Προκειμένου αποφευχθούν ακουολογικές βλάβες και άλλες μόνιμες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις όπως είναι η εξασθένηση των μαθησιακών λειτουργιών και της μνήμης που προκαλούνται από τη δυνατή ένταση των MP3 players, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να θεσπίσει σύντομα τα νέα στάνταρτς για τη λειτουργία τους.
Σε συνέδριο για την ασφάλεια των ευρωπαίων καταναλωτών-χρηστών που έγινε χθες στις Βρυξέλες οι ειδικοί φάνηκαν ιδιαίτερα «θορυβημένοι» για το φαινόμενο. «Ας είμαστε ειλικρινείς. Αντιμετωπίζουμε μια καταστροφή, εκτός και αν κάτι γίνει σύντομα», δήλωσε ο Στέφεν Ράσελ, από την πανευρωπαϊκή οργάνωση ANEC.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκαν διάφορα πιθανά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα, όπως η εμφάνιση προειδοποιητικών μηνυμάτων στις οθόνες των συσκευών και η ύπαρξη μέγιστου ορίου στην ένταση του ήχου.
Υπολογίζεται ότι περί τα 10 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους και ανήλικα παιδιά χρησιμοποιούν καθημερινά τις μικροσκοπικές συσκευές παραγωγής μουσικής MP3 Player.
Μέχρι πρόσφατα δεν είχαν γίνει επιστημονικές έρευνες και δεν υπάρχει κάποιο επίσημο σήμα κινδύνου ή κάποιος προτεινόμενος κανόνας ασφαλείας.
Πρόσφατα η Επιστημονική Επιτροπή της ΕΕ για τους Αναδυόμενους και Πρόσφατα Εντοπισθέντες Κινδύνους για την Υγεία διαπίστωσε ότι 5 - 10% των χρηστών MP3 Players κινδυνεύουν να υποστούν μόνιμη απώλεια ακοής, αν συνεχίσουν να ακούνε τη μουσικής τους για περισσότερη από μια ώρα τη μέρα, κάθε εβδομάδα, με υψηλή ένταση του ήχου και επί μια πενταετία.
Η Επιτροπή επισήμανε ότι δεν υπάρχει θεραπεία ούτε για την απώλεια ακοής ούτε για το βούισμα στα αυτιά.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός όταν κάποιος εκτίθεται σε ήχους ένταση άνω των 120 ντεσιμπέλ, ενώ υψηλός θεωρείται ακόμη και στα 80 ντεσιμπέλ.
Τα περισσότερα MP3 Players που κυκλοφορούν σήμερα δεν έχουν ένδειξη ντεσιμπέλ, οπότε ακόμη και οι συστάσεις ασφαλείας που έχουν εκδοθεί, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να εφαρμοστούν.