Lolitopages

Wednesday, March 31, 2010

Διεθνής Αμνηστία Αγνωστος ο ακριβής αριθμός των εκτελέσεων στην Κίνα


Κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών οδηγείται στο εδώλιο

Διαφάνεια ως προς τον πραγματικό αριθμό των εκτελέσεων που πραγματοποιούνται ζητά από την κινεζική κυβέρνηση η Διεθνής Αμνηστία.

Στην ετήσια έκθεση της για τη θανατική ποινή, η Διεθνής Αμνηστία αρνήθηκε να δημοσιεύσει τον επίσημο αριθμό των εκτελέσεων στην Κίνα, θεωρώντας ότι οι κινεζικές αρχές δίνουν στοιχεία που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Στη διάρκεια του 2009 εκτελέστηκαν τουλάχιστον 714 άνθρωποι σε 18 χώρες, κυρίως στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Τουλάχιστον 2.001 καταδικάστηκαν σε θάνατο σε 56 χώρες.

Εκτός από την Κίνα, οι χώρες που το 2009 χρησιμοποίησαν κατά κόρον τη θανατική ποινή ήταν το Ιράν (με τουλάχιστον 388 εκτελέσεις), το Ιράκ (τουλάχιστον 120), η Σαουδική Αραβία (τουλάχιστον 69) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (52).

Στο Ιράν εκτελέστηκαν 112 άνθρωποι μόνο τους δύο μήνες που ακολούθησαν της επανεκλογής του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, την επιθυμία των ΗΠΑ για συνεργασία με την Κίνα εξέφρασε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο νέο Κινέζο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον.