Lolitopages

Saturday, May 1, 2010

Το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο θα εγκαινιαστεί το 2018


Γιγάντιο μάτι στην Ατακάμα

Χιλή
Το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο θα εγκαινιαστεί το 2018


Στην έρημο Ατακάμα της Χιλής αποφασίστηκε τελικά να κατασκευαστεί το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT), το μεγαλύτερο του κόσμου, το οποίο θα μπορεί να διακρίνει μικρούς εξωπλανήτες στο μέγεθος της Γης.

Το ELT θα κατασκευαστεί από Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO), το οποίο έχει ήδη τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις στην Ατακάμα, ανάμεσά τους το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT).

Το VLT είναι μεν πολύ μεγάλο, θα μοιάζει όμως με νάνο δίπλα στο ELT, το οποίο θα έχει κάτοπτρο διαμέτρου 42 μέτρων και θα βλέπει το Σύμπαν στο ορατό και το εγγύς υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.

Το τηλεσκόπιο θα κοστίσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να εγκαινιαστεί το 2018.

Χάρη στο γιγάντιο κάτοπτρό του, το ELT θα μπορεί να πραγματοποιεί φασματικές αναλύσεις για να προσδιορίσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας σε πλανήτες εκτός του Ηλιακού Συστήματος.

«Το μέγεθος θα μας επιτρέψει βασικά να δούμε πλανήτες σαν τη Γη» δήλωσε στο Reuters ο Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Παρατηρητήριου.

«Θα μελετήσουμε τις μαύρες τρύπες, τους γαλαξίες, τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια, οι οποίες είναι δύο εντελώς άγνωστα συστατικά ή τμήματα του Σύμπαντος» πρόσθεσε.

Πέντε χώρες- -η Ισπανία, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή- ήταν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν το τηλεσκόπιο. Τελικά το ESO επέλεξε το όρος Αρμαζόνες της ερήμου Ατακάμα, με ύψος 3.500 μέτρα και 360 ανέφελες νύχτες το χρόνο.

Όπως εξήγησαν οι αστρονόμοι, η οροσειρά των Ανδεων στα δυτικά της Ατακάμα προστατεύει το βουνό από τα σύννεφα και τις βροχές, ενώ το Ρεύμα του Χούμπολντ που περνά από τις ακτές της Χιλής εκτρέπει τα σύννεφα που έρχονται από την πλευρά του Ειρηνικού.

Η χαμηλή πυκνότητα και υγρασία του αέρα ψηλά στο όρος Αρμαζόνες περιορίζει δραστικά τις παραμορφώσεις που δημιουργεί στις εικόνες του τηλεσκοπίου η ατμόσφαιρα.