Απογοητευτικά -αν μη τι άλλο- για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην Ελλάδα, είναι τα στοιχεία της έρευνας του ευρωπαϊκού Ιδρύματος, με έδρα το Δουβλίνο, Eurofound. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα σε σχέση με αυτά που ισχύουν -κατά μέσο όρο- στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, δουλεύουν περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως, αλλά αμείβονται λιγότερο. Επιπλέον, οι πραγματικές αυξήσεις στο μισθό τους υπολείπονται σημαντικά και υποφέρουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από ασθένειες που προκαλεί η εργασία (μυοσκελετικά προβλήματα, άγχος). Ενδεικτικό ίσως της ανασφάλειας -ίσως και φόβου- που επικρατεί στην αγορά εργασίας, αλλά και της γραφειοκρατίας στη λειτουργία των Ταμείων, δεν θα ήταν λάθος να θεωρηθεί το ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι αποφεύγουν τις αναρρωτικές άδειες, ενώ ελάχιστο ποσοστό μπορεί να εκφέρει άποψη σε σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του ωραρίου. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα του Eurofound, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απασχολούνται 45,4 ώρες την εβδομάδα σε σύγκριση με 38,4 κατά μέσο όρο στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Τα τελευταία 15 χρόνια, παρατηρείται μια τάση μείωσης των ωρών εργασίας στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, οι ώρες εργασίας εξακολουθούν να είναι αυξημένες, παρά τον μέσο όρο των 40 ωρών εβδομαδιαίως που έχει συμφωνηθεί. Ένας στους τέσσερις Έλληνες εργαζόμενους (25,9%) απασχολείται τουλάχιστον δέκα ώρες ημερησίως πάνω από πέντε ημέρες το μήνα, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου ένας στους έξι εργαζόμενους (16,9%) βρίσκεται στην ίδια κατάσταση.
Μετά την ονομαστική μείωση των αποδοχών, που είχαν καθοριστεί βάσει συλλογικών συμβάσεων, από 5,8% το 2006 σε 5,1% το 2007 και με την παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα έλαβαν μέση πραγματική αύξηση της τάξεως του 1,2% το 2007, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, που κυμαίνεται στο 2,3%.
Σύμφωνα με την έρευνα του ιδρύματος, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η εντατικοποίηση της εργασίας έχει επηρεάσει τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων ανά την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η κατάσταση δεν διαφέρει, αν και οι ρυθμοί είναι ταχύτεροι από ό,τι στην ΕΕ των 27. Οι Έλληνες εργάζονται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς (73,3% έναντι 59,6%) και με μικρές προθεσμίες (68,4% έναντι 61,8%). Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν περιορισμένη δυνατότητα να καθορίζουν οι ίδιοι το ωράριο εργασίας τους, έστω εν μέρει, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εξισορρόπηση επαγγελματικού και ιδιωτικού βίου. Στην ΕΕ των 27, μόνο οι εργαζόμενοι της Κύπρου και της Βουλγαρίας έχουν λιγότερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας.
Περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι θεωρούν ότι η εργασία έχει βλάψει την υγεία τους σε σύγκριση με άλλους στην Ευρώπη (68,1% έναντι 35,2%). Σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες εργαζόμενος αναφέρει προβλήματα στην πλάτη και άγχος εξαιτίας της εργασίας, ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Το εκπληκτικό είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες εργαζόμενοι αναφέρουν τις μισές ημέρες απουσίας λόγω ασθένειας και προβλημάτων υγείας, μια τάση που επίσης παρατηρείται τα τελευταία 15 χρόνια.
Το Eurofound θα παρουσιάσει στους Έλληνες κοινωνικούς εταίρους, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στην Αθήνα στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2008, τα αποτελέσματά των νέων ερευνών, τα στοιχεία και αναλύσεις για τις συνθήκες εργασίας, τη διαχείριση της ηλικίας, τις αποδοχές και τη μισθολογική ευελιξία στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ |