Lolitopages

Wednesday, August 11, 2010

Μυστικές υπηρεσίες εναντίον ΒlackΒerry

Ισλαμικές χώρες αλλά και η Ινδία μελετούν να θέσουν εκτός λειτουργίας ορισμένες υπηρεσίες




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ «Βεντέτα» με το «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο ΒlackΒerry έχουν ανοίξει οι μυστικές υπηρεσίες πολλών μουσουλμανικών χωρών αλλά και της ομοσπονδιακής και δημοκρατικής Ινδίας. Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, τώρα η Ινδία, καθώς και η Ινδονησία, η πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα στον κόσμο, ανακοίνωσαν ότι μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να θέσουν εκτός λειτουργίας στην επικράτειά τους ορισμένες «κρίσιμες» υπηρεσίες της συσκευής. Πρόκειται κυρίως για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email) και την πρόσβαση σε συγκεκριμένες σελίδες του Διαδικτύου, και αυτό διότι ο πολύ υψηλός βαθμός ασφάλειας της συσκευής «μπορεί να ευνοήσει την τρομοκρατία». «Δεν γνωρίζουμε κατά πόσον οι πληροφορίες που στέλνονται μέσω του συγκεκριμένου κινητού τηλεφώνου μπορούν να υποκλαπούν ή να διαβαστούν από τρίτους, εκτός Ινδονησίας. Ανησυχούμε ότι κατάσκοποι, ξένες μυστικές υπηρεσίες ή τρομοκράτεςενδέχεται να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που μεταφέρονται μέσω ΒlackΒerry» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Ινδονησίας Γκατότ Ντέβα Μπρότο.

Ωστόσο πολιτικοί αναλυτές και ακτιβιστές του Διαδικτύου εκφράζουν την άποψη ότι η απαγόρευση είναι μια προσπάθεια των ισλαμικών μυστικών υπηρεσιών να διατηρήσουν τη ροή των ιντερνετικών δεδομένων στον μουσουλμανικό κόσμο υπό τον έλεγχό τους.

Τώρα η Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών της Ινδονησίας προσπαθεί να πείσει την κατασκευάστρια εταιρεία του τηλεφώνου, την καναδική RΙΜ (Research Ιn Μotion), να της επιτρέψει να χρησιμοποιεί έναν ειδικό server, ο οποίος θα «φιλτράρει» και θα καταγράφει όσες πληροφορίες φαίνονται ύποπτες.

«Δεν επιθυμούμε να φθάσουμε στη σημείο να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία του ΒlackΒerry.Γι΄ αυτόδεχόμαστε τη συνεργασία με την RΙΜ, η οποία είναι καλοδεχούμενη να ιδρύσει το δικό της γραφείο στην Τζακάρτα» επισημαίνει ο κ. Ντέβα Μπρότο.

Η καναδική εταιρεία, με τη σειρά της, χαρακτήρισε αδιανόητο οι κυβερνήσεις να μπορούν να απαγορεύουν την κρυπτογράφηση των τηλεπικοινωνιών. «Πιστεύω ότι αυτοί οι περιορισμοί θα καταρρεύσουν στην πράξη» εκτίμησε ο ιδρυτής της εταιρείας και κάτοχος δεκάδων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, ελληνοκαναδός εφευρέτης και επιχειρηματίας Μάικ Λαζαρίδης σε συνέντευξη που έδωσε στην αμερικανική εφημερίδα «Νew Υork Τimes».

«Είμαστε σε επικοινωνία με την εταιρεία. Είμαι σίγουρος ότι σε λίγες ημέρες θα βρούμε από κοινού μια λύση που θα συνάδει με τη δημόσια ασφάλειααλλά και την ορθή χρήση της τεχνολογίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Κράουλι.

Οι κυβερνήσεις που υψώνουν τείχος προστασίας απέναντι στο ΒlackΒerry εκφράζουν δημοσίως τις ανησυχίες τους για τη χρήση των συγκεκριμένων smartphones, θεωρώντας ότι η χρήση τους από «λάθος χέρια» συνιστά ενδεχόμενη απειλή για την εθνική ασφάλεια. Πρώτα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι θα μπλοκάρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες στα ΒlackΒerry την 11η Οκτωβρίου αν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις τους.

Αυτό όμως δεν θα είναι εύκολο. «Αν η RΙΜ αποφασίσει να συμβιβαστεί και να συνεργαστεί με κάποιες από τις κυβερνήσεις αυτές,αυτό θα αποτελέσει ένα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της,γεγονός που θα αποτυπωθεί στις μελλοντικές πωλήσεις των ΒlackΒerry» σχολιάζει ο αναλυτής της εταιρείας Ιnforma Τelecoms & Μedia Μάθιου Ριντ.