Lolitopages

Friday, November 27, 2009

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη διαφθορά αναδείχθηκε (για το 2009) η Ελλάδα



Η χώρα μας κατρακύλησε από την 57η στην 71η θέση, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας


ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Κόλαφος υπήρξε η ετήσια έκθεση για το 2009 της μη κυβερνητικής οργάνωσης κατά της διαφθοράς Διεθνής Διαφάνεια (ΔΔ) όσον αφορά τη διαφθορά του δημόσιου τομέα σε πολλές χώρες, δυστυχώς και στην Ελλάδα, η οποία μάλιστα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια Ευρώπης» σε αυτό το θλιβερό «αγώνισμα». Σε μια λίστα 180 κρατών η Ελλάδα κατρακύλησε κατά 14 θέσεις, πέφτοντας από την 57η (στη λίστα του 2008) στην 71η θέση. Και μάλιστα τη μοιράζεται λόγω ισοβαθμίας με άλλες τρεις χώρες των Βαλκανίων: τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την πΓΔΜ.

Τα κράτη που σπαράσσονται από ένοπλες συγκρούσεις ή που βγήκαν πρόσφατα από κάποιον πόλεμο παραμένουν τα πλέον διαφθαρμένα, όπως αποκαλύπτει η ΔΔ. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Σομαλία, φιγουράρουν ως οι πλέον διεφθαρμένες χώρες. «Καθαρότερες» αναδεικνύονται η Νέα Ζηλανδία, η Δανία και η Σιγκαπούρη λόγω
«της πολιτικής τους σταθερότητας, της επί μακρόν παγιωμένηςρύθμισης της σύγκρουσης συμφερόντων και των σταθερών, λειτουργικών τους θεσμών».

Σε κλίμακα από το 1 ως το 10 (με το 10 να αντιπροσωπεύει το «άριστα»), η Ελλάδα έπεσε από το 4,7 στο 3,8.
«Η πτώση αυτή αντανακλά την αναποτελεσματική επιβολή μέτρων κατά της διαφθοράς, τις μακροχρόνιες καθυστερήσεις στις δικαστικές διαδικασίες και μια σειρά σκανδάλων τα οποία υποδεικνύουν αδυναμίες του συστήματος ελέγχου της διαφθοράς» εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης. Η έρευνα για την κατάταξη των χωρών στηρίχθηκε σε 13 συνολικά διεθνείς δημοσκοπήσεις αξιόπιστων εταιρειών, αλλά και σε στοιχεία ανεξάρτητων θεσμών, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Τα στοιχεία αφορούσαν κατάχρηση της δημόσιας εξουσίας για ιδιωτικό όφελος και συμπεριελήφθησαν ερωτήσεις για δωροδοκίες δημοσίων υπαλλήλων, «μίζες» στις δημόσιες προμήθειες, κατάχρηση δημοσίου χρήματος και ζητήματα μηχανισμών κατά της διαφθοράς.

Σημαντική πρόοδο κατά την περίοδο 2008-2009 σημείωσαν το Μπανγκλαντές, η Λευκορωσία, η Γουατεμάλα, η Λιθουανία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Συρία και η Τόνγκα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και έπεσαν κατά μία θέση (βρίσκονται στη 19η), αύξησαν τη βαθμολογία τους από 7,3 σε 7,5 λόγω της γρήγορης λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής λύσης, συμπεριλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερο καταμερισμό ευθυνών.

Μ ε βαθμολογία από 2,1 σε 2,2 και άνοδο κατά μία θέση, η Ρωσία αναδείχθηκε 146η χάρη στη νομοθεσία κατά της διαφθοράς που εισήγαγε εφέτος ο ρώσος πρόεδρος
ΝτμίτριΜεντβέντεφ. Η Κύπρος αναδείχθηκε και εκείνη «καθαρότερη» εφέτος, καθώς σκαρφάλωσε από την 31η στη 27η θέση με βαθμολογία 6,6.

Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που σημείωσαν πτώση ήταν η Κίνα (από 72η σε 79η), το Ιράν (από 141ο σε 168ο), η Μαλαισία, η Μάλτα και η Σλοβακία, ενώ μικρή πτώση παρατηρήθηκε και στη βαθμολογία της Τουρκίας, η οποία «μοιράζεται» την 61η θέση με την Κούβα.