Lolitopages

Wednesday, June 30, 2010

Κάνουν τις gay μύγες straight και ξανά gay!


camp_art_fly.jpg

Αλλαγή σεξουαλικών προτιμήσεων στις μύγες πέτυχαν επιστήμονες, που μετέτρεψαν ομοφυλόφιλα έντομα σε ετεροφυλόφιλα και στη συνέχεια τα επανέφεραν στην προηγούμενη κατάστασή τους. Και όλα αυτά έγιναν με φάρμακα και γενετικές μεταλλάξεις.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μετάλλαξη ενός γονιδίου, γνωστού ως «φυλο-τυφλού» (Gender Blind), μπορεί να κάνει αμφισεξουαλικές τις μύγες και πως ο έλεγχος της δράσης του μπορεί να «ενεργοποιήσει» ή να «απενεργοποιήσει» τη σεξουαλική συμπεριφορά του εντόμου. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ομοφυλοφιλία έχει βιολογική βάση, αυτό όμως δεν ελέγχεται απαραίτητα από τα γονίδια, δεν είναι δηλαδή γονιδιακό φαινόμενο. Για να γίνει κανείς ομοφυλόφιλος, θα πρέπει να συνυπάρχουν γονιδιακοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Η ανακάλυψη δεν μπορεί βεβαίως να συσχετιστεί με τη σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου, δεδομένου ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πολυπλοκότερος, ωστόσο σηματοδοτεί τη δυνατότητα της βιολογίας να ελέγξει τις σεξουαλικές προτιμήσεις και τη συμπεριφορά. Κανείς, δηλαδή, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι δεν θα έρθει η ημέρα που κάποιοι επιστήμονες δεν θα μπορούν να αποφασίζουν αν ένας άνθρωπος θα είναι ομοφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος ή αμφιφυλόφιλος. Οι ερευνητές λένε ήδη πως τα γονίδια, η έκθεση σε ορμόνες πριν από τη γέννηση και το περιβάλλον μπορούν συνδυαστικά να καθορίσουν τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Το γονίδιο Gender Blind παίζει ρόλο στη λειτουργία των νευρογλοιακών κυττάρων, ένα είδος εγκεφαλικών κυττάρων που βοηθούν τη λειτουργία των ενεργών νευρικών κυττάρων. Οταν το γονίδιο απενεργοποιείται, τότε οι επιστήμονες παρατηρούν ότι οι αρσενικές μύγες αρχίζουν να «ερωτοτροπούν» με άλλες αρσενικές, επιδιώκοντας ακόμα και να ζευγαρώσουν. Το ίδιο κατάφεραν οι ειδικοί χρησιμοποιώντας φάρμακα και γενετική μετάλλαξη.