Lolitopages

Wednesday, March 14, 2012

SIEMENS ΚΑΤΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ!


Θυμάστε πόσο φως θα έπεφτε στην υπόθεση Siemens; Μέχρι τύφλωσης διαβεβαίωναν οι πολιτικοί. Θυμάστε πόσος τηλεοπτικός χρόνος ξοδεύτηκε για το σκάνδαλο; Τις φωτογραφίες του Χριστοφοράκου στα γραφεία της εισαγγελίας Μονάχου τις θυμάστε; Τις υποσχέσεις πως θα αποκαλυφθούν όλα τα ονόματα των πολιτικών που λαδώθηκαν; Ξεχάστε τα. Η εταιρία ζητάει συγνώμη από τον ελληνικό λαό, τα «βρήκε» με την κυβέρνηση του Παπαδήμου, υπόσχεται ότι θα «επενδύσει» στη χώρα και συντάσσεται στον κοινό αγώνα κατά της διαφθοράς!

Διαβάστε τη συμφωνία που έκανε η εταιρία και ξεχάστε όλες αυτές τις ατέρμονες συζητήσεις για σκάνδαλα, μίζες πολιτικών και χρηματισμούς που δηλητηριάζουν το οικονομικό κλίμα της χώρας. Η Ελλάδα προχωράει στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και αν τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις έναντι των δανειστών η χώρα θα παραμείνει στο στενό πυρήνα της ευρωζώνης. Αν μάλιστα πέσουν λίγο ακόμη οι τιμές στις πατάτες μπορεί και να ανατρέψουμε όλες τις προβλέψεις των ειδικών και να βγούμε νωρίτερα από το 2020 στις αγορές!
Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα ομόφωνα το σχέδιο της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου Siemens. Το σχέδιο θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή ώστε στη συνέχεια να υπογραφεί. Η διαπραγμάτευση είχε ως αντικείμενο την αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007. Με τη συμφωνία διευθετούνται  ζητήματα αστικού και διοικητικού δικαίου. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ζητήματα ποινικού δικαίου.
Τα βασικά σημεία της προτεινόμενης συμφωνίας είναι τα εξής:
Α. Σε σχέση με την Siemens
1.      Παροχή προς το ελληνικό Δημόσιο ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του συμψηφισμού ισόποσων απαιτήσεων της Siemens που αυτή έχει έναντι διαφόρων δημοσίων φορέων μετά από διαδικασία επαλήθευσης των απαιτήσεων αυτών.
2.      Παροχή προς το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση φορέων και δραστηριοτήτων του ελληνικού Δημοσίου.
3.      Επένδυση, εντός του 2012, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Siemens Ελλάδας ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη παρουσία και δραστηριότητα της εταιρείας, η οποία απασχολεί σήμερα περισσότερους από 600 εργαζόμενους.
4.      Επενδυτική υποστήριξη
§   Η Siemens δηλώνει ότι γνωρίζει και εμπιστεύεται την δυναμική και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Ελλάδας και πιστεύει ειλικρινά, ότι, παρά τις σημερινές δυσκολίες της, η Ελλάδα  θα επιστρέψει και πάλι σύντομα σε μια σταθερή ισχυρή οικονομική κατάσταση. Στην προσπάθεια αυτή, η Siemens επιθυμεί να είναι βασικός και ουσιαστικός υποστηρικτής. Με δεδομένο αυτό, η Siemens ενθαρρύνει θερμά μεγάλους παγκόσμιους επενδυτές να συμμετάσχουν στην οικονομική αναζωογόνηση της Ελλάδας, επενδύοντας στην χώρα, όπως η ίδια έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει.
§   Η Siemens εξετάζει την πραγματοποίηση επένδυσης  κατασκευής νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων.
§   Τα δύο μέρη συμφωνούν να συστήσουν κοινή Επιτροπή για να διερευνήσουν πραγματικούς και ουσιαστικούς τομείς στους οποίους μπορεί να επενδύσει η  Siemens στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς που ενισχύουν την απασχόληση.
5.      Συμμόρφωση και συνεργασία με τις Αρχές
§   H Siemens θα εφαρμόσει στην Ελλάδα πρόγραμμα συμμόρφωσης κατά της διαφθοράς και των μη νόμιμων επιχειρηματικών πρακτικών διάρκειας τριών (3) ετών, με βάση το πρότυπο του ιδίου προγράμματος που εφάρμοσε σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
§   Κατά τη διάρκεια του παραπάνω προγράμματος η Siemens στην Ελλάδα θα επιτηρείται από Επίτροπο Εταιρικής Συμμόρφωσης που θα διορίσει το ελληνικό Δημόσιο.
§   Η Siemens θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή υποστήριξη, όποτε της ζητηθεί αλλά και ανεξάρτητα, προς τις δικαστικές αρχές σε σχέση με την συνεχιζόμενη ποινική διαδικασία κατά φυσικών προσώπων.
6.      Όλες οι αμοιβές και δαπάνες της δικηγορικής εταιρείας, συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου για τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και την οριστικοποίηση της συμφωνίας βαρύνουν εξ ολοκλήρου την Siemens.
Β. Σε σχέση με το ελληνικό Δημόσιο
1.      Το ελληνικό Δημόσιο (στενός δημόσιος τομέας και το Δημόσιο ως μοναδικός μέτοχος εταιρειών) αναγνωρίζει την συνεργασία της Siemens υπό την νέα  διοίκησή της στην διερεύνηση των υποθέσεων που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007.
2.      Το ελληνικό Δημόσιο δηλώνει ότι η Siemens σήμερα αποτελεί αξιόπιστη και υπεύθυνη επιχείρηση, υπό την έννοια του άρθρου 45 της Οδηγίας 2004/18 ΕΚ, ώστε να αίρονται εμπόδια συμμετοχής της εταιρείας σε δημόσιους διαγωνισμούς.
3.      To ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από  τις αστικές και διοικητικές  αξιώσεις και πρόστιμα κατά της Siemens, σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν δραστηριότητες διαφθοράς, πληρωμών ή υποσχέσεων,  πληρωμών προς τρίτους, ή άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens έως το έτος 2007.
Γ. Άλλα σημεία της Συμφωνίας
1.      Η συμφωνία διέπεται από το ελληνικό δίκαιο και οποιαδήποτε διαφορά θα επιλύεται από Τριμελή Διαιτησία, με βάση τους διαιτητικούς κανόνες του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) στη Γενεύη.
2.      Τα μέρη αποδέχονται ότι η συμφωνία συμβιβασμού δεν επηρεάζει άλλες εκκρεμείς διαφορές, που υπάρχουν ή θα προκύψουν, εμπορικής, αστικής ή ποινικής φύσης οι οποίες δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της συμφωνίας αυτής. Επίσης, αποδέχονται  ότι η συμφωνία συμβιβασμού δεν έχει ούτε μπορεί να ερμηνευτεί ότι έχει οποιαδήποτε επιρροή με οποιονδήποτε τρόπο σε ζητήματα ποινικής φύσης κατά προσώπων.
3.      Τα δύο μέρη συμφωνούν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση και άλλων ενδεχομένων διαφορών τους που δεν καλύπτονται από την συμφωνία, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
4.      Η Siemens ζήτησε να  περιληφθεί στο προοίμιο της συμφωνίας συμβιβασμού κείμενο δημόσιας συγνώμης προς τον ελληνικό λαό, τη Βουλή των Ελλήνων και την ελληνική κυβέρνηση.