Lolitopages

Thursday, June 5, 2014

Γιατί είναι μπλε ο ουρανός; Γιατί μιλάνε οι παπαγάλοι και πότε θα τελειώσει ο κόσμος; -Οι ειδικοί απαντούν σε παιδικές απορίες Πηγή: Γιατί είναι μπλε ο ουρανός; Γιατί μιλάνε οι παπαγάλοι και πότε θα τελειώσει ο κόσμος; -Οι ειδικοί απαντούν σε παιδικές απορίες


Για κάποια από αυτά τα θέματα, απορούν και κάποιοι ενήλικες. Ντρέπονται όμως να το παραδεχθούν. Για αυτό τη λύση δίνουν μερικοί μπόμπιρες.

Γιατί είναι μπλε ο ουρανός; Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι την ημέρα; Και γιατί μιλούν οι παπαγάλοι; Αυτές είναι μερικές από τις κλασικές παιδικές απορίες. Η Daily Mail λοιπόν βρήκε μερικούς ειδικούς και έδωσε απάντηση στις ερωτήσεις μικρών και μεγάλων.

Πότε θα τελειώσει ο κόσμος;

Μάρτιν Ρις, αστρονόμος: Σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Ο ήλιος γίνεται ολοένα πιο ζεστός και φωτεινός και σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, θα γίνει πολύ δύσκολο να είναι κανείς κάτω από το φως του. Μέχρι τότε, ίσως οι άνθρωποι να έχουν μετακομίσει σε άλλους πλανήτες. Αν είμαστε λιγότερο τυχεροί, τότε ίσως έχουμε το τέλος των δεινοσαύρων.

Γιατί βρυχώνται τα λιοντάρια;
Τιγκ Στάμπινγκτον, φροντιστής θηλαστικών στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου: Οπως και οι άνθρωποι, που χρησιμοποιούν λέξεις με πολλους διαφορετικου τρόπους, έτσι και τα λιοντάρια βρυχώνται για να επικοινωνήσουν. Για παράδειγμα ο Λούσιφερ, ένα ασιατικό αρσενικό λιοντάρι που έχουν στο ζωολογικό κήπο, βρυχάται συχνά το βράδυ για να δείξει στα άλλα ζώα ότι αυτή είναι η περιοχή του. Επίσης, συχνά οι βρυχηθμοί γίνονται για να προειδοποιήσουν κάποιον που απειλεί την οικογένειά του. Ακόμη, τους χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, καθώς κάθε λιοντάρι κάνει διαφορετικό ήχο. Για παράδειγμα, όταν καλούν, ή παίζουν με τα μικρά τους, ο βρυχηθμός τους είναι πιο γλυκός.

Γιατί βλέπουμε το φεγγάρι κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Δρ. Λούσι Γκριν, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου: Η Σελήνη κινείται διαρκώς και χρειάζεται 27 ημέρες για να καλύψει την τροχιά της Γης. Σε κάθε τέτοια περιφορά, γίνεται ορατό από κάποια σημεία της Γης. 

Συνήθως θεωρούμε το φεγγάρι ως κάτι που εμφανίζεται μόνο τη νύχτα, επειδή τότε εμφανίζεται πολύ φωτεινό στον σκοτεινό ουρανό. Αλλά κάποιες φορές είναι στο σημείο της τροχιάς του που το κάνει εμφανές και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πού ξεκινά το διάστημα;
Δρ. Λούσι Γκριν: Η ερώτηση έχει πολλές απαντήσεις, αναλόγως με το ποιος δίνει την απάντηση. Για τη ΝΑSA, ξεκινά μόλις βγεις από την ατμόσφαιρα της Γης, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθώς δεν σταματά απότομα η ατμόσφαιρα. Συνήθως λέγεται ότι το διάστημα ξεκινά σε ύψος 100 χιλιομέτρων.

Γιατί τα δέντρα έχουν τόσα φύλλα
Μαρκ Τσέστερ, εκτελεστικός διευθυντής της Συμβουλευτικής Κοινότητας Γεωπόνων στη Βρετανία: Τα δέντρα χρησιμοποιούν τα φύλλα τους για να παράγουν τη γλυκόζη που τα θρέφει. Η χλωροφύλλη στα φύλλα απορροφά το φως του ήλιου και χρησιμοποιεί διοξείδιο του άνθρακα για να το μετατρέψει σε ενέργεια σε μορφή γλυκόζης, που θρέφει τα δέντρα. Οπότε, χρειάζονται τα φύλλα για να έχουν περισσότερα «καύσιμα».

Γιατί είναι μπλε ο ουρανός;
Δρ. Λούσι Γκριν: Το χρώμα αυτό προκύπτει από τον τρόπο που το φως του ήλιου περνά από την ατμόσφαιρα. Είναι φτιαγμένο από όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, αλλά συνήθως δεν τα βλέπουμε γιατί όταν όλα αυτά συνδυαστούν, φαίνονται σαν άσπρα. Οταν το φως του ήλιου μπαίνει στην ατμόσφαιρα διαθλάται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Το μπλε χρώμα διασκορπίζεται περισσότερο και πηγαίνει παντού, οπότε κάνει τον ουρανό να φαίνεται μπλε.

Γιατί οι παπαγάλοι είναι τα μόνα πουλιά που μιλάνε;
Μαρκ Χάμπεν, έφορος πτηνών στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου: Οι παπαγάλοι δεν είναι τα μόνα πουλιά που μιλάνε. Ομως, επειδή συχνά γίνονται κατοικίδια, έχουν δημιουργήσει τη σχετική φήμη επαναλαμβάνοντας ανθρώπινες λέξεις. Οταν το κάνουν αυτό δεν μιλάνε, απλά μιμούνται ακριβώς τους ήχους που ακούνε. Δεν είναι τα μοναδικά πουλιά που έχουν αυτή την ικανότητα. Τα κοράκια για παράδειγμα έχουν το ταλέντο να μιμούνται το κελάηδισμα άλλων πτηνών ώστε να τα ξεγελάνε. Ομως, δεν θεωρούνται κατάλληλα για κατοικίδια και κατά συνέπεια δεν περνούν πολύ χρόνο με ανθρώπους, ώστε να αντιγράψουν τους δικούς τους ήχους. Αλλά και η μάινα θεωρείται από τους μεγαλύτερους μίμους στον κόσμο των πτηνών και είναι γνωστή για την αντιγραφή ήχων άλλων ζώων, για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους.

Γιατί τα αεροπλάνα μένουν στον αέρα;
Αλεξ Φόρεστερ, λέκτορας μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον: Κάτι πρέπει να «τραβήξει» το αεροπλάνο για να το κρατήσει στον αέρα, καθώς το βάρος του το τραβά προς τα κάτω. Τα φτερά είναι εκείνα που κάνουν αυτή τη δουλειά της ώθησης και του τραβήγματος. Επειδή είναι κυρτά, γυρίζουν και πιέζουν τον αέρα προς τα κάτω, ενώ την ίδια στιγμή κινούνται προς τα πάνω. Για να το κάνει όλο αυτό, το αεροπλάνο πρέπει να κινείται γρήγορα, οπότε χρειάζεται τους κινητήρες που το πετυχαίνουν αυτό.

Ποια ήταν η πρώτη λέξη που ειπώθηκε ποτέ;
Ντένι Χίλτον: Κανείς δεν γνωρίζει, γιατί κανείς δεν την κατέγραψε. Πιθανότατα οι άνθρωποι μιλούσαν ο ένας στον άλλον για 100.000 χρόνια πριν αρχίσουν να γράφουν, οπότε για πολύ καιρό δεν είχαμε τα μέσα για να καταγράψουμε το τι λέγαμε. Μία καλή υπόθεση είναι πως οι πρώτες λέξεις που ακούστηκαν ήταν χρήσιμες για την περιγραφή του σώματος, του περιβάλλοντος ή των βασικών αναγκών και ενεργειών μας.

Γιατί ο αέρας είναι αόρατος
Τζέιμι Γκίλμουρ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ: Διαφορετικοί τύποι ακτίνων έρχονται από τον ήλιο. Άλλες μπλοκάρονται από την ατμόσφαιρα και κάποιες περνούν από αυτή. Τα μόρια του αέρα είναι μικρότερα από τα μήκη κύματος του ορατού φωτός. Οταν συμβαίνει αυτό, τότε το αντικείμενο είναι αόρατο. Αν ο αέρας ήταν ορατός, θα μπλόκαρε το φως από τον ήλιο.