Όπως επεσήμανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης δρ Πατσάουρι, η παραγωγή κρέατος ευθύνεται για ένα 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου- το αντίστοιχο ποσοστό ευθύνης για τις μεταφορές δεν ξεπερνά το 13%. Όταν μιλάμε για παραγωγή κρέατος, όμως, αναφερόμαστε σε όλο τον κύκλο της παραγωγής: την αποψίλωση δασών ώστε να δημιουργηθεί καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, την παραγωγή και τη μεταφορά λιπασμάτων, την παραγωγή ζωοτροφών, τη χρήση αγροτικών μηχανημάτων και οχημάτων... Εάν προσθέσουμε σε όλα αυτά, το μεθάνιο που εκπέμπουν αγελάδες και πρόβατα διά της... αποβολής αερίων, και συνυπολογίσουμε ότι το μεθάνιο είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου 23 φορές πιο δραστικό απ΄ ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, η προειδοποίηση της διεθνούς οργάνωσης ερευνών για το περιβάλλον Worldwatch Ιnstitute παύει να ακούγεται υπερβολική: «Η ανθρώπινη όρεξη για σάρκα φέρει μερίδιο ευθύνης για όλες τις περιβαλλοντικές βλάβες που απειλούν σήμερα το μέλλον της ανθρωπότητας: την αποψίλωση, τη διάβρωση του εδάφους, την έλλειψη πόσιμου νερού, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα, την κλιματική αλλαγή, την απώλεια της βιοποικιλότητας, τις κοινωνικές ανισότητες, την αποσταθεροποίηση κοινοτήτων και την εξάπλωση ασθενειών».
Χορτοφάγος
Ο δρ Πατσάουρι, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για μια δεύτερη εξαετή θητεία, δεν υιοθετεί τόσο οξείς τόνους. Επισημαίνει ωστόσο πως είναι συγκριτικά πιο εύκολο να αλλάξει κανείς διατροφικές συνήθειες απ΄ ό,τι να αλλάξει τις μεταφορικές του συνήθειες. Και συμβουλεύει: «Αρχικά, κόψτε το κρέας μια φορά την εβδομάδα και στη συνέχεια, περιορίστε το ακόμα περισσότερο». Ο ίδιος ο Ινδός οικονομολόγος είναι χορτοφάγος, για ευνόητους λόγους ωστόσο (έχει ήδη αρχίσει να δέχεται πυρά από τις βιομηχανίες παραγωγής κρέατος) απέφυγε να συστήσει πλήρη αποχή από το κρέας. Σύμφωνα πάντως με την «Οbserver», οι γεωφυσικοί Γκάιντον Έσελ και Πάμελα Μάρτιν από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου έχουν υπολογίσει πως ένας άνθρωπος που αλλάζει τις διατροφικές του συνήθειες και γίνεται χορτοφάγος συνεισφέρει περισσότερο στον πόλεμο εναντίον της κλιματικής αλλαγής απ΄ ό,τι αν γύριζε οριστικά την πλάτη στο αυτοκίνητο 4 x 4 και άρχιζε να κυκλοφορεί με υβριδικό. Ο λόγος ξανά στα στοιχεία: ο μέσος κάτοικος του πλανήτη καταναλώνει 43 κιλά κρέατος τον χρόνο. Για να παραχθεί ένα κιλό κρέας, πρέπει να εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Μόνο μέσω της κατανάλωσης κρέατος, λοιπόν, «φορτωνόμαστε» κάθε χρόνο την εκπομπή 1.565 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Είναι σαν να αφήσουμε μια
LΙΝΚ:
http://www.worldwatch.org/λάμπα 100 Watt να καίει ασταμάτητα επί 2 χρόνια. Εκτός αυτού, ειδικά το κόκκινο κρέας ενοχοποιείται για μια σειρά προβλημάτων υγείας.
http://www.ipcc.ch/
Η κρεατοφαγία σε αριθμούς
140 γραμμάρια κρέατος καταναλώνει καθημερινά ο μέσος Έλληνας. Πριν από 35 χρόνια, η μέση κατανάλωση δεν ξεπερνούσε τα 35 γραμμάρια 60 γραμμάρια (κόκκινου) κρέατος την εβδομάδα είναι το όριο που θέτει η μεσογειακή διατροφή ΤΟ 30% της επιφάνειας της Γης που δεν καλύπτεται από πάγους συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στην παραγωγή κρέατος ΤΟ 18% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μπορεί να αποδοθεί στην παραγωγή κρέατος ΤΟ 13% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σχετίζεται με τις μεταφορές 990 λίτρα νερού απαιτούνται για να παραχθεί ένα λίτρο γάλα 1κιλό διοξειδίου του άνθρακα εκλύεται όταν παράγεται ένα μπιφτέκι ταχυφαγείου 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονται στη διάρκεια της παραγωγής ενός κιλού κρέατος, σύμφωνα με πρόσφατη ιαπωνική μελέτη. Το μέσο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο εκπέμπει 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε 250 χιλιόμετρα 100 κιλά μεθανίου εκπέμπει κάθε χρόνο η μέση αγελάδα. Το μεθάνιο είναι αέριο του θερμοκηπίου, 23 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα. 100 κιλά μεθανίου λοιπόν ισοδυναμούν με 2.300 κιλά διοξειδίου του άνθρακα- για την εκπομπή τους, πρέπει να οδηγήσετε 12.550 χιλιόμετρα 7 κιλά σιτηρών χρειάζονται για να παραχθεί ένα κιλό κρέας 1.500.000.000 αγελάδες και ταύροι εκτιμάται ότι υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Παράγουν τα δύο τρίτα της αμμωνίας παγκοσμίωςη αμμωνία θεωρείται το βασικό αίτιο της τοξικής βροχής 456.000.000 τόνους κρέατος, σχεδόν διπλάσια ποσότητα σε σύγκριση με το 2001, αναμένεται να καταναλώνουμε έως το 2050. Το 1961, η συνολική παγκόσμια προσφορά κρέατος δεν ξεπερνούσε τα 71 εκατομμύρια τόνους.