Lolitopages

Friday, July 18, 2008

Wally Island

Ιούλιος 2008 > Wally Island



Από τον Αιμίλιο Χατζηδάκη

Πως θα σας φαινόταν εάν το κτήμα των ονείρων σας βρισκόταν επάνω σε ένα σκάφος; Φαντάζει εξωπραγματικό για έναν κοινό νου, όχι όμως για τους σχεδιαστές του ναυπηγείου Wally, οι οποίοι κατόρθωσαν να σχεδιάσουν ένα σκάφος που ενσωματώνει ένα... κτήμα ενός στρέμματος με πλούσια μάλιστα βλάστηση!

Με διαστάσεις 99,05x18 μέτρα -μήκος επί πλάτος αντίστοιχα- το συγκεκριμένο σκάφος αποτελεί ένα από τα μελλοντικά σκάφη του ναυπηγείου. Βασικό του χαρακτηριστικό αποτελεί η πολυμορφική περιοχή της πλώρης, στην οποία πέρα από ένα πανέμορφο κήπο με φοίνικες και εξωτικά φυτά, μπορεί επίσης να τοποθετηθεί ένα γήπεδο τένις ή μίνι ποδοσφαίρου, δύο πολυτελή υπαίθρια καθιστικά ή τρία ελικοδρόμια. Και φυσικά μια βαθιά πισίνα διαστάσεων 10.5 x 8 μέτρων!

Η υπερκατασκευή θυμίζει πύργο ελέγχου αεροδρομίου ενώ το σκάφος αναπτύσσεται σε τέσσερα καταστρώματα. Το κατώτερο περιλαμβάνει τις δεξαμενές καυσίμων, νερού και το μηχανοστάσιο, τα δύο ανώτερα τις καμπίνες και τα σαλόνια και το κύριο κατάστρωμα τους υπαίθριους χώρους και το πρυμναίο μέρος που φιλοξενεί: δύο μηχανοκίνητα σκάφη μήκους 13 μέτρων, τέσσερα τζετ σκι και δύο μικρά ιστιοπλοϊκά.

Το εσωτερικό του διαθέτει δύο σαλόνια που βλέπουν προς την πρωραία περιοχή, με επιφάνειες 260 και 150 τετραγωνικά μέτρα αντίστοιχα ενώ η κεντρική τραπεζαρία είναι 125 τετραγωνικά μέτρα. Μια βιβλιοθήκη, ένα σπα (που περιλαμβάνει χαμάμ, σάουνα, ντους και αίθουσα μασάζ) ένας κινηματογράφος και ένα γυμναστήριο συγκαταλέγονται στον βασικό εξοπλισμό.

Οι μεγάλες δεξαμενές καυσίμων, με χωρητικότητα 750.000 λίτρων, προσφέρουν μια απίστευτη αυτονομία που φθάνει τα 15000 ναυτικά μίλια. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να αναφέρουμε πως η απόσταση από την Ελλάδα έως την Νέα Υόρκη είναι περίπου 4500 ναυτικά μίλια!

Η πρόωση του σκάφους θα επιτυγχάνεται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες με συνολική ισχύ 6250 ίππων (5000 Kw), προσφέροντας μέγιστη ταχύτητα 17.5 κόμβων και υπηρεσιακή 16 κόμβους.

Όσο για την τιμή του, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αλλά το ναυπηγείο ανακοινώνει πως θα είναι ανταγωνιστική...

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Αρχιτέκτονες: Wally & Mauro Sculli

Ολικό μήκος: 99,05 μέτρα
Μέγιστο πλάτος: 18 μέτρα
Βύθισμα: 4.05 μέτρα
Εκτόπισμα: 2730 τόνοι
Χωρητικότητα δεξ. καυσίμων: 750.000 λίτρα
Χωρητικότητα δεξ. νερού: 50.000 λίτρα
Αυτονομία: 15.000 ναυτικά μίλια
Κινητήρες: 2 x 2500 kW
Μέγιστη ταχύτητα: 17.5 κόμβοι
Υπηρεσιακή ταχύτητα: 16 κόμβοι
Αριθμός καμπίνων: 20


Φαντάζει εξωπραγματικό, με το ναυπηγείο Wally να είναι ίσως το μοναδικό που μπορεί να υλοποιήσει αυτή την ρηξικέλευθη πρότασηΤο μεταλλικό κύτος του 99μετρου σκάφους υπόσχεται υψηλά επίπεδα πλεύσηςΑν και μεγάλων διαστάσεων το σκάφος παραμένει κομψό, με την υπερκατασκευή του να θυμίζει πύργο ελέγχου
Μια βαθιά πισίνα διαστάσεων 10.5x8 μέτρων βρίσκεται στην πλώρη ενώ το υπόλοιπο κατάστρωμα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ένα γήπεδο τένις κανονικών διαστάσεωνΈνας κήπος έκτασης 1000 τετραγωνικών μέτρων, με γκαζόν, φοίνικες και εξωτικά φυτά αναπτύσσεται στο κύριο κατάστρωμα. Στο κέντρο προσφέρεται ένα αίθριο και πολυθρόνες ηλιοθεραπείαςΠίσω από τους φυμέ υαλοπίνακες βρίσκονται τα δύο σαλόνια και η τραπεζαρία, με άμεση θέα στον κήπο
Δύο 13μετρα μηχανοκίνητα, τέσσερα τζετ σκι και δύο ιστιοπλοϊκά προσφέρονται για την διασκέδαση των επιβατώνΕναλλακτικά προσφέρεται μία έκδοση με προστατευμένα υπαίθρια καθιστικά και πισίναAποψη της έκδοσης με το γήπεδο τένις το οποίο περιβάλλεται από προστατευτικό δίκτυ
Στο κατάστρωμα μπορούν να δημιουργηθούν τρία αυτόνομα ελικοδρόμιαAποψη του κύριου καταστρώματος. Διακρίνεται η μεγάλη ελεύθερη επιφάνειά του, η κολυμβητική δεξαμενή πλώρα και το πρυμναίο κατάστρωμα με τα βοηθητικά σκάφηAποψη του κατώτερου καταστρώματος που φιλοξενεί τις καμπίνες και δύο καθιστικά
Πλευρική όψη του σκάφουςΠλευρική όψη. Διακρίνονται οι δεξαμενές στο κατώτερο κατάστρωμα

click the follow links to enlarge....