Lolitopages

Friday, August 20, 2010

Είσαι γυναίκα; Πιες μια μπύρα…


Η κατανάλωση της μπύρας από τις γυναίκες έχει εκτοξευθεί στις χώρες όλης της Ευρώπης. Ο λόγος; Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα των γυναικών τις κάνει να απολαμβάνουν περισσότερο από τους άντρες τη χαρακτηριστική γεύση της μπύρας.

Η αποκάλυψη αυτή είναι σίγουρα κάτι καινούργιο. Αυτό που δεν αποτελεί ανακάλυψη αλλά παράδοση παρότι δεν είναι γνωστό, είναι το γεγονός ότι από τα χρόνια των Σουμέριων, των αρχαίων Αιγυπτίων και πολύ αργότερα των Τευτόνων και των Σκανδιναβών, η παρασκευή του ζύθου ήταν κατά βάση γυναικεία υπόθεση.

Σήμερα θρυλικές ζυθοποιίες όπως η Carlsberg στη Δανία και η Αmstel στην Ολλανδία έχουν αρχίσει να εντάσσουν δυναμικά γυναίκες στις ομάδες γευσιγνωστών που ελέγχουν και καθορίζουν τη γεύση του τελικού προϊόντος. Διόλου τυχαία οι γυναίκες γευσιγνώστριες καταλαμβάνουν το 30% στις θέσεις αυτές, ποσοστό τέσσερις φορές υψηλότερο σε σχέση με αυτό που ήταν πριν από μία δεκαετία.

Σίγουρα οι άντρες είναι αυτοί που μεταξύ των δύο φίλων απολαμβάνουν τη μπύρα περισσότερο. Στα δέκα μπουκάλια μπύρας, τα επτά τα καταναλώνουν άντρες. Όσον αφορά όμως τις επιστημονικές δοκιμές γεύσης, οι γυναίκες είναι αυτές που υπερτερούν. Κυρίως έχει να κάνει με την όσφρηση. Σύμφωνα με τον Ιταλό καθηγητή γευσιγνωσίας, Κάρλο Οντέλο, «Το ασθενές φύλο είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις οσμές που βρίσκονται σε χαμηλή συγκέντρωση».

Φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να εντοπίζουν με μεγαλύτερη ευκολία τις γευστικές παραφωνίες σε μια μπύρα, όπως είναι για παράδειγμα το άρωμα της «μπανάνας» που μπορεί να δημιουργηθεί κατά τη διαδικασία της ζύμωσης ή η λεγόμενη οσμή του «κουναβιού» που μπορεί να προκληθεί αν μια φιάλη εκτεθεί για πολύ καιρό στον ήλιο. Ο λόγος είναι ότι από βιολογικής απόψεως οι γυναίκες είναι πιο «ευαίσθητες» αναφορικά με τον εντοπισμό και τη διάκριση των εκλεπτυσμένων γεύσεων.

Η γυναικεία κατάκτηση της μπύρας αφορά κυρίως τις ίδιες τις γυναίκες οι οποίες για αρκετό καιρό υπήρξαν προκατειλημμένες απέναντι της… « Για πολύ καιρό πίστευαν ότι η μπίρα παχαίνει πολύ και τις “φουσκώνει”. Στις ημέρες μας, οι κυρίες είναι σε θέση να αξιολογήσουν σε επίπεδο γευσιγνωσίας την ποιότητα ενός ζύθου» υποστηρίζει ο υπεύθυνος της ολλανδικής Αmstel.