«Όχι» στην αστυνόμευση των ISP
Σε μια απόφαση που ίσως δημιουργεί νομικό προηγούμενο και για άλλες χώρες, δικαστήριο της Αυστραλίας έκρινε ότι οι πάροχοι πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISP) δεν είναι υποχρεωμένοι να εμποδίζουν το κατέβασμα πειρατικού υλικού από τους πελάτες τους.
Ομάδα 34 στούντιο του Χόλιγουντ, όπως οι Universal Pictures, Warner Bros., Disney, Paramount και 20th Century Fox, είχαν κινηθεί δικαστικά κατά της iiNet, του τρίτου μεγαλύτερου ISP της Αυστραλίας, κατηγορώντας τον ότι δεν εμποδίζει τους χρήστες να ανταλλάσσουν πειρατικές ταινίες.
«Η αποτυχία της iiNet να εμποδίσει την πειρατεία ισοδυναμεί με παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας εκ μέρους του ίδιου του ISP», υποστήριξαν οι ενάγοντες.
Όμως το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο έκρινε ότι η αδυναμία του παρόχου να ελέγξει τις δραστηριότητες των χρηστών δεν τον καθιστά ένοχο για παραβίαση του copyright.
Η iiNet, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι κάθε κίνησή της να εμποδίσει το παράνομο κατέβασμα θα παραβίαζε την ιδιωτική ζωή των χρηστών καθώς και τη νομοθεσία για την ελευθερία της έκφρασης.
Προκειμένου να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, τα κινηματογραφικά στούντιο είχαν προσλάβει ερευνητές για να καταγράφουν την ανταλλαγή πειρατικών αρχείων μέσω του συστήματος BitTorrent. Συνολικά 3.000 σελίδες με αναφορές παραβάσεων κατατέθηκαν στο ISP, με την απαίτηση να εμποδίσει το παράνομο κατέβασμα και να επιβάλει φραγή σε πειρατικούς δικτυακούς τόπους.
«Διαπιστώνω ότι η απλή παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο δεν αποτελεί το 'μέσο' για την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας», ανακοίνωσε ο δικαστής Ντένις Κάουντροϊ.
Η iiNet χαιρέτισε την απόφαση, ενώ οι ενάγοντες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο έφεσης.
Ο δικαστής αναγνώρισε ότι η υπόθεση έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, γι' αυτό και επέτρεψε τη μετάδοση της διαδικασίας στο Twitter.