Lolitopages

Friday, February 12, 2010

Η «συμμορία των συνταξιούχων» κάθεται στο εδώλιο

Γερμανοί συνταξιούχοι είχαν απαγάγει και ξυλοφορτώσει τον άνθρωπο που «έφαγε» τις οικονομίες τους



Ο σύμβουλος Επενδύσεων Τζέιμς Α. μιλάει, σε διάλειμμα της δίκης, στους δημοσιογράφους (ΕΡΑ/ΤΟΒΙΑS ΗΑSΕ)


ΒΕΡΟΛΙΝΟ Πέντε καθ΄ όλα αξιοσέβαστοι γερμανοί συνταξιούχοι αποφάσισαν να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους διαπράττοντας το κακούργημα της απαγωγής σε συνδυασμό με ξυλοδαρμό και σωματικές βλάβες. Θύμα τους ήταν ο οικονομικός σύμβουλος που τους έπεισε να επενδύσουν συνολικά περί τα 2,5 εκατ. ευρώ, τα οποία κάποια στιγμή «έκαναν φτερά». Για να πάρουν πίσω τις οικονομίες μιας ζωής, έκαναν μια «πράξη απελπισίας», όπως τη χαρακτήρισε χθες ο συνήγορός τους. Ολοι οι δράστες είναι άνω των 60 ετών. Στο εδώλιο κάθησαν ο ΡόλαντΚ., ετών 74, η σύζυγός του Ζιγκλίντε , 79, ο Βίλι Δ., 60, η Ιρις Φ., 64, και ο σύζυγός της, γιατρός ορθοπαιδικός Γκέρχαρντ Φ., ο οποίος δεν παρίσταται λόγω καρδιακών προβλημάτων στη δίκη, στο Τράουνσταϊν της Βαυαρίας.

Ολοι αρνούνται τις κατηγορίες περί απαγωγής. Λένε ότι απλώς φιλοξένησαν τον 53χρονο οικονομικό τους σύμβουλο
«για λίγες ημέρες διακοπών στη Βαυαρία», στο σπίτι του Κ., που ήταν ο αρχηγός της «σπείρας των συνταξιούχων».

Τα δύο ζευγάρια έχουν σπίτι στην πόλη Νάπολι της Φλόριδας των ΗΠΑ, όπου περνούν αρκετούς μήνες κάθε χρόνο. Εκεί γνώρισαν τον γερμανοαμερικανό τραπεζίτη
Τζέιμς Α., ο οποίος τους συμβούλευσε να κάνουν «έξυπνες επενδύσεις», υποσχόμενος μεγάλες αποδόσεις. Ετσι το ζεύγος Κ. κατέθεσε 1,1 εκατ. και το ζεύγος Φ. 300.000 δολάρια.

Τον Δεκέμβριο του 1997 όμως η τράπεζα σταμάτησε να πληρώνει τόκους, στη συνέχεια «χάθηκε» το κε φάλαιο και, τέλος, εξαφανίστηκε και ο Α. που μετακόμισε στη Γερμανία. Οι εξαπατηθέντες επενδυτές άρχισαν το μεγάλο κυνήγι για τον άνθρωπο που τους εξαπάτησε. Με τη βοήθεια ενός άλλου θύματος, του
Βίλι Δ., ο οποίος είχε διατελέσει και συνεργάτης του τραπεζίτη, τελικά τον εντόπισαν.

Προχώρησαν σε ένδικα μέσα, τα οποία εξάντλησαν χωρίς αποτέλεσμα. Οταν βεβαιώθηκαν ότι νομίμως δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, αποφάσισαν να δράσουν διαφορετικά. Στις 16 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη, ο Ρόλαντ και ο Βίλι πήγαν με αυτοκίνητο στην πόλη Σπέγερ, άρπαξαν τον Α. έξω από το σπίτι του, τον έδεσαν και τον έβαλαν σε μεγάλο χαρτοκιβώτιο, το οποίο μετέφεραν με καροτσάκι στο πορτμπαγκάζ. Κάποια στιγμή ο Ρόλαντ αντελήφθη ότι το θύμα επιχειρούσε να δραπετεύσει και γι΄ αυτό σταμάτησε και του έσπασε προληπτικώς δύο πλευρά.

Το ταξίδι τελείωσε στην πόλη Τσίμινγκ, 500 χιλιόμετρα πιο μακριά. Εκεί, στο υπόγειο του σπιτιού του Ρόλαντ, υπό συνεχείς απειλές, τον ανάγκασαν να στέλνει μέσω e-banking εντολές για εμβάσματα στο όνομά τους από διάφορες τράπεζες. Ο τραπεζίτης φέρθηκε όμως πονηρά. Σε ένα μήνυμα έγραψε: «Sell 100 Call Ρol.ΙCΕ today,please!» (Πούλα 100, κάλεσε την Αστυνομία σήμερα, παρακαλώ!)

Κάποιος υπάλληλος στην τράπεζα έπιασε το μήνυμα και έτσι, το περασμένο Σάββατο, στις 4 τα ξημερώματα, επίλεκτη μονάδα της γερμανικής Αστυνομίας έκανε έφοδο στο σπίτι και απελευθέρωσε τον τραπεζίτη.