οι δίσκοι θα περιέχουν απαντήσεις για τη δημιουργία του Σύμπαντος, τη σκοτεινή ύλη, τη μάζα και τον χρόνο. Οι επιστήμονες, όμως, έχουν πάρει ήδη απαντήσεις για πολλά σημαντικά θέματα. Οι φυσικοί του CΕRΝ, για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι ο βομβαρδισμός του μολύβδου με δέσμες πρωτονίων προκαλεί μια καταιγίδα νετρονίων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποσύνθεση του ραδιενεργών αποβλήτων. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του CΕRΝ στους «Κυριακάτικους Τimes», η μέθοδος αυτή εξετάζεται ήδη από τη βιομηχανία.

Ο καρκίνος
Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ενέργειας στην Ιατρική και συγκεκριμένα στη θεραπεία διάφορων μορφών καρκίνου με τη χρήση φορτισμένων σωματιδίων- όπως πρωτόνια, ιόντα άνθρακα-, ακόμη και αντιύλης. Η αντιύλη δεν υπάρχει στη Φύση. Μπορεί, όμως, να τη δημιουργήσει το CΕRΝ από έναν μικρότερο επιταχυντή του προγράμματος, το Υπερσύγχροτρο Πρωτονίων. Πρόκειται για μια επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου, καθώς η συμβατική χημειοθεραπεία βλάπτει τον υγιή ιστό που περιβάλλει τον όγκο. Αντίθετα, οι δέσμες πρωτονίων χτυπούν μόνο τον όγκο αφήνοντας ανέπαφο τον περιβάλλοντα ιστό. Το πείραμα του αιώνα άνοιξε νέο δρόμο και στην έρευνα για τις κλιματικές αλλαγές. Το CΕRΝ κατασκεύασε ένα εργαστήριο προκειμένου να ερευνηθεί στην πράξη η θεωρία που υποστηρίζει ότι ο όγκος των σύννεφων στην ατμόσφαιρα εξαρτάται από τα επίπεδα των κοσμικών ακτίνων. Τον ρόλο των κοσμικών ακτίνων στο εργαστήριο θα αναλάβουν οι δέσμες σωματιδίων. Και όπως σημειώνει ο καθηγητής Μπομπ Μπίνγκχαμ, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα, «εάν δημιουργηθούν σύννεφα από τις δέσμες σωματιδίων, θα αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στις κοσμικές ακτίνες και το φαινόμενο του θερμοκηπίου».

LΙΝΚ:
http://www.cern.ch
TA NEA on line
Δείτε το επίμαχο βίντεο εδώ.

Μας καθησυχάζουν με λίγη ραπ

ΑΝ ΠΙΣΤΕΨΕΙ κανείς τους καταστροφολόγους, οι σημαντικές ανακαλύψεις δεν έχουν κανένα νόημα, αφού από μεθαύριο μια μαύρη τρύπα θα αρχίσει να καταπίνει τον πλανήτη μέχρι να τον εξαφανίσει. Οι επιστήμονες του CΕRΝ βεβαιώνουν ότι το τέλος του κόσμου δεν είναι καθόλου κοντά. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ενώ οι πιο νέοι επιστήμονες του Κέντρου ανέβασαν στο Διαδίκτυο ένα τραγούδι, που εξηγεί το πείραμα και καθησυχάζει τον κόσμο στους ρυθμούς της ραπ! Το πόσο αποτελεσματική είναι η μουσική εκλαΐκευση της επιστήμης, θα αποδειχθεί από μεθαύριο όταν οι δέσμες σωματιδίων θα αρχίσουν να κινούνται στον υπόγειο επιταχυντή της Γενεύης.