Lolitopages

Sunday, May 5, 2013

Ιδιωτικοποίηση του νερού


Να μην ξεχνάμε ότι διεθνώς το πόσιμο νερό (δηλ. αυτό που μπορούμε να καταναλώσουμε σαν άνθρωποι) μειώνεται δραμματικα χρόνο με τον χρόνο καθώς τερεύουν οι πηγές. Το νερό για τον άνρθωπο δεν αποτελείται μόνο από H2O αλλά από εκαντοντάδες ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο πργανισμός μας. Αν και ο πλανήτης καλύπτεται περισσότερο από νερό, κάτω από το 2% είναι πόσιμο!


ΠΗΓΗ: http://www.youtube.com/user/savegreek...
Το «Monitor» της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ερευνά τον ρόλο της Κομισιόν στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης «Monitor» έκανε πρόσφατα μια έρευνα για τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες μέλη της Ε.Ε. για να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην περιοχή Pacos de Ferreira της Πορτογαλίας όπου επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση και όπου μέσα σε λίγα χρόνια τα τιμολόγια αυξήθηκαν 400 τα εκατό και συνεχίζουν με αύξηση 6 τα εκατό κάθε χρόνο. «Δεν μπορούμε πια να πιούμε νερό, όπως πίναμε στο παρελθόν, δεν είναι καλό» λένε οι κάτοικοι της περιοχής που ήταν από την αρχή αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση.

Το 8λεπτο βίντεο στη συνέχεια πηγαίνει στο κέντρο του προβλήματος στις Βρυξέλλες. Εκεί ερευνά σε βάθος την κατάσταση και παρουσιάζει έγγραφα που αποδεικνύουν την απόφαση για «άνοιγμα της αγοράς» του νερού, ξεκινώντας από τις χώρες του Νότου, μια αγορά που την υπολογίζουν σε τριψήφια δις. Όσο για τους ποιους έχει ως συμβούλους, στην ομάδα ειδικών που χαράσσουν την πολιτική του νερού, ο επίτροπος Barnier ο ισχυρός άντρας της Commission, το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι είναι το Steering Group που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών του χώρου. «Το γκρουπ δεν το επέλεξα εγώ» δηλώνει ο Barnier, «Αν με ρωτάτε αν θα έπρεπε να είναι αυτό το γκρουπ πιο ισορροπημένο απαντάω ναι» λέει όταν ο δημοσιογράφος του διαβάζει τη λίστα των συμμετεχόντων... «Νερό ένα ανθρώπινο δικαίωμα ή μια μπίζνες δισεκατομμυρίων δολαρίων;» «Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν». «Στο μέλλον το νερό θα ανήκει στις πολυεθνικές αντί σε όλους εμάς.»

Με αυτές τς φράσεις κλείνει ένα ρεπορτάζ μιας πραγματικής εκπομπής ειδήσεων,

μιας πραγματικής δημόσιας τηλεόρασης .

Της γερμανικής... Και στα δικά μας!

www.savegreekwater.org

Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές όπου τα αποθέματα πόσιμου νερού συνεχώς ελαττώνονται, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στα πέντε δισεκατομμύρια μέχρι το 2025.


Η ξηρασία, την οποία επιδεινώνει η παρατηρούμενη υπερθέρμανση του πλανήτη και η οποία δυστυχώς αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, ήδη υπολογίζεται ότι στοιχίζει τη ζωή σε 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδίως εξαιτίας της κατανάλωσης ακατάλληλου ύδατος.

Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών το 20% του πληθυσμού της Γης εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δηλαδή αριθμητικά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, ενώ ποσοστό 40% περίπου, δεν απολαμβάνει, ούτε στο ελάχιστο τις απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής.

Οι εκτιμήσεις είναι ακόμη πιο δυσοίωνες καθώς πιθανές συγκρούσεις ενδέχεται να ανακύψουν μεταξύ των κρατών που μοιράζονται διασυνοριακά αποθέματα πόσιμου νερού. Περισσότερες από 50 χώρες σε πέντε ηπείρους ενδέχεται να εμπλακούν σύντομα σε διενέξεις γύρω από το νερό, εκτός αν κινηθούν γρήγορα προς την κατεύθυνση σύναψης συμφωνιών για το πώς θα μοιραστούν μεταξύ τους, τις φυσικές δεξαμενές ύδατος, τους ποταμούς ή τα υπάρχοντα υπόγεια υδροφόρα στρώματα.

Κι αν αυτή η γενική εικόνα περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση, τα δεδομένα για τον πλέον πολύτιμο μη-ανανεώσιμο φυσικό πόρο - το νερό - είναι ακόμη πιο ανησυχητικά... Και είναι πιο ανησυχητικά ακριβώς γιατί το νερό αποτελεί το βασικό αγαθό για τη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη και κάθε άλλο παρά σε αφθονία βρίσκεται - παρά την επικρατούσα ψευδαίσθηση περί αφθονίας του. Πόσο πιθανό είναι όμως οι επόμενοι πόλεμοι της ανθρωπότητας να έχουν ως διακύβευμα το νερό; Μήπως το συγκεκριμένο βίντεο υπερβάλλει άνευ αιτίας;




Κι αν αυτά δεν είναι αρκετά για την αιτιολόγηση του "ρεαλιστικού" στοιχείου του παραπάνω βίντεο, αρκεί μια ματιά σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση "The Nature" και αποκαλύπτει πως το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού - ή αν θέλετε 5 δις άνθρωποι - ζει σε περιοχές απειλούμενες ως προς την ασφάλεια των υδάτινων πόρων.

Στην απευκταία λοιπόν περίπτωση που η ανθρωπότητα υποκύψει εκ νέου στον απόλυτο παραλογισμό ενός Γ' Παγκοσμίου Πολέμου, μία από τις βασικές αιτίες - αν όχι η κυριότερη - θα είναι το νερό! Υπό αυτό το πλαίσιο, ένα βίντεο με δολοφόνους, κατασκόπους και λίγο από James Bond, δεν φαντάζει και τόσο υπερβολικό.