Lolitopages

Tuesday, November 25, 2008

Τα βολτ του μακαρίτη - Φωτοβολταϊκά στοιχεία καλύπτουν τους τάφους ισπανικού νεκροταφείου


Η λιακάδα του νεκροταφείου δεν πάει χαμένη
Βαρκελώνη
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η αιώνια ζωή μπορεί να γίνει παραγωγική: Μια κωμόπολη έξω από τη Βαρκελώνη αντλεί ενέργεια από φωτοβολταϊκά στοιχεία που εγκαταστάθηκαν πάνω στους τάφους του τοπικού νεκροταφείου.

Η δημοτική αρχή της Σάντα Κολόμα ντε Γκραμενέτ αποφάσισε πριν από τρία χρόνια την εγκατάσταση ακόμα ενός ηλιακού πάρκου, πέρα από τα δύο που είχαν ήδη κατασκευαστεί. Όμως ο κατάλληλος χώρος ήταν δυσεύρετος σε μια πόλη όπου 120.000 κάτοικοι συνωστίζονται σε μια έκταση μόλις τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η λύση του νεκροταφείου τελικά έγινε δεκτή. Από την περασμένη Τετάρτη, 462 φωτοβολταϊκά στοιχεία άρχισαν να λειτουργούν στο τοπικό νεκροταφείο, συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Το ηλιακό νεκροταφείο παρέχει ενέργεια αρκετή για τις ανάγκες 60 νοικοκυριών και περιορίζει έτσι τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 62 τόνους το χρόνο. Τα φωτοβολταϊκά πάνελ, συνολικού κόστους 720.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν πάνω στα μνήματα υπό μικρή γωνία ώστε να μην αλλοιώνουν την εικόνα του χώρου.

«Ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορεί κανείς να αποτίσει στους προγόνους του, σε όποια θρησκεία κι αν ανήκει, είναι να παράγει καθαρή ενέργεια για τις μελλοντικές γενιές» δηλώνει ο Εστέβε Σερέτ, διευθυντής της εταιρείας Conste-Live Energy που διαχειρίζεται την εγκατάσταση στο νεκροταφείο.

Δεδομένου ότι το νεκροταφείο έχει πληθυσμό 52.000 ατόμων, και πολύς χώρος μένει ακόμα αναξιοποίητος, η δημοτική αρχή σχεδιάζει τώρα να επεκτείνει την εγκατάσταση.

Newsroom ΔΟΛ