Lolitopages

Sunday, December 25, 2011

η μελαγχολία των Χριστουγέννων




Μελαγχολείτε τα Χριστούγεννα; Πολλοί από εμάς αυτή την περίοδο κλεινόμαστε στον εαυτό μας, αφού έχουμε συνδυάσει τις γιορτές με περισυλλογή, αναδιοργάνωση και αυτοκριτική. Κάποιοι άνθρωποι επίσης μπαίνουν βαθύτερα σε διαδικασίες αυτοκριτικής.

Η σύγχρονη κοινωνία έχει θέσει κάποια στάνταρντ όσον αφορά τις γιορτές. Ακόμα, η εμπορευματοποίηση των Χριστουγέννων και η πεποίθηση ότι πρέπει να περάσουμε καλά και καλύτερα από πέρυσι δημιουργούν κάποιες φορές καταπίεση σε πολλούς απο εμάς.
Και τώρα, πολύ περισσότερο με την οικονομική κρίση! Ακόμη, η περίοδος των γιορτών είναι δυσκολότερη για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες και συσσωρευμένη μοναξιά. Ο Αμερικανός ψυχολόγος Ryan Fuller σημειώνει ότι από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί να μας αγχώσουν στις διακοπές μας είναι η συνύπαρξη με τους συγγενείς μας. Ο ίδιος προτείνει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις εκνευριστικές συμπεριφορές των συγγενικών μας προσώπων, ώστε να μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε όταν εμφανιστούν μπροστά μας.
Αντίδοτο στη μελαγχολία των γιορτών όμως υπάρχει! Προσπαθήστε να έχετε πιο ρεαλιστικες προσδοκίες, μην πιέζεστε για να κάνετε όλες αυτές τις υποχρεώσεις που έχετε, ενώ  βρείτε ένα δικό σας ρυθμό για όσα πρέπει να κάνετε αυτές τις μέρες... Να θυμάστε πως δεν είναι υποχρεωτικό να είμαστε ευτυχισμένοι, ούτε είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε καταπληκτικά.
Δοκιμάστε τον εθελοντισμό! Βοηθήστε κάποιους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη και θα δείτε πως αμέσως θα νιώσετε καλύτερα.