Lolitopages

Sunday, November 20, 2011

ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

           Έβλεπα προχθές μερικά βιντεάκια από την Αργεντινή πριν κάπου δέκα χρόνια…Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε μια σκηνή…Κάποια στιγμή κάπου οι πολίτες βλέπουν ένα φορτηγό να κουβαλάει μοσχάρια το τί ακριβώς έπαθαν τα μοσχάρια από ανθρώπους που είχαν να φάνε κάποες μέρες δεν μπορεί να περιγραφεί…Με αφορμή αυτό έψαξα και βρήκα μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση κρίσεων…..Εύχομαι σε λίγα χρόνια να βλέπω την ανάρτηση και να γελάω….αλλά μεταξύ μας δεν είμαι και τόσο σίγουρος… 

Η παρούσα ανάρτηση λοιπόν δεν έχει σκοπό να φοβίσει κανέναν και μοναδικός σκοπός της είναι να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την περίπτωση που όλοι απευχόμαστε αλλά όλοι φοβόμαστε….. Ας υποθέσουμε λοιπόν  ότι τα πράγματα πάνε προς το χειρότερο και η χώρα πέφτει σε μεγάλη φτώχια, το χρήμα και τα αγαθά πρώτης ανάγκης εξαφανίζονται, οι κοινωνικές αναταραχές είναι καθημερινό φαινόμενο και όπως στην Αργεντινή πριν μερικά χρόνια οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού που μπορούν να κρατάνε από μερικές  ώρες ως και κάποιες μέρες. Σε μια τέτοια περίπτωση η προνοητικότητα μπορεί να φανεί σωτήρια…..
1. ΧΡΗΜΑΤΑ
            Εδώ τι να σας πω και  εγώ τι να μου πείτε και εσείς…Κατ΄ αρχάς καταθέσεις και λοιπά ξεχάστε τα …Στην Αργεντινή υπήρχε πλαφόν ανάληψης 200 δολάρια το δεκαήμερο ανά λογαριασμό, με βάση το τι έγινε εκεί ίσως οι καλύτερες λύσεις να είναι
þ   Αν δεν γίνει πλήρη δέσμευση των καταθέσεων οι δύο λογαριασμοί θα διπλασιάσουν το πλαφόν  ανάληψης.
þ   Είναι αρκετά φρόνιμο ένα μέρος των χρημάτων να βρίσκεται εκτός τράπεζας σε μικρά χαρτονομίσματα ( αν έχεις 50 ευρα κανείς δεν θα έχει να σου δώσει ρέστα…).Οι θυρίδες είναι ένα τεράστιο παραμύθι μιας και ο ιδιοκτήτης-τράπεζα μπορεί να ανοίξει τη θυρίδα παρουσία δικαστικού επιμελητή…Αλλώστε με κάμποσους αγανακτησμένους και πεινασμένους έξω από την τράπεζα κουτό θα είναι να μπεις να βγάλεις λεφτά από θυρίδα…
þ   Ένα μικρό κομπόδεμα (πάλι εκτός τραπεζικού συστήματος) σε άλλο νόμισμα (βλ. δολάρια) θα αποκτήσει ιδιαίτερη αξία
Κατά τα άλλα ότι σας φωτίσει ο Θεός…..
2. ΝΕΡΟ
            Προσωπικά  πιστεύω ότι τουλάχιστον αυτό δεν λείψει μιας και η μεταφορά και διανομή του απαιτεί ελάχιστο κόστος και προσωπικό, ακόμα και στην Αργεντινή στη διάρκει ατης πτώχευσης η έλλειψη σε νερό παρατηρήθηκε μόνο την πρώτη εβδομάδα. Καλού κακού  ας έχετε καβάντζα μερικά λίτρα σε πλαστικά δοχεία τα οποία τα γεμίζουμε κάθε φορά που έχουμε νερό. Τυχεροί όσοι έχουν πηγάδι μιας και δεν θα έχουν πρόβλημα ούτως ή άλλως. Πάντως αν τα πράγματα φτάσουν στα άκρα η συλλογή βρόχινου νερού από βροχή για δευτερεύουσες χρήσεις όπως το πότισμα   θα πρέπει να είναι στο σχεδιασμό καθώς και οι γνώσεις της διαδικασίας χλωρίωσης.

3. ΤΡΟΦΙΜΑ
          Χωρίς τροφή μπορούμε να ζήσουμε μερικές εβδομάδες ( 50 ημέρες – τα νούμερα πάντα με κάποια επιφύλαξη). Η τροφή όχι μόνο μας κρατάει στη ζωή, αλλά μας δίνει και καλή διάθεση κι όρεξη για δράση. Στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της πρώην ΕΣΣΔ, λέγεται ότι σκόπιμα υποσιτίζανε τους πολιτικούς κρατουμένους για να έχουν χαμηλό ηθικό και να μην έχουν ικανότητα για σωστή σκέψη και δράση. Πάντως η επιλογή των τροφίμων που θα αποθηκευτούν  πρέπει να γίνει με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία και παραθέτουμε παρακάτω:
þ     Να έχουν μικρό όγκο για να αποθηκεύονται εύκολα.
þ     Να μην είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα στο μαγείρεμα.
þ     Να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου μην ξεχνάμε ότι το ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας (στην Αργεντινή είχαν κατά μέσο όρο 2 ώρες ηλεκτρικό την ημέρα).
þ     Να παρέχουν μεγάλο  ημερήσιο ποσό θερμίδων.
1. Βιταμίνες : Επειδή τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα δεν έχουν τις απαραίτητες ποσότητες βιταμινών, αγοράστε πολυβιταμίνες σε χάπια και πίνετε ένα χάπι κάθε 2-3 μέρες. Δε θέλουμε ούτε να πάθετε σκορβούτο, ούτε να θαμπώσουν τα μαλλιά σας, ούτε να κάνετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια ! Από την άλλη δε θα παίζετε τένις, ούτε θα κάνετε extreme sports, οπότε δεν είναι ανάγκη να κάνουμε και τις φαρμακοβιομηχανίες πλούσιες.
2. Λάδι-Ελίες : Νομίζω ότι η καλύτερη λύση είναι το ελαιόλαδο ( 2η επιλογή το αραβοσιτέλαιο και σίγουρα όχι τα σπορέλαια-μηχανόλαδα….) Δυο κουταλιές τουλάχιστον της σούπας ελαιόλαδο ανά άτομο την ημέρα δίνουν τα καλύτερα λιπαρά για το σώμα μας.
3. Ζυμαρικά Εδώ προσέξτε ότι το απλό μακαρόνι θέλει περίπου 8 λεπτά βράσιμο, ενώ το κριθαράκι ας πούμε, θέλει σχεδόν 15-17 λεπτά, δηλαδή το διπλάσιο ποσό ενέργειας ! και όπως έχουμε πει επανειλημμένα το ρεύμα θα είναι είδος πολυτελείας…..
4. Αλέυρι ‘Οσο και αν σας φαίνεται απίθανο  είναι το λιγότερο αναγκαίο. Αν κάτσει η στραβή τα πρώτα κουπόνια που θα δοθούν όταν δοθούν θα είναι για το ψωμί. Ως τότε μερικά κιλά αλεύρι και κάμποσα φακελάκια μαγιά θα είναι αρκετά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι και πάλι το ψήσιμο…..
4. Σοκολάτα: Πλάκες μαύρης σοκολάτας υγείας των 100 gr (= 600 θερμίδες ! ) είναι η καλύτερη επιλογή.Δεν είναι τυχαίο ότι δίνονται στους στρατιώτες σε πολεμικές περιόδους. Αλλά δε βαριέστε…πάρτε ό,τι σοκολάτα σας κάνει κέφι! Η φτώχια θέλει καλοπέραση….
5. Ξηροί καρποί : Κι αυτοί έχουν ψηλή θερμιδική αξία και πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Φυστίκια, φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια κτλ. Υπάρχουν χονδρέμποροι που τα πουλάνε σε συσκευασίες με κενό αέρος κι έτσι διατηρούνται αναλλοίωτα για πολύ καιρό. Στην κατηγορία αυτή μπαίνουν και τα αποξηραμένα-ψημένα σύκα. Άσε που αν δεν πτωχεύσουμε θα έχετε αρκετά για το ουισκάκι σας.
6. Γάλα : Αν είναι δυνατόν να λείπει το εβαπορέ γάλα από τη λίστα μας ! Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες με παιδάκια.  
7. Κονσέρβες : Πάρτε οπωσδήποτε κονσέρβες με παράγωγα κρέατος, που τρώγονται πανεύκολα με το άνοιγμα της κονσέρβας.Αρκετά χρήσιμοι και οι κύβοι κνορ που έχουν και αυτοί αρκετά μεγάλη θρεπτική αξία με τους ζωμούς κρέατος κοτόπουλου και λαχανικών.
8. Ρύζι σε πακέτα του μισού κιλού.
9. Αλάτι, πιπέρι, ξύδι, λεμονάκι κι ότι άλλα καρυκεύματα θέλετε.
10. Καφές – ζάχαρη Ιδανικός είναι ο καφές τύπου νεσκαφέ, ή οποιοσδήποτε άλλος που φτιάχνεται στο χέρι ή δεν απαιτεί βράσιμο.
11. Μπισκότα Χτυπείστε τύπου Πτι-μπερ ή Μιράντα. Το κλασικό πακέτο των Πτι-μπερ έχει 225 gr βάρος και δίνει 1000 θερμίδες, τις ίδιες θερμίδες δίνουν και τα Μιράντα.Επίσης καλή επιλογή τα κόκκινα κρεαμ κράκερς.
12. Μέλι  Και αυτό το προϊόν έχει τεράστια διατροφική αξία 2-3 κιλά δεν πάνε ποτέ χαμένα.
13. Λαχανικά  Εκείνη η ζαντινιέρα με τα γεράνια στη βεράντα δε λέω καλή είναι αλλά μήπως είναι πιο χρήσιμη με μαρουλάκια….Τυχεροί όσοι έχουν χωραφάκι και γνώσεις καλλιέργιας (ακόμα και στην κατοχή οι νεκροί ήταν στις μεγάλες πόλεις μιας και στην επαρχία πάντα υπάρχει κάτι προς βρώση)….Εννοείται ότι οι κοτούλες στο κοτέτσι μπορούν να παρέχουν βασικά είδη (αυγά-κρέας)…Καλό είναι και ένα δίκανο για την προστασία της καλλιέργιας από του πεινασμένους…… Το πιάτο του κυνηγού και του ψαρά εννιά φορά είναι αδειανό και μια φορά γεμάτο λέει μια παροιμία. Η μία όμως είναι προτιμότερη από καμμία άρα θυμόμαστε την καραμπίνα όπως είπαμε και για λόγους ασφάλειας αλλά και την πετονιά και το ψαροντούφεκο….
TO BE CONTINUED ( επικοινωνίες, υγειινή, μετακινήσεις, ενημέρωση,φάρμακα, ενέργεια, κτλ )

ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΛΕΞΙΣ