Lolitopages

Friday, July 18, 2008

Κάπνισμα και παχυσαρκία βλάπτουν σοβαρά την ακοή μας

ΒΕΛΓΙΟ

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ και η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην ακοή επισημαίνουν οι επιστήμονες. Τόσο η συνήθεια του καπνίσματος, όσο και η παχυσαρκία μπορεί να διαταράξουν τη ροή του αίματος στο αυτί.
«Η απώλεια της ακοής συνδέεται με το διάστημα κατά το οποίο καπνίζει κάποιος, καθώς και με τον δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ). Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη στιγμή που κάποιος καπνίζει για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους» επεσήμανε ο δρ Έρικ Φράνσεν, από το Πανεπιστήμιο της Αντβέρπ του Βελγίου, εκ των επικεφαλής της έρευνας. Ο ίδιος τόνισε πως αν υπάρξει βλάβη στο αυτί δεν υπάρχει περίπτωση θεραπείας. «Αν έγινε, έγινε.
Δεν διορθώνεται»,
τόνισε. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ακοή είναι τα υψηλά επίπεδα θορύβου στους εργασιακούς χώρους.
Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην ακοή είχαν εκτιμηθεί και από άλλους επιστήμονες, ωστόσο η τελευταία έρευνα δίνει και τα πιο πειστικά μέχρι στιγμής στοιχεία. Πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 4.000
ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 53 έως 67 ετών. Σε όλους τους συμμετέχοντες έγινε εξέταση ακοής και στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήσεις για τον τρόπο ζωής τους και τον χώρο της εργασίας τους.
Σε άλλη έρευνα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το κάπνισμα στη μέση ηλικία κάνει κακό στη μνήμη και μπορεί να συνδεθεί με την άνοια.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080611&nid=8821417&sn=&spid=877