Lolitopages

Sunday, February 14, 2010

Βουλιάζει ο «Κόσμος» του Ντουμπάι

Φωτογραφία της ΝΑSΑ δείχνει να κατακάθονται επικίνδυνα στα ρηχά νερά τα τεχνητά νησιά του


ΝΤΟΥΜΠΑΪ Eρχεται το τέλος του κόσμου; Σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (ΝΑSΑ) που έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική φωτογραφία, ναι. Οχι, δεν μιλάμε για το τέλος του πλανήτη Γη, αλλά για το τέλος των τεχνητών νησιών που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Νakheel Ρroperties και φέρουν το άκρως φιλόδοξο όνομα «Κόσμος». Η φωτογραφία της ΝΑSΑ βγήκε στις 13 Ιανουαρίου από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δείχνει το συγκρότημα των Νησιών Κόσμος, που έχει κατασκευαστεί ανοικτά του Ντουμπάι, να κατακάθεται επικίνδυνα στα ρηχά νερά. Με δυο λόγια, να βουλιάζει.

Τα παλάτια του είναι κυριολεκτικά χτισμένα πάνω στην άμμο. Για την κατασκευή των περίπου 300 ιδιωτικών νησιών χρειάστηκε να μεταφερθούν 3,11 δισ. κυβικά μέτρα άμμου και 47 εκατ. τόνοι πέτρας! Φαραωνικό έργο. Ξεκίνησε το 2003 αλλά διακόπηκε το 2008. Και, όπως φαίνεται, δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Γης της ΝΑΣΑ, « ελάχιστη ανάπτυξη έργων, πλην των βασικώνυποδομών του “Κόσμου”, εμφανίζεται στη φωτογραφία».

Από τον Οκτώβριο του 2008 η ιστοσελίδα των Νησιών του Κόσμου παραμένει «σιωπηλή». Ωσπου τον περασμένο Νοέμβριο η Dubai World, στην οποία ανήκει η Νakheel Ρroperties, ζήτησε το «πάγωμα» του χρέους του, ύψους 26 δισ. δολαρίων ή 18,7 δισ. ευρώ. Ενώ λοιπόν επισήμως το έργο απλώς καθυστερεί να ολοκληρωθεί, τα νησιά έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο και φαίνονται να βυθίζονται.

Επισήμως με χθεσινή της ανακοίνωση η Νakheed Ρroperties διαψεύδει πως τα νησιά βυθίζονται. Χαρακτηρίζει δε τα σχετικά δημοσιεύματα « απολύτως ανακριβή ».

Τα νέα δεν είναι καλύτερα για τον «τεχνητό φοίνικα» Τζουμεϊρά, που βρίσκεται αριστερά των Νησιών Κόσμος. Στο κέντρο του βρίσκεται το ξενοδοχείο «Ατλαντίς», το οποίο στοίχισε 917,5 εκατ. ευρώ και άνοιξε με τυμπανοκρουσίες το 2008. Το πολυτελές θέρετρο περιλαμβάνει ένα γιγαντιαίο ενυδρείο και διαθέτει μια σουίτα η οποία ενοικιάζεται αντί 15.000 ευρώ την ημέρα.

Ωστόσο οι κατασκευαστές ξενοδοχείων, μεταξύ των οποίων και ο Ντόναλντ Τραμπ, ανέβαλλαν επ΄ αόριστον τα σχέδιά τους στον «Φοίνικα» λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η ιλιγγιώδης κατασκευαστική ανάπτυξη του Ντουμπάι επικρίνεται εδώ και καιρό (και) από ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος, οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι η κατασκευή τεχνητών νησιών καταστρέφει τους κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ αλλάζει ακόμη και την κατεύθυνση των θαλάσσιων ρευμάτων. Υποστηρίζουν επίσης ότι αυξάνουν την κατανάλωση νερού και ενέργειας.