Lolitopages

Monday, May 31, 2010

Sites για... ταινιόφιλους


Υπάρχουν πολλά sites με θέμα την έβδομη τέχνη, αλλά, όπως συμβαίνει συχνά, ορισμένα ξεχωρίζουν. Στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε ορισμένα από τα καλύτερα -εγχώρια και μη-, ώστε να μάθετε αν αξίζει τελικά να δείτε “εκείνη την ταινία” στον κινηματογράφο ή σε DVD, καθώς και να ανακαλύψετε νέες ή -ίσως το σημαντικότερο- παλιές ταινίες που δεν γνωρίζατε και θα άξιζε να δείτε.

Ως βασικό site, με το οποίο "ανοίγουμε" τον κατάλογό μας, επιλέξαμε το twitch, την πλέον επαγγελματική και σοβαρή προσπάθεια όσον αφορά έναν ας πούμε... περίεργο συνδυασμό ταινιών, που σίγουρα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως "mainstream". Σε αυτό μπορεί κανείς να βρει reviews, previews, συνεντεύξεις, βιντεοκλίπ, τρέιλερ και αφιερώματα από ταινίες cult, θρίλερ, επιστημονικής φαντασίας και anime, καθώς και πολλά "διαμάντια" μη αμερικανικής προέλευσης (με περισσότερη έμφαση σε ασιατικές παραγωγές, που σπάνια φτάνουν ως τα μέρη μας).

Μοναδική απορία μας, που θεωρούμε ότι μειώνει σημαντικά το... status του twitch στα μάτια μας, το γιατί δεν συμπεριλαμβάνει παρουσιάσεις του "Μεγάλου Μεγιστάνα των Νίντζα" ή της "Επίθεσης του Γιγαντιαίου Μουσακά" (που αποτελούν τις πλέον χαρακτηριστικές και αναγνωρισμένες ελληνικές cult προσπάθειες). Ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας όμως!



>> Athinorama.gr
Τι παίζει στους κινηματογράφους αυτή την εβδομάδα; Τι έγινε στα Όσκαρ; Αυτά και άλλα (πάρα) πολλά μπορείτε να βρείτε στο ανανεωμένο portal του αγαπημένου μας περιοδικού

>> Filmcritic.com
Ένα από τα απλούστερα όσον αφορά στην εμφάνιση και την ευκολία πρόσβασης sites με θέμα τις ταινίες, το οποίο στην πρώτη σελίδα του παρουσιάζει άμεσα και εν συντομία βαθμολογίες για τις τελευταίες κυκλοφορίες σε κινηματογράφο και DVD. Προχωρώντας πιο βαθιά, με μία αναζήτηση από το σχετικό πλαίσιο που παρέχει, αποκτά κανείς πρόσβαση σε περισσότερα από 8.500 reviews ταινιών!

>> IMDB.com
Εντάξει, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στους περισσότερους, όμως αρκετοί εξακολουθούν να αγνοούν την ύπαρξη της IMDB - Internet Movie Data Base, όπως είναι το πλήρες όνομά της. Θέλετε πληροφορίες για οποιαδήποτε ταινία υπάρχει στον πλανήτη; Σενάριο, έτος κυκλοφορίας, πρωταγωνιστές, σκηνοθέτη; Αυτό είναι το πρώτο (αλλά μάλλον, όχι και το τελευταίο) site που θα πρέπει να κοιτάξετε.

>> MetaCritic.com
Το Metacritic είναι ένα "meta-site" που αντλεί πληροφορίες από δεκάδες άλλα sites με παρουσιάσεις και υπολογίζει τους μέσους όρους των βαθμολογιών. Έτσι, είναι πιο αντικειμενικό από ένα μόνο site και επιτρέπει στο χρήστη να δει με μια ματιά "τι πιστεύουν οι περισσότεροι κριτικοί". Η θεματολογία του όμως δεν περιορίζεται στις ταινίες, αλλά επεκτείνεται σε παιχνίδια, τηλεοπτικές σειρές, μουσική και βιβλία κ.ά.

>> MovieReviews.com
Τι θα μπορούσε να αποτελεί τη βασική ύλη ενός site που ακούει στο όνομα "Movie Reviews"; Ακριβώς αυτό, και το movie reviews δεν κάνει την έκπληξη... Πρόκειται, όπως δηλώνει και το όνομά του, για ένα καλό και αξιόπιστο σημείο, όπου μπορεί κανείς να διαβάσει παρουσιάσεις και να δει βαθμολογίες για τελευταίες ή παλαιότερες ταινίες.

>> MovieReviews.gr
Γιατί όμως να επισκεφθεί κανείς το moviereviews.com, όταν υπάρχει ένα αντίστοιχο -και συνώνυμο- ".gr" site; Το moviereviews.gr είναι μια πολύ καλή εγχώρια προσπάθεια, ενώ μας φάνηκε πολύ θετικό το ότι, αντίθετα με παραπλήσια sites, δίνει την ίδια σημασία σε καλές, κλασικές ταινίες όσο και στις “τελευταίες κυκλοφορίες”.

>> Movies.com
Νέα, ειδήσεις, παρουσιάσεις και τρέιλερ ταινιών σε ένα κάπως πιο “εμπορικό” site από τα παραπλήσια, που μοιάζει να δίνει στα "Top10" την ίδια έμφαση με τις ίδιες τις ταινίες.

>> MRQE.com
Η IMDB είναι μια βάση πληροφοριών για κάθε ταινία που κυκλοφορεί, με τυπικά στοιχεία για τους συντελεστές της - ας πούμε, το τεχνικό κομμάτι των ταινιών. Η MRQE είναι το ακριβώς αντίθετο, αφού, όπως δηλώνει το πλήρες όνομά της, Movie Review Query Engine, είναι μια αντίστοιχη προσπάθεια που, όμως, επιτρέπει την αναζήτηση ανάμεσα σε πλήθος reviews για πολλές ταινίες, εστιάζοντας περισσότερο στο "αποτέλεσμα", δηλαδή στο αν, τελικά, αξίζει να δείτε μια ταινία.

>> MyFilm.gr
Από τις γνωστότερες ελληνικές προσπάθειες, το myFilm.gr είναι κάπως πιο "mainstream" απ’ ό,τι θα περιμέναμε - χωρίς αυτό να είναι κακό. Και αποτελεί ένα από τα πρώτα "εγχώρια" σημεία που μπορεί να επισκεφθεί κανείς για να ενημερωθεί σχετικά με οποιαδήποτε ταινία - αν και εδώ δίνεται περισσότερη έμφαση στις "νέες κυκλοφορίες".

>> Rogerebert.com
Το blog του γνωστότερου κριτικού κινηματογράφου Roger Ebert, που έχει "θάψει" ουκ ολίγες ταινίες στην καριέρα του και τον οποίο εμπιστεύονται τυφλά δεκάδες χιλιάδες ταινιόφιλοι, αλλά και μισούν αφάνταστα δεκάδες χιλιάδες άλλοι!

>> RottenPotatoes.com
Σας άρεσε η ιδέα του Metacritic, αλλά κρίνετε την προσέγγισή του κάπως περιορισμένη ή ότι χάνεται στην προσπάθειά του να καλύψει τα πάντα; Το Rotten Tomatoes είναι για εσάς, αφού σε αυτό αναρτώνται οι μέσοι όροι των reviews ταινιών από γνωστούς δημοσιογράφους του χώρου, αλλά αποκλειστικά και μόνο για ό,τι αφορά τις ταινίες - ούτε παιχνίδια, ούτε βιβλία, ούτε οτιδήποτε άλλο. Και, ναι, το όνομά του το έχει πάρει από τις... σάπιες ντομάτες (και λοιπά ζαρζαβατικά!) που πετούσαν στο παρελθόν οι θεατές στους ηθοποιούς που δεν έπαιζαν καλά το ρόλο τους!

>> MoviesCult.gr
Κλείνουμε με τον καλύτερο τρόπο, τη Movies Cult, μία επίσης ελληνική προσπάθεια, που ξεχωρίζει τόσο για το περιεχόμενο όσο και για το πρωτότυπο όνομά της - αφού όχι μόνο σημαίνει "Η λατρεία/το δόγμα/η αίρεση των ταινιών", αλλά παραπέμπει και στις cult ταινίες, που αποτελούν σημαντικό μέρος της ύλης του site.

Sunday, May 30, 2010

συνεδρίαση στην Βουλή...

Γίνεται λοιπόν συνεδρίαση στην Βουλή μετά την ανακοίνωση των σκληρών οικονομικών μέτρων και λέει ο Παπανδρέου ότι πρέπει να πάρουν μέτρα για την τόνωση του ηθικού των βουλευτών για να μπορέσουν να κάνουν την δουλεία τους καλύτερα. Λέει λοιπόν ότι πρέπει να αλλάξουν τις μοκέτες στην Βουλή από κόκκινες να τις κάνουν μπλε. Ψηφίζουν λοιπόν και το αποφασίζουν.

Προτείνει ο Σαμαράς να στολιστεί η αίθουσα της Βουλής με ελληνικές σημαίες για να ενισχυθεί το εθνικό φρόνημα. Ψηφίζουν και το αποδέχονται.

Προτείνει τέλος ο Καρατζαφέρης πριν από κάθε συνεδρίαση της Βουλής να παίζει ο εθνικός ύμνος.
Ψηφίζουν και αυτό και το κατοχυρώνουν.

Όση ώρα ψηφίζουν τις αλλαγές, είναι μία γριούλα, καθαρίστρια στην Βουλή, που κάθεται στην πόρτα και κοιτάει με απορία και απόγνωση τον Παπανδρέου.

Ο Γιώργος την βλέπει και αφού τελειώνει η ψηφοφορία, πηγαίνει προς το μέρος της και την ρωτά....:
"Γιαγιούλα, γιατί όση ώρα ψηφίζαμε για τις αλλαγές στην Βουλή εσύ με κοιτούσες με απο­ρία???"

Και με άνεση η γριούλα απάντα: "Πριν διοριστώ με μέσο στην Βουλή, ήμουν καθαρίστρια σε ένα μπουρδέλο.
Όταν οι δουλείες δεν πήγαιναν καλά, αλλάζαμε τις πουτάνες όχι τις μοκέτες!"

Friday, May 28, 2010

hubble....

Το Hubble είναι ένα τελειοποιημένο ρομποτικό διαστημικό τηλεσκόπιο, που εκπέμπει από τη εξωτερική ατμόσφαιρα, σε κυκλική τροχιά γύρω από τη γη και στα 593 km πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Έχει περίοδο τροχιάς 96-97 λεπτά και ταχύτητα 28.000 χιλ/ώρα.

Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του ερευνητή Edwin Hubble και τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία στις 24 Απριλίου του 1990, με συνεργασία της NASA και της EIA, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά το πρόγραμμα "Μεγάλα
Παρατηρητήρια".

Ζυγίζει 11 τόνους, το μήκος του είναι 13,2 μ. και η διάμετρός του 4,2 μ. Το τηλεσκόπιο μπορεί να πάρει εικόνας και να κάνει ύψιστη ανάλυση ανά 1" του τόξου.






Wednesday, May 26, 2010

Τα φώτα του σεισμού



Πύρινες στήλες, φωτεινές σφαίρες, φλεγόμενα σύννεφα, ξαφνικές λάμψεις: αυτά είναι τα μυστηριώδη φωτεινά σημάδια της γης πριν και κατά τη διάρκεια των πιο ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

Το απόγευμα της 27ης Δεκεμβρίου του 1908, ο ιερέας Ρόκο Βιλάρντι, ενώ έκανε περίπατο στη Μπόβα Μαρίνα της επαρχίας Ρέτζο-Καλάμπρια (Ιταλία), παρατήρησε πως το κόκκινο χρώμα του ουρανού πριν από τη δύση του ηλίου ήταν πολύ έντονο και σχολίασε: «Αυτό δεν είναι καλό». Λίγες ώρες αργότερα, στις 5:21 το ξημέρωμα της 28ης Δεκεμβρίου, η γη ταρακουνήθηκε για 37 δευτερόλεπτα, καταστρέφοντας τις επαρχίες της Μεσίνα και της Ρέτζο-Καλάμπρια. Στην αρχή, η προσοχή στράφηκε στις ζημιές και στα θύματα, τα οποία ξεπερνούσαν τις 120 χιλιάδες. Σήμερα, όμως, η μελέτη των αρχείων φέρνει στην επιφάνεια μαρτυρίες για διάφορα «φωτεινά» φαινόμενα που παρατηρήθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του σεισμού: φωτεινές στήλες, πύρινα σύννεφα και ένας μετεωρίτης που εκτόξευε σπίθες.


Ακόμη και στον πρόσφατο σεισμό της Λ’ Άκουιλα στην Ιταλία παρατηρήθηκαν κοκκινωπά σύννεφα, παράξενα νέφη και άλλα ασυνήθιστα φαινόμενα... Τι ήταν; Είναι δύσκολο να πει κανείς, γιατί αυτά τα «σεισμικά φώτα» είναι μακρινά, διαρκούν για λίγες στιγμές και δεν αναφέρονται στις επιστημονικές καταγραφές. Υπάρχουν και άλλα μη κανονικά φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ιριδίζοντα σύννεφα που συχνά συνοδεύουν τους πιο έντονους σεισμούς.

Τρελαμένες πυξίδες
Κατ' αρχάς είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί ένα πράγμα. Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι αποδεκτά από τους επιστήμονες, ενώ η φράση «σεισμικά φώτα» δεν αποτελεί επίσημο όρο.
Οι μαρτυρίες ωστόσο είναι αναρίθμητες. Ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, περιγράφοντας ένα σεισμό που συνέβη κοντά στη Μόντενα το 89 π.Χ., μίλησε για φλόγες και καπνό που «εκσφενδονίζονταν στον ουρανό». Το 1600, κοντά στην Αρεκίπα (Περού), εμφανίστηκαν πολλές φωτεινές σφαίρες μετά από μια ηφαιστειακή έκρηξη την οποία ακολούθησε και ένας σεισμός. Ακόμη και ο Γερμανός φιλόσοφος Εμμάνουελ Καντ αναφέρθηκε σε πολυάριθμες μαρτυρίες για παράξενα φαινόμενα, όπως τρελαμένες πυξίδες, εκτυφλωτικά φώτα ή χρώματα στην ατμόσφαιρα πριν από σεισμούς. Ο Καντ καταλήγει πως τα αίτια των σεισμών φαίνεται να επεκτείνουν την επίδρασή τους και στην ατμόσφαιρα.

Ο ιερέας-επιστήμονας
Ο πρώτος που μελέτησε συστηματικά τα σεισμικά φώτα –για παράδειγμα τις φωτεινές σφαίρες– ήταν ο Ιταλός ιερέας Ιγνάτιος Γκάλι, ο οποίος το 1910 συνέταξε έναν πρώτο κατάλογο στον οποίο συνεισέφερε και ο Τζουζέπε Μερκάλι (για το σεισμό του 1908). Ο Γκάλι κατέγραψε 148 περιπτώσεις, αρχής γεννωμένης από το σεισμό της Μόντενα το 89 π.Χ., και ταξινόμησε τα φώτα σε τέσσερις ομάδες: στιγμιαίες λάμψεις, φωτοβόλα νέφη, φλόγες και σχήματα (σφαίρες, στήλες, κώνοι). Στη συνέχεια, τα σεισμικά φώτα κατηγοριοποιήθηκαν και από άλλους επιστήμονες στην Ιαπωνία (για παράδειγμα από τους Τοραχίκο Τεράντα και Γιουτάκα Γιασούι) και στην Ελβετία (από τον Φρεντερίκ Μονταντόν).

Φλόγες και σφαίρες
Παρά τις μαρτυρίες, η προέλευση αυτών των μυστηριωδών φώτων δεν είναι ακόμη γνωστή. Η πιο εύλογη υπόθεση είναι πως τα διαφορετικά φαινόμενα έχουν διαφορετική προέλευση. Οι φλόγες, για παράδειγμα, ενδέχεται να προκαλούνται από εύφλεκτα αέρια που εκλύονται από το έδαφος που παραμορφώνεται από το σεισμό. Πράγματι, η εμφάνισή τους συχνά συνοδεύεται από καπνό και οσμή θείου και βιτουμένιου. Οι φωτεινές σφαίρες, αντίθετα, ενδέχεται να αποτελούν ιδιαίτερα γεωφυσικά φαινόμενα, ή ίσως ακόμη και «απλές» σφαιρικές λάμψεις. Οι λάμψεις και τα φωτεινά νέφη, ίσως ακόμη και κάποιες σφαίρες, εν τέλει, είναι πιθανόν ηλεκτρικής φύσης και ενδέχεται να προέρχονται από το υπέδαφος, όπου κατά τη διάρκεια του σεισμού τα πετρώματα υφίστανται τεράστιες πιέσεις.
Υπάρχουν, πράγματι, διάφορα φυσικά φαινόμενα που μπορούν να δικαιολογήσουν την παρουσία του ηλεκτρισμού εξαιτίας της πίεσης. Υπάρχει, για παράδειγμα, ο πιεζοηλεκτρισμός των μετάλλων όπως του χαλαζία: αν υπάρξουν πιέσεις, τα υλικά αυτά αναπτύσσουν ένα ηλεκτρικό πεδίο σαν αυτό που παράγει τη σπίθα στους αναπτήρες με αέριο. Άλλο ένα πιθανό φαινόμενο είναι ο τριβοηλεκτρισμός, που παράγεται από την τριβή, εξαιτίας της τριβής των πετρωμάτων. Και υπάρχει και ο πυροηλεκτρισμός, που παράγεται από τη θερμότητα.
Ο Φρίντμαν Φρόιντ ανέπτυξε πρόσφατα μια άλλη θεωρία. «Όταν τα πετρώματα υφίστανται πίεση, ενεργοποιούν φορείς ηλεκτρικών φορτίων (οπές, δηλαδή θετικά φορτία εξαιτίας της απουσίας ηλεκτρονίων)», λέει ο Φρόιντ. «Στις συνθήκες αυτές, τα πετρώματα, που κανονικά είναι κακοί αγωγοί (μονωτές), γίνονται καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού. Τα ηλεκτρικά αυτά πεδία έλκουν ηλεκτρόνια από τα μόρια του αέρα, φορτίζοντάς τα με ηλεκτρισμό και παράγοντας φωτεινές λάμψεις γνωστές και ως στέμμα». Μια άλλη πρόσφατη υπόθεση είναι πως κάποιες αστραπές και λάμψεις στον ουρανό παράγονται από διαρροές ραδόνιου, ένα ραδιενεργό αέριο που απελευθερώνεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Η ακτινοβολία που παράγεται από το ραδόνιο φορτίζει ηλεκτρικά τον αέρα πλησίον του επίκεντρου, δημιουργώντας ένα φαινόμενο παρόμοιο με λάμπα από νέον.

Παρεμβολές από νέον
Η παρουσία ηλεκτρικών φαινομένων τέτοιου τύπου θα μπορούσε να εξηγήσει και άλλο ένα γεγονός, το οποίο παρατηρείται συχνά όταν γίνονται ισχυροί σεισμοί: την εξασθένηση και τις παρεμβολές στις ραδιοεπικοινωνίες. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των πιο ισχυρών σεισμών παρατηρούνται ηλεκτρομαγνητικά κύματα. «Πρόκειται για εκπομπές σε πολύ χαμηλή συχνότητα, οι οποίες, σύμφωνα με τα δικά μου μοντέλα, παράγονται από ισχυρά υπόγεια ηλεκτρικά ρεύματα που οφείλονται στην πίεση των πετρωμάτων», εξηγεί ο Φρόιντ. «Υπάρχει επίσης μια ιδιαίτερη μορφή ακτινοβολίας, γνωστή ως θερμική υπέρυθρη δυσλειτουργία». Η δυσλειτουργία αυτή ανακαλύφθηκε πρόσφατα χάρη στους μετεωρολογικούς δορυφόρους σε μια ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο ενός σεισμού. Και ακόμη κανείς δε γνωρίζει περί τίνος πρόκειται: σύμφωνα με τον Φρόιντ, πρόκειται για φαινόμενα που συνδέονται με την πίεση που υφίστανται τα πετρώματα και περιγράφονται από τη θεωρία του.
Αυτές οι ηλεκτρομαγνητικές ανωμαλίες εξηγούν ίσως εν μέρει και ένα άλλο μυστηριώδες φαινόμενο, το ότι τα ζώα εμφανίζονται ανήσυχα πριν από τους σεισμούς. Τα ψάρια βρίσκονται σε αδιάκοπη κίνηση, τα ποντίκια βγαίνουν από τις τρύπες τους, οι σκύλοι εκνευρίζονται, τα σκουλήκια και τα ερπετά είναι ανήσυχα. Μέχρι πρόσφατα αυτά τα φαινόμενα συνδέονταν με τη λαϊκή πίστη, αλλά προς τα τέλη του 19ου αιώνα ο επιστήμονας Αλεσάντρο Σερπιέρι (1823-1885) συνειδητοποίησε ότι τέτοιες συμπεριφορές προκαλούνταν παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Γενικά, τα ζώα φαίνονται πως έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια των σεισμών, όπως ηλεκτρομαγνητικά κύματα και δονήσεις. Τα παράξενα φαινόμενα που συνοδεύουν τους σεισμούς εμφανίστηκαν και στη Λ’ Άκουιλα στο σεισμό της 6ης Απριλίου του 2009. Οι μαρτυρίες είναι πολλές. Κάποιος είδε κοκκινωπά σύννεφα, κάποιος άλλος είδε μια λάμψη στον ουρανό, ένας άλλος είδε μια μπλε λάμψη. Κάποιοι μίλησαν για κόκκινο φεγγάρι το οποίο έγινε στη συνέχεια άσπρο. Άλλοι μιλούν για σκυλιά που γάβγιζαν και έβγαζαν ένα παράξενο ουρλιαχτό που έμοιαζε με θρήνο. Τα άλογα ήταν νευρικά και τα γουρούνια ανήσυχα. Στην όχθη της λίμνης του Καμποτόστο υπήρχαν νεκρά ψάρια. Στο Καπιτινιάνο, κοντά στο Μοντερεάλε, έγιναν αντιληπτές ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας, ενώ σε μια κοιλάδα παρατηρήθηκε ένας παράξενος καπνός. Εν τέλει, σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, σημειώθηκε μια μοναδική χαλαζόπτωση, σαν κι αυτές που όπως φαίνεται πως συμβαίνουν συχνά σε περίπτωση σεισμού, συμπεριλαμβανομένης της χαλαζόπτωσης στο Στρέτο της Μεσίνα το 1908.

Η Γη αναδιοργανώνεται
«Σίγουρα υπάρχουν ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα που επαληθεύονται πριν και κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Αποτελούν αντικείμενο μελέτης αλλά δεν είναι ακόμη πλήρως αποδεκτά» εξηγεί ο Άντζελο ντε Σάντις, επικεφαλής έρευνας στο Ιταλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας και καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κιέτι. «Για να καταλάβουμε όλα αυτά τα φαινόμενα, είναι απαραίτητο να υιοθετήσουμε μια συστημική προσέγγιση. Θα έπρεπε, δηλαδή, να συγκεντρώσουμε μια τεράστια ποσότητα δεδομένων και να μελετήσουμε τους σεισμούς στο σύνολό τους, δίχως να περιοριζόμαστε σε ξεχωριστά στοιχεία, αλλά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας και στις αμοιβαίες σχέσεις τους. Γιατί ο σεισμός είναι, κατά μια ευρύτερη έννοια, μια αναδιοργάνωση του φλοιού της Γης, που δεν εκδηλώνεται μόνο με μια ξαφνική μηχανική κίνηση, αλλά και με ηλεκτρομαγνητικά σήματα». Ο μελλοντικός στόχος είναι η ανάπτυξη τεχνικών πρόβλεψης επικίνδυνων σεισμών με την προσδοκία λήψης προληπτικών μέτρων.

Tuesday, May 25, 2010

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ

Ας ξεκινήσουμε από αυτούς που δημιούργησαν το πρόβλημα.

  1. Κατάργηση χρηματοδότησης των κομμάτων

  2. Μείωση των αριθμών των βουλευτών σε 200

  3. Οι βουλευτές να κατοχυρώνουν συντάξιμα δικαιώματα μετά από 16 χρόνια και όχι μετά από 8

  4. Να έχει κάποιος δικαίωμα εκλογής, μόνο εάν έχει ένσημα τουλάχιστον 10ετίας

  5. Η συμμετοχή σε επιτροπές να μην πληρώνεται έξτρα

  6. Κατάργηση πολυτελών αυτοκινήτων, χρηματοδότηση ιδιωτικών γραφείων και άλλων προνομίων

  7. Άμεση εφαρμογή του "πόθεν έσχες" όσων έχουν υπηρετήσει την βουλή και δημόσιες θέσεις, για τα τελευταία 30 χρόνια και δήμευση περιουσίας των παρανομούντων, η οποία θα αξιοποιηθεί και τα κέρδη να δοθούν στα ασφαλιστικά ταμεία

  8. Να καταργηθεί αμέσως ο νόμος παραγραφής των αδικημάτων, να μην υπάρχουν όρια. Ο κλέφτης να μην έχει ασυλία.

  9. Άμεσος έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων (όχι από τους ορκωτούς λογιστές της βουλής αλλά από αδιάφθορο κομμάτι της δικαιοσύνης) - Θα εκπλαγούμε όλοι!

  10. Μείωση δαπανών της βουλής.

Εν κατακλείδι,

στην Ελλάδα υπάρχουν δύο κόμματα:
Αυτοί και εμείς

Πηγή: Διακομματική κίνηση πολιτών

Εγκαταλείψτε το Facebook!

Εκστρατεία στο Ιnternet για μαζική έξοδο από τη δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης στις 31 Μαΐου


Διαμαρτυρία για την εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων των χρηστών


ΟΛΟ ΚΑΙ πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι φωνές εναντίον του Facebook. Οι διαχειριστές της μεγαλύτερης ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης δέχονται τα «πυρά» επικριτών που τους κατηγορούν
ότι όχι μόνο δεν προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αλλά τα δημοσιοποιούν και τα εκμεταλλεύονται με σκοπό το οικονομικό όφελος. Δυσαρεστημένοι χρήστες
οργανώνουν «εκστρατείες» εξόδου από το Facebook, ενώ αρκετοί γκουρού των νέων μέσων καταργούν τον λογαριασμό τους στην ιστοσελίδα ή «σβήνουν το προφίλ τους».

Η διαδικτυακή εκστρατεία «Quitfacebookday» έχει ορίσει την 31η Μαΐου ως ημέρα μαζικής εξόδου από το Facebook, αν και ως σήμερα αυτοί που έχουν δηλώσει συμμετοχή δεν ξεπερνούν τις 10.000. Μπορεί αυτός ο αριθμός να μην είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός, τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται στον παγκόσμιο ιστό μια πολύ σημαντική αύξηση των χρηστών που αναζητούν τρόπο για να σβήσουν το προφίλ τους στο Facebook. Στις αρχές Μαΐου 14 οργανώσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων και καταναλωτών στις ΗΠΑ με επιστολή τους προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατήγγειλαν το Facebook ότι ακολουθεί πρακτικές που παραπλανούν τους χρήστες και παραβαίνουν τη νομοθεσία περί προστασίας των καταναλωτών.

Η βασική αιτία για την οποία οι περισσότεροι χρήστες έχουν εξοργιστεί με το Facebook είναι οι συχνές αναπροσαρμογές στην πολιτική απορρήτου του δικτύου. Εχουν περάσει μόνο πέντε χρόνια από τότε που η ιστοσελίδα διαβεβαίωνε ότι «καμία προσωπική πληροφορία που υποβάλλετε στο Facebook δεν θα είναι προσβάσιμη σε κανέναν χρήστη που δεν ανήκει σε κάποια από τις ομάδες που εσείς έχετε επιλέξει».

Σήμερα, σύμφωνα με τους στάνταρντ όρους με τους οποίους λειτουργεί το Facebook, όλα τα προσωπικά σας δεδομένα είναι «δημόσια». Στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να αλλάξει τους όρους αυτούς έρχεται αντιμέτωπος με μια διαδικασία τόσο περίπλοκη που οι περισσότεροι το αφήνουν για... μια άλλη μέρα. Με λίγα λόγια, δεν μπορείτε να κάνετε απόρρητη τη λίστα με τους φίλους σας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θέμα του απόρρητου οι διαχειριστές του Facebook ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι πρόκειται σύντομα να ενεργοποιήσουν νέους όρους για την προστασία των δεδομένων των χρηστών και να απλοποιήσουν τη διαδικασία «εξόδου» από την ιστοσελίδα.5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ
* Οι όροι χρήσης της ιστοσελίδας είναι εντελώς μονομερείς. * Παραχωρείτε στους διαχειριστές την άδεια να χρησιμοποιούν το υλικό που «ανεβάζετε» στο site και το οποίο καλύπτεται από τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων (φωτογραφίες,βίντεο και κείμενα) όπως και όποτε θέλουν,χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να σας αποζημιώσουν ή να σας δώσουν ποσοστό επί των κερδών που πιθανώς θα έχουν.

* Ούτε οι όροι χρήσης ούτε η πολιτική απορρήτου της ιστοσελίδας είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά.

* Στην πολιτική απορρήτου αναφέρεται ότι μπορεί να συλλεγούν πληροφορίες για τον τύπο του browser, τη γεωγραφική θέση και την ΙΡ του υπολογιστή,καθώς και για τις σελίδες που επισκέπτεστε * Είναι πολύ δύσκολο να σβήσετε το προφίλ σας.

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ
* Μπορείτε να έρθετε σε επαφή αυτόματα με μεγάλο αριθμό ανθρώπων,ανάλογα με το πόσους «φίλους» έχετε και πόσους έχουν εκείνοι.

* Είναι ένας άμεσος τρόπος κοινωνικής οργάνωσης.

* Σας βοηθάει να θυμάστε τα γενέθλια των φίλων σας.

* Σας βοηθάει να βρεθείτε ξανά με ανθρώπους με τους οποίους έχετε χαθεί.

* Είναι πολύ εύκολο να γίνετε μέλος του Facebook.

KANENA AΠΟΡΡΗΤΟ
Αν έχετε προφίλ στο Facebook,δεν μπορείτε να εμποδίσετε τον εργοδότη σας να το δει.Αν θέλετε να υποστηρίξετε μια ομάδα αλλά δεν θέλετε ο σύντροφός σας να το δει,είναι αδύνατον.Αν δηλώσετε ότι σας αρέσει κάτι- ένα βιβλίο,ένα σχόλιο,ένα βίντεο,μια φωτογραφία-,η δήλωση αυτή παραμένει για πάντα στη «μνήμη» του Facebook και διαχέεται σε μηχανές αναζήτησης και ειδικές εταιρείες στόχευσης που συνεργάζονται με διαφημιστές προκειμένου η διαφήμιση συγκεκριμένων προϊόντων να κάνει την εμφάνισή της σε συγκεκριμένους χρήστες.Φυσικά όλα αυτά με το αναμενόμενο οικονομικό όφελος για όλους τους εμπλεκομένους εκτός από τους χρήστες.


Monday, May 24, 2010

Η επίδραση των κυτταροπροστατευτικών ουσιών σε ανώτερες φλοιικές λειτουργίες - συμπεριφορά - κάτω από συνθήκες ισχαιμίας - υποξίας

Τι σκατά είναι αυτό; η Διδακτορική διατριβή της Νατάσσας μας!!!

μη γελάτε ρε με την φώτο... ζωγραφιά είδε και κάνει έτσι... που να δει και κανένα πτώμα...

Μετά τον δεσμό της λοιπόν με τον ανιψιό που κατέληξε ευτυχώς σε γάμο το 1998, η νηπιαγωγός Νατάσα αποφάσισε να γίνει γιατρός. Έτσι κοντά στα 32 γράφτηκε στην Ιατρική.

Βέβαια επειδή η Ιατρική είναι 6 χρόνια όταν την ξεκινάς στα 32 και μετά πρέπει να κάνεις και ένα χρόνο αγροτικό και άλλα 5-6 χρόνια ειδικότητα και εάν θέλεις και να γίνεις και διδάκτορας θέλεις άλλα 3 χρόνια και μετά άντε και καμιά μετεκπαίδευση και όλα αυτά χωρίς καμιά καθυστέρηση, κινδύνευε να φτάσει σε ηλικία συντάξεως πριν να προλάβει να την εξασκήσει οπότε τι νόημα θα είχε τόσος κόπος;

Όμως επειδή το κορίτσι μας έχει ικανότητες σούπεργκερλ αποφάσισε κατά την διάρκεια των σπουδών στην Ιατρική να τα κάνει όλα (!!!)

1. Να γίνει μητέρα διδύμων το 2003,

2. να κάνει μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ στο Tufts της Βοστόνης,

3. να ιδρύσει και να εκλεγεί πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας 'Ανέμη',

4. να συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις επίσημες εκδηλώσεις στην Αθήνα και το εξωτερικό σπουδάζοντας συγχρόνως στην Θεσσαλονίκη ,

5. να περάσει στην τελευταία εξεταστική του 2/2004, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου 14 μαθήματα μαζί (οι κακές γλώσσες λένε ότι στις προφορικές εξετάσεις, έμπαινε μόνη της στο γραφείο των καθηγητών, όταν οι άλλοι έμπαιναν 5-5 , αλλά εγώ δεν τις πιστεύω γιατί είναι γνωστό ότι οι καθηγητές μας είναι βράχοι ηθικής χωρίς να κάνουν διακρίσεις στα πρόσωπα της εξουσίας ),

6. να ασχοληθεί και με την πειραματική έρευνα και να μελετήσει την επίδραση της υποξαιμικής-ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας στις γνωσιακές λειτουργίες και τη νευρολογική ανάπτυξη των παιδιών της προσχολικής ηλικίας για να εκπονήσει διδακτορική διατριβή.

7. Έγινε διδάκτωρ το 2002 πριν να πάρει το πτυχίο του τμήματος που σπούδαζε που το πήρε το 2004!!


Όμως οι άξιοι άνθρωποι ξέρουν και να ανταμείβουν αυτούς που τους βοήθησαν στην ζωή τους και στη διατριβή τους Και η Νατάσα μας αυτό έκανε!

Η καθηγήτρια της Ιατρικής κ.Ολυμπία Γκίμπα -Τζιαμπίρη που πέρασε την διατριβή έγινε πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και με την αξία του ο γιός της ?ρης Τζιαμπίρης υπέγραψε, μέσω της εταιρείας του που έχει μετοχικό κεφάλαιο το ιλιγγιώδες ποσό των 600 ευρώ, συμβόλαιο 576.000 Ευρώ με τον ΟΠΑΠ και με μηνιαία αμοιβή 24.000 ευρώ και ο Χρήστος Ζαχόπουλος που ως φιλόλογος της στο Λύκειο της χτένισε την διατριβή, Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο του άντρα της!

Keywords: Νατάσσα Καραμανλή

Sunday, May 23, 2010

Ποιος είναι πραγματικά ο Vangelis Moss; (ΕΛΛΑΔΑΡΑ)

Μήπως είναι κάποια νέα διασημότητα?
Κάποιο νέο πρόσωπο της showbiz?
Κάποιος ιδιοφυής Ελληνοαμερικάνος που μας κάνει περήφανους με την πετυχημένη καριέρα του?

Μπα, τίποτα από αυτά...!

Η φωτογραφία δίνει την απάντηση!!!






Saturday, May 22, 2010

Πλαφόν στα επιτόκια πιστωτικών καρτών!

credit_card_defaults_556015Την ώρα που οι υπερχρεωμένοι Έλληνες πασχίζουν να εξυπηρετήσουν χρέη από κάρτες με επιτόκια που ξεπερνούν και το 20%, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού το ρεύμα γυρίζει εναντίον των τραπεζιτών, καθώς αναμένεται η συζήτηση στην Γερουσία τροπολογίας, που θα επιτρέψει την επιβολή ανώτατων ορίων στα επιτόκια.

Οι Έλληνες τραπεζίτες υπερασπίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο το… αυτονόητο των χρεώσεων κατά το δοκούν στις πιστωτικές κάρτες, αψηφώντας ακόμη και τη νομολογία του Αρείου Πάγου.

Στην επί συλλογικής αγωγής, ιστορική απόφασή του 1219/2001, ο Άρειος Πάγο ορίζει ανώτατα όρια στα επιτόκια, τονίζοντας τα ακόλουθα (σελ. 34): «Τα εξωτραπεζικά επιτόκια παρά τον περιορισμό τους στις εξωτραπεζικές συναλλαγές δεν παύουν να έχουν γενικότερη κοινωνικοοικονομική σημασία και ν’ αφορούν και τις τραπεζικές συμβατικές σχέσεις. Ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του δικαιώματος στην ελεύθερη διαμόρφωση των τραπεζικών επιτοκίων είναι η συμπίεσή τους κάτω από τα όρια των εξωτραπεζικών. Έτσι η συμφωνία για επιτόκια που υπερβαίνουν τα ανώτατα αυτά όρια δεν παύει να απαγορεύεται από το νόμο (ΑΚ 281)».

Στις ΗΠΑ, την πατρίδα της… τραπεζικής ασυδοσίας, την οποία ακολούθησαν αρκετά χρόνια αργότερα οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα στην ίδια κατεύθυνση, διαμορφώνεται ισχυρό πολιτικό ρεύμα υπέρ της επανόδου στο παλαιότερο καθεστώς του καθορισμού ανώτατων ορίων:

- Όπως μετέδωσε το Bloomberg, γερουσιαστής κατέθεσε τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, όπου προτείνει να επανέλθει η δυνατότητα κάθε πολιτείας να επιβάλει όρια στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

- Στις ΗΠΑ, η τραπεζική ασυδοσία επικράτησε μετά το 1978, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε, ότι οι πολιτείες δεν έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν όρια επιτοκίων διαφορετικά από αυτά που ισχύουν στην πολιτεία όπου είναι εγκατεστημένη η τράπεζα που εκδίδει μια πιστωτική κάρτα.

- Αυτό άνοιξε ένα τεράστιο παράθυρο στις απαγορεύσεις των πολιτειών για τα υπερβολικά επιτόκια. Ορισμένες μικρές πολιτείες (Ντέλαγουερ, Νότια Ντακότα κ.α.) «εξαγοράσθηκαν» από ισχυρά τραπεζικά συμφέροντα και κατήργησαν τα δικά τους όρια επιτοκίων.

- Στη συνέχεια, οι τράπεζες εγκατέστησαν σε αυτές τις πολιτείες τις θυγατρικές τους που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες και άρχισαν να δανείζουν τους πελάτες τους στις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ, χωρίς να δεσμεύονται από τα εκεί ισχύοντα όρια!

Με αυτή την αρκετά μακριά…. παράκαμψη πέτυχαν για πρώτη φορά οι τραπεζίτες διεθνώς να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες, χωρίς να επηρεάζονται από την καθιερωμένη από αιώνες στις περισσότερες χώρες νομοθεσία για την απαγόρευση της τοκογλυφίας, που ως τα τέλη της δεκαετίας του ’70 έθετε περιορισμούς και στη δράση των τραπεζών.

Η πολιτική επίθεση στις τράπεζες στις ΗΠΑ, όπως σχολιάζει το “Bloomberg” έχει προκαλέσει αιφνιδιασμό και αμηχανία, καθώς ήδη με άλλη τροπολογία που ψηφίσθηκε καθιερώθηκαν ανώτατα όρια στις χρεώσεις που μπορούν να επιβάλλουν οι εταιρείες πιστωτικών καρτών στους εμπόρους, κάθε φορά που χρησιμοποιείται μια κάρτα –σημειώνεται ότι ανάλογο πρόβλημα με δυσθεώρητες χρεώσεις των εμπόρων παρατηρείται και στην Ελλάδα, αλλά ουδέποτε συζητήθηκε δημόσια.

Το διεθνές πρακτορείο φιλοξενεί δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της Discover, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες έκδοσης καρτών στις ΗΠΑ, η οποία αντανακλά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο τραπεζικό κύκλωμα: η ροή των προτεινόμενων κανόνων για τις τράπεζες είναι τόσο ισχυρή, «που την συναγωνίζονται μόνο οι αναφορές για την ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Ισλανδία. Δυο φορές την ημέρα έρχεται και κάποια νέα “φουρνιά”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρόι Γκάθρι.

Στην Ελλάδα πάντως, οι εξελίξεις μοιάζουν να βρίσκονται αιώνες πίσω. Το λόμπι των τραπεζιτών, αν και αποδυναμωμένο αισθητά από την κρίση, καταφέρνει να υπερασπίζεται την… κεκτημένη ασυδοσία, διαθέτοντας άριστες προσβάσεις στο πολιτικό σύστημα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμη και η αυτονόητη ρύθμιση για τους υπερχρεωμένους οφειλέτες, με την οποία επιχειρεί η Λ. Κατσέλη να ενσωματώσει στο ελληνικό δίκαιο στοιχεία σύγχρονου πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών, παρέμενε επί μήνες μπλοκαρισμένη και αναμένεται μόλις τώρα να φθάσει στη Βουλή.

Περιέργως, όπως λέγεται στην τραπεζική αγορά, η μεγάλη δύναμη επιρροής που ασκούν σήμερα οι τραπεζίτες στο ελληνικό πολιτικό σύστημα πηγάζει από την… αδυναμία τους: όσο περισσότερο «φλερτάρουν», λόγω της κρίσης, με το χείλος της αβύσσου, τόσο λιγότερη αποφασιστικότητα δείχνει το πολιτικό σύστημα στην επιβολή κανόνων, που θα έθιγαν ακόμη και τις πιο αντικοινωνικές πτυχές της τραπεζικής δραστηριότητας, υπό τη συνεχή απειλή ότι θα «θιγούν τα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών σε μια κρίσιμη συγκυρία».

Σε αυτό το κλίμα, ακόμη και η αξιέπαινη εξαγγελία του Απ. Ταμβακάκη, ότι η Εθνική θα προσαρμόσει τα προϊόντα της σύμφωνα με τη νομολογία, που θα υποχρέωνε και τις άλλες τράπεζες να σεβαστούν αργά ή γρήγορα τη νομιμότητα, φαίνεται ότι έχει μπει στο συρτάρι, εν αναμονή καλύτερων εποχών…

Thursday, May 20, 2010

Pole dancing θα διδάσκεται πλέον και στο Cambridge.



Ο χορός σε στύλο, γνωστός ως Pole Dancing, συνήθως λαμβάνει χώρα σε σκοτεινούς χώρους, όπου το αλκοόλ ρέει άφθονο και ο καπνός γεμίζει την ατμόσφαιρα. Όμως σύντομα Pole Dancing θα διδάσκεται και σε ένα πολύ πιο φωτεινό και πολιτισμένο χώρο. Το πανεπιστήμιο του Cambridge, αφού έβαλε στο πρόγραμμά σπουδών του μαθήματα αεροβικής, προχωρά σε μια ακόμα τολμηρή κίνηση. Όπως αποκάλυψε η Daily Telegraph πριν από μερικές μέρες, το διάσημο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα παραδίδει μαθήματα Pole Dancing σε φοιτήτριες που ενδιαφέρονται, στο πλαίσιο δραστηριοτήτων για την ενίσχυση της φυσικής κατάστασης των μελών του.

Τα μαθήματα θα παραδίδονται στη διάσημη αίθουσα Blue Hall του πανεπιστημίου, η οποία χρησιμοποιείται από διάφορες ενδοπανεπιστημιακές ομάδες και όπου στο παρελθόν έχουν εκφωνήσει λόγους ο Winston Churchill και ο Theodore Roosevelt. Εκπρόσωπος της φοιτητικής ένωσης του Πανεπιστημίου υποβάθμισε το ζήτημα λέγοντας ότι αν μία έξυπνη, ανεξάρτητη γυναίκα επιθυμεί να μάθει ένα συγκεκριμένο τύπο χορού, σε ένα αξιοσέβαστο χώρο, το πανεπιστήμιο δεν το κρίνει ανήθικο.

Με τη σειρά του και ο εκπαιδευτής σε δηλώσεις του επισήμανε πως τα μαθήματα δεν θα περιλαμβάνουν το ερωτικό στοιχείο, και γι’ αυτό τα ψηλοτάκουνα θα απαγορεύονται. Αντιθέτως οι φοιτήτριες θα πρέπει να προσέρχονται ξυπόλητες ή με «μπαλαρίνες». Όπως τονίζεται σκοπός των (προαιρετικών) μαθημάτων θα είναι η ενίσχυση της φυσικής κατάστασης και κυρίως η εκτόνωση του στρες.

Wednesday, May 19, 2010

ΔΝΤ: Σε 10 χρόνια το χρέος θα είναι μεγαλύτερο από αυτό του 2009.

Απίστευτο. Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΔΝΤ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ενώ το 2009 ήταν στο 115% του ΑΕΠ, το 2013 θα ανέβει στο 149% και αν όλα πάνε καλά, τότε το 2020 θα μειωθεί στο 120%. Αν όμως αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού ή αν δεν υπάρξει ανάπτυξη τότε μπορεί το χρέος να φτάσει το 2020 μέχρι και στο 166% του ΑΕΠ, παρά τη σκληρή λιτότητα. Από αυτό συμπεραίνουμε τρία πράγματα: 1)Τουλάχιστον μέχρι το 2020, τα κεφάλια μέσα. Σκληρή λιτότητα, εξαθλίωση και όποιος αντέξει. 2) Το 2020 θα είμαστε,…από άποψη χρέους, όπως ακριβώς είμαστε σήμερα και πάντως χειρότερα από το 2009 και
3) Ποιος ο λόγος να υποφέρουμε όλα αυτά, που δεν οδηγούν πουθενά; Γιατί λοιπόν δεν μηδενίζουμε το κοντέρ σήμερα και να αρχίσουμε από την αρχή από σήμερα κιόλας; Γιατί να υποφέρουμε μέχρι να πάρουν όλοι οι τοκογλύφοι τα χρήματά τους; Ποιοι είναι αυτοί, χάριν των οποίων θα πρέπει να υποφέρει ένας ολόκληρος λαός για τόσα χρόνια; Και στο κάτω κάτω και πάλι αν όλα πάνε καλά, ποιος μας λέει ότι το 2020 με ένα νέο δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ, δεν θα μας ανεβάζουν και πάλι τα spreads, όπως και σήμερα, για να συνεχίσουμε στην υποδούλωση;; Αφού βρε Έλληνες θα πτωχεύσουμε που θα πτωχεύσουμε κάποια στιγμή. Αφού κάποια στιγμή θα αναγκαστούμε να μηδενίσουμε το κοντέρ. Γιατί δεν το κάνουμε από τώρα που έχουμε κάποιες οικονομικές δυνάμεις στην άκρη πριν εξαθλιωθούμε εντελώς; Εξάλλου σήμερα που κινδυνεύει ολόκληρο το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εξ αιτίας μας, μπορεί και να μας βοηθήσουν. Αύριο όμως, όταν θα έχουν εξασφαλιστεί οι άλλοι, τι θα γίνει; Μόνο μια σωτηρία υπάρχει. Μεγάλη ανάπτυξη. Όμως, πιστεύει κανείς σας ότι η κρατικοδίαιτη οικονομική μας ολιγαρχία θα φέρει κεφάλαια για να τα ρίξει σε επικίνδυνες παραγωγικές επενδύσεις ή θα ρίξει τις τιμές των όποιων προϊόντων της;;; Κούνια που μας κούναγε !!!

Tuesday, May 18, 2010

Δεν θα ξανανοίξει το κατάστημα της Σταδίου

Επιστολή προς όλους τους εργαζόμενους της τράπεζας απηύθυνε σήμερα ο Ανδρέας Βγενόπουλος, μη εκτελεστικός Προέδρος της Marfin Popular Bank, μητρικής τράπεζας της Marfin Egnatia Bank, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα της 5ης Μαΐου, στα οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι.


Η επιστολή του κ. Βγενόπουλου έχει ως εξής:


«Φίλες και φίλοι συνάδελφοι,


Δεκατρείς μέρες μετά τα τραγικά γεγονότα η οδύνη μας δεν έχει υποχωρήσει και η οργή μας έχει μεγαλώσει. Με την ιδιότητά μου, του μη εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου της MARFIN POPULAR BANK, ολοκλήρωσα σήμερα τη δική μου έρευνα για τις συνθήκες της άνανδρης δολοφονίας, αφού είχα και προσωπικές επαφές με το Σύλλογο Εργαζομένων στην MARFIN – ΕΓΝΑΤΙΑ και με τους διασωθέντες συναδέλφους του Καταστήματος Σταδίου.


Γνωρίζετε όλοι σας ότι, προτού καν κηδεύσουμε τους νεκρούς μας συναδέλφους, δεχθήκαμε μια απίστευτη επίθεση λάσπης κυρίως μέσα από blogs που δημοσίευαν ανώνυμες ή «επώνυμες» επιστολές ανύπαρκτων συναδέλφων μας. Τα ασύστολα ψεύδη των ανώνυμων ή «επώνυμων» δήθεν συναδέλφων υιοθετήθηκαν χωρίς κανέναν έλεγχο αλλά, αντίθετα, με ενθουσιασμό, από όλους αυτούς που ψάχνουν αφορμή για να τα βάλουν με το κεφάλαιο και την «κακή εργοδοσία», από αυτούς που τα κομματικά τους στελέχη και οι θιασώτες τους φώναζαν έξω από κατάστημα «κάψτε τους» και πετούσαν πέτρες σ’ αυτούς που προσπαθούσαν να διασωθούν.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.


Η MARFIN – ΕΓΝΑΤΙΑ είναι ένα παράδειγμα εργοδοσίας που έχει άριστες σχέσεις με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της. Πραγματοποιήσαμε συγχώνευση τριών τραπεζών και παρόλο που προέκυψαν πολλοί υπεράριθμοι δεν απολύθηκε κανείς. Τα αιτήματα των εργαζομένων που μας διαβιβάζονται μέσω του Συλλόγου τους ικανοποιούνται πάντα, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό. Και φυσικά, ποτέ δεν έχουν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής εμπόδια για όποιον εργαζόμενο θέλει να απεργήσει. Ποτέ δεν έχει υπάρξει επίπτωση σε έναν εργαζόμενο που έχει απεργήσει ούτε για την προαγωγή του, ούτε για τη μισθολογική του εξέλιξη, ούτε για το bonus του. Ποτέ δεν μου έχει καταγγείλει ο Σύλλογος ότι υπήρξε περίπτωση διάκρισης σε βάρος εργαζομένου που έχει απεργήσει. Οι εργαζόμενοι στο κατάστημα της Σταδίου δέχθηκαν επίσκεψη από εκπροσώπους του Συλλόγου και στις 4 Μαΐου αλλά και στις 5 Μαΐου το πρωί για να ενημερωθούν για την απεργία. Οι διασωθέντες συνάδελφοι με διαβεβαίωσαν ότι ουδείς τους πίεσε ή τους πιέζει να μην απεργήσουν. Τη λάσπη λοιπόν αυτή ότι δήθεν οι εργαζόμενοι στην Τράπεζά μας πιέζονται ή απειλούνται να μην απεργήσουν την γυρίζουμε πίσω σε όλους αυτούς που με χαρά την πέταξαν. Δεν μας αγγίζει.


Στις 5 Μαΐου, με ευθύνη των Διευθυντών επτά καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα που ανησύχησαν, τα καταστήματά τους δεν λειτούργησαν για πολλές ώρες ή και καθόλου. Στην Τράπεζά μας, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχία σε θέματα ασφαλείας, τα καταστήματα δεν λειτουργούν. Ουδείς πίεσε ποτέ τους Διευθυντές καταστημάτων για το αντίθετο. Το κατάστημα Σταδίου, έχοντας πολλές προηγούμενες εμπειρίες όπου ακόμα και επίθεση με βόμβες μολότοφ έχει αντιμετωπισθεί και η φωτιά έχει σβήσει με τη χρήση πυροσβεστήρων, δεν ανησύχησε από τη μεγάλη ειρηνική πορεία που εξελισσόταν υπό τη φρούρηση των ΜΑΤ. Εάν ανησυχούσαν, δεν θα τους εμπόδιζε κανείς να κλείσουν το κατάστημα και να φύγουν. Όταν ανησύχησαν από την επίθεση των κουκουλοφόρων στο απέναντι βιβλιοπωλείο πήραν την απόφαση ότι ήταν πιο ασφαλές να μείνουν μέσα στο κατάστημα, παρά να βγουν έξω. Τη λάσπη ότι δήθεν οι συνάδελφοί μας ήθελαν να φύγουν από το πρωί και κάποιος δεν τους άφησε τους τη γυρίζουμε πίσω. Δεν μας αγγίζει.


Το κατάστημα Σταδίου είχε όλα τα από το νόμο προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, πυρανίχνευση, πυρασφάλεια με 16 πυροσβεστήρες, έξοδο κινδύνου, ενισχυμένα τζάμια, με τους περιορισμούς όμως ενός διατηρητέου κτιρίου που δεν μπορούσε από την υφιστάμενη νομοθεσία να μετατραπεί σε φρούριο. Η Τράπεζά μας συνεργάζεται και με εξωτερικούς συμβούλους, εξειδικευμένη εταιρεία η οποία μας αναφέρει κάθε μήνα μετά από επί τόπου επιθεώρηση εάν υπάρχει κάποια έλλειψη ή παράλειψη για τα μέτρα ασφαλείας και για το κατάστημα αυτό δεν υπήρχε καμία παρατήρηση.

Μάλιστα, το κατάστημα αυτό έχει δεχθεί επανειλημμένα επιθέσεις και με πυροσβεστήρες είχε σβηστεί και πυρκαγιά που ξέσπασε από απλές βόμβες μολότοφ. Όμως εδώ επρόκειτο για άριστα οργανωμένη δολοφονική επίθεση που δεν θα σταμάταγε αν δεν υπήρχαν νεκροί. Το τζάμι χτυπήθηκε με αλλεπάλληλα χτυπήματα από δύο βαριοπούλες και, παρόλο που δεν έσπασε, σε κάποια σημεία υποχώρησε και κάπου ανοίχτηκε μια τρύπα υπό συνθήκες που ασφαλώς θα μας εξηγήσει το πόρισμα των ανακριτικών αρχών. Από εκεί πετάχτηκαν ειδικές μη συνηθισμένες βόμβες μολότοφ και αδειάστηκε το περιεχόμενο ενός μπιτονιού που περιείχε ένα ειδικό εύφλεκτο υλικό που προκαλεί άμεσα πυκνό καπνό και συνθήκες ασφυξίας. Οι διασωθέντες το παρομοιάζουν με «βόμβες napalm». Ένας συνάδελφος χρησιμοποίησε πυροσβεστήρα και εγκατέλειψε την προσπάθεια όταν είδε ότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Μια άλλη συνάδελφος έπιασε ένα πυροσβεστήρα που δεν πρόλαβε καν να τον χρησιμοποιήσει, λόγω των συνθηκών ασφυξίας που είχαν δημιουργηθεί. Το όλο δράμα εκτυλίχτηκε μέσα σε 4 λεπτά το πολύ. Τη λάσπη λοιπόν ότι δήθεν δεν υπήρχαν μέτρα ασφαλείας ή ότι δεν δούλεψαν αποτελεσματικά τους τη γυρίζουμε πίσω. Δεν μας αγγίζει.


Την ώρα όπου εξελισσόταν το δράμα οι συνάδελφοι μας που προσπαθούσαν να διαφύγουν δεχόντουσαν επίθεση με πέτρες και φραστικές επιθέσεις από ένα τμήμα των διαδηλωτών που φώναζαν «κάψτε τους» και «να πεθάνουν οι απεργοσπάστες τα γουρούνια». Ένας συνάδελφος που διέφυγε από την κυρία είσοδο, που σύμφωνα με τη λάσπη ήταν κλειδωμένη, κινδύνεψε να λιντσαριστεί δια λιθοβολισμού. Αυτοί οι λίγοι υπάνθρωποι είναι κυρίως αυτοί που προσπαθούν να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσω των μηχανισμών που διαθέτουν πετώντας λάσπη. Τους τη γυρίζουμε πίσω. Δεν μας αγγίζει.


Είμαι υπερήφανος για τους συναδέλφους που αποφάσισαν να απεργήσουν, όμως είμαι υπερήφανος και για τους συναδέλφους που αποφάσισαν να δουλέψουν.


Είμαι υπερήφανος για την υποδιευθύντρια και τον ταμία που την ώρα που οι δολοφόνοι χτυπούσαν με τις βαριοπούλες το τζάμι το πρώτο μέλημά τους από υπερβολική ευσυνειδησία ήταν να βάλουν τις επιταγές των πελατών στο χρηματοκιβώτιο και μετά να φροντίσουν για την αποχώρησή τους (γενναία πράξη που βέβαια δεν πρέπει να επαναληφθεί από κανέναν συνάδελφο σε παρόμοιες περιστάσεις).


Είμαι υπερήφανος για τους δύο συναδέλφους που διέσωσαν άλλους πέντε συναδέλφους με κίνδυνο της ζωής τους.


Είμαι υπερήφανος που η Τράπεζά μας δεν έχει πάρει καμία κρατική ενίσχυση και που όλοι μαζί, Διοίκηση και εργαζόμενοι, προσπαθούμε να προστατέψουμε με την εργασία μας την ανεξαρτησία της Τράπεζας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.


Φίλες και φίλοι,


Για να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα ούτε εμείς, ούτε άλλοι εργοδότες, ούτε η κοινωνία, η υπόθεση της δολοφονίας των συναδέλφων μας πρέπει να εξετασθεί με ηρεμία, ειλικρίνεια και σε βάθος από όλες τις αρμόδιες Αρχές ως προς την ενεργητική ή παθητική συμμετοχή όλων των κατά νόμο εμπλεκομένων, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Πολεοδομία, Επιθεώρηση Εργασίας, Εργοδοσία και για την απόδοση τυχόν ευθυνών αλλά και για προληπτικούς λόγους για το μέλλον.


Ως προς την ουσία όμως του τραγικού περιστατικού σας διαβεβαιώνω και προσωπικά ότι δεν πρόκειται να ησυχάσουμε ποτέ αν δεν βρεθούν και τιμωρηθούν οι δολοφόνοι των συναδέλφων μας. Όσο για τους ηθικούς αυτουργούς και τους κομματικούς και συνδικαλιστικούς μηχανισμούς που τους συντηρούν και τους φανατίζουν ας λογοδοτήσουν στην οικογένειά τους, στην κοινωνία και στο Θεό.


Εμείς στην οικογένεια της MARFIN – ΕΓΝΑΤΙΑ με μεγαλύτερη συσπείρωση και αποφασιστικότητα από ποτέ, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε τη δουλειά μας για τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας και προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Θα εξακολουθήσουμε να θεωρούμε και το δικαίωμα της απεργίας αλλά και το δικαίωμα της εργασίας ιερά. Και δεν θα ξεχάσουμε ΠΟΤΕ τους συναδέλφους μας. Το τραγικό κατάστημα στην Σταδίου δεν θα λειτουργήσει ποτέ ξανά. Η 5η Μαΐου θα είναι πάντα για μας μέρα αργίας και μνήμης των συναδέλφων μας και οι οικογένειές τους έχουν γίνει ήδη και δικές μας. Η λάσπη δεν μας αγγίζει. Η οδύνη μας βαραίνει, αλλά και μας δυναμώνει για τη κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Αναπάντητο όμως μένει το ερωτηματικό σε ποια Πολιτεία και σε τι κοινωνία ζούμε επιτέλους».


bring them back!!!!

Monday, May 17, 2010

σημεία καιρών: η μεγάλη κατρακύλα του euro....



Η πτώση του euro έναντι του δολαρίου ήταν αναμενόμενη και σε γενικά πλαίσια υγιείς. Η μεγάλη διαφορά δεν ευνοούσε ούτε τις ευρωπαϊκές αγορές. Αλλά η μεγάλη πτώση δεν προήλθε από φυσιολογικές σε γενικά πλαίσια κινήσεις, αλλά από τα επεισόδια στην Αθήνα στις 5/5/2010. Όταν χάθηκε ξαφνικά η εμπιστοσύνη στο ευρωπαϊκό σύστημα με θάνατο 3 υπαλλήλων στην Marfin. Αυτό το τραβηγμένο και αποτρόπαιο συμβάν όρισε νέα ρότα. Ακόμα έδειξε την αχίλλειο πτέρνα του καπιταλιστικού συστήματος… την διαφθορά.

Μοιάζει με το φαινόμενο της πεταλούδας. Αλλά και το φαινόμενο της πεταλούδας χρησιμοποίει καταστάσεις και συγκυρίες για να δημιουργηθεί. Τίποτα δεν είναι τυχαίο… δεν ήταν ατύχημα, ήταν αποτέλεσμα.

Φυσικά και δεν πρέπει να χαθούν άλλες ζωές για να αλλάξουν τα πράγματα. Αλλά η δύναμη των πολλών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, όταν ρίξουν τους λίγους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=158721


Συνταξιουχοι ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΤΕ!!

Sunday, May 16, 2010

μέσα στο μαύρο της οικονομικό χάλι η Ελλάδα και στα πρόθυρα πτωχεύσεως, δέχτηκε προ καιρού προτάσεις


Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στο μαύρο της οικονομικό χάλι η Ελλάδα και στα πρόθυρα πτωχεύσεως, δέχτηκε προ καιρού προτάσεις :


1. KINA


Από την Κίνα η οποία λέγοντας ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, μας προτείνει
α. Να μας ξεπληρώσει όλο το δημόσιο χρέος, χωρίς αντάλλαγμα (τι είναι το χρέος της Ελλάδας για τις οικονομικές δυνατότητες της ΚίναςWink
β. Να μας δανείσει ότι ποσό αναγκαίο για την λειτουργία της χώρας μέχρι το καλοκαίρι, με 1% (έναντι 6,7% των Γερμανών)

γ. Να μας στείλει όσους τουρίστες θέλουμε ή έστω όσους έχουμε την υποδομή να φιλοξενήσουμε.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: Ο Χ Ι, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ


2. ΡΩΣΙΑ


Από την Ρωσία για οποιαδήποτε βοήθεια, οικονομική και μη με προυπόθεση να ενεργοποιηθεί η συμφωνία του περίφημου αγωγού και να της δοθεί η δυνατότης επισκευής πολεμικών της πλοίων στην Σύρο (όπως ήταν και παλαιότερα με τα «εμπορικά» της πλοία.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: Ο Χ Ι, ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ


3. ΕΜΙΡΑΤΑ



Από τα Εμιράτα

α. Να τους δοθεί το ανενεργό αεροδρόμιο του Ελληνικού, το οποίο αφού το εκσυγχρονίσουν πλήρως, να το χρησιμοποιούν για τα jet των Εμίρηδων (εννοείται με ενοίκιο)
β. Να τους δοθεί μέρος της παραλίας κάτω από το αεροδρόμιο, για να κατασκευάσουν μαρίνα, όπου να ελιμενίζονται θαλαμηγοί των Εμίρηδων (δηλαδή να μπορούν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο και περνώντας απέναντι, να φεύγουν με την θαλαμηγό τους για κρουαζιέρες στο Αιγαίο)
γ. Να τους παραχωρηθεί η Ν/Ε περιοχή του Περάματος (η οποία είναι ανενεργή και όσοι εργάζονταν εκεί είναι σήμερα άνεργοι), προκειμένου να κατασκευάσουν σύγχρονο ναυπηγείο, όπου θα κατασκευάζουν δικές τους θαλαμηγούς
δ. Να τους παραχωρηθεί μέρος στο Φάληρο, όπου να προσδέσει μεγάλη υπερπολυτελής θαλαμηγός - Casino (πλωτό casino). Εννοείται ότι εκτός των άλλων καταβάλουν στο Ελληνικό κράτος ποσοστά από τα κέρδη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: Κ Α Μ Ι Α. Εδώ και καιρό, βρίσκεται κλειδωμένο στα συρτάρια της Κατσέλη (σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων απάντησε με μισόλογα του τύπου ότι δεν πρόκειται για κάτι ενδιαφέρον!!!!!)
Μην ξεχνάμε τις προτάσεις που έχουν γίνει από ειδικούς και έχουν αναφερθεί σε προηγούμενο mail (κατάργηση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα του «πόθεν έσχες» και Τειρεσία, κρατικοποίηση casino, κλπ) που σε ελάχιστο χρόνο θα πλημμύριζαν την Ελλάδα με χρήμα.


Και σαν επίλογος όλων αυτών, προφανώς συνεχίζει να υφίσταται το γνωστό προ 10ετιών θέμα του τεράστιου ορυκτού πλούτου της χώρας μας, για τον οποίο όποιος τολμούσε να μιλήσει, χαρακτηριζόταν από γραφικός έως ψυχοπαθής (τώρα τελευταία άρχισαν επιτέλους τα ΜΜΕ να ασχολούνται με το θέμα).


Η ΕΛΛΑΔΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΙΝΑΙ ΠΝΙΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟ, ΟΥΡΑΝΙΟ, ΟΣΜΙΟ, ΒΩΞΙΤΗ.. ΤΟ ΚΕΡΑΤΟ ΤΗΣ ΤΟ ΤΡΑΓΙΟ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: ΣΕ ΟΛΑ Ο Χ Ι

"ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ...... κατά την κρίση σας"…

Saturday, May 15, 2010

Στο νομισματοκοποίο κόβουν το νέο νόμισμα της Ελλάδας.

Η φωτογραφία δικαιώνει τις φήμες...

ΜΙΣΟ ΓΡΑΝΑΖΙ ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

ΜΙΣΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

ΞΑΝΑΓΡΑΦΕΙ

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Κατασκευάστηκε τον γ΄ αι. π.Χ. στην Κάτω Ιταλία.

Είναι ανώτερης τεχνολογίας του Υπολογιστή των Αντικυθήρων

και εφάμιλλο των γραναζιών της σύγχρονης Μηχανολογίας.

Προτού προλάβει καλά-καλά να συνέλθει η επιστημονική κοινότητα από τις εκπλήξεις, που επεφύλασσε η μελέτη του Υπολογιστή των Αντικυθήρων, ήρθε αντιμέτωπη με μία νέα απρόσμενη και πολύ μεγαλύτερη έκπληξη. Το προφίλ των οδόντων του τεμαχίου του γραναζιού του γ΄ αι. π.Χ., το οποίο ανακαλύφθηκε προ τριετίας στην πόλη Ολβία της Σαρδηνίας, μετά την αποκατάστασή του αποδείχθηκε, ότι δεν είναι τριγωνικό, όπως του Υπολογιστή των Αντικυθήρων, αλλά καμπύλο, πανομοιότυπο κι εφάμιλλης τεχνολογίας με τα γρανάζια της σύγχρονης Μηχανολογίας.

Αν και το Γρανάζι της Σαρδηνίας προηγείται χρονικά σχεδόν δύο αιώνες του Υπολογιστή των Αντικυθήρων και πολλούς αιώνες όλων των άλλων μεταγενέστερων μηχανισμών –όλοι τους διαθέτουν τριγωνικούς οδόντες–, λόγω του εξελιγμένου μαθηματικά καμπύλου προφίλ της οδόντωσής του παρουσιάζει πολύ καλύτερες ιδιότητες, βέλτιστη ποιότητα εμπλοκής, καλύτερη σχέση μετάδοσης κ.λπ.. Αυτό μας οδηγεί στη σκέψη, ότι η Επιστήμη την προχριστιανική εποχή είχε φθάσει σε ύψιστη ακμή, αλλά στη συνέχεια παράκμασε τάχιστα και σημαντικά, παρακμή, που διήρκεσε περισσότερο από δύο χιλιετίες. Μόνο κατά τη σύγχρονη εποχή μπόρεσε πάλι ο άνθρωπος να κατασκευάσει γρανάζια και μηχανισμούς ισάξιας τεχνολογίας.

Ο καθηγητής μηχανολόγος μηχανικός Τζιοβάννι Παστόρε.

[ Σ.σ.: Τον Δεκέμβριο 2008 διεξήχθη στην Ολβία το ΧVIII Διεθνές Συνέδριο Μελετών «Roman Africa», οργανωμένο από το Πανεπιστήμιο του Σάσσαρι. Στο συνέδριο αυτό ο μηχανολόγος μηχανικός δρ Τζιοβάννι Παστόρε παρουσίασε τα αποτελέσματα των μελετών του επί του Γραναζιού της Σαρδηνίας. Ο κ. Παστόρε, ο οποίος έχει επί μακρόν μελετήσει πολλούς αρχαίους μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων και τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων μας απέστειλε την περίληψη της εισήγησής του στο συνέδριο, με την οποία έγινε για πρώτη φορά παγκοσμίως επιστημονική παρουσίαση του θέματος της ύπαρξης αυτού του τόσο εξελιγμένου τεχνολογικά αρχαίου ευρήματος. Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να οδηγήσει τους επιστήμονες στην εκ νέου αναθεώρηση των απόψεών τους για την αρχαία Τεχνολογία και στο εξ αρχής ξαναγράψιμο της Ιστορίας της Τεχνολογίας.]

Η ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ Δρ ΠΑΣΤΟΡΕ

Το θραύσμα του γραναζιού, που βρέθηκε το 2006 στην Ολβία της Σαρδηνίας, χρονολογήθηκε στο δεύτερο μισό του γ΄ αι. π.Χ., την εποχή του Αρχιμήδη, τότε, που ο Ελληνικός Πολιτισμός είχε φθάσει στη μέγιστη ακμή του στην Κάτω Ιταλία. Πρόκειται για το αρχαιότερο γρανάζι, που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα, το οποίο από την ημέρα της ανακάλυψής του προκάλεσε το τεράστιο ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Είναι κατασκευασμένο από κράμα χαλκού, έχει διάμετρο 43 χιλιοστά και διέθετε 55 δόντια σε όλη του την περιφέρεια. Δεδομένου, ότι ο αριθμός 55 είναι το γινόμενο των δύο πρώτων αριθμών 5 και 11, είναι πολύ πιθανόν, ότι το γρανάζι αυτό αποτελούσε μέρος μηχανισμού, όπου σε συνεργασία με άλλα γρανάζια η σχέση μετάδοσης αντιστοιχούσε σε κάποιο αστρονομικό κύκλο. Αυτό επιβεβαιώνει τη μεγάλη ακρίβεια των αστρονομικών μετρήσεων εκείνης της εποχής με τη χρήση οδοντωτών μηχανισμών προσομοίωσης της Ουράνιας Μηχανικής.

Το Γρανάζι της Σαρδηνίας με εμφανή την καμπυλότητα οδόντωσης. Η εντυπωσιακή ομοιότητά του σε σχήμα και διαστάσεις με τα γρανάζια της σύγχρονης Τεχνολογίας έγινε αντιληπτή μετά την αποκατάσταση και την ακριβή γραφική αναπαράστασή του στον υπολογιστή. (Φωτογραφία, σχέδιο: Τζιοβάννι Παστόρε.)

Η αναλογία με το κέρμα του ενός ευρώ στην εικόνα μας δίνει μία ιδέα των μικρών διαστάσεών του. Οι μικρές του αυτές διαστάσεις μας έκαναν να πιστεύουμε, ότι το γρανάζι πιθανόν να αποτελούσε τμήμα κάποιου μηχανισμού παρόμοιου με τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων (α΄ αι. π.Χ.). Πριν από την αποκατάσταση και λόγω της εκτεταμένης οξείδωσης της επιφάνειάς του τα δόντια φαίνονταν σχεδόν σαν ακατέργαστα και με τριγωνικό προφίλ, ίδια με του Υπολογιστή των Αντικυθήρων.

Λίγα είναι τα επιστημονικά όργανα της Αρχαιότητας, που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας. Η Αρχαία Γραμματεία μας λέει βέβαια, ότι ο Ήρων ο Αλεξανδρεύς (α α?. π.Χ.) χρησιμοποιούσε μηχανισμούς με γρανάζια. Σχετικές αναφορές κάνει και ο Αριστοτέλης. Αναφορές σε αρχαίους μηχανισμούς με γρανάζια -εκτός του Υπολογιστή των Αντικυθήρων- υπάρχουν και στην Λατινική Γραμματεία, κυρίως στον Κικέρωνα, τον Οβίδιο, τον Λακτάντιο και τον Κλαύδιο Κλαυδιανό. Η σπουδαιότερη αναφορά αφορά σ’ ένα πλανητάριο, που είχε κατασκευασθεί από τον Αρχιμήδη στις Συρακούσες τον γ΄ αι. μ.Χ., πιθανώς με γρανάζια επίσης. Ο Κικέρων κάνει λόγο για μια ουράνια σφαίρα και ένα πλανητάριο, που έφερε ο Ρωμαίος Μαρκέλλος μετά την κατάληψη των Συρακουσών, τα οποία είχε κατασκευάσει ο Αρχιμήδης στη Ρώμη. («De Re Publica» Ι, 14, 21 και 22.) Δυστυχώς δεν υπάρχουν περιγραφές για τους μηχανισμούς αυτούς, διότι το έργο του Αρχιμήδη «Σφαιροποιία», στο οποίο περιγράφονταν οι αρχές, που ακολουθούνταν για την κατασκευή τους, έχει απωλεσθεί.

Γρανάζι σε βυζαντινό αστρολάβο με τριγωνικούς οδόντες. Η τεχνολογία του υστερεί σημαντικά της με καμπύλο προφίλ οδόντων τεχνολογίας του Γραναζιού της Σαρδηνίας, το οποίο επί πλέον έχει κατασκευασθεί μία χιλιετία τουλάχιστον πριν τον Αστρολάβο.

Ένας βυζαντινός αστρολάβος, κατασκευασμένος οκτώ αιώνες αργότερα από τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων, ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου, είναι χάλκινος με τριγωνική επίσης οδόντωση. Γρανάζια με δόντια με τριγωνικό προφίλ χρησιμοποιήθηκαν και σε μηχανισμούς σχεδιασμένους από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι (ιε΄ αι. μ.Χ.).

Μηχανισμοί με γρανάζια με τριγωνικούς οδόντες, όπως ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων ή ο πολύ μεταγενέστερος Βυζαντινός Αστρολάβος, επιτυγχάνουν βέβαια εμπλοκή μεταξύ τους, αλλά όχι κατά τον πλέον ιδανικό τρόπο, παρουσιάζουν διάκενα ανάμεσα στους οδόντες κι ενδεχομένως εμπλοκές στην περιστροφή των μηχανισμών. Επί πλέον η ευθύγραμμη διεύθυνση της περιστροφικής κίνησης δεν μπορεί να εξασφαλισθεί πάντα κι ως εκ τούτου, ούτε η σταθερότητα της σχέσης μετάδοσης, που εξασφαλίζονται καλύτερα από τους σύγχρονους μηχανισμούς με καμπύλη οδόντωση.

Aριστερά: Γεωμετρία σύγχρονων γραναζιών με καμπύλη οδόντωση, όπως του Γραναζιού της Σαρδηνίας. Δεξιά: Φωτογραφία δύο τέτοιων γραναζιών σε εμπλοκή.

Η τελειότητα της εμπλοκής μεταξύ των γραναζιών τη σύγχρονη εποχή είναι προϊόν μακράς εξέλιξης κι έχει επιτευχθεί ύστερα από ακριβείς και εις βάθος μαθηματικές μελέτες από τον ιζ΄ αι. μ.Χ. κι έπειτα από σημαντικούς επιστήμονες, όπως ο Χουκ, ο Όυλερ, ο Ουίλλις κ.α.. Μέχρι τον ιη΄ αι. τα γρανάζια κατασκευάζονταν στο χέρι, χωρίς δυνατότητα μεγάλης ακρίβειας. Μόνο μετά το 1900 επετεύχθη καλύτερη ακρίβεια, όταν ο άνθρωπος εφηύρε και άρχισε να χρησιμοποιεί ειδικές μηχανές για την κοπή τους.

Η ανάλυση του καμπύλου προφίλ της οδόντωσης του γραναζιού της Ολβίας σε ηλεκτρονικό υπολογιστή απέδειξε, ότι όχι μόνον παρουσιάζει πολύ καλύτερες ιδιότητες από όλους τους μεταγενέστερους μηχανισμούς με τριγωνική οδόντωση (Μηχανισμός Αντικυθήρων, Βυζαντινός Αστρολάβος κ.α.), αλλά είναι εφάμιλλο των σύγχρονων γραναζιών με διαφορά μόλις 0,03 χιλιοστών, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πανάκριβα σύγχρονα μηχανήματα.

* * *

Εν κατακλείδι η γεωμετρική ομοιότητα μεταξύ του προφίλ των οδόντων του γραναζιού της Ολβίας με το αντίστοιχο των σύγχρονων γραναζιών μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι οι Έλληνες την Ελληνιστική Εποχή είχαν φθάσει σε ένα υψηλό επίπεδο όχι μόνον στον ανθρωπιστικό και καλλιτεχνικό τομέα, αλλά και στην επιστημονική γνώση.

Το γρανάζι αυτό, που παρουσιάζει εκπληκτική κατασκευαστική ακρίβεια, ήταν πιθανώς μέρος ενός ολόκληρου μηχανισμού. Είναι κατασκευασμένο από ιδιοφυείς επιστήμονες, αστρονόμους, μαθηματικούς κ.λπ., των οποίων η σκέψη ήταν αιώνες η ακόμη και χιλιετίες μπροστά. Αν και μικρών διαστάσεων έχει μέγιστη αρχαιολογική και επιστημονική αξία, διότι πάει το λιγώτερο δύο αιώνες πίσω τις τεχνικές - επιστημονικές- αστρονομικές γνώσεις, που συνεπάγονται από τη μελέτη του Υπολογιστή των Αντικυθήρων. Η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει πιθανώς στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας της Τεχνολογίας.

Το γεγονός επί πλέον, ότι είναι περισσότερο εξελιγμένο όλων των άλλων μεταγενέστερων μηχανισμών δεικνύει, ότι το μέγιστο της ακμής του Πολιτισμού της Ελληνιστικής Εποχής ακολούθησε μία σημαντική και ξαφνική παρακμή, που διήρκεσε μέχρι την εποχή μας.

Ασφαλώς πολλοί μηχανισμοί με γρανάζια πρέπει να είχαν κατασκευασθεί εκείνη την εποχή, οι οποίοι δεν διασώθηκαν ως τις ημέρες μας. Ίσως βρίσκονται κρυμμένοι στο έδαφος η καταχωνιασμένοι και ξεχασμένοι σε κάποια Μουσεία και δεν έτυχαν ακόμα της προσοχής των υπευθύνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για αγάλματα και για αγγεία. Εάν ο αρχαιολόγος, ο De Solla Price, που εξέτασε τον Υπολογιστή των Αντικυθήρων, δεν τύχαινε να είναι κι ένας σπουδαίος φυσικός, ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων θα βρισκόταν ίσως ακόμα σε κάποιο υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών. Όπως επίσης εάν ο σπουδαίος αρχαιολόγος Dr Rubens D’ Oriano δεν έδινε την πρέπουσα σημασία σε αυτό το κακοδιατηρημένο μικρό χάλκινο κομματάκι, δεν θα ήμαστε σε θέση να γνωρίσουμε αυτά, που αυτή η μελέτη μας αποκάλυψε.

Τα Μουσεία θα έπρεπε κάποια στιγμή να επανεξετάσουν όλα τα παρατημένα ευρήματα στις αποθήκες τους.

Βιβλιογραφία

1. De Solla Price Derek John – An Ancient Greek Computer – Scientific American, 60-67 – June 1959.

2. De Solla Price Derek John – Gears from the Greeks: the Antikythera mechanism – A calendar computer from ca. 80 B.C. – Transactions of the American Philosophical Society – November 1974.

3. Pastore Giovanni – ANTIKYTHERA E I REGOLI CALCOLATORI, Tecnologia e scienza del calcolatore astronomico dei Greci, Istruzioni per l’uso dei regoli calcolatori logaritmici matematici, cemento armato e speciali, con numerosi esempi di calcolo – Privately published - Rome (February 2006). -

4. Garro Attilio – Ruote dentate, Vol. I, Fiat Auto S.p.A. (1984).

5. Giovannozzi Renato – Costruzione di macchine, Vol. II, Patron (1965).

6. Willis Robert – Principles of Mechanism, Second edition, Longmans Green and Co.London (1870).

7. Leonardo da Vinci – Codice Atlantico, della Biblioteca Ambrosiana di Milano, Giunti Gruppo Editoriale (2000).

Τζιοβάννι Παστόρε

www.giovannipastore.it