Lolitopages

Thursday, October 4, 2012

Το ταξίδι της λίστας

Το ταξίδι της λίστας

Παρακολουθήστε όλο το ταξίδι της λεγόμενης "λίστας Λαγκάρντ" και τις εξελίξεις, τις δηλώσεις αλλά και τις παραιτήσεις γύρω από αυτό, από την πρώτη ημέρα έως και σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, περιλαμβάνει τα ονόματα 1991 Ελλήνων φοροφυγάδων.
 1. Άνοιξη 2010

  Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ζητά από την αντίστοιχη γαλλική τη λίστα με τα ονόματα Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στην HSBC.
 2. Δεκέμβριος 2010

  Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παραλαμβάνει από την τότε Γαλλίδα ομόλογό του και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ, την περιβόητη λίστα. Η λίστα παραδίδεται "ατύπως", καθώς αποτελεί προϊόν υποκλοπής. Ο τρόπος παράδοσης θα επηρεάσει και τη συνέχεια της ιστορίας μας.
 3. Ιούνιος 2011

  Ο Γ. Παπακωνσταντνου λίγο πριν αντικατασταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, παραδίδει όπως δήλωσε στον νέο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι. Διώτη, τη λίστα με τους Έλληνες καταθέτες στην ελβετική τράπεζα. Ο κ. Διώτης εκτιμά ότι το ηλεκτρονικό αρχείο είναι άτυπο και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί.
 4. Αύγουστος 2011

  Ο Ι. Διώτης ενημερώνει τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο για τη λίστα. Του κοινοποιεί το υλικό και του εξηγεί για ποιο λόγο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί, καθώς υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας.
 5. Μάρτιος 2012

  Ο Ευ. Βενιζέλος αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τότε δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ.
 6. Σεπτέμβριος 2012

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνεται, ευρισκόμενος στο εξωτερικό, ότι δημοσιεύματα στην Ελλάδα αναφέρουν πως η λίστα Λαγκάρντ δεν έχει φτάσει στα χέρια του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, Σ. Στασινόπουλου και αναζητείται, ενώ πραγματοποιείται και εισαγγελική έρευνα για την εξεύρεσή της.
 7. Δευτέρα 1η Οκτωβρίου

  Γίνεται γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times, παραδέχεται ότι η Ελλάδα έχει χάσει (!) τη λίστα Λαγκάρντ. Δηλώνει μάλιστα ότι "αν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να το εντοπίσει, τότε θα ζητήσουμε ένα νέο αντίγραφο από τους Ευρωπαίους εταίρους μας".
 8. Τρίτη 2 Οκτωβρίου

  Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο μάτι του κυκλώνα. Κατηγορείται ότι καθυστέρησε να παραδώσει τη λίστα και ότι έδωσε εντολή να ελεγχθεί μόνο ένα μέρος της.
 9. Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, χωρίς επίσης να λάβει γνώση του περιεχομένου, κοινοποιεί το ηλεκτρονικό αρχείο αμέσως στο ΣΔΟΕ και ο επικεφαλής του Σώματος, Σ. Στασινόπουλος,το διαιβάζει στον οικονομικό εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη.
 10. Ξεσπά πολιτική διαμάχη για τη λίστα. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης παρεμβαίνει, λέγοντας ότι μια τέτοια λίστα δεν μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας που λειτουργεί εντός των νόμων και στα πλαίσια του Συντάγματος.
 11. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει δριμύτατη προσωπική επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τους χειρισμούς του στο θέμα της λίστας. Ζητά παράδοσή της στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
 12. Τετάρτη 3 Οκτωβρίου

  Το ΠΑΣΟΚ στην αντεπίθεση. Πηγές της Ιπποκράτους καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ για "πολιτική χυδαιότητα" και υποστηρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έπραξε κανένα λάθος χειρισμό όσον αφορά τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ.

  Με μια πολύ σκληρή δήλωση, ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοινώνει την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ. Ως βασική αιτία αποχώρησης, αναφέρει την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και επιτίθεται στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

  Η Χρυσή Αυγή καταθέτει μήνυση κατά του Ευ. Βενιζέλου και του Γ. Παπακωνσταντίνου για απόκρυψη των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ.

  Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, αποκαλύπτει ότι στο τέλος του 2010, λίγους μήνες πριν αντικατασταθεί από τον Ι. Διώτη, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, του είχε δώσει επιλεκτικά 10 ονόματα από την λίστα για να τα ερευνήσει. Κανένας από τους 10 δεν ήταν πολιτικός.

  Ξέσπασμα Βενιζέλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA. Καταγγέλλει προσπάθεια σπίλωσης των Θεσμών και του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει ότι οι χειρισμοί του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ήταν σωστοί.
 13. Δηλώσεις Βενιζέλου στο Μega
 14. Πέμπτη 4 Οκτωβρίου


  "Η Βουλή θα ασκήσει τα δικαιώματά της και θα ζητήσει τη λίστα", ανακοίνωσε από την έδρα ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης
 15. Επίθεση κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ", εξαπέλυσε από την Ολομέλεια της Βουλής  ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι "πήρε στο σπίτι του το "στικάκι" σαν αυτό να μην περιείχε τα κλεμμένα, σαν να μην περιείχε τα χρήματα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να αγοράσουν το βιος των Ελλήνων".

  Ομόφωνα η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε να ζητήσει επίσημα, από τις αρμόδιες αρχές να στείλουν το ηλεκτρονικό αρχείο με τη "λίστα Λαγκάρντ" στην επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής.

  Ομιλία Βενιζέλου σε βαρύ κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο για σχέδιο με στόχο να χτυπηθούν οι θεσμοί και το κόμμα, μέσω της υπόθεσης με τη λίστα. Ζήτησε ξανά να διαβιβαστεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

  Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ κ Κωνσταντίνος Μπίκας κατέθεσε στον οικονομικό εισαγγελέα για τη λίστα Λαγκάρντ. Αρνήθηκε ότι έφτασε στα χέρια του.
 16. Επίθεση Α. Τσίπρα στον Ε. Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ. "Πήρε τη λίστα σπίτι του και όταν είχα καταθέσει σχετική ερώτηση, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει", είπε από το βήμα της Βουλής.