Lolitopages

Friday, February 19, 2010

Το σπρέι που δείχνει πόρτα στα βακτήρια

Προϊόν νανοτεχνολογίας, είναι μη τοξικό, δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μπορεί να «θωρακίσει» κάθε επιφάνεια

STEVE CONNOR

Φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό: ένα μη τοξικό σπρέι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, το οποίο μπορεί να «θωρακίσει» σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια- από τον ιατρικό εξοπλισμό ως τα αρχαία πέτρινα μνημεία και τα ακριβά υφάσματα- ενάντια στα βακτήρια και στη βρωμιά. Και όμως αποτελεί πραγματικότητα: Το μαγικό αυτό σπρέι αποτελεί μια μορφή «υγρού γυαλιού» που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα του πεδίου της νανοτεχνολογίας.

Το «μυστικό» του σπρέι είναι ότι σχηματίζει μια πολύ λεπτή μεμβράνη- με πάχος περίπου 500 φορές μικρότερο από εκείνο μιας ανθρώπινης τρίχας- επάνω στις επιφάνειες. Σε αυτές τις νανοκλίμακες το «υγρό γυαλί» μετατρέπεται σε ένα εύκαμπτο, αόρατο «φράγμα» που κρατά το νερό, τους μικροοργανισμούς, τη βρωμιά, τη θερμότητα, τα οξέα και την υπεριώδη ακτινοβολία μακριά από τις επιφάνειες, αφήνοντάς τες όμως παράλληλα να «αναπνέουν».

Η πατέντα για τη δημιουργία του «υγρού γυαλιού» ανήκει σε μια γερμανική εταιρεία, τη Νanopool, ενώ η επαναστατική τεχνολογία είναι το «τέκνο» ερευνών στο Ινστιτούτο για τα Νέα Υλικά στο Σααρμπρίκεν. Οι υπεύθυνοι της Νanopool βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με διαφορετικές εταιρείες αλλά και με τους αρμοδίους του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας για ευρεία εφαρμογή του προϊόντος σε πλήθος επιφανειών: από ακριβές τσάντες ως τη «μύτη» των τρένων υψηλής ταχύτητας.

Σε ένα δημόσιο νοσοκομείο στο Σάουθπορτ του Λανκασάιρ στη Βρετανία έχει ήδη ολοκληρωθεί μια δοκιμή με διάρκεια ενός έτους κατά την οποία ποικίλες επιφάνειες καλύφθηκαν με το σπρέι με στόχο να αποδειχθεί αν αυτό μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» ενάντια στη βρωμιά και στα μικρόβια.

Το σπρέι δοκιμάζεται επίσης από μια βρετανική εταιρεία κατασκευής τρένων που το χρησιμοποιεί για την προστασία του μπροστινού μέρος των αμαξοστοιχιών αλλά και των βαγονιών, μια αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων, μια εταιρεία υφασμάτων και ρούχων, καθώς και από τα γερμανικά υποκαταστήματα μιας μεγάλης αλυσίδας πρόχειρου φαγητού.

Πάντως, όπως σημείωσε ο Νιλ Μακ Κλέλαντ, επικεφαλής της Νanopool για το συγκεκριμένο προϊόν στη Βρετανία, οι υπεύθυνοι πολλών βρετανικών σουπερμάρκετ δεν κοιτάζουν με «καλό μάτι» το νέο προϊόν, αφού αυτό αναμένεται να μειώσει δραματικά τη ζήτηση για συμβατικά προϊόντα καθαρισμού, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με μεγάλες εταιρείες καθαρισμού κτιρίων οι οποίες φοβούνται ότι δεν θα είναι χρήσιμες τόσο συχνά στους πελάτες τους μετά τη χρήση του επαναστατικού σπρέι.

Οταν το σπρέι ψεκαστεί σε πέτρες ή τούβλα σε εξωτερικούς χώρους, δημιουργεί μια αδιάβροχη επιφάνεια που μπορεί να καθαριστεί εύκολα- για παράδειγμα, τα γκραφίτι είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν από επιφάνειες στις οποίες έχει γίνει εφαρμογή του προϊόντος. Τούρκοι επιστήμονες διεξάγουν δοκιμές του «υγρού γυαλιού» σε εθνικά μνημεία της Τουρκίας, όπως το Μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Αγκυρα και το τζαμί Ιlyas Βey στη Μίλητο. Ο καθηγητής Μπεκίρ Εσκιτζί από το Πανεπιστήμιο της Αγκυρας και επικεφαλής των δοκιμών στο τζαμί ανέφερε ότι το σπρέι εφαρμόστηκε στον θόλο του κτιρίου καθώς και στις μαρμάρινες επιφάνειές του τον Αύγουστο του 2008. Οι επιφάνειες στις οποίες τοποθετήθηκε παραμένουν αδιάβροχες και δεν έχει παρατηρηθεί αλλαγή του χρώματος στα υλικά.

Τα αντιβακτηριακά χαρίσματα του «υγρού γυαλιού»
Το «υγρό γυαλί» είναι φτιαγμένο από διοξείδιο του πυριτίου, το χημικό συστατικό του χαλαζία, ο οποίος είναι ένα ορυκτό που ανευρίσκεται σε πάρα πολλά πετρώματα του φλοιού της Γης. Το διοξείδιο του πυριτίου είναι αδρανές και δεν έχει κάποια γνωστή βλαβερή επίδραση στο περιβάλλον, σε αντίθεση με πολλά από τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιούνται σήμερα. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της χρήσης εν δυνάμει τοξικών προϊόντων για τον καθαρισμό των εργοστασίων, των γραφείων, των σχολείων, των νοσοκομείων αλλά και των σπιτιών, σημαίνοντας παράλληλα κέρδος σε χρόνο αλλά και σε χρήμα.

Το σπρέι δρα σχηματίζοντας ένα «υδροφοβικό» στρώμα το οποίο είναι ανθεκτικόστη βρωμιά και στα βακτήρια. Μπορεί να διατεθεί σε μορφή διαλύματος νερού ή αλκοόλ ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας που χρειάζεται να καλυφθεί. Μετά τον ψεκασμό δημιουργείται το πολύ λεπτό ηλεκτροστατικό στρώμα το οποίοπροστατεύει τις επιφάνειες καθιστώντας δυνατό τον καθαρισμό τους απλώς με νερό.