Lolitopages

Wednesday, April 7, 2010

Τα πιο χρήσιμα Windows Tips όλων των εποχών



Αν δεν γνωρίζετε τα tips που θα βρείτε σε αυτές τις σελίδες για τα XP, τα Vista και τα Windows 7, δεν εκμεταλλεύεστε το λειτουργικό σας σύστημα 100%.




>> Εναλλαγή μεταξύ προγραμμάτων: Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα Alt και Tab από το πληκτρολόγιο, για να μετακινηθείτε μεταξύ ανοικτών εφαρμογών χωρίς να ακουμπήσετε το ποντίκι σας. Ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα tips για τα Windows.

>> Εναλλαγή μεταξύ παραθύρων μέσα σε εφαρμογές: Πατήστε Ctrl και Tab για να μετακινηθείτε ανάμεσα στα ανοικτά παράθυρα μιας εφαρμογής ή ανάμεσα στις ανοικτές καρτέλες ενός Internet browser. Συγγενικό tip με το παραπάνω και ταυτόχρονα ένα από τα λιγότερο γνωστά.

>> Βρείτε τα πληκτρολογώντας: Αν δεν θέλετε να ψάχνετε ανάμεσα σε μενού της Έναρξης για συγκεκριμένα αρχεία ή προγράμματα, μπορείτε να τα βρείτε εύκολα από το πεδίο της αναζήτησης, πληκτρολογώντας απλώς το όνομά τους. Πληκτρολογήστε, για παράδειγμα, Calculator, Control Panel, ακόμα και το όνομα ενός αρχείου mp3, και πατήστε το Enter.

>> Διακριτικά updates: Διατηρήστε ακμαίο το λειτουργικό σας σύστημα, ρυθμίζοντας τα Windows Updates στο “Να γίνεται λήψη, αλλά να επιλέγω πότε θα γίνει εγκατάσταση” (Download updates but let me choose whether to install them) - για να μεταβείτε στο σχετικό παράθυρο, πληκτρολογήστε windows updates στην αναζήτηση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση των Windows όταν δεν θέλετε (ή, ακόμα χειρότερα, δεν θα γίνεται αυθαίρετα από τα Windows όταν είστε μακριά από το PC και έχετε κάποιο αρχείο ανοιχτό).

>> Ρυθμίστε την taskbar σας: Κάντε δεξί κλικ στην taskbar σας και επιλέξτε Properties (Ιδιότητες) για να ανακαλύψετε επιλογές που θα σας “γυρίσουν” στο παλιό κλασικό μενού της Έναρξης (ποια εικονίδια να εμφανίζονται εκεί, ποια προγράμματα να καρφιτσώσετε κ.ά.).
• Επιλογές φακέλων: Στον Windows Explorer κάντε κλικ στο Επιλογές φακέλων (Folder Options) -βρίσκεται κάτω από το μενού Οργάνωση (Organize)- για να εμφανίσετε κρυφά αρχεία, το πλήρες path στη γραμμή τίτλου του παραθύρου, τις επεκτάσεις των αρχείων και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα.

>> Δημιουργήστε partitions: Κάντε εύκολα back-up και restore των αρχείων σας, δημιουργώντας partitions στο δίσκο σας (find.pcworld.com/64173). Κρατήστε το ένα από αυτά για το λειτουργικό σας σύστημα και το άλλο ως αποθηκευτικό χώρο για τα αρχεία σας.

>> Ιδιαίτερο κείμενο: Μήπως θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό χαρακτήρα, όπως είναι το © ή το ®; Πληκτρολογήστε Πίνακας χαρακτήρων (Character Map) στην αναζήτηση, για να ανοίξει η σχετική εφαρμογή, μέσα από την οποία μπορείτε να αντιγράψετε μια σειρά από αντίστοιχα σύμβολα και ειδικούς χαρακτήρες.

>> Ασύγχρονα πλήκτρα: Το να πατάτε ταυτόχρονα δύο πλήκτρα, όπως, για παράδειγμα, Ctrl+C, μπορεί να αποδειχθεί άβολο. Πατήστε πέντε φορές το πλήκτρο Shift, για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία των ασύγχρονων πλήκτρων (sticky keys), που θα σας επιτρέψει να αλλάξετε πολλά από τα γνωστά άβολα shortcuts, χρησιμοποιώντας πιο βολικούς συνδυασμούς.

>> Εύκολη σύλληψη οθόνης: Τραβήξτε ένα screenshot από την οθόνη σας στα γρήγορα, πατώντας το πλήκτρο Print Screen. Αυτή η ενέργεια θα αντιγράψει την εικόνα στο clipboard, την οποία στη συνέχεια μπορείτε να επικολλήσετε στο MS Paint. Για συλλάβετε μόνο κάποιο ενεργό παράθυρο, πατήστε τα πλήκτρα Alt και Print Screen.

>> Ο γρήγορος δρόμος: Κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε εικονίδιο, ανοίξτε το μενού Ιδιότητες (Properties) και κάντε κλικ στην καρτέλα Συντόμευση (Shortcuts). Από εδώ μπορείτε να ορίσετε ένα συνδυασμό πλήκτρων με τον οποίο θα εκκινεί η συγκεκριμένη εφαρμογή. Το αγαπημένο μας shortcut είναι για το πρόγραμμα Snipping Tool, για ακόμα πιο γρήγορα screenshots (μόνο στα Windows 7).

>> Ευθυγραμμίστε τα: Θέλετε να τοποθετήσετε δύο (ή περισσότερα) παράθυρα δίπλα δίπλα στα XP ή τα Vista; Κρατήστε πατημένο το Ctrl και κάντε κλικ σε όσα ανοικτά παράθυρα θέλετε από την taskbar. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στην taskbar και επιλέξτε Εμφάνιση παραθύρων σε παράθεση (Tile Vertically). Στα Windows 7 τραβήξτε απλώς κάθε παράθυρο σε μία πλευρά της οθόνης.

>> Κλασικό Control Panel: Μήπως έχετε επιθυμήσει το κλασικό Control Panel των Windows, που εμφάνιζε όλα τα εικονίδια σε ένα παράθυρο; Στα Windows XP και τα Vista ανοίξτε απλώς το παράθυρο του Πίνακα Ελέγχου και κάντε κλικ στο Κλασική εμφάνιση (Classic View). Στα Windows 7 κάντε κλικ στο Προβολή κατά (View by) και επιλέξτε τη σχετική ρύθμιση.



>> Διαχειριστείτε τον task manager: Ο ενσωματωμένος task manager των Windows [πατήστε Ctrl+Alt+Del και επιλέξτε Task Manager (Διαχείριση εργασιών)] είναι ιδανικός για να βλέπετε τι ακριβώς τρέχει στο παρασκήνιο του λειτουργικού συστήματος, αλλά οι πιο έμπειροι χρήστες θα προτιμήσουν το Process Explorer (find.pcworld.com/64175) που εμφανίζει περισσότερες πληροφορίες για κάποια εφαρμογή που καταναλώνει πολλή μνήμη ή για κάποιο προβληματικό dll.

>> Επιλογές ευρετηρίου: Οι επιλογές ευρετηρίου των Windows επιταχύνουν την αναζήτηση αρχείων και φακέλων από τα αποθηκευτικά σας μέσα, αλλά μπορούν παράλληλα να επιβραδύνουν το σύστημα σε στιγμές που δεν χρειάζεται. Ανοίξτε το Επιλογές ευρετηρίου (Indexing Options) από τον Πίνακα Ελέγχου, από όπου μπορείτε να ορίσετε επακριβώς τους φακέλους ή το είδος των αρχείων που θα χρησιμοποιούν αυτήν τη λειτουργία.

>>Καθαρίστε το Startup: Αν το PC σας “σέρνεται” κατά την εκκίνηση, πατήστε το πλήκτρο Windows και πληκτρολογήστε msconfig για να ανοίξετε -μεταξύ άλλων- την εφαρμογή διαχείρισης των προγραμμάτων που εκκινούν κατά το startup. Κάντε κλικ στην αντίστοιχη καρτέλα για να δείτε τι “φορτώνει” στο PC σας και απενεργοποιήστε όσες από αυτές δεν χρειάζεστε. Συμβουλή: αν κάποιο όνομα εφαρμογής σας φαίνεται άγνωστο, καλό θα είναι να μην το πειράξετε.

>> Επαναφέρετε το δίκτυό σας: Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το δίκτυό σας, πληκτρολογήστε cmd στην αναζήτηση, για να ανοίξει το παράθυρο Command Prompt. Εκεί πληκτρολογήστε και πάλι ipconfig/renew για να “επανεκκινήσετε” το δίκτυό σας.

>> Βρείτε αυτά που μοιράζεστε: Για να ανακαλύψετε εύκολα τους φακέλους που μοιράζεστε στο δίκτυό σας, κάντε δεξί κλικ στο Υπολογιστής και επιλέξτε Διαχείριση (Manage). Από το παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε Κοινόχρηστοι φάκελοι (Shared Folders) για να δείτε μια λίστα με τους κοινόχρηστους φακέλους.



>> Βάλτε το ποντίκι στην άκρη: Οι χρήστες των XP θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το Launchy (find.pcworld.com/64176) που σας επιτρέπει να εκκινείτε προγράμματα, αρχεία, ακόμα και να ανοίγετε web sites με μόλις δύο-τρία πλήκτρα (οι χρήστες των Vista και των Windows 7 έχουν αυτήν τη λειτουργία από την αναζήτηση του μενού της Έναρξης).

>> Πιο καθαρό από πριν: Για να βεβαιωθείτε ότι τα προγράμματα που απεγκαθιστάτε δεν αφήνουν πίσω τους υπολείμματα, χρησιμοποιήστε το Revo Uninstaller (find.pcworld.com/62049) - είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από τους αντίστοιχους uninstallers των προγραμμάτων.

>> Ξεφορτωθείτε τους ενοχλητικούς: Αν το UAC των Windows Vista σας έχει κουράσει, αλλά δεν θέλετε να το απενεργοποιήσετε εντελώς, χρησιμοποιήστε το TweakUAC (find.pcworld.com/61960) και ρυθμίστε το στο Quiet. Το UAC στα Windows 7 είναι πιο διακριτικό, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε το TweakUAC και σε αυτό το λειτουργικό.

>> Χρησιμοποιήστε το Greasemonkey: Βελτιστοποιήστε την πλοήγηση στο Διαδίκτυο με το Greasemonkey για τον Firefox (find.pcworld.com/61166), ένα add-on που σας επιτρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε χιλιάδες διαφορετικά scripts (userscripts.org) για να μπλοκάρετε διαφημιστικά banners, να αλλάζετε την εμφάνιση δημοφιλών sites και γενικότερα οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε (εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν και για τον Internet Explorer, τον Chrome και το Safari, δείτε το find.pcworld.com/64197).



>> Κλειδώστε τις πόρτες (και τα παράθυρα): Μήπως απομακρύνεστε από το PC σας για λίγο; Θυμηθείτε να πατήσετε το πλήκτρο Windows+L για να κλειδώσετε την οθόνη σας με password.

>> Εκτελέστε στα… γρήγορα: Για άμεση πρόσβαση στην Εκτέλεση (Run) πατήστε τα πλήκτρα Windows+R. >> Γρήγορη εξερεύνηση: Θέλετε να ανοίξετε ένα νέο παράθυρο του Explorer, χωρίς να ακουμπήσετε το ποντίκι; Πατήστε τα πλήκτρα Windows+E.

>> Στο… desktop και γρήγορα: Αποκτήστε άμεση πρόσβαση στην επιφάνεια εργασίας σας χωρίς να ψάχνετε για το πλήκτρο Show Desktop, πατώντας ταυτόχρονα τα πλήκτρα Windows+D.