Lolitopages

Sunday, March 7, 2010

Σοκολάτα και μαγιονέζα που δεν παχαίνουν

Βρετανοί ερευνητές δημιούργησαν γευστικά τρόφιμα με ελάχιστα λιπαρά τα οποία έχουν ως βάση το νερό!


Σοκολάτα με χαμηλά λιπαρά που περιέχει σχεδόν κατά 2/3 νερό δημιούργησαν επιστήμονες οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου γευστική με τις σοκολάτες που έχουν πολλά λιπαρά

ΛΟΝΔΙΝΟ Το μέλλον της σοκολάτας είναι... υδάτινο. Επιστήμονες δημιούργησαν μια υγιεινή σοκολάτα η οποία είναι μάλιστα και νηστίσιμη. Πώς το πέτυχαν αυτό; Αντικαθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών με νερό. Η σοκολάτα που έχει χαμηλά λιπαρά περιέχει σχεδόν κατά 2/3 νερό. Αυτό όμως δεν της στερεί τίποτε από γεύση. Οι δημιουργοί της από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου γευστική με τις σοκολάτες που έχουν πολλά λιπαρά ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα γενιά και άλλων «υγιεινών» τροφίμων. Οι ερευνητές από το Μπέρμιγχαμ αναπτύσσουν επίσης μια μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά καθώς και βρώμη η οποία όταν καταναλώνεται σε μορφή χυλού «κόβει» την πείνα παραμένοντας στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νέα αυτά επιτεύγματα τα οποία οδηγούν στη γέννηση μιας νέας γενιάς τροφίμων με χαμηλά λιπαρά αναμένεται να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας «επιδημίας» που δεν είναι άλλη από την παχυσαρκία. Οι βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα λιπαρά σωματίδια μιας φυσιολογικής σοκολάτας με ουσίες χωρίς λιπαρά όπως το νερό, ο αέρας ή κάποια είδη τζελ. Δημιούργησαν την «υδάτινη σοκολάτα» ενώνοντας μόρια νερού με κρυστάλλους από βούτυρο του κακάο. Παρ΄ ότι η πλάκα σοκολάτας που έφτιαξαν περιέχει περίπου 60% νερό, δοκιμές έδειξαν ότι έχει την ίδια γεύση, υφή και μυρωδιά με τη συμβατική σοκολάτα.

Δεδομένου μάλιστα ότι τα σωματίδια που περιέχει είναι πολύ μικρά, η υγιεινή σοκολάτα λιώνει σε υψηλή θερμοκρασία (μεταξύ 32 και 34 βαθμών Κελσίου).
«Είναι πιθανό οιμικρές, σταθερές φυσαλίδες αέρα που έχουν σχεδιαστεί ώστε να μοιάζουν με σταγόνες λαδιού σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τις φυσικές ιδιότητές τουςνα μπορούσαν ναχρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς τροφών με χαμηλά λιπαρά» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Φίλιπ Κοξ, ο οποίος μαζί με την ομάδα του βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με εταιρείες για την περαιτέρω ανάπτυξη των μελετών τους ώστε τα υγιεινά προϊόντα τους να φθάσουν μια ημέρα στον καταναλωτή.

Μια παρόμοια τεχνική με αυτήν που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία της σοκολάτας υπόσχεται μείωση έως και κατά 80% στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεδομένου ότι μέσα στις σταγόνες ελαίου κρύβεται νερό, μόνο το εξωτερικό περίβλημα των τροφίμων περιέχει αλάτι.

Οσο για τον νέο χυλό βρώμης που αναπτύσσουν οι επιστήμονες από το Μπέρμιγχαμ, αυτός μπορεί να παραμείνει στο στομάχι έως και έξι ώρες καθώς το υγρό που περιέχει μετατρέπεται σε τζελ όταν έλθει σε επαφή με τα οξέα του στομάχου. Ετσι, ο συγκεκριμένος χυλός αποτελεί την τέλεια λύση για κατανάλωση ανάμεσα στα γεύματα. Αλλά και η νέα διαιτητική μαγιονέζα έχει γεύση ίδια με εκείνη της συμβατικής και όλα αυτά ενώ περιέχει μόλις 5% λιπαρά!