Lolitopages

Monday, November 17, 2008

«Βγάλαμε την ΤV από την πρίζα» Τι λένε αυτοί που αποφάσισαν ότι μπορούν να ζήσουν χωρίς τηλεόραση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ζωή Λιάκα zliaka@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

«Αποφάσισα να πετάξω την τηλεόραση το 2003 όταν χώρισα με τη γυναίκα μου. Δέκα χρόνια είχαμε τηλεόραση και δεν είχαμε παιδιά. Πέντε χρόνια με τη νέα σύντροφό μου δεν έχουμε τηλεόραση, αλλά έχουμε τρία παιδιά».

O Δημήτρης Ραζέλας, 37 ετών, δικηγόρος, ανήκει στη μικρή κατηγορία των Ελλήνων που δεν έχει τηλεόραση, αν και δηλώνει τηλεορασάκιας. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το σπίτι του είναι ένα από τα 1.471 σπίτια στα οποία κατοικούν παιδιά και δεν υπάρχει τηλεόραση. «Μέχρι το 2003 το πρώτο πράγμα που έκανα το πρωί μόλις ξυπνούσα ή μόλις γυρνούσα το βράδυ σπίτι ήταν να πατάω το on στο τηλεκοντρόλ». Πατέρας τριών παιδιών- πέντε, τριών και ενάμισι ετών- ο Δημήτρης Ραζέλας πίστευε ότι θα ήταν δύσκολο να αποφύγει
«ΔΗΜΑΓΩΓΙΑ»
«Έβλεπα κυρίως ειδήσεις, αλλά δεν άντεξα αυτή την κακής ποιότητας δημαγωγία που κατά τη γνώμη μου κάνουν»
την τηλεόραση, όμως ευτυχώς διαψεύστηκε. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε προβλημα. Βλέπουν ελεγχόμενα dvd από μένα στον υπολογιστή μου. Το ευχάριστο είναι ότι δεν τη ζητάνε και όταν βρεθούμε σε κάποιο σπίτι δεν κάθονται μπροστά στην οθόνη», λέει.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, από τα περίπου 3.700.000 ελληνικά νοικοκυριά, μόλις τα 19.066 δεν έχουν τηλεόραση - τα περισσότερα, εξάλλου, διαθέτουν περισσότερες από μία συσκευές. «Υπάρχει και το ραδιόφωνο»
Στο έπιπλο της τηλεόρασης ο Μάικλ Κυριακίδης έχει βάλει το στερεοφωνικό του. Τηλεόραση είχε μέχρι πριν από τρία χρόνια. «Κάποια στιγμή αποφάσισα ότι δεν μου κάνει καλό. Έβλεπα κυρίως ειδήσεις, αλλά δεν άντεξα αυτή την κακής ποιότητας δημαγωγία που κατά τη γνώμη μου κάνουν». Δεν είναι όμως μόνο αυτό που έκανε τον κ. Κυριακίδη να σταματήσει να παρακολουθεί τηλεόραση: «Διάβασα μια έρευνα πριν από χρόνια που έλεγε ότι όταν κάποιος βλέπει τηλεόραση βρίσκεται στο 25% αυτού που ονομάζεται ύπνωση και του περνάνε ό,τι θέλουν. Από τη στιγμή που κανείς μπορεί να ενημερωθεί από εφημερίδες, Ιnternet και ραδιόφωνο, δεν βλέπω τον λόγο που θα τον κάνει να στηθεί μπροστά στην οθόνη. Κάποιες καλές ταινίες ή ντοκιμαντέρ τα οποία ενδεχομένως θα παίξει η τηλεόραση, μπορείς να τα δεις σε dvd».

«Πριν από οκτώ χρόνια μετακόμισα από το σπίτι των γονιών μου σε δικό μου. Είχα αποφασίσει καιρό πριν να μην πάρω τηλεόραση», λέει ο Μανώλης Φανουργάκης, 30 ετών, μηχανικός υπολογιστών. Ωστόσο, «υπάρχουν εκπομπές και ντοκιμαντέρ που θα ήθελα να βλέπω. Είναι το μοναδικό κόστος. Αλλά κι αυτό είναι μικρή απώλεια», λεει.

«Μας απορροφά»
«Τα χαμηλού επιπέδου θεάματα που προσφέρει η τηλεόραση είναι πολύ περισσότερα από τα ωραία. Η τηλεόραση μάς απασχολεί το μυαλό χωρίς να μπορούμε να έχουμε μια δημιουργική σκέψη. Επίσης εκείνο που απεχθάνομαι είναι ότι μαγνητίζει το βλέμμα. Αν βρίσκονται δυοτρεις άνθρωποι μαζί και είναι ανοιχτή η τηλεόραση, όλοι θα απορροφηθούν από αυτή».

Ο Λάμπρος Ντούσικος, δρ Φιλοσοφίας στο VUΒ (Vrije Universiteit Βruseel), αρνείται να βάλει τηλεόραση στο σπίτι του αφού- όπως υποστηρίζει- «δεν έχει κατασκευαστεί καμιά που να συμφωνεί με το αισθητικό μου γούστο». Όπως λέει, «η τηλεόραση από τη στιγμή που είναι μέσο προπαγάνδας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καλή ή καλή. Μπορεί να χαρακτηριστεί ως λιγότερο ή περισσότερο χρήσιμη ανάλογα με τις επιδιώξεις του εκάστοτε φορέα ή του εκάστοτε δέκτη. Όπως και να έχει, είναι ο σύγχρονος μικρός θεός, που με αντίτιμο την εξουσία κατασκευάστηκε για να καλύψει ένα βαθύτερο κενό».


«Μια μέρα μόνο...»

Ο ΠΟΙΗΤΗΣ Θανάσης Νιάρχος (φωτό) δεν είχε αποκτήσει ποτέ τηλεόραση αν και όπως λέει, κάποτε υπήρξε μια... αποτυχημένη απόπειρα: «Η τηλεόραση πέρασε από το σπίτι μου, για μια μέρα μόνο τον Αύγουστο του ΄88, όταν ο συχωρεμένος ο πατέρας μου την έστειλε δώρο, γιατί είχα κάποιο πρόβλημα με τη μέση και έμενα μέσα στο σπίτι. Την επόμενη μέρα, χωρίς καν να τη βγάλω από το κουτί, την έστειλα δώρο στους κουμπάρους μου. Έτσι, δεν είμαι υποχρεωμένος, σε συντροφιές, να ανακυκλώνω τη σαβούρα που μας δίνειμαζί με ελάχιστα ωραία- η τηλεόραση. Και επιπλέον διαισθάνομαι πως... δεν κινδυνεύω να πάθω Αλτσχάιμερ». Θεωρεί ότι ο οργανισμός του ανθρώπου, για να τον προστατεύει απ΄ όλα αυτά τα οποία του διοχετεύει η τηλεόραση, εφηύρε τη νόσο του Αλτσχάιμερ, για να μπορεί να τα ξεχνάει. Φυσικά ενημερώνεται: «Έχω πάντα ανοιχτό το ραδιόφωνο και διαβάζω εφημερίδες. Τα μοναδικά πράγματα που έχω δει στην τηλεόραση είναι "Το ολοκαύτωμα" σε τέσσερις συνέχειες και μια συνομιλία του Τρίτση με τους παπάδες».

Οι απόψεις σας

Η ΕΣΥΕ είναι για κλάματα. 1471 σπίτα μόνο; Εγώ έχω 2 χωρίς τηλεόραση και ξέρω άλλους 10. Πότε θα μας απαλλάξουν από το να πληρώνουμε υποχρεωτικά την ΕΡΤ; Ας γίνει καλωδιακή όπως σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο (όχι εκεί που οι πολίτες είναι μαστουρωμένα θύματα κρατικής προπαγάνδας)
Anonymos Internetikos 7/11/2008 19:44
Ποσο ποιο επικαιρο θα μπορουσε να ειναι το δημοσιευμα της Καθημερινης, από το οποιο παραθετω εδώ την τελευταια παραγραφο..''Τα κανάλια στην αγωνία τους για τηλεθέαση διανέμουν αντί για ειδήσεις, απόψεις, σημείωσε ο κ. Μορώνης, αναφερόμενος στην ποιοτική διάσταση των ειδήσεων. Και συμπλήρωσε: Τι εννοώ. Δεν έχει γι' αυτά και τόση σημασία ποια άποψη θα σχηματίσει ο θεατής τους παρακολουθώντας ένα debate, για παράδειγμα. Αλλά επιχειρούν με τους σχολιαστές τους (και τη βοήθεια ενίοτε προσκλεκλημένων ειδικών και μη) να πουν στο κοινό τι πρέπει να καταλάβει από την παρακολούθηση του debate. Αυτή η τακτική οδηγεί στην παραβίαση μιας ακρογωνιαίας, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, αρχής της δημοσιογραφίας: το διαχωρισμό της είδησης από το σχόλιο. Όπως προκύπτει και από την έρευνα, οι ειδήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό χρωματισμένες. Και μάλιστα τις περισσότερες φορές επικριτικά/αρνητικά.'' Τους καταλαβαινω απολυτα ολους αυτους που πεταξαν την τηλεοραση..και κυριως αυτους που βλεπουν ελληνικες ανεξαρτητες και εγκυρες ειδησεις...συμπεριλαμβανομενης και της παρουσης εφημεριδας.
IA 6/11/2008 23:34
Πρέπει να σταματήσει καποτε η ατάκα ότι ειμαστε ελευθεροι να κανουμε οτι θελουμε. Γιατι σταμάτησαν οι διαφημισεις τσιγάρων; δεν ειμαστε ελευθεροι να κανουμε οτι θελουμε; Όταν πας στο σουπερ μαρκετ και δεν εχει βιολογικα προϊοντα δεν αγοράζεις τις σκουπιδοτροφες που σου πλασάρουν; Το ιδιο ισχυει και με την tv. Επίσης λάβε υπ΄όψιν ότι όλα τα κανάλια τα έχουν λοποδίτες (χρηματιστηριου κ.α.). Πιστεύετε πως θέλουν το λαο έξυπνο ή ηλίθιο; Eγω άρχισα να αφαιρώ κανάλια πχ ANT1 που δείχνει όλο μοντελα και πανελληνιο λες και δεν υπάρχουν άλλοι αθλητικοί σύλλογοι. Αλλα μάλλον δεν είναι λύση διότι έχουν μείνει μόνο καμιά δεκαρια!
ΦΩΤΗΣ 6/11/2008 21:52
Δεν εχω τηλεοραση εδω και δεκα χρονια...και πραγματικα οχι μονο δεν μου λειπει αλλα ουτε στην μικρη μου λειπει που βρισκει χιλια δυο αλλα να κανει που βοηθουν την αναπτυξη της...Αυτο που προτεινω ειναι...κανετε ενα πειραμα...κλειδωστε την 1 μηνα...και δειτε την διαφορα...η ζωη δεν ειναι δραμα ουτε μιζερια...ετσι θελουν να σας εχουν για να σας ελεγχουν...η ζωη ειναι ευκαιριες και εξελιξη, δημιουργια και πιθανοτητες...παρτε την στα χερια σας...μην αφηνετε τους αλλους να σας την καθοριζουν...επιλεξτε...και δοκιμαστε...πολυ φιλικα σε ολους
Σωτηρης Ζαφειρης 6/11/2008 20:50
Υπερβολές !!! Να πετάξουμε την τηλεόραση, να κάψουμε τα "κακά" βιβλία, να γκρεμίσουμε τα βιβλιοπωλεία και τα περίπτερα που πουλάνε "ακατάλληλα βιβλία" !!!
Α! ξέχασα το Internet αυτό αν έχει υλικό για πέταμα, με τις διάφορες ροζ και άλλου είδους ιστοσελίδες του.
Νομίζω ότι χρειάζεται λίγη σοβαρότητα και ακόμη λιγότερη επίδειξη πνεύματος από ΟΛΟΥΣ.
Θεωρώ ότι μπορούμε να έχουμε βιβλία, Internet, ΚΑΙ τηλεόραση αρκεί να γνωρίζουμε το μέτρο και την λογική χρήση όλων των μέσων που προσφέρει ο τεχνολογικός πολιτισμός. Αυτός υπάρχει είτε θέλουμε είτε όχι.
Δήμος
Υ.Γ Για να σάς κάνω λίγη επίδειξη πνεύματος σας λέω ότι έχω τηλεόραση, όπου επιλέγω εγώ τι θα δω. Επίσης προτείνω την ιστοσελίδα www.wga.hu
Γειά σας
Δημοσθένης Βούβαλης 6/11/2008 18:49
Έγχρωμη TV
ασπρόμαυρη ζωή!

Πετάξτε τις τηλεοράσεις σας και αρχίστε να ζήτε!
X-TV Fun 6/11/2008 18:23
Δεν κατηγορούμε την τηλεόραση κι εξακολουθούμε να την βλέπουμε. Το αντίθετο: την κατηγορούμε γι αυτό δεν την ανοίγουμε.

Πρός όσους θεωρούν την ζωή τους αδύνατη χωρίς τηλεόραση: εμείς θεωρούμε ότι η ζωή μας με τηλεόραση υποβαθμίζεται .

Αποβάλλαμε τον εθισμό της τηλεοράσεως. Ζούμε περισσότερο ελεύθεροι ψυχολογικά απο ανθρώπους που πατάνε το κουμπί απο εξάρτηση.

A. Milos 6/11/2008 18:21
Όταν ξαφνικά βρεθείς χωρίς τηλεόραση, μετά από λίγο διάστημα συνηθίζεις στην απουσία της και δεν σου κάνει εντύπωση. Προσωπικά, έχω μείνει 6 μήνες χωρίς τηλεόραση, αλλά βρισκόμουν στο εξωτερικό και δεν μου έλειπε! Ωραίο ρεπορτάζ. Μπράβο κα Λιάκα!
Διονυσια Μ. 6/11/2008 16:57
Δεν συμφωνώ ότι η τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει όλα αυτά τα δεινά που αναφέρονται από μερικούς. Ποτέ στην ζωή μου δεν ύποστήριζα ακραίες θέσεις, δεν υπάρχει πουθενά στην ζωή ασπρο μαύρο. Είμαστε υπεύθυνοι για τυις επιλογές μας και για το πως διαχειριζόμαστε την τηλεόραση και τις δυνατόητες που εκείνη μας δίνει. Υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση σοβαροί άνθρωποι που προσπαθούν να κάνουν σωστά την δουλειά τους. Στο κάτω κάτω εμείς επιλέγουμε πιο πρόγραμμα παρακολουθούμε, εμεις είμαστε αυτοί που δώσαμε για παράδειγμα το δικαίωμα σε ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν, και που να αναεβάσουν τα περιβόητα νούμερα δεν διστάζουν ας πούμε να κάνουν ριάλιτυ ακόμα και τις ποιο ιερες στιγμές της ζως, οπως η βάφτιση του πεδιού τους.

Πριν κατηγορήσουμε λοιπόν την τηλεόραση ας απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί επιλέγουμε να βλέπουμε τους εκπροσώπους της απόλυτης βλακείας, που στέφονται από μόνες τους βασίλισσες και γιατί δεν τους στέλνουμε σπίτι δίνοντας τους αυτό που πραγματικά αξίζουν, την απόλυτη περιφρόνιση. Γιατί επιλέγουμε να βλέπουμε την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου και δεν στέλνουμε από κει που ήρθαν αυτά τα concept? Ισως τελικά επειδή ενδόμυχα αυτό που βλέπουμε μας αρέσει απλά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε
Κονόμι Γιαννης 6/11/2008 16:31
HALLOOO !!!
ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ....
ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ ΜΗΠΩΣ ?
ΕΚΑΣΤΟΣ ΕΞ ΗΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο΄ΤΙ ΘΕΛΕΙ.
ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΡΙΤΙΚΗ. ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ...
ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΠΩΣ ? ΛΕΩ ΕΓΩ Η ΑΦΕΛΗΣ...
ΑΛΙΚΙ 6/11/2008 15:51
Προηγούμενο

source link: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=1407524&ct=1