Lolitopages

Sunday, November 16, 2008

Έξυπνο χάπι» της Philips ξέρει πού να παραδώσει το φάρμακο

To έντερο σε ζωντανή μετάδοση


Reuters
Η τελευταία λέξη της φαρμακευτικής τεχνολογίας
Αμστερνταμ
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η ολλανδική Philips παρουσίασε ένα «έξυπνο χάπι» που αντιλαμβάνεται τη θέση του μέσα στο έντερο ώστε να απελευθερώνει φάρμακα στο σωστό σημείο. Το iPill περιέχει μικροεπεξεργαστή, αισθητήρες, μπαταρία, ραδιοπομπό, δεξαμενή φαρμάκων και αντλία.

Το μηχανικό χάπι αναγνωρίζει από ποιο σημείο του εντέρου διέρχεται ανά πάσα στιγμή μετρώντας την οξύτητα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Αν το χάπι χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα στη νόσο του Κρον, μια φλεγμονώδη διαταραχή που πλήττει κυρίως το παχύ έντερο, το χάπι δεν θα απελευθερώσει το φάρμακο πριν φτάσει ακριβώς στο σημείο της φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι η δόση του φαρμάκου μπορεί να μειωθεί ώστε να περιοριστούν οι παρενέργειες, υποστηρίζει η Philips.

Το iPill μπορεί ταυτόχρονα να καταγράφει την τοπική θερμοκρασία και να μεταδίδει ασύρματα τις μετρήσεις σε έναν εξωτερικό δέκτη.

«Έξυπνες» κάψουλες εφοδιασμένες με μικροσκοπικές κάμερες χρησιμοποιούνται ήδη ως διαγνωστικά εργαλεία, διαφέρουν όμως από το iPill καθώς δεν απελευθερώνουν φάρμακα, διευκρίνισε ο μεγάλος κατασκευαστής ιατρικών μηχανημάτων, ο οποίος εκτιμά ότι η συσκευή μπορεί να περάσει άμεσα στην παραγωγή.

Το χάπι θα παρουσιαστεί αυτό το μήνα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Συλλόγου Επιστημόνων Φαρμακευτικής στην Ατλάντα.

Newsroom ΔΟΛ