Lolitopages

Monday, March 8, 2010

Το πορτρέτο της ΑνδρομέδαςΗ ΝΑSΑ δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε και έστειλε το διαστημικό παρατηρητήριο WΙSΕ το οποίο εκτοξεύτηκε στα μέσ



Η ΝΑSΑ δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες που κατέγραψε και έστειλε το διαστημικό παρατηρητήριο WΙSΕ το οποίο εκτοξεύτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου. Το WΙSΕ (Wide-field Ιnfrared Survey Εxplorer) εξερευνά τα σκοτεινά ουράνια σώματα που δεν μπορούν να εντοπίσουν και να μελετήσουν τα επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Μπορεί να παρατηρεί την υπέρυθρη ακτινοβολία και έτσι να εντοπίζει εκατομμύρια διαστημικά αντικείμενα και σώματα (από γαλαξίες και άστρα ως κομήτες) που για διαφόρους λόγους δεν είναι ορατά από άλλα τηλεσκόπια.

Επιπλέον θα έχει τη δυνατότητα να χαρτογραφήσει ευρύτερες περιοχές του Διαστήματος. Μία από τις φωτογραφίες που έστειλε είναι ένα ολοκληρωμένο πορτρέτο του γαλαξία της Ανδρομέδας τον οποίο το WΙSΕ παρατήρησε διεξοδικά και κατέγραψε πολλές εικόνες του. Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ο κοντινότερος στον δικό μας. Βρίσκεται σε απόσταση 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός από το ηλιακό μας σύστημα και είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας τέσσερις φορές μεγαλύτερος από τον δικό μας.

Υπολογίζεται ότι περιέχει περί τα 400 δισεκατομμύρια άστρα. Εκτός από την Ανδρομέδα, το WΙSΕ στις πρώτες εξερευνήσεις του εντόπισε και φωτογράφισε νεφελώματα και κομήτες.