Lolitopages

Thursday, June 17, 2010

Θαλάσσια χελώνα γύρισε... βίντεο


ΜΑΪΑΜΙ Το μυστήριο της χαμένης φωτογραφικής μηχανής λύθηκε με τη βοήθεια μιας θαλάσσιας χελώνας με... καλλιτεχνικές ανησυχίες. Οταν ο Ολλανδός Ντικ ντε Μπούιν έχασε την αδιάβροχη μηχανή του σε μια κατάδυση στο νησί Αρούμπα στην Καραϊβική, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι, αντί να βυθιστεί στην άμμο, αυτή θα συντρόφευε στη μεταναστευτική της οδύσσεια μια χελώνα, η οποία μάλιστα άθελά της κατέγραψε εικόνες από το ταξίδι στον βυθό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε μια υποβρύχια περιπέτεια έξι μηνών η μηχανή διήνυσε απόσταση 1.770 χιλιομέτρων! Παρασυρμένη από τα ρεύματα κατέληξε στο Κι Γουέστ της Φλόριδας. Εκεί τη βρήκε ένας Αμερικανός να... επιπλέει, σαν τα μπουκάλια του «παλιού καλού καιρού» με τα μηνύματα των ναυαγών. Της έβαλε καινούργιες μπαταρίες και είδε ότι περιείχε μερικές οικογενειακές φωτογραφίες αγνώστων, καθώς και ένα βίντεο που είχε τραβήξει κατά λάθος η χελώνα προσπαθώντας να απελευθερωθεί από το κορδόνι που είχε πιαστεί στο πτερύγιό της.



Στο εν λόγω βίντεο, βλέπει κανείς καταγάλανα νερά και μερικά ψάρια, το κίτρινο κορδόνι της κόκκινης βιντεοκάμερας, καθώς και στιγμιαία πλάνα της χελώνας που χτυπάει τον φακό με το πτερύγιό της καθώς κολυμπά, λύνοντας έτσι το μυστήριο του πώς κατάφεραν η κάμερα και το προστατευτικό της κάλυμμα να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο εκπληκτικό ταξίδι.

Οταν όμως βρέθηκε η βιντεοκάμερα, το πρώτο ερώτημα δεν ήταν πώς ξεβράστηκε στις ΗΠΑ, αλλά σε ποιον ανήκε. Βλέποντάς την να επιπλέει σε μαρίνα της Φλόριδας σκεπασμένη από φύκια και μικροοργανισμούς, ο αξιωματικός της ακτοφυλακής Πολ Σουλτς την πέρασε αρχικά για χαλασμένη ντομάτα, αλλά κατόπιν είδε ότι κάτω από το θαλασσοδαρμένο προστατευτικό της η μηχανή ήταν άθικτη.

Πριν από το βίντεο που... γύρισε η χελώνα, ο κ. Ντε Μπούιν είχε τραβήξει φωτογραφίες της οικογενείας του στον καναπέ του σπιτιού τους στην Αρούμπα, των παιδιών του να παίζουν, δύο ανδρών που ετοιμάζονταν για κατάδυση και μερικές υποβρύχιες φωτογραφίες.


«Τίποτε ωστόσο στις φωτογρα- φίες δεν μαρτυρούσε σε ποιον ανήκε η βιντεοκάμερα» είπε ο κ. Σουλτς. Παρ΄ όλα αυτά δεν πτοήθηκε και ανέλαβε τον ρόλο του ντετέκτιβ. Με το ψευδώνυμο «Αquahound» («Λαγωνικό του νερού») «ανέβασε» τις φωτογραφίες σε ιστοσελίδα για δύτες ζητώντας βοήθεια. Το ένα ίχνος έφερε το άλλο, ώσπου κάποια κυρία αναγνώρισε τα παιδιά των φωτογραφιών και έδωσε στον κ. Σουλτς τα στοιχεία του Ολλανδού.