ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ επιθυμίες των μελλοθανάτων περιλαμβάνουν συχνά λουκούλλεια γεύματα ή πολύ παγωτό. Ποτέ πριν ένας μελλοθάνατος δεν έχει ζητήσει να γίνει τροφή για τα ψάρια και συγκεκριμένα για χρυσόψαρα, στο όνομα της τέχνης. Αυτό ακριβώς ζήτησε ο Τζιν Χάθορν, που βρίσκεται καταδικασμένος σε θάνατο σε φυλακή του Τέξας, εάν δεν γίνει αποδεκτή η τελευταία του αίτηση χάριτος. Ο 47χρονος Χάθορν, που καταδικάστηκε επειδή σκότωσε το 1985 τον πατέρα του, τη μητριά του και τον ετεροθαλή αδελφό του, έδωσε στον καλλιτέχνη Μάρκο Εβαρίστι την άδεια να χρησιμοποιήσει το σώμα του ως «καλλιτεχνική εγκατάσταση», μέρος μιας έκθεσης για τη θανατική ποινή. Ο 45χρονος Εβαρίστι, που γεννήθηκε στη Χιλή και ζει στη Δανία, δήλωσε ότι πρώτα θα καταψύξει το σώμα του Χάθορν και μετά θα το μετατρέψει σε τροφή για τα ψάρια την οποία οι επισκέπτες στην έκθεση θα ρίχνουν στο ενυδρείο των χρυσόψαρων. «Η ιστορία του Τζιν Χάθορν είναι δυνατή, αλλά πιο σημαντικό για μένα είναι το σύστημα που υπάρχει σε μια κοινωνία όπως η Αμερική. Το σύστημα της εκτέλεσης ανθρώπων είναι χυδαίο και πρωτόγονο. Θέλω να τονίσω το γεγονός ότι οι άνθρωποι δολοφονούνται νόμιμα στον δυτικό πολιτισμό». Ο Εβαρίστι συνάντησε τον Χάθορν, ο οποίος καταδικάστηκε το 1985 και έκτοτε έχει κάνει τρεις αιτήσεις χάριτος, ενώ έψαχνε τους θανατοποινίτες με τη μεγαλύτερη περίοδο αναμονής.
«Στα πρακτικά του δικαστηρίου κάποιος τον είχε χαρακτηρίσει "σκουπίδι" και γι΄ αυτό επέλεξα τη μετατροπή του σε τροφή για ψάρια, ιδέα στην οποία συμφώνησε αμέσως», σχολιάζει ο καλλιτέχνης. Οι δικηγόροι πάντως αμφιβάλλουν για την εγκυρότητα της διαθήκης του Χάθορν, που κληροδοτεί το σώμα του στον Εβαρίστι.
Οι πίνακες
Εν τω μεταξύ, ο καλλιτέχνης συγκεντρώνει χρήματα για την επανεξέταση της υπόθεσης του Χάθορν καθώς, όπως λέει, σημαντικά στοιχεία δεν συμπεριελήφθησαν στην αρχική δίκη, όπως π.χ. η σεξουαλική κακοποίηση του θανατοποινίτη από τον πατέρα του που ήταν μέλος της Κου Κλουξ Κλαν. Ο Εβαρίστι ζήτησε από τον Χάθορν να αρχίσει να ζωγραφίζει στη φυλακή και ήδη πουλά σε καλές τιμές τους πίνακές του.