Sunday, January 31, 2010
ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ
Μέσα στο κατάλευκο τοπίο και με φόντο το δημαρχιακό μέγαρο της Βιέννης, το οποίο μόλις διακρίνεται λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, μια γυναίκα διασχίζει με το μικροκαμωμένο σκυλάκι της την ιστορική «Πλατεία Ηρώων» (Ηeldenplatz) στο κέντρο της πόλης. Γύρω από τη Χέλντενπλατς δεν βρίσκονται μόνο σημαντικά δείγματα αρχιτεκτονικής και εντυπωσιακά αγάλματα έφιππων βασιλέων. Η πλατεία συνδέεται με μνήμες από το ιστορικό παρελθόν της χώρας, τις οποίες κάποιοι θα ήθελαν να ξεχάσουν: εκεί ακριβώς το 1938 οΑδόλφος Χίτλερανακοίνωσε την de facto προσάρτηση της Αυστρίας στο Γ΄ Ράιχ. (RΕUΤΕRS/ ΗΕΙΝΖ- ΡΕΤΕR ΒΑDΕR)
Ραγδαία λιώνει η Νήσος Πάιν
Η τήξη του μεγαλύτερου παγετώνα της Δυτικής Ανταρκτικής θα προκαλέσει άνοδο των υδάτων
Οι αναλύσεις που γίνονται όμως τώρα δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο παγετώνας λιώνει πλέον με τόσο γρήγορο ρυθμό που πέρασε τα λεγόμενα «οριακά σημεία αντοχής» του σε διάστημα πολύ μικρότερο από αυτό που υπολογιζόταν.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης πραγματοποίησαν τρισδιάστατες προσομοιώσεις οι οποίες δείχνουν ότι το 50% του παγετώνα θα έχει λιώσει μέσα στα επόμενα 100 έτη. Αν τελικά συμβεί αυτό, στο τέλος του αιώνα το ύψος των επιπέδων της θάλασσας σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι θα ανεβεί κατά 24 εκατοστά. Οι ερευνητές μάλιστα αναφέρουν ότι σχεδίασαν την προσομοίωση λαμβάνοντας υπόψη δεδομένα τα οποία ανήκουν στα αισιόδοξα σενάρια και προβλέψεις για την τύχη της Νήσου Πάιν, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται ο παγετώνας να λιώσει ακόμη πιο σύντομα.
Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι ο γειτονικός στη Νήσο Πάιν παγετώνας, ο παγετώνας Τhwaite που επίσης λιώνει, φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να ξεπεράσει (ή μπορεί και να έχει ξεπεράσει) τα δικά του «οριακά σημεία αντοχής». Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα επιταχύνει και άλλο τον ρυθμό λιώσιμου και της Νήσου Πάιν.
Saturday, January 30, 2010
Τα «δέντρα» του Αρη
ΣΙΚΑΓΟ. Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία από την επιφάνεια του Αρη από κάμερα υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Μars Reconnaissance Οrbiter. Στη φωτογραφία εικονίζονται κάποια μαύρα αντικείμενα τα οποία μοιάζουν με πολύ ψηλά κωνοφόρα δέντρα που ξεπηδούν μέσα από αμμόλοφους στον Κόκκινο Πλανήτη. Στην πραγματικότητα αυτές οι δομές είναι «κατάλοιπα» που άφησαν πίσω τους οι κατολισθήσεις που προκαλούνται την άνοιξη, όταν αρχίζει να λιώνει το παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα που καλύπτει την άμμο τον χειμώνα. Η περιοχή την οποία κατέγραψε ο δορυφόρος βρίσκεται 400 χιλιόμετρα νότια από τον βό ρειο πόλο του Αρη. (ΕΡΑ/ ΝΑSΑ/ JΡL/ ΜΑLΙΝ SΡΑCΕ SCΙΕΝCΕ SΥSΤΕΜS)
Κακοποιήσεις παιδιών στη Βρετανία
Πώς ένας κήπος μπορεί να γίνει... αστεροσκοπείο
ΛΟΝΔΙΝΟ. Εκπληκτους έχει αφήσει τους επιστήμονες ένας βρετανός ερασιτέχνης αστρονόμος με τις εικόνες του Σύμπαντος που κατάφερε να απαθανατίσει. Ο 38χρονος ιδιωτικός υπάλληλος Πίτερ Σαχ έκανε μια τρύπα σε ένα ξύλινο υπόστεγο στον κήπο του, τοποθέτησε εκεί ένα μικρό τηλεσκόπιο, περίμενε την κατάλληλη στιγμή και κατάφερε να τραβήξει εικόνες από τον γαλαξία μας οι οποίες συναγωνίζονται εκείνες του Ηubble και των άλλων διαστημικών τηλεσκοπίων. Ο Σαχ συνέδεσε το τηλεσκόπιό του με τον υπολογιστή του στο σπίτικαι περίμενε να καθαρίσει ο συνήθως συννεφιασμένος βρετανικός ουρανός για να τραβήξει εικόνες του Διαστήματος. Κατάφερε τελικά να βγάλει δεκάδες εντυπωσιακές φωτογραφίες από όλα τα μήκη και πλάτη του γαλαξία μας και δημιούργησε ένα λεύκωμα το οποίο βρίσκεται στην διεύθυνση www.astropix.co.uk. Μια από τις πιο ωραίες φωτογραφίες του Σαχ είναι αυτή των Πλειάδων (αριστερά), ενός μεγάλου αστρικού σμήνους που ανήκει στον αστερισμό του Ταύρου.
Friday, January 29, 2010
Το θεώρημα της πίτσας (ειλικρινά... ενδιαφέρει πολλούς)
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Αν έχουν στραβοκόψει την πίτσα σας, πώς θα ξέρετε ποιος από τους συνδαιτυμόνες έχει φάει περισσότερο; Ενα τέτοιο πρόβλημα δεν απασχολεί μόνο τους πεινασμένους, αλλά και τους μαθηματικούς που διατύπωσαν- ύστερα από πολλές περιπέτειες- το περίφημο «θεώρημα της πίτσας»
Για τους περισσότερους το μεσημεριανό γεύμα με έναν συνάδελφο είναι μια χαλαρή υπόθεση όπου οι προβληματισμοί εξαντλούνται στο ποιο πιάτο θα διαλέξουν και αν θα πάρουν γλυκό. Για τον Ρικ Μέιμπρικαι τονΠολ Ντάιερμαν όμως το ζήτημα δεν ήταν ποτέ τόσο απλό. Τους είναι αδύνατον, για παράδειγμα, να δουν στο τραπέζι τους μια πίτσα χωρίς να προσπαθήσουν να βρουν τη λύση στο μαθηματικό πρόβλημα του πώς να τη μοιράσουν. «Τρώγαμε μαζί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα»λέει ο κ. Μέιμπρι αναφερόμενος στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οι δύο μαθηματικοί εργάζονταν στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας. «Ο ένας από τους δυο μας έφερνε ένα τετράδιο και αρχίζαμε να κάνουμε σχεδιαγράμματα αφήνοντας το φαγητό μας να κρυώνει».
Η σπαζοκεφαλιά
Το πρόβλημα που τους απασχολούσε ήταν το εξής: ας υποθέσουμε ότι στη βιασύνη του ο σερβιτόρος κόβει την πίτσα εκτός κέντρου, με όλες τις τομές να διασταυρώνονται σε ένα σημείο σχηματίζοντας ίσες γωνίες με τη γειτονική τους. Οι εκτός κέντρου τομές σημαίνουν ότι τα κομμάτια δεν θα έχουν το ίδιο μέγεθος. Επομένως δύο άτομα που παίρνουν εναλλάξ διαδοχικά κομμάτια, θα έχουν φάει ίσα μερίδια όταν τελειώσει η πίτσα και, αν όχι, ποιος θα έχει φάει περισσότερο;
Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να λύνει κάθε φορά το συγκεκριμένο πρόβλημα υπολογίζοντας την επιφάνεια κάθε κομματιού και προσθέτοντας τα κομμάτια του καθενός μεταξύ τους. Οι δύο ερευνητές είναι όμως μαθηματικοί και δεν αρκούνται σε τέτοιου είδους λύσεις: ήθελαν μια θεωρητική κατασκευή χωρίς ακριβείς υπολογισμούς, έναν κανόνα που θα ισχύει πάντοτε και θα μπορεί να εφαρμόζεται για κάθε στρογγυλή πίτσα.
Οπως συμβαίνει με πολλές μαθηματικές σπαζοκεφαλιές, η απάντηση ήρθε σε στάδια- για διαφορετικές κάθε φορά πιθανές περιπτώσεις του προβλήματος. Η ευκολότερη προσφέρεται όταν τουλάχιστον μία τομή περνάει από το κέντρο της πίτσας: ένα γρήγορο σχήμα μπορεί να δείξει ότι στην περίπτωση αυτή τα αντιδιαμετρικά κομμάτια είναι συμπληρωματικά μεταξύ τους οπότε μοιράζονται ίσα ανάμεσα στους δύο συνδαιτυμόνες, ανεξάρτητα από το πόσες είναι οι τομές.
Η ευκολία των ζυγών
Τι γίνεται όμως όταν καμία τομή δεν περνάει από το κέντρο; Αν η πίτσα κόβεται μία φορά, η απάντηση είναι προφανής με το μάτι: όποιος τρώει το κέντρο τρώει περισσότερο. Αν γίνουν δύο τομές, που δίνουν τέσσερα κομμάτια, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: όποιος φάει το κομμάτι που περιλαμβάνει το κέντρο τρώει περισσότερη πίτσα. Οσο όμως οι τομές αυξάνονται, παρουσιάζονται διάφορες ανωμαλίες και η λύση τους οδήγησε, με τον χρόνο, στον σχηματισμό των τριών γενικών κανόνων που απαρτίζουν το θεώρημα της πίτσας.
Ο πρώτος ορίζει ότι αν η πίτσα κοπεί σε ένα δεδομένο σημείο με ζυγό αριθμό τομών μεγαλύτερο του 2, θα μοιραστεί ίσα ανάμεσα στους δύο συνδαιτυμόνες που παίρνουν εναλλάξ διαδοχικά κομμάτια. Προτάθηκε για πρώτη φορά για 4 τομές (8 κομμάτια) από κάποιονΛ. Τζ. Απτον το 1967 στο περιοδικό «Μathematics Μagazine», ενώ η λύση που όριζε ότι η πίτσα μοιράζεται ίσα για οποιονδήποτε αριθμό ζυγών τομών ήλθε έναν χρόνο αργότερα ως απάντηση στην «πρόκληση» του Απτον.
Ο σκόπελος των μονών
Με τους μονούς αριθμούς τομών όμως τα πράγματα περιπλέκονται.
Εδώ το θεώρημα της πίτσας λέει ότι αν κόψει κανείς την πίτσα με 3, 7, 11, 15... τομές χωρίς καμία τομή να περνάει από το κέντρο της, τότε αυτός που θα πάρει το κομμάτι που περιέχει το κέντρο της πίτσας θα φάει συνολικά περισσότερο. Αν όμως οι τομές είναι 5, 9, 13, 17... αυτός που θα πάρει το κομμάτι με το κέντρο καταλήγει να τρώει λιγότερο.
Το θεώρημα ισχύει αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς, απέβη όμως εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχθεί από τους μαθηματικούς. Τόσο δύσκολο ώστε οι κκ. Μέιμπρι και Ντάιερμαν μόλις τώρα κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν μια απόδειξη η οποία καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις.
Η προσπάθειά τους ξεκίνησε το 1994, όταν ο κ. Ντάιερμαν έδειξε στον κ. Μέιμπρι μια διορθωμένη εκδοχή του θεωρήματος της πίτσας που επανεμφανίστηκε στο «Μathematics Μagazine» προκαλώντας τους αναγνώστες να αποδείξουν δύο συγκεκριμένες περιπτώσεις του προβλήματος, αυτή στην οποία η πίτσα κόβεται με 3 τομές και αυτή στην οποία κόβεται με 5.Η «άσχημη» λύση
Ο κ. Ντάιερμαν έλυσε γρήγορα το πρόβλημα των 3 τομών, το οποίο οι συγγραφείς του άρθρου είχαν λύσει αλλά δεν αποκάλυπταν στο δημοσίευμα. Στη συνέχεια οι δύο συνεργάτες βρήκαν τη λύση για τις περιπτώσεις των 5 και των 7 τομών (οι οποίες έδιναν το ίδιο αποτέλεσμα με τις 3). Ενθουσιασμένοι με την επιτυχία τους, θεώρησαν ότι είχαν βρει την τεχνική που θα έλυνε πλήρως το πρόβλημα. Σε ένα μονό αριθμό τομών, τα αντιδιαμετρικά αντίθετα κομμάτια πηγαίνουν σε διαφορετικούς συνδαιτυμόνες, οπότε συγκρίνοντας κανείς τα μεγέθη τους μπορεί να βρει, για αυτά τα δύο, ποιος παίρνει περισσότερο και πόσο και στη συνέχεια να περάσει στο επόμενο αντιδιαμετρικά αντίθετο «ζευγάρι».
Παρ΄ ότι ακούγεται απλό, στην πράξη αποδείχθηκε σχεδόν αδύνατον να βρεθεί μια λύση που να καλύπτει όλους τους πιθανούς μονούς αριθμούς τομών. Οι δύο μαθηματικοί χρησιμοποίησαν ένα γεωμετρικό τέχνασμα για να απλοποιήσουν τη διαδικασία, εισάγοντας ένα παραλληλεπίπεδο που σχηματίζεται από κάθε τομή και μια παράλληλή της γραμμή η οποία περνάει από το κέντρο της πίτσας. Και πάλι όμως η λύση δεν ήταν ικανοποιητική εφόσον απαιτούσε πολύπλοκους υπολογισμούς. Ηταν, όπως λένε,«άσχημη» .
Ο παράγων «καθαρός αέρας»
Στα χρόνια που ακολούθησαν, ασχολήθηκαν κατά καιρούς και πάλι με το πρόβλημα, χωρίς όμως περαιτέρω επιτυχία. Η «φώτιση» ήρθε το 2006, όταν ο κ. Μέιμπρι βρισκόταν για διακοπές στη Γερμανία. «Ημουν σε ένα ωραίο ξενοδοχείο,με ευχάριστο,δροσερό περιβάλλον και χωρίς κομπιούτερ»λέει.«Αρχισα να σκέφτομαι ξανά το πρόβλημα και τότε όλα άρχισαν να λειτουργούν». Ως τότε οι δύο μαθηματικοί χρησιμοποιούσαν μοντέλα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για τα αποτελέσματά τους. Μόλις όμως ο κ. Μέιμπρι άφησε την τεχνολογία στην άκρη, μπόρεσε να δει το πρόβλημα καθαρά. Επιστρέφοντας έβαλε ξανά τον υπολογιστή να δουλέψει για να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να προχωρήσει τις σκέψεις του και τελικά όλα μπήκαν στη θέση τους. Η απόδειξη του θεωρήματος της πίτσας βρέθηκε, λοιπόν, επιτέλους και έχει δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Αmerican Μathematical Μonthly (Μάιος 2009). Ποιες πρακτικές εφαρμογές μπορεί να έχει; Προς το παρόν δεν διαφαίνεται καμία, αυτό όμως δεν ανησυχεί τον κ. Μέιμπρι. «Το παράξενο με εμάς τους μαθηματικούς»λέει «είναι ότι συχνά δεν μας ενδιαφέρει αν τα αποτελέσματα έχουν εφαρμογές γιατί τα ίδια τα αποτελέσματα είναι τόσο όμορφα». Πολλές φορές ωστόσο η χρησιμότητα των λύσεων τέτοιου είδους αφηρημένων μαθηματικών προβλημάτων εμφανίζεται με απρόσμενους τρόπους: ένα ξεχασμένο μαθηματικό παράδοξο του 19ου αιώνα για ένα μορφοκλασματικό είδος καμπύλης επανήλθε στο προσκήνιο ως μοντέλο για το σχήμα του ανθρώπινου γονιδιώματος.
© 2009 Νew Scientist Μagazine, Reed Βusiness Ιnformation Ltd.
Η λίστα των συλληφθέντων
Ονοματεπώνυμα προς αποφυγή και αποτροπιασμό... |
Η λίστα των συλληφθέντων
Παρουσιάζουμε ολόκληρη τη λίστα, με πλήρη τα στοιχεία των παιδοφίλων που συνελήφθησαν με την κατηγορία
της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.
Θαυμάστε τους!
Είναι οι:
1. ΚΟΥΚΟΣ Λεωνίδας του Σπυρίδωνα και της Καλλιόπης-Πηνελόπης, γεν. 17/9/1977 στην Αθήνα, Καθηγητής σωματικής αγωγής,
2. ΣΑΧΠΑΖΗΣ Κων/ντίνος του Γεωργίου και της Αδαμαντίας, γεν. 29/7/1968 στο Περιστέρι Αττικής, ιδιωτικός υπάλληλος,
3. ΤΣΟΓΚΑΣ Χαράλαμπος του Πολύκαρπου και της Υπατίας, γεν. 28/1/1982 στο Χολαργό, κατ. Αθηνών-
υπάλληλος ΕΡΤ,
4. ΤΣΟΓΚΑΣ Πολύκαρπος του Χαραλάμπους και της Βασιλικής, γεν. 23/8/1949 στην Ναύπακτο, κατ. Αθηνών, Συνταξιούχος-ΕΡΤ,
5.. ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ Ευάγγελος του Κων/ντίνου και της Παναγιώτας, γεν. 18/2/1972 στην Αθήνα,,Ελεύθερος επαγγελματίας
6. ΓΚΟΤΣΗΣ Βασίλειος του Νικολάου και της Μαρίας, γεν. 16/01/1965 στην Αθήνα, κατ. Περιστερίου-, Δημόσιος υπάλληλος
7. ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ Στυλιανός του Γεωργίου και της Μαρίας, γεν. 20/11/1973 στο Αμαρούσιο Αττικής, Επιχειρηματίας,
8. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος του Κων/ντίνου και της Μαγδαληνής, γεν. 22/4/1974 στην Αθήνα, Κτηματομεσίτης,
9. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Παναγιώτης του Νικολάου και της Σταυρούλας, γεν. 30/6/1971 στην Αθήνα, Ιδιωτικός υπάλληλος- Athens Astir Palace ,
10. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος του Επαμεινώνδα και της Φωτεινής, γεν. 15/3/1971 στη Θεσ/νίκη, Άεργος,
11. ΡΟΜΑΝΙ Καρίμ του Ράμπια και της Άννας, γεν. 4/7/1988 στο Χολαργό-Αττικής, Φοιτητής
12. ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗΣ Εμμανουήλ του Ιωάννη και της Μαρίας, γεν. 26/5/1949 στη Ρόδο, Άεργος
13.. ΔΙΑΛΥΝΑΣ Κων/ντίνος του Νικολάου και της Μαρίας,γεν. 22/8/1979 στο Ηράκλειο-Κρήτης, Ιδιωτικός υπάλληλος,
14. ΚΕΣΑΠΙΔΗΣ Μιχαήλ του Χαράλαμπου και της Μαρίας, γεν. 16/9/1970 στη Θεσ/νίκη, Μηχανικός αυτ/των,
15. ΛΕΦΑΣ Γεώργιος του Χρήστου και της Δέσποινας, γεν. 24/5/1983 στο Κιλκίς, Ιδιωτικός υπάλληλος,
16. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος του Στέφανου κα της Πολυξένης, γεν. 29/11/1962 στο Κιλκις, Δικηγόρος,
17. ΧΑΝΤΖΑΡΑΣ Σπυρίδων του Γεωργίου και της Χριστίνας, γεν. 2/6/1979 στη Θεσ/νίκη, Άνεργος.
Είναι απίστευτη η φρίκη που μπορεί να κρύβεται μέσα σε κάποια απλά ονοματεπώνυμα...
Πως μπορεί να υπάρχει τόση αδιαντροπιά στις ψυχές αυτών των ανθρώπων, που τους οδήγησε στην απαίσια εκμετάλλευση
αθώων παιδικών ψυχών;
Ο «ΜΠΑΡΜΠΑ-ΣΑΜ» ΖΗΤΙΑΝΟΣ
Μεταμφιεσμένος σε ρακένδυτο «μπαρμπα-Σαμ», την κλασική φιγούρα-σύμβολο της αμερικανικής εξουσίας, ένας νεοϋορκέζος ακτιβιστής ζητιανεύει τον οβολό των περαστικών για να αποπληρώσει το δημόσιο έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, το οποίο ανήλθε αισίως- όπως γράφει το πλακάτ- σε 12 τρισ. δολάρια. Δεν ήταν ο μόνος: δεκάδες πανομοιότυπα ντυμένοι ακτιβιστές της οργάνωσης «Νικήστε το χρέος» (DefeatΤheDebt.com) διαδήλωσαν χθες στους δρόμους της Νέας Υόρκης, σε μια προσπάθεια να ενημερώσουν με αυτό τον αντισυμβατικό τρόπο την κοινή γνώμη για τη χαίνουσα «μαύρη τρύπα» του αμερικανικού Δημοσίου.(RΕUΤΕRS/ ΒRΕΝDΑΝ ΜCDΕRΜΙD)
Thursday, January 28, 2010
Η Αϊτή και το 1821...
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ... ΜΠΟΡΕΙ.
ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ... ΠΡΕΠΕΙ.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Προς Κάθε ΕΛΛΗΝΑ
1η Ιανουαρίου 1810. Θα σας εξηγήσω πόσο ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ είναι αυτή η ημερομηνία για τους Έλληνες.
Όχι βέβαια για τον μπριζολάτο άγιο COCA COLA, αλλά γιατί είναι η Εθνική Εορτή της ΑΪΤΗΣ.
Θα πείτε τι σχέση έχει αυτό με εμάς;
Μεγάλη, Τεράστια διότι η μικρή και πτωχή αυτή χώρα ΕΙΝΑΙ η πρώτη χώρα πού αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διά του Προέδρου της Μπουαγιέ.
Μόλις είχε τελειώσει τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών με κατεστραμμένη οικονομία, έστειλε στο Παρίσι, στον ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ, 25 Τόνους καφέ να εκποιηθούν για να αγορασθούν όπλα για τον δικό μας αγώνα.
Επίσης έστειλε 100 εθελοντές μαύρους Στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων.
Δεν έφθασαν ποτέ, φημολογείται ότι τους μακέλεψαν οι Γάλλοι.
Σε αυτήν την φίλη χώρα που απέδειξε ότι η μεγαλοσύνη στα Έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα αλλά με της καρδιάς το πύρωμα και ΑΙΜΑ,
Χ Ρ Ω Σ Τ Α Μ Ε . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Θα βρείτε πληροφορίες για την ακρίβεια αυτών που γράφω στην εγκυκλοπαίδεια του Ήλιου στο λήμμα Αϊτή και στο βιβλίο του Λάζου, Έλληνες στα απελευθερωτικά κινήματα. «Φίλους Τίμα» δίδαξε ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ.
Ας τους Τιμήσουμε λοιπόν έστω και μετά από 200 χρόνια. Μια κάρτα ένα τηλεγράφημα με ευχές ή ότι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς στο Προξενείο της ΦΙΛΤΑΤΗΣ χώρας είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για τώρα.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ Διαδώστε αυτό το μήνυμα Σε ΟΛΟΥΣ τους ΕΛΛΗΝΕΣ. Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας.
Ευχαριστώ,
Προξενείο Αϊτής: οδός Βασ. Σοφίας 28, Μαρούσι Τ.Κ. 15124
Σέλευκος Γεώργιος
Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου "ΝΙΚΑΝΔΡΑ"
τηλ. 210 4310073
More Lollitop links...
http://lollitop.blogspot.com/2010/01/earthquake-in-haiti.html
http://lollitop.blogspot.com/2010/01/haiti-six-days-later.html
http://lollitop.blogspot.com/2010/01/faces-of-haiti.html
Διαθέσιμη στο Διαδίκτυο η ιστορία με τον Νεύτωνα και το μήλο
Στον κήπο της βαρύτητας
Ένα μοναδικό χειρόγραφο, που εξιστορεί πώς ο Νεύτωνας εμπνεύστηκε τη θεωρία της βαρύτητας ενώ καθόταν και έβλεπε ώριμα μήλα να πέφτουν από τις μηλιές, δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο Διαδίκτυο από τη βρετανική Βασιλική Εταιρεία.
Το περιστατικό συνέβη στα μέσα της δεκαετίας του 1660, όταν ο Ισαάκ Νεύτωνας αποσύρθηκε στο πατρικό του στη βόρεια Αγγλία προκειμένου να αποφύγει την επιδημία πανώλης που οδήγησε στο κλείσιμο του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ όπου σπούδαζε.
Ο ίδιος διηγήθηκε το συμβάν στον Ουίλιαμ Στούκλεϊ ένα ανοιξιάτικο απόγευμα το 1726, ενώ οι δυο τους κάθονταν «κάτω από τη σκιά μερικών μηλιών».
Ο Νεύτωνας εμπνεύστηκε τη θεωρία της βαρύτητας ενώ καθόταν δίπλα στις μηλιές μερικές δεκαετίες νωρίτερα, γράφει στο χειρόγραφο ο Στούκλεϊ:
«Γιατί θα πρέπει το μήλο να κατέρχεται πάντα κατακόρυφα στο έδαφος, αναλογίστηκε. Γιατί να μην κινείται πλαγίως, ή προς τα πάνω; Σίγουρα, ο λόγος είναι, ότι η Γη το έλκει. Πρέπει να υπάρχει μια ελκτική δύναμη στην ύλη» διηγείται ο Στούκλεϊ.
Σύμφωνα με τον Κιθ Μουρ, βιβλιοθηκάριο της Βασιλικής Εταιρείας, η ιστορία διατηρεί τη γοητεία της εδώ και αιώνες επειδή συνδυάζει τόσα πολλά: Όταν ο Νεύτωνας περιγράφει την πτώση του μήλου και προσπαθεί να διατυπώσει μια αρχή που εξηγεί το φαινόμενο, στην πραγματικότητα «μιλά για την επιστημονική μέθοδο» που ξεκινά με την παρατήρηση, εξηγεί ο Μουρ.
«Επίσης, το σχήμα του μήλου θυμίζει τον πλανήτη -είναι στρογγυλό- και φυσικά το μήλο που πέφτει από το δέντρο θυμίζει την ιστορία του Αδάμ και της Εύας. Ο Νεύτωνας, ως θρησκευόμενος άνθρωπος, πρέπει να το βρήκε αυτό πολύ εύστοχο» σχολιάζει.
Το χειρόγραφο του ο Στούκλεϊ, μαζί με 59 ακόμα ιστορικά επιστημονικά κείμενα, δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της Βασιλικής Εταιρείας με ευκαιρία τη συμπλήρωση των 350 χρόνων από την ίδρυσή της.
Η δε γυνή να... κοιμάται περισσότερο
Τουλάχιστον 20 λεπτά επιπλέον ύπνο χρειάζονται οι γυναίκες γιατί ο εγκέφαλός τους είναι πιο πολυάσχολος από των ανδρών
Σύμφωνα με τον καθηγητή οι γυναίκες είναι εκείνες που καλούνται να φέρουν εις πέρας πολλά και διαφορετικά καθήκοντα σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου τους από τους άνδρες. Ετσι έχουν ανάγκη και από περισσότερο ύπνο. Ο εγκέφαλος των γυναικών έχει πιο πολύπλοκη «δικτύωση» από εκείνη των ανδρών, κατά τον καθηγητή, γεγονός που επιτάσσει και διαφορετικές ανάγκες σε ό,τι αφορά τον ύπνο. «Ο μέσος χρόνος επιπλέον ύπνου που χρειάζονται οι γυναίκες είναι 20 λεπτά».
Η εξήγηση του δρος Χορν σχετικά με τις ανάγκες ύπνου ανδρών και γυναικών μπορεί να δώσει την απάντηση στο γιατί ο εγκέφαλος των ανδρών γερνά πιο γρήγορα από τον γυναικείο. «Μια τυπική γυναίκα 75 ετών έχει εγκεφαλική ηλικία παρόμοια με εκείνη ενός 70χρονου άνδρα» λέει ο καθηγητής.
Το θέμα είναι ότι μπορεί οι γυναίκες να χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες, ωστόσο συχνά δεν καλύπτουν επαρκώς αυτή τη σημαντική ανάγκη. Οπως έδειξε πρόσφατη μελέτη αμερικανών ειδικών, οι γυναίκες πάσχουν από έλλειψη ύπνου περισσότερο από τους άνδρες. Αυτό συμβαίνει ως έναν βαθμό επειδή οι γυναίκες κοιμούνται πιο ελαφρά από τους άνδρες, με αποτέλεσμα να ξυπνούν ευκολότερα μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με ειδικούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Υπνου.
Wednesday, January 27, 2010
Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δέσουν κόμπους το φως!
Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Physics", έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ, του Σαουθάμπτον και της Γλασκώβης υπό τον δρα Μαρκ Ντένις, σύμφωνα με τις βρετανικές "Τέλεγκραφ" και "Ιντεπέντεντ" και το Live Science. Τέτοιου είδους κόμποι μέχρι τώρα είχαν περιγραφεί μόνο με μαθηματικά, αλλά για πρώτη φορά οι φυσικοί μπόρεσαν να υλοποιήσουν την αφηρημένη θεωρία στην πράξη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια ακτίνα φωτός, η ροή του φωτός μέσα από το χώρο είναι παρόμοια με αυτή του νερού που κυλάει σε ένα ποτάμι. Αν και το φως συχνά ρέει σε ευθεία γραμμή (π.χ. από ένα φακό), μπορεί επίσης να ρέει σε στροβίλους και δίνες, σχηματίζοντας γραμμές στο χώρο, τους λεγόμενους "οπτικούς στροβίλους". Κατά μήκος αυτών των γραμμών, η ένταση του φωτός είναι μηδενική (μαύρο). Σύμφωνα με τον δρα Ντένις, "ολόγυρά μας το φως είναι γεμάτο από αυτές τις σκοτεινές γραμμές, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τις δούμε".
Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν κόμπους σε αυτούς τους "οπτικούς στροβίλους", χρησιμοποιώντας ολογράμματα για να κατευθύνουν τη ροή του φωτός. Η όλη τεχνική αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά στα λέιζερ του μέλλοντος.
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:http://www.nature.com/nphys/journal/vaop/ncurrent/abs/nphys1504.html
60 ΧΡΟΝΙΑ ΙΝΔΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Το φωταγωγημένο προεδρικό μέγαρο της Ινδίας προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες στο Νέο Δελχί. Τα κυβερνητικά κτίρια φωτίστηκαν με αφορμή την 60ή επέτειο της Δημοκρατίας που εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο στις 26 Ιανουαρίου. Η ημέρα σηματοδοτεί την ψήφιση του πρώτου συντάγματος της χώρας μετά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας το 1947 και την κατάργηση της (βρετανικής) μοναρχίας. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στην πρωτεύουσα, καθώς οι ομοσπονδιακές αρχές φοβούνται πιθανό χτύπημα από ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες. (ΑΡ/ GURΙΝDΕR ΟSΑΝ)
Tuesday, January 26, 2010
Η NASA αφουγκράζεται για σημεία ζωής από το ρομπότ Phoenix στον Αρη
Σβήνουν οι ελπίδες
-
Θα μπορέσει ο Φοίνικας να αναστηθεί από τις στάχτες του; Πιθανότατα όχι, η NASA όμως θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο επικοινωνίας με το ρομπότ Phoenix στον Αρη, το οποίο πέρασε το βαρύ χειμώνα στο βόρειο πόλο του πλανήτη.
«Δεν περιμένουμε το Phoenix να επέζησε το χειμώνα, οπωσδήποτε όμως θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά» ανέφερε ο Τσαντ Έντουαρντς, μηχανικός τηλεπικοινωνιών στο Εργαστήριο Αεριώθησης της NASΑ (JPL), το οποίο διαχειρίζεται την αποστολή.
Το στατικό ρομπότ Phoenix προσεδαφίστηκε κοντά στο βόρειο πόλο του Αρη το Μάιο του 2008 και πέρασε πέντε μήνες σκάβοντας μικρά χαντάκια στο εξωγήινο έδαφος.
Επιβεβαίωσε ότι στους πόλους του Αρη υπάρχει πάγος νερού αναμεμειγμένος με ξηρό πάγο (πάγο διοξειδίου του άνθρακα) και έγινε η πρώτη αποστολή που κατάφερε να αγγίξει και να «γευτεί» το νερό σε έναν άλλο πλανήτη.
Επικοινώνησε τελευταία φορά με τη Γη το Νοέμβριο του 2008 όταν πια είχε αρχίσει να μειώνεται το ηλιακό φως που φόρτιζε τις μπαταρίες του.
Έκτοτε το ρομπότ έχει καλυφθεί με πάχνη ξηρού πάγου και πιθανότατα δεν άντεξε το δριμύ ψύχος του χειμώνα, με μέση θερμοκρασία -126 βαθμούς Κελσίου.
Οι εποχές στον Αρη έχουν περίπου διπλάσια διάρκεια από ό,τι στη Γη και οι επιστήμονες περίμεναν την άνοιξη στην αρειανή αρκτική πριν αρχίσουν τις προσπάθειες επικοινωνίας.
Στην απίθανη περίπτωση που έχει επιβιώσει, το Phoenix είναι προγραμματισμένο να ενεργοποιήσει τη «λειτουργία Λαζάρου» για να έρθει σε επαφή με τη NASA.
Το σχέδιο της υπηρεσίας προβλέπει ότι ο δορυφόρος Mars Odyssey που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη θα πραγματοποιεί τακτικά περάσματα πάνω από σημείο προσεδάφισης του Phoenix και θα προσπαθεί να καταγράψει το σήμα του.
Αν η πρώτη απόπειρα αποτύχει, ο δορυφόρος θα δοκιμάσει ξανά τον επόμενο μήνα, όταν ο Ήλιος θα βρίσκεται πιο ψηλά στον ορίζοντα και θα προσφέρει περισσότερη ενέργεια για τους ηλιακούς συλλέκτες του ρομπότ.
Ο Φοίνικας πήρε το όνομα του μυθικού πουλιού που αναδύθηκε από τις ίδιες του τις στάχτες, δεδομένου ότι το ρομπότ συναρμολογήθηκε από όργανα και εξαρτήματα που προορίζονταν για αποστολές που τελικά ακυρώθηκαν.
Παραχώρηση επικυρωμένου εισιτηρίου στο μετρό
Εδώ και μερικούς μήνες έχει παρατηρηθεί η πρακτική της παραχώρησης επικυρωμένων εισιτηρίων του μετρό από επιβάτες που δεν εξάντλησαν τα 90 λεπτά χρήσης της υπηρεσίας, προς τους επιβάτες που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις του μετρό.
Της Λινας Γιανναρου
Νιώθουμε έντονη επιθυμία για γλυκό. Καθόμαστε, λοιπόν, σε ένα ζαχαροπλαστείο και παραγγέλνουμε μία Black Forest. Μετά τις πρώτες δύο μπουκιές, σβήνει η υπογλυκαιμία και η πάστα μένει σχεδόν άθικτη. Επιτρέπεται, άραγε, να προσφέρουμε το εναπομείναν γλυκό στη φίλη που μόλις ήρθε; Μπορεί να μας καταγγείλει το γκαρσόνι για παρότρυνση στο αδίκημα της δόλιας αποδοχής υπηρεσιών;
Λίγη υπομονή και θα καταλάβετε. Το θέμα προέκυψε μετά την πρόσφατη απόφαση του ΟΑΣΑ να αναγράψει στο πίσω μέρος του εισιτηρίου των μέσων μαζικής μεταφοράς το εξής: «Η παραχώρηση και αποδοχή επικυρωμένου εισιτηρίου, καθώς και η προτροπή παραχώρησης απαγορεύεται και τιμωρείται από το νόμο (Π. Κ. άρθ. 186.2 & 392)». Ηταν η «απάντηση» του αρμόδιου φορέα στο φαινόμενο της μαζικής «ανταλλαγής» επικυρωμένων εισιτηρίων μεταξύ των επιβατών. Ολο και περισσότεροι είναι εκείνοι που, βγαίνοντας από το Μετρό ή τον Ηλεκτρικό, αφήνουν το εισιτήριό τους στα ακυρωτικά μηχανήματα «για τους επόμενους», μια μικρή εκδήλωση κοινωνικής αλληλεγγύης. Ως τέτοια, μάλιστα, χαιρετίστηκε από δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Απώλειες στον ΟΑΣΑ
Δεν έτυχε, όμως, εξίσου θερμής αποδοχής από τον ΟΑΣΑ, ο οποίος, μετά την εμφάνιση του κινήματος των «Pομπέν του μετρό» (αν και το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και στις στάσεις των λεωφορείων, με ανταλλαγή εισιτηρίων «χέρι με χέρι») καταγράφει απώλειες της τάξης του 3%. «Δεν βγάλαμε το ενιαίο εισιτήριο για να έχει μιάμιση ώρα διαδρομής ο οποιοσδήποτε! Ο καθένας αγοράζει το δικό του εισιτήριο», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης του Οργανισμού κ. Σπύρος Γιαννακόπουλος. «Με αυτήν την πρακτική χάνουμε χρήματα, κάτι πρέπει να γίνει».
Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της Black Forest: Γιατί άραγε απαγορεύεται σε έναν επιβάτη που έχει «αγοράσει» μιάμιση ώρα χρήσης των ΜΜΜ (το ενιαίο εισιτήριο για όλα τα μέσα έχει ισχύ 90 λεπτά και κοστίζει ένα ευρώ) να παραχωρήσει το δικαίωμα σε κάποιον άλλο να εκμεταλλευθεί τον υπόλοιπο χρόνο διαδρομής;
Οι δικηγόροι
Η διάταξη, όμως, που επικαλείται ο ΟΑΣΑ φαίνεται σαφής: «Οποιος με την πρόθεση να μην καταβάλει αντίτιμο παίρνει για άμεση κατανάλωση τρόφιμα ή ποτά ή δέχεται την παροχή καταλύματος ή υπηρεσιών των οποίων το αντίτιμο είναι άμεσα πληρωτέο κατά τις συνήθειες των συναλλαγών τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών» (άρθρο 392 του Ποινικού Κώδικα). Αντίστοιχα, με το άρθρο 186, τιμωρείται και «όποιος προκαλεί ή παροτρύνει με οποιονδήποτε τρόπο κάποιον να διαπράξει ορισμένο πλημμέλημα, καθώς και όποιος προσφέρεται γι’ αυτό και όποιος αποδέχεται τέτοια πρόκληση ή προσφορά». Και στις δύο περιπτώσεις, η ποινική δίωξη ασκείται κατ’ έγκληση.
«Οι “συνήθειες των συναλλαγών” είναι ότι ο καθένας αγοράζει το εισιτήριό του. Είναι όμως οι συνήθειες των συναλλαγών κάτι στατικό; Οχι, βέβαια. Εάν πιω από το ποτό ενός φίλου μου σε ένα μπαρ, δεν θα διωχθώ με το άρθρο 392 Π. Κ., αφού ο φίλος έχει πληρώσει για το ποτό του», γράφει στο ιστολόγιό του ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος (elawyer. blogspot. com) που συμμετέχει ενεργά στον ιντερνετικό διάλογο που έχει ανοίξει. «Το νόημα του 392 Π. Κ. είναι ότι κάποιος πρέπει να τιμωρείται όταν μπαίνει στο Μετρό χωρίς καθόλου εισιτήριο. Ο νόμος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος και γιατί του έδωσε ένα επικυρωμένο και χρονικά έγκυρο εισιτήριο».
Πράγματι, εάν υποθέσουμε ότι στις «υπηρεσίες» που αναφέρει το επίμαχο άρθρο περιλαμβάνεται και η χρήση των ΜΜΜ (υπήρχε στον Ποινικό Κώδικα ειδική διάταξη περί «δόλιας αποφυγής πληρωμής εισιτηρίου», αλλά καταργήθηκε το 1994), ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι το πνεύμα του νόμου αφορά περιπτώσεις μη καταβολής του αντιτίμου. Στην προκειμένη περίπτωση, το εισιτήριο έχει πληρωθεί, υποστηρίζει η μία πλευρά.
Από την άλλη, είναι γεγονός ότι όσοι χρησιμοποιούν ήδη επικυρωμένα εισιτήρια «καταναλώνουν» μια υπηρεσία χωρίς να την πληρώνουν. «Η υπηρεσία που προσφέρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς θεωρείται εξατομικευμένη», εξηγεί στην «Κ» η δικηγόρος κ. Ράνια Καραμπλιάνη. «Υπάρχει συμφωνία ότι το κάθε εισιτήριο αφορά έναν άνθρωπο. Δεν υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία για... ένα πιάτο μακαρόνια. Οσοι και να φάνε, το πιάτο έχει πληρωθεί». Είναι αλήθεια, επίσης, ότι ουδείς έχει σκεφτεί (ή αν το έχει σκεφτεί το έχει απορρίψει ή, αν όχι, έχει συλληφθεί) να βγει στη μέση μιας συναυλίας και να δώσει το εισιτήριό του σε άλλον για να δει την υπόλοιπη, με τη λογική ότι «έχει αγοράσει όλη τη συναυλία». «Από την άλλη», συμπληρώνει η ίδια, «υπάρχει πρόβλημα στη στοιχειοθέτηση του αδικήματος, εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου του εισιτηρίου». Την ώρα που το debate φουντώνει, οι απώλειες για τον ΟΑΣΑ μεγαλώνουν. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, πάντως, η προειδοποίηση πάνω στα εισιτήρια θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. «Είναι ψυχολογικό», λέει. (Αν περιμένουμε, πάντως, από τους ελέγχους... σωθήκαμε. Ο ΟΑΣΑ χρειάζεται 500 ελεγκτές εισιτηρίων και διαθέτει λιγότερους από 200, με την πλειοψηφία τους να είναι εθελοντές.) Πέρα από την κοινωνική του διάσταση, ωστόσο, το φαινόμενο ήρθε να αποκαλύψει ότι είναι πολλοί εκείνοι που δεν εξαντλούν τον χρόνο ισχύος του εισιτηρίου. Προς το παρόν, ο Οργανισμός δεν προσανατολίζεται στην έκδοση μειωμένου εισιτηρίου για μικρότερες διαδρομές. «Μόνο το 12% χρησιμοποιούν τα μέσα για μία διαδρομή», ισχυρίζεται ο κ. Γιαννακόπουλος. «Οι περισσότεροι χρειάζονται μία ώρα για να μετακινηθούν με πολλαπλά μέσα». Και αν οι Ρομπέν αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικά χορδές, ο ίδιος μας πιάνει στο φιλότιμο. «Τι φταίει μετά ο κάτοικος της Ροδόπης να πληρώσει με τη φορολογία το έλλειμμα του ΟΑΣΑ;»
Μαχαίρωσε τον πατέρα του επειδή τσακώθηκαν στο playstation
Στο νοσοκομείο μετά από μαχαιριά στο λαιμό βρίσκεται ο Fabrizio R. Τη μαχαιριά του την έκανε ο ίδιος ο γιος του, την ώρα που οι δυο τους έπαιζαν στο playstation.Ο πατέρας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού γύρισε στο γιο και του είπε την γνώμη του για τον τρόπο που παίζει, θέλοντας να του έδωσε κάποιες συμβουλές.
Ο γιος νευρίασε και αντέδρασε άσχημα με αποτέλεσμα ο πατέρας να κλείσει την τηλεόραση.
Αυτό εξόργισε τον γιο με αποτέλεσμα να τον μαχαιρώσει.
Monday, January 25, 2010
Οι ιδρυτές της Google πωλούν μετοχές και χάνουν τον έλεγχο της εταιρείας
Λιγότερο πανίσχυροι | ||
Ο Λάρι Πέιτζ (Α) και ο Σεργκέι Μπριν δημιούργησαν το Google το 1998 | ||
| ||
Οι δύο διάσημοι ιδρυτές της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν, ανακοίνωσαν ότι πωλούν συνολικά 10 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σημερινές τιμές, και χάνουν έτσι τυπικά τον έλεγχο της εταιρείας τους. Ο Πέιτζ και ο Μπριν, και οι δύο 36 ετών, έχουν στην κατοχή τους μετοχές μιας ειδικής κατηγορίας οι οποίες μέχρι σήμερα τους έδιναν από κοινού το 59% των ψήφων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας -μπορούσαν έτσι να ασκήσουν βέτο στις αποφάσεις των άλλων μετόχων, έτσι ώστε η Google να μείνει πιστή στο εταιρικό μότο της «Ου βλάψεις». Μετά την πώληση του πακέτου, θα έχουν από κοινού 47,7 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 16 δισ. δολαρίων σε σημερινές, καθώς και τον έλεγχο του 48% των ψήφων. Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Reuters, η πτώση κάτω από το όριο του 50% ίσως δεν έχει σημασία στην πράξη, δεδομένου ότι οι Πέιτζ και Μπριν λειτουργούν από κοινού ως τριάδα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Έρικ Σμιντ, του οποίου η ψήφος έχει ισχύ 10%. Οι τρεις τους έχουν δεσμευθεί να παραμείνουν στη Google τουλάχιστον μέχρι το 2024. Οι δύο συνιδρυτές της Google θα πουλήσουν τώρα 5 εκατομμύρια μετοχές ο καθένας στη διάρκεια μιας περιόδου πέντε ετών, έτσι ώστε να μην πληγεί η αξία της μετοχής. Η μετοχή της Google έκλεισε την Παρασκευή στα 550,01 δολάρια, τιμή τριπλάσια σε σχέση με τον Αύγουστο του 2004, όταν η Google εισήλθε στο χρηματιστήριο. Newsroom ΔΟΛ |
26 δισεκατομμύρια λίρες καλείται να πληρώσει ο βρετανικός λαός από λάθη και ανεπάρκειες της κυβέρνησης του
συμβαίνει... και εκτός Ελλάδος...
Τεράστιο λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν οι βρετανοί λόγω «βλακώδους ανεπάρκειας» της κυβέρνησής τους, όπως επισημαίνεται από την εφημερίδα «Independent». Συστήματα πληροφορικής τα οποία ενώ παραγγέλθηκαν, καθυστέρησαν να παραδοθούν, υπερκοστολογήθηκαν ή ακυρώθηκαν, άφησαν ξεκρέμαστο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις Ενοπλες Δυνάμεις και χρέωσαν τον βρετανικό λαό με 26 δισεκατομμύρια λίρες. Λέγεται ότι αυτές οι «γκάφες» κοστίζουν λίγο παραπάνω από τα μισά χρήματα που δίνει κάθε χρόνο η βρετανική κυβέρνηση για την παιδεία.
Επιπλέον, το ποσό – μαμούθ των 12,7 δισεκατομμυρίων λιρών το οποίο επενδύθηκε στον εκσυγχρονισμό του βρετανικού ΕΣΥ, απέτυχε παταγωδώς. Σύμφωνα με την «Independent» που αποκάλυψε το θέμα, μόνο 160 από τους 9.000 οργανισμούς Υγείας κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών αρχείων ασθενών.
Από την άλλη, ένα πρότζεκτ που θα εξοικονομούσε στο υπουργείο Μεταφορών περίπου 57 εκατομμύρια λίρες, κατέληξε να κοστίσει (!) 81 εκατομμύρια και οι υπάλληλοί του αναγκάστηκαν να ξεσκονίσουν τις ξένες γλώσσες που γνώριζαν (ή όχι) καθώς οι υπολογιστές επέμεναν να παίρνουν και να δίνουν οδηγίες στα... γερμανικά.
Sunday, January 24, 2010
ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΒΟΥΤΥΡΟ
Ενα άγαλμα εξ ολοκλήρου φτιαγμένο από φρέσκο αγελαδινό βούτυρο είναι η «ατραξιόν» της ετήσιας αγροκτηνοτροφικής έκθεσης στην Πενσυλβανία που πραγματοποιείται στην πόλη Χάρισμπουργκ. Το άγαλμα απεικονίζει μια αγελάδα να μοιράζεται το πρωινό με μια τυπική τετραμελή αμερικανική οικογένεια κτηνοτρόφων και για να φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτηΤζιμ Βίκτοραπαιτήθηκαν περίπου 450 κιλά βουτύρου, ευγενική προσφορά μιας τοπικής εταιρείας γαλακτοκομικών προϊόντων. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όλο αυτό το βούτυρο όταν τα φώτα (και τα... ψυγεία) της έκθεσης σβήσουν, σε μία εβδομάδα από σήμερα. (ΑΡ/ CΑRΟLΥΝ CΑSΤΕR)
ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ
Μια γυναίκα περνά τη γέφυρα του ποταμού Κουσνάχτερ Τόμπελ, στα περίχωρα της Ζυρίχης, στην Ελβετία. Το εύπορο προάστιο του Κούσναχτ, όπως κι όλη η χώρα, είναι αιχμάλωτο του χιονιά, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν υπό το μηδέν και το τοπίο να θυμίζει Λαπωνία. Από χθες όμως λειτούργησε ξανά κανονικά το αεροδρόμιο της Γενεύης και οι μετεωρολόγοι προέβλεπαν σταδιακή υποχώρηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, τα οποία αναστάτω σαν τη Βόρεια Ευρώπη εδώ και δύο εβδομάδες. (RΕUΤΕRS/CΗRΙSΤΙΑΝ ΗΑRΤΜΑΝΝ)
Saturday, January 23, 2010
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΧΙΟΝΙΑΣ
Καλυμμένα από το χιόνι ήταν και χθες τα «λιοντάρια» στην πλατεία Τραφάλγκαρ που φρουρούν συμβολικά το κέντρο του Λονδίνου. Πολικό κύμα ψύχους δοκιμάζει από την περασμένη εβδομάδα τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία, προκαλώντας πολύωρες καθυστερήσεις στις πτήσεις και προβλήματα στις μετακινήσεις των οχημάτων. Τα αεροδρόμια σε Λονδίνο και Παρίσι ανέστειλαν για κάποιες ώρες τη λειτουργία τους, ενώ στην Ιρλανδία 2.500 άν θρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. (ΑΡ/SΑΝG ΤΑΝ)
ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΓΑΓΓΗ
Πιστοί ινδουιστές έχουν μόλις βουτήξει στον ποταμό Σαγκάμ, στη συμβολή των ποταμών Γάγγη, Γιάμουνα και Σαρασουάτι, και βαδίζουν προς την όχθη μετά το ιερό προσκύνημα στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής του Μαγκ Μέλα. Είναι η μεγαλύτερη συνάθροιση ανθρώπων παγκοσμίως, με περισσότερους από 50 εκατ. προσκυνητές. Η κοσμοσυρροή είχε ως αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου χθες επτά άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να ανεβούν επάνω σε ένα φεριμπότ. (RΕUΤΕRS/ JΙΤΕΝDRΑ ΡRΑΚΑSΗ)
Friday, January 22, 2010
ΙΝΔΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Αψηφώντας την πυκνή ομίχλη, ημίγυμνοι ινδοί στρατιώτες μεταφέρουν δοκάρια για την επίδειξη ασκήσεων της πανάρχαιας, παραδοσιακής ινδικής γυμναστικής «Μαλκάμπ», που απαιτεί τη χρήση ενός συμπαγούς ξύλινου στύλου. Κάνουν πρόβες στο Νέο Δελχί για τον εορτασμό της 62ης επετείου από την ίδρυση του εθνικού στρατού της Ινδίας. Η «Μαλκάμπ», ένα είδος γυμναστικής που θυμίζει «εναέρια» γιόγκα και πραγματοποιείται πάνω σε ένα δοκάρι, δίνει έμφαση στην ταχύτητα και στην ευλυγισία του ασκουμένου. Είχε ουσιαστικά εξαφανιστεί στα χρόνια της βρετανικής κατοχής, αλλά αναβίωσε στα τέλη του 19ου αιώνα και σή μερα επιστρέφει δυναμικά, όχι μόνο στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά και μεταξύ των ινδών αστών. (RΕUΤΕRS/Β. ΜΑΤΗUR)
Επισήμως πλέον, οι πρώτοι νεκροί από το εμβόλιο H1N1.
Πέντε (5) γυναίκες από τη Σουηδία, όλες νοσοκόμες που εμβολιάστηκαν (ως κλάδος αναγκαίας προτεραιότητας εμβολιασμού) - είναι νεκρές από το φάρμακο-εμβόλιο της GlaxoSmithKline , Pandemrix
Οι περιπτώσεις «δηλητηριάσεων» από τους εμβολιασμούς χωρίς δυνατότητα διασταύρωσης, αφού υπάρχει πλήρης αποκλεισμός ακόμη και στους επιστήμονες.
Ο Ομπάμα θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό της γρίπης, αλλά δεν εμβολιάζει τις κόρες του (Obama's daughters are not to get "swine flu" jabs because of risk)
Στο Μιλάνο, που έφθασε το εμβόλιο, 6 στους 10 γιατρούς αρνούνται να εμβολιαστούν.
Τα ΜΜΕ τι ρόλο έχουν στην απόκρυψη των πληροφοριών;
Οι οδηγίες που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να «συνοδεύουν» το εμβόλιο H1N1 της Novartis, στην Ιταλία αφαιρούνται, αλλά το Novartis διατίθεται!
Μοναδική εφημερίδα που δημοσιεύει την καταγγελία για το εμβόλιο στη Σουηδία, είναι η «Expressen» , De blev sjuka av vaccinet και η ιστοσελίδα «Flucase» FIFTH "SWINE FLU" VACCINE DEATH IN SWEDEN - VACCINATIONS STILL GO AHEAD AS PLANNED!
Πέντε (5) γυναίκες από τη Σουηδία, όλες νοσοκόμες που εμβολιάστηκαν ως κλάδος αναγκαίας προτεραιότητας εμβολιασμού -σύμφωνα με όλες τις κυβερνήσεις- είναι νεκρές από το φάρμακο-εμβόλιο της Pandemrix (GlaxoSmithKline).
Οι περιπτώσεις «δηλητηριάσεων» από τους εμβολιασμούς χωρίς δυνατότητα διασταύρωσης, αφού υπάρχει πλήρης αποκλεισμός ακόμη και στους επιστήμονες.
Ο Ομπάμα θέτει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό της γρίπης, αλλά δεν εμβολιάζει τις κόρες του (Obama's daughters are not to get "swine flu" jabs because of risk)
Στο Μιλάνο, που έφθασε το εμβόλιο, 6 στους 10 γιατρούς αρνούνται να εμβολιαστούν.
Τι συμβαίνει;
Τα ΜΜΕ τι ρόλο έχουν στην απόκρυψη των πληροφοριών;
Οι οδηγίες που σύμφωνα με το νόμο πρέπει να «συνοδεύουν» το εμβόλιο H1N1 της Novartis, στην Ιταλία αφαιρούνται, αλλά το Novartis διατίθεται!
Εδώ οι οδηγίες που έχουν αφαιρεθεί: ΕΔΩ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ
Λίγες οι επίσημες πηγές ενημέρωσης και πληροφόρησης…
Μοναδική εφημερίδα που δημοσιεύει την καταγγελία για το εμβόλιο στη Σουηδία, είναι η «Expressen» De blev sjuka av vaccinet και η ιστοσελίδα «Flucase» FIFTH "SWINE FLU" VACCINE DEATH IN SWEDEN - VACCINATIONS STILL GO AHEAD AS PLANNED!
Στην Ελλάδα τι συμβαίνει;
Σκότωσε τον γιο της επειδή τον αγαπούσε...
Σε ισόβια καταδικάστηκε μητέρα που με ένεση τερμάτισε τη ζωή του παιδιού της που ζούσε με μηχανική υποστήριξη
Αρχικά ο Τομ Ινγκλις είχε τραυματιστεί στις 7 Ιουλίου του 2007 σε καβγά έξω από μια παμπ. Στη συνέχεια υπέστη σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις όταν έπεσε από το νοσοκομειακό όχημα που τον μετέφερε. Για τους επόμενους 16 μήνες δεν είχε αρθρώσει ούτε μία κουβέντα. Επικοινωνούσε με τη μητέρα του μόνο σφίγγοντας το χέρι της.
«Ο Τομ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να συνεχίζει να ζει υποστηριζόμενος από ένα μηχάνημα. Η ζωή του είχε τελειώσει» είπε στο δικαστήριο η μητέρα του.
Τον Νοέμβριο του 2008 πήρε την απόφαση να τον απελευθερώσει από το μαρτύριο με τον πιο ανώδυνο τρόπο: μια ένεση με υπερβολική δόση ηρωίνης. Αρχισε να συχνάζει σε μέρη όπου πουλούσαν ναρκωτικά και κατάφερε να αγοράσει 2 γραμμάρια ηρωίνης, τα οποία ήταν αρκετά για να βάλουν τέλος στη ζωή του παιδιού της.
«Δεν θεωρώ ότι έκανα φόνο. Φόνος σημαίνει να αφαιρέσεις τη ζωή από κάποιον με κακή πρόθεση στην καρδιά σου. Εγώ το έκανα από αγάπη για τον Τομ» ισχυρίστηκε η κυρία Ινγκλις, η οποία στο παρελθόν είχε προσφέρει κοινωνική εργασία σε ενηλίκους και παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. «Ολοι όσοι αγαπούσαν τον Τομ δεν είδαν την πράξη της μητέρας μου ως φόνο αλλά ως μια θαρραλέα πράξη αγάπης. Πρέπει να ξανασκεφτούμε τους νόμους για τους ανθρώπους που έχουν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση, όπως ο Τομ» κατέθεσε ο μεγαλύτερος γιος της κατηγορουμένης Αλεξ Ινγκλις. «Κανείς δεν μπορεί να παίρνει τοννόμο στα χέρια του και να αφαιρεί τη ζωή ενός ανθρώπου. Κατανοούμε τα συναισθήματα και τη δυστυχία σας. Το γεγονός όμως παραμένει ότι καταπατήσατε τις κοινωνικές συμβάσεις και τον νόμο» είπε ο δικαστής Μπράιαν Μπάρκερ.
Το δικαστήριο έκρινε τη Φράνσις Ινγκλις ένοχη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της απόπειρας ανθρωποκτονίας- επειδή είχε προσπαθήσει να τερματίσει τη ζωή του γιου της και τον Σεπτέμβριο του 2007. Της επέβαλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης με ελάχιστο όριο έκτισης τα εννέα έτη.