Lolitopages

Sunday, August 8, 2010

Θάλασσα από σκουπίδια

Θάλασσα από σκουπίδια απειλεί το μεγαλύτερο φράγμα του κόσμου

Πλωτές χωματερές κατάντησαν ο ποταμός Γιανγκτσέ και το κολοσσιαίο Φράγμα των Τριών Φαραγγιών

Κινέζοι εργάτες προσπαθούν να μαζέψουν όσα περισσότερα σκουπίδια μπορούν από όλα αυτά που συσσωρεύθηκαν στην όχθη του Γιανγκτσέ, λίγο πριν από το φράγμα

ΠΕΚΙΝΟ Ενας απέραντος πλωτός σκουπιδότοπος απειλεί το περίφημο φράγμα των Τριών Φαραγγιών, το κινεζικό «θαύμα της μηχανικής» και μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον πλανήτη. Πρόκειται για μεγάλες νησίδες από επιπλέοντα σκουπίδια οι οποίες μπορούν να βουλώσουν το σύστημα απορροής και υπερχείλισης των υδάτων· παράλληλα απειλούν την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που ζουν στις όχθες του Γιανγκτσέ, του τρίτου μεγαλύτερου ποταμού της Γης.

Η «κρούστα» των σκουπιδιών σε κάποια σημεία του ποταμού είναι τόσο σκληρή που χρειάζονται μεγάλοι κορμοί δέντρων για να διασπαστεί. Ενα «νησί» απορριμμάτων με έκταση 15.000 τετρ. μέτρων έχει σφηνωθεί για τα καλά κάτω από μια γέφυρα του ποταμού, λίγο πριν από την παρακείμενη πόλη Μπαϊσάν, εμποδίζοντας τα νερά του ποταμού να φτάσουν σε αυτήν.

«Μέχρι στιγμής έχουμε περισυλλέξει σκουπίδια αρκετά για να γεμίσουν 40 μεγάλες νταλίκες. Αλλά για τα εναπομείναντα απορρίμματα ενδέχεται να χρειαστούμε άλλα 200 μεγάλα φορτηγά» επεσήμανε ο κινέζος αστυνομικός Ουάνγκ Γιόνγκ.

Η ρύπανση του ποταμού Γιανγκτσέδεν έχει προηγούμενο, αφού κάθε χρόνο περισσότεροι από 40 δισ. τόνοι βιομηχανικών, γεωργικών και άλλων, τοξικών ως επί το πλείστον, αποβλήτων ρίχνονται στα νερά του, μια ποσότητα ρεκόρ, υπερδιπλάσια από της περασμένης εικοσαετίας.

Τα σκουπίδια δεν αποτελούν όμως τον μοναδικό φόβο των περιοίκων. Την κατάσταση θα επιδεινώσουν οι πυκνές βροχοπτώσεις που αναμένεται να πλήξουν μέσα στις ερχόμενες ημέρες τη ΒΑ Κίνα, με τους επιστήμονες να φοβούνται καταστροφές από καθιζήσεις και κατολισθήσεις.

Τ ο φυλλοκάρδι των κατοίκων του χωριού Τσενζιαλίνγκ, στις πλαγιές του λόφου πάνω απ΄ το φράγμα, τρέμει καθώς το έδαφος συχνά- πυκνά χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Οι Κινέζοι που ζουν κατά μήκος τους φράγματος, σε μια απόσταση 660 χιλιομέτρων, παραπονιούνται για τη συνεχιζόμενη διάβρωση των εδαφών. Οι πιέσεις που ασκούνται στις όχθες είναι τεράστιες. «Η περιοχή όπου κατασκευάστηκε το φράγμα ήταν πάντα επιρρεπής σε κατολισθήσεις. Τώρα οι διακυμάνσεις του ύδατος πιέζουν επικίνδυνα τις όχθες και αποσταθεροποιούν τα γεωλογικά στρώματα. Η διαδοχική εμφάνιση ξηρασίας και καταρρακτώδους βροχής είναι πολύ πιθανό να επιφέρει καθίζηση» τονίζει ο Λι Χενγκσούν, ειδικός σε θέματα περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Τσονγκουίνγκ.

Η Εταιρεία Ανάπτυξης του Προγράμματος των Τριών Φαραγγιών έχει επανειλημμένα παραδεχτεί ότι το ασύλληπτο αυτό έργο, το οποίο θα εκμεταλλευτεί τη δύναμη του τρίτου μακρύτερου ποταμού στον κόσμο, δεν μπορεί να μην έχει και κάποιες άσχημες περιβαλλοντικές συνέπειες. Οπως και το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο, το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών περιορίζει τα θρεπτικά συστατικά που φτάνουν στη θάλασσα, προκαλεί διάβρωση του δέλτα και μειώνει τον πληθυσμό των ψαριών. Επίσης, καθώς τα επίπεδα του ύδατος στο φράγμα πότε ανεβαίνουν και πότε περιορίζονται, διαβρώνουν ανεπανόρθωτα τις όχθες του ποταμού.