Lolitopages

Sunday, February 21, 2010

«Ενα ουίσκι σε πάγο Ανταρκτικής, παρακαλώ»

Βρέθηκαν οι κάσες που είχε εγκαταλείψει η ομάδα του εξερευνητή Ερνεστ Σάκλετον πριν από 100 χρόνια


ΓΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ Αυτό και αν είναι ουίσκι με πάγο, και μάλιστα με πάγο Ανταρκτικής ηλικίας 100 ετών. Πέντε κάσες με σκωτσέζικο ουίσκι μάρκας Μackinlay and Co συν δύο κάσες με μπράντι, η μία της ίδιας εταιρείας και η άλλη με τη φίρμα Τhe Ηunter Valley Distillery Limited Αllandale της Αυστραλίας, βρέθηκαν θαμμένες στα χιόνια του Νότιου Πόλου. Αποτελούσαν τμήματα των προμηθειών που είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει η ομάδα του άτυχου εξερευνητή της Ανταρκτικής σερ Ερνεστ Σάκλετον, το 1908.

Οι κάσες είχαν θαφτεί δίπλα στην καλύβα όπου είχε καταλύσει η αποστολή Σάκλετον, η οποία δεν κατάφερε τελικά να πατήσει στον Νότιο Πόλο. Ανακαλύφθηκαν πριν από τρία χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα η Αntarctic Ηeritage Τrust της Νέας Ζηλανδίας επιχείρησε την ανάσυρση κάποιων μπουκαλιών μέσα από τους πάγους. Τα υπόλοιπα θα μείνουν στην αιώνια κατάψυξη, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Ανταρκτικής, την οποία έχουν υπογράψει 12 κράτη.

Πέρα από κάθε προσδοκία, τα περισσότερα μπουκάλια βρέθηκαν άθικτα- μόνο λίγα από αυτά τα έχει τσακίσει ο πάγος. Το αλκοόλ στο εσωτερικό τους φαίνεται ανέπαφο και αυτή ακριβώς είναι η τεράστια σημασία του εγχειρήματος. Η σημερινή ιδιοκτήτρια των διυλιστηρίων της ΜcΚinlay and Co, η Whyte & Μackay, έχει μεγάλα σχέδια. «Α ν φτάσει στα χέρια μας το γνήσιο περιεχόμενο κάποιας φιάλης, θα μπορέσουμε να το αναλύσουμεκαι τότε ίσως καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε το παλιό χαρμάνι. Επειδή η αρχική συνταγή δεν υπάρχει πια,η ανασύσταση της αυθεντικής γεύσης «παίρνει διαστάσεις ιστορικού επιτεύγματος» είπε ο επικεφαλής των χημικών της εταιρείας Ρίτσαρντ Πάτερσον.

Ιστορικό ήταν το επίτευγμα που επιχείρησε ανεπιτυχώς ο Ιρλανδός Σάκλετον. Εκατόν εξήντα χιλιόμετρα είχαν απομείνει για να ολοκληρώσει την κατάκτηση του Ν. Πόλου, αλλά δεν τα κατάφερε γιατί τελείωσαν τα εφόδια. Η αποστολή, που είχε ξεκινήσει το 1907 από τη βόρεια ακτή της Ανταρκτικής, αναγκάστηκε να επιστρέψει καθώς άρχιζε ο χειμώνας. Οι εξερευνητές είχαν σαλπάρει από το Κέιπ Ρόιντς βιαστικά για να προλάβουν να πλεύσουν προς τον Βορρά προτού παγώσουν τα νερά. Ετσι, άφησαν πίσω εξοπλισμό και εφόδια που τους είχαν απομείνει, μεταξύ αυτών και οι κάσες με το ουίσκι και το μπράντι.