Lolitopages

Sunday, January 11, 2009

Οι καλές ιδέες μας πιάνουν στον ύπνο...


ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΑΣ ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΥΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥΣ

Οι καλές ιδέες μας πιάνουν στον ύπνο...

Ο Καραβάτζιο φέρεται να ζωγράφισε το αριστούργημά του «Η κλήση του Αγίου Ματθαίου» έπειτα από ένα όνειρο θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Ο Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον υποστήριζε ότι ο δρ Τζέκιλ και ο κύριος Χάιντ, προτού μπουν στις σελίδες του βιβλίου του, τον επισκέφτηκαν ως ήρωες σε 2-3 όνειρά του.

Αυτός κοιμάται και... οι ιδέες του δουλεύουν (φωτ. Reuter)
Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ λέει ότι ξύπνησε ένα πρωί και σιγοτραγούδησε τους πρώτους στίχους από το Yesterday. Και δεν είναι οι μόνοι. Η Ιστορία είναι γεμάτη ιστορίες για εξαιρετικές, για πρωτοποριακές, για καινοτόμες ιδέες που σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο μυαλό μας όταν κοιμόμαστε; Μήπως η σιέστα και ο υπνάκος ξυπνούν την ιδιοφυΐα μέσα μας; Είναι δυνατόν ακόμη και άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερη δημιουργικότητα να έχουν φλας έμπνευσης μόλις το κεφάλι τους ακουμπήσει στο μαξιλάρι;

Επεξεργαστής ιδεών

Ολοένα και περισσότερες έρευνες συγκλίνουν στην άποψη ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου το μυαλό μας συνθέτει στοιχεία και πληροφορίες σε απίστευτους συνδυασμούς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο εγκέφαλος βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και δεν έχει (συνήθως) ούτε μια στιγμή για να ξεκουραστεί και να σκεφτεί κάτι εκτός του καθημερινού προγράμματος, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί νέες ιδέες και τρόπους σκέψης.

«Φανταστείτε το μυαλό σας σαν έναν ιστό», λέει ο Ράσελ Φόστερ, καθηγητής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Και εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ιστός είναι πολύ πολύ σφιχτός, με αποτέλεσμα να τοποθετούνται σε συγκεκριμένες θέσεις οι πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο ιστός χαλαρώνει και διαστέλλεται. Οι πληροφορίες αλλάζουν θέσεις και έτσι δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί.

Η βάση της δημιουργίας

Στον ίδιο άξονα κινείται και ο ερευνητής ύπνου Μάθιου Γουόκερ, του Πανεπιστημίου Μπέρκλι στην Καλιφόρνια. «Ο ύπνος φαίνεται ότι ενεργοποιεί το μυαλό μας να κάνει περίεργους και μη αναμενόμενους συσχετισμούς. Αυτή είναι η βάση της δημιουργίας - η σύνδεση ιδεών, γεγονότων, εμπειριών, γνώσεων και αναμνήσεων που φαινομενικά δεν ταιριάζουν και δεν έχουν καμιά σχέση μεταξύ τους».

Για μια ευκαιρία να... μας πιάσουν οι καλές ιδέες στον ύπνο οι επιστήμονες προτείνουν: να μη στερούμαστε ύπνο -το 7ωρο είναι απαραίτητο- να κοιμόμαστε νωρίς -πριν από τις δώδεκα το βράδυ- και να επεξεργαζόμαστε προβλήματα ή νέες ιδέες λίγο πριν κοιμηθούμε. Και μην αφήσετε κανέναν να σας απογοητεύσει υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ απλό για να είναι αληθινό.


ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: «The Times», BBC)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2008