Lolitopages

Tuesday, February 16, 2010

China VS Google!



Συμμαχία Google και ΝSΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του Διαδικτύου, η Google, και η ΝSΑ (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) των ΗΠΑ, η ισχυρότερη οργάνωση ηλεκτρονικής παρακολούθησης στον κόσμο, συμμαχούν προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Η συμφωνία, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, προβλέπει ότι η ΝSΑ θα βοηθήσει την Google να αναλύσει τη μεγάλη, συλλογική επίθεση κατασκόπων που προήλθε, όπως υποστηρίζει η εταιρεία, από την Κίνα με στόχο τα δίκτυα των ηλεκτρονικών υπολογιστών της. Σκοπός είναι να προστατευθούν η Google και οι χρήστες της από μελλοντική επίθεση.

H διάμαχη ανάμεσα στο Google και την Κίνα ανησυχεί τον Μπαράκ Ομπάμα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει "ανήσυχος" για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πεκίνου και του αμερικανικού κολοσσού του διαδικτύου Google, ο οποίος κατήγγειλε τις επιθέσεις από χάκερ στις υπηρεσίες από την Κίνα, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, παραμένει ανήσυχος από τη ρωγμή στην ασφάλεια της πληροφορικής για την οποία το Google κατηγορεί την Κίνα», σημείωσε ο εκπρόσωπος Μπιλ Μπάρτον, την ώρα που βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) και μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα κατευθύνονται προς το Οχάιο.

«Η υπουργός Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε χθες ότι αυτό που όλοι ζητούμε από την Κίνα, είναι μερικές απαντήσεις σε αυτές τις κατηγορίες», πρόσθεσε ο Αμερικανός εκπρόσωπος.

Ο πόλεμος Google - Κίνας συνεχίζεται


Η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να μην προχωρήσει τελικά στην κυκλοφορία δυο συσκευών κινητού τηλεφώνου (των Μotorola και Samsung), που θα διέθεταν το λειτουργικό της σύστημα Αndroid, επειδή ορισμένες βασικές ιδιότητές του προσκρούουν σε κινεζικούς νόμους. Τα προγράμματα για την αναζήτηση στο Διαδίκτυο αλλά και το περίφημο Google Μaps υπόκεινται σε περιορισμούς και, σύμφωνα με την εταιρεία, «δεν θα ήταν η πιο σωστή εμπορική κίνηση να προσφέρουμε ένα προϊόν δίχως όλες τις δυνατότητές του» σε μια αγορά πάντως που χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη στον κόσμο, αφού στην Κίνα υπάρχουν περισσότερες από 700 εκατομμύρια συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας.

Στα μέσα Ιανουαρίου είχε προηγηθεί η απειλή της Google να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά εξαιτίας επιθέσεων χάκερ στο gmail και άλλες υπηρεσίες της, με στόχο την υποκλοπή πληροφοριών από χρήστες τους. Η Google είχε ανακοινώσει ότι θα σταματήσει να λογοκρίνει τις αναζητήσεις των χρηστών από την κινεζική αγορά, απόφαση στην οποία είχε προχωρήσει πριν από καιρό έπειτα από πιέσεις της Κίνας και ανάλογους νόμους που ισχύουν στην αχανήχώρα, μια στάση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις για την ελευθερία του λόγου, ακόμη και μετόχους της ίδιας της εταιρείας.

Στις επιθέσεις στο gmail- αλλά και σε ακόμη 19 εταιρείες και ΜΜΕ-, δεν προέκυψαν αποδείξεις για συμμετοχή της κινεζικής κυβέρνησης, όμως είναι γνωστό ότι η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια στο Golden Shield, ένα πρόγραμμα που παρακολουθεί τις επικοινωνίες και τα δεδομένα χρηστών του Διαδικτύου στη χώρα, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα. Η Κίνα αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά στο Διαδίκτυο, με περισσότερουςαπό 384 εκατ. χρήστες, ενώ η συνεχιζόμενη ένταση με την Google μόνο απογοήτευση δεν προκαλεί στην κινεζική μηχανή αναζήτησης Βaidu, που κατέχει τη μερίδα του λέοντος στη χώρα. Σε περίπτωση πάντως που τα απανωτά επεισόδια οδηγήσουν την Google σε αποχώρηση από την κινεζική αγορά, η JΡ Μorgan είχε υπολογίσει ότι δεν θα επερχόταν ιδιαίτερο οικονομικό πλήγμα, αφού από τα 22 δισ. δολάρια του τζίρου της εταιρείας, μόλις τα 600 εκατ. προέρχονταν από την Κίνα.