Lolitopages

Sunday, May 6, 2012

Σε αναμμένα κάρβουνα η Ανγκελα Μέρκελ, για τρία εκλογικά μέτωπα


Σε αναμμένα κάρβουνα η Ανγκελα Μέρκελ, για τρία εκλογικά μέτωπα

«Τριχοτομημένη» είναι απόψε η προσοχή και η ... αγωνία της Αγκελα Μέρκελ, αλλά -όπως τουλάχιστον εκτιμά το περιοδικό Spiegel- οι μεγαλύτερες ανησυχίες της αφορούν τις ελληνικές εκλογές.

Όπως επισημαίνει σε σχόλιό της η Deutcshe Welle, οι φόβοι της γερμανικής κυβέρνησης χωρίζονται στα τρία. Κατά τα δύο τρίτα η αγωνία του Βερολίνου είναι αγωνία ... εξωτερικού, καθώς η ταυτόχρονη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα και των προεδρικών στη Γαλλία κρατά τη γερμανίδα Καγκελάριο σε «αναμμένα κάρβουνα».
Την «τριπλέτα» των φόβων του Βερολίνου συμπληρώνουν οι περιφερειακές εκλογές που διεξάγονται στην ίδια τη Γερμανία, σε μια περίοδο κατά την οποία έχει ενταθεί η κριτική των Σοσιαλδημοκρατών και της γερμανικής Αριστεράς σε βάρος της πολιτικής που εφαρμόζει – και κατ' ουσίαν επιβάλλει - η κυρία Μέρκελ στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Spiegel, πάντως, δεν είναι ισοβαρή τα τρία «μερίδια» της αγωνίας της κυρίας Μέρκελ. Το περιοδικό εκτιμά ότι η Καγκελάριος φοβάται πολύ περισσότερο την ενδυνάμωση των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων στις ελληνικές εκλογές, διότι αυτή η εξέλιξη «θα μπορούσε να επιφέρει ανατροπές στα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη διάσωση της χώρας».
Η πιθανότατη – μάλλον βέβαιη- επικράτηση του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία στην παρούσα συγκυρία δεν ανησυχεί τόσο πολύ την κυρία Μέρκελ. Το Βερολίνο αφενός δείχνει να έχει συμβιβαστεί, προ καιρού, με αυτό το ...μοιραίο, αφετέρου όμως ευελπιστεί- και το διαμηνύει- πως ο κ. Ολάντ ως πρόεδρος θα «ρίξει νερό στο κρασί του. Οι Γερμανοί ευελπιστούν πως η Γαλλία του Ολάντ δεν θα επιμείνει στο αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και ότι θα αρκεστεί σε ορισμένες δεσμεύσεις για την ανάπτυξη.
Οι σύμμαχοι Φιλελεύθεροι σε μεγάλο κίνδυνο
Οι γερμανικές περιφερειακές εκλογές, πάλι, οτιδήποτε κι αν επιφυλάξουν για τους Χριστιανοδημοκράτες, είναι απλώς ένα «επεισόδιο» στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι που ούτως άλλως έχει μέλλον.
Δεν στερούνται βεβαίως σημασίας οι σημερινές εκλογές στο κρατίδιο Σλέσβιγκ Χόλσταϊν. Εκεί συγκυβερνούν οι Χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους. Εάν όμως επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, ο συνασπισμός αυτός ενδέχεται να διαλυθεί, καθώς οι Φιλελεύθεροι κινδυνεύουν να μείνουν ακόμη και εκτός Βουλής.
Οι αναλυτές και το Spiegel, δεν έχουν καμία αμφιβολία: Οι ελληνικές εκλογές είναι αυτές που φοβίζουν περισσότερο την κυρία Μέρκελ.