Σβήνουν οι ελπίδες
-
Θα μπορέσει ο Φοίνικας να αναστηθεί από τις στάχτες του; Πιθανότατα όχι, η NASA όμως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο επικοινωνίας με το ρομπότ Phoenix στον Αρη, το οποίο πέρασε το βαρύ χειμώνα στο βόρειο πόλο του πλανήτη.
«Δεν περιμένουμε το Phoenix να επέζησε το χειμώνα, οπωσδήποτε όμως θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά» ανέφερε ο Τσαντ Έντουαρντς, μηχανικός τηλεπικοινωνιών στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASΑ (JPL), το οποίο διαχειρίζεται την αποστολή.
Το στατικό ρομπότ Phoenix προσεδαφίστηκε κοντά στο βόρειο πόλο του Αρη το Μάιο του 2008 και πέρασε πέντε μήνες σκάβοντας μικρά χαντάκια στο εξωγήινο έδαφος.
Επιβεβαίωσε ότι στους πόλους του Αρη υπάρχει πάγος νερού αναμεμειγμένος με ξηρό πάγο (πάγο διοξειδίου του άνθρακα) και έγινε η πρώτη αποστολή που κατάφερε να αγγίξει και να «γευτεί» το νερό σε έναν άλλο πλανήτη.
Επικοινώνησε τελευταία φορά με τη Γη το Νοέμβριο του 2008 όταν πια είχε αρχίσει να μειώνεται το ηλιακό φως που φόρτιζε τις μπαταρίες του.
Έκτοτε το ρομπότ έχει καλυφθεί με πάχνη ξηρού πάγου και πιθανότατα δεν άντεξε το δριμύ ψύχος του χειμώνα, με μέση θερμοκρασία -126 βαθμούς Κελσίου.
Οι εποχές στον Αρη έχουν περίπου διπλάσια διάρκεια από ό,τι στη Γη και οι επιστήμονες περίμεναν την άνοιξη στην αρειανή αρκτική πριν αρχίσουν τις προσπάθειες επικοινωνίας.
Στην απίθανη περίπτωση που έχει επιβιώσει, το Phoenix είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιήσει τη «λειτουργία Λαζάρου» για να έρθει σε επαφή με τη NASA.
Το σχέδιο της υπηρεσίας προβλέπει ότι ο δορυφόρος Mars Odyssey που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη θα πραγματοποιεί τακτικά περάσματα πάνω από σημείο προσεδάφισης του Phoenix και θα προσπαθεί να καταγράψει το σήμα του.
Αν η πρώτη απόπειρα αποτύχει, ο δορυφόρος θα δοκιμάσει ξανά τον επόμενο μήνα, όταν ο Ήλιος θα βρίσκεται πιο ψηλά στον ορίζοντα και θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια για τους ηλιακούς συλλέκτες του ρομπότ.
Ο Φοίνικας πήρε το όνομα του μυθικού πουλιού που αναδύθηκε από τις ίδιες του τις στάχτες, δεδομένου ότι το ρομπότ συναρμολογήθηκε από όργανα και εξαρτήματα που προορίζονταν για αποστολές που τελικά ακυρώθηκαν.